Skocz do zawartości
IGNORED

Zabezpieczenia pieców a jakość dżwięku

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś wyczytałem w AV poparte wykresami stwierdzenie,iż zbyt głebokie zabezpieczenia pieców skutkują schłodzeniem i odchudzeniem dżwięku, redukcją namacalności. Znakomita końcówka LFD PA2M była ich pozbawiona i gdyby nie to że już leciwa była a firma zawiesiła działalność, miałbym pewnikiem do dziś.

Czy zmiany w torze sygnału omijające zabezpieczenia mogą z automatu podrasować brzmienie ?

zildjian, 16 Lut 2007, 11:29

>Kiedyś wyczytałem w AV poparte wykresami stwierdzenie,iż zbyt głebokie zabezpieczenia pieców

>skutkują schłodzeniem i odchudzeniem dżwięku, redukcją namacalności.

Moge Cie prosic o wlkejenie tego artykułu?Z gory dzia

Witaj

Poszukaj dobrego chirurga ginekologa i niech dokona aborcji, zabezpieczenia w piecach gitarowych kastrują dosłownie dźwięk, chyba, że sprzęt jest potrzebny wyłącznie do grania u cioci na imieninach.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Życie bez preze.... jest piękne.

malutka, 16 Lut 2007, 11:51

>Moge Cie prosic o wlkejenie tego artykułu?Z gory dzia

Już nie mam - chyba koniec 2005.

2 tygodnie temu wysłałem w kraj 2 kartony AV i HFiM. Zostawiłem tylko AUDIO.

Korwin, 16 Lut 2007, 11:53

>Witaj

>Poszukaj dobrego chirurga ginekologa i niech dokona aborcji,

Takowego mam,ale wahałem się. Przy okazji może nowe gniazda Eichmanna.

>PS. Życie bez preze.... jest piękne.

Tu się absolutnie zgadzam - w całej swojej,hmm,pełni !

Jeśli jesteś z okolic Katowic polecam Mariana M. Jeśli z okolic Krakowa Pana Jurka w innych okolicach znajomych nie posiadam jedni wyjechali a innym się zmarło, dotyczy to również najjaśniejszej gwiazdy polskiego rocka i jeszcze kilku innych bliskich sercu mojego alkocholików.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dzięki, Korwin. Jam "z tamtej strony lądu,jechał chłop na drągu" czyli 3miasto. Ale zaznaczam - nie pisałem o piecu pro ale końcówce hi-fi

Mówi się trudno ale fachowiec z prawdziwego zdarzenia da sobie z tym radę wolnym tangiem z różą w zębach [kiedyś w latach 60-tych napisałem piosenkę o refrenie zaczynającym się tymi słowami] wszelakie czasami wyjątkowo chytre zabezpieczenia w układach wzmacniaczy przedwzmacniaczy zwiększają bezpieczeństwo eksploatacyjne ale obniżają jakość dźwięku zwłaszcza tą której się nie mierzy tylko intuicyjnie czuje.

Pozdrawiam

Zbyszek.

PS A pod stołem mi stoi Personal System 004 FBT 2x 25 W (abo i więcej) + mikser + pogłosówa na taśmę i się kurzy amsambla niet a mnie takie gwizdki po cholerę.

Korwin, 16 Lut 2007, 13:39

wolnym tangiem z różą w

>zębach [kiedyś w latach 60-tych napisałem piosenkę o refrenie zaczynającym się tymi słowami]

Czy starsza gawiedż może ją dziś kojarzyć? Hmmm

>PS A pod stołem mi stoi Personal System 004 FBT 2x 25 W (abo i więcej) + mikser + pogłosówa na

>taśmę i się kurzy amsambla niet a mnie takie gwizdki po cholerę.

Ależ masz,że tak powiem, interes :-)) Co na to ałdiofilki?

Było minęło po bólu i po ptokach, zajmuję się pewnymi sprawami z rozpędu i dlatego że jak mawiał stary baca

Nic mie na tym świecie nie ciesy ino wódka k**wy i góry. Na poważnie zajmuję się jeszcze sprzętem reporterskim , nagraniami w terenie mikrofonami i słuchawkami, wzmacniacze korektory graficzne miksery nagrywarki CD-Audio raczej mi zwisają

Pozdrawiam

Zbyszek

Jasna cholera! Kukam na forum, a tam takiego fajnego wątku, a raczej ich trzech razem, nie ma. Zbyszku, co żem Ci ja takiego uczynił?! Monty Python to przy tym był betka..

:))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• 3 miesiące później...

Zmiana trafa już spowodowała zmiany. Teraz kolej na wspomniane zabezpieczenia, a piec ma: "...

1/thermal protection,

2/voltage and current limiting and

3/DC offset protection".

Czym ryzykuję pozbywając się powyższych ? ( życiem? zdrowiem? czy tylko głośnikami? )

Może To Cię kosztować nie tylko głośniki, ale i wzmacniacz (tranzystory , rezystorwy w końcowce, może mostek).

Wszytko zalezy od rozwiązań układowych zabezpieczeń. Jeżeli są inteligentnie zrobione, np. na procku i nie będziesz używał pełnej mocy to nie ma co ich wywalać, chyba ze poprawa jest ewidentna.

Zabezpieczenie termiczne i DC bym zostawił a sprawdził z usuniętym napięciowo-prądowym.

Chyba termiczne i na pewno DC działają w sposób nie wpływający na jakość dźwięku (przekaźnik).

>zildjian, 25 Maj 2007, 10:50

Bez analizy schematu konkretnego wzmacniacza to bicie piany/gdybanie/szamaństwo

(wybierz co Ci pasuje).

Np. zabezpieczenie nadprądowe może mierzyć napięcie na rezystorach w emiterach

tranzystorów wyjściowych.

Rezystory te jednocześnie z zabezpieczeniem linearyzuję pracę stopnia wyjściowego.

Odłączenie zapezpieczenia nic nie zmieni, zwarcie rezystorów oceniam w kategorii

czynów bohaterskich (wot sobaka posmiertnyj dała).

Ne elektronice trzeba sie troszkę znać, na czuja to można danie w restauracji wybrać.

Jestem Europejczykiem.

Przychylam się ku Jaro, czyli nie tyle ważne czy występuje (chocw tedy zaczynają się rozważnania, czy ma znaczenie), ile jak są zrealiowane :) - polecam zakłądkę DIY do pośledzenia (choć chłopaki często zbyt słabo trzymją linię dyskusji. ale da się wyśledzić zasady).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.