Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekty 1-2 tys. zlotych

barni

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec przymierzam sie do upgrade systemu o lepsze interkonekty.

Słuchana muzyka: wlasciwie wszelka, począwszy od metalu na Góreckim i Melua skończywszy.

Mam w tej chwili zarówno źródło jak i pre z końcówkami połaczone Supra EFFI (źródło cinch, końcówki XLR)

Co lubie: przede wszystkim czysta, gładka średnica, piękny wokal, może być lekko wypchnięty do przodu. Bas krótki świetnie kontrolowany, ale z wykopem. Lubię jak dźwięk trochę wchodzi do pokoju, nie zaś aby scena zaczynała się na linii zestawów. Góra aksamitna, aby zgrała się z Focalami.

Chciałbym się zmieścić w 1-2 kzł za parę, interkonekty mogą być z drugiej ręki.

Czego posłuchać?

Stereovox HDSE (Vespa brzmi tak samo czy lepiej/gorzej ? )

Tara Labs Air xxx ?

Albedo Flat ?

Z numerem 1 i 3 ne powinno byc problemu z pozyczeniem, Albedo wysyla na testy, a Fast-a mam w Lodzi pod reka. Co jeszcze warto posluchac ?

https://www.audiostereo.pl/topic/31695-interkonekty-1-2-tys-zlotych/

Barni

Kondo KSL Vz. Nowy 0.5m mozesz dostać w szukanym zakresie cenowym, a 1m z drugiej ręki.

Idealnie zgrywa się z Zollerami. Wiem bo miałem. Teraz co prada używam LP, ale niewykluczone że

zrobię downgrade z powrotem do VZ.

A więc casting rozpoczęty. Uczestniczy w nim również home made intekonekt na bazie kabla Audio Note AN-C (recenzje umiescilem w stosowym miejscu)

Na razie wygrzewa się Stereovox Vespa.

Póki co po pol godzinie grzania obserwacje na szybko:

- bardzo ładna kontrola i wypełnienie basu,

- ładna ciepła średnica, homogeniczna i plastyczna

- dobra jakość i równowaga wysokich tonów w stosunku do reszty pasma.

- gorsza od AN namacalnośc wokali, materializowanie się wykonawcy w pokoju odsłuchowym

- gorsza od AN sfera wybrzmienia pogłosów, słyszalności fazy opadania dźwięku

- nieco dziwna selektywność, na AN-C dotyczy ona całego pasma i nie przykuwa uwagi wydaje się naturalna, w Vespie jakieś smaczki związane z analitycznością czasami wyskakują nagle, jak królik z kapelusza czarodzieja.

- faktycznie przez swoją sztywnośc Vespa jest problematyczna do podłaczenia, po prostu ciężko ją ułożyć wg włąsnego uznania. Ta kolorowa farbka na mocowaniu interkonektu wydaje się strasznie delikatna.

Generelnie na stacie uniwersalnością brzmienia Vespa zjadła AN-C gdyby nie to, ze Melua na Vespie śpiewa jakby jej dobrze zapłacili, a na AN-C jakby jej to sprawiało radość + dobrze zapłacili ;).

Ale tak jak wspomnialem Vespa jest brand new tak więc dam jej kilka dni na ugrzanie sie.

A jeśli zlutujesz dwie Vespy, czyli jedną na sygnał a drugą na powrót to uzyskasz jeszcze więcej. Wyższe modele sa własnie wten sposób zbudowane. Vespa natomiast to nic innego jak HDSE tylko we wspólnym ubraniu na obie nogi:)

geertgen, 27 Lut 2007, 10:28

>Ten IC = 4 miesiącom pracy opiekunki do dzieci (kujawsko-pomorskie). Przepraszam za wtręt, ale...

Wszystko da się przeliczyć na pracę opiekunki do dzieci w kujawsko-pomorskiem. Od Cd'ka z allegro, po Krella i Avalony.

Chodzi Ci o coś konkretnego?

barni, 18 Lut 2007, 22:24

>Albedo Flat ?

>

>Z numerem 1 i 3 ne powinno byc problemu z pozyczeniem, Albedo wysyla na testy, a Fast-a mam w Lodzi

>pod reka. Co jeszcze warto posluchac ?

Jeśli chcesz mieć coś audiofilskiego to kup sobie od Albedo kawałek taśmy srebrnej, dodaj jakieś wtyki, zlutuj i będziesz miał interkonekt za ułamek tej kwoty. Wydawanie 2 tys na kawałek kabelka to głupota :) no offence :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Warte posluchania jest tez Argentum najwyzszy model kosztuej coś około 1300 za odcinek 0.5 m. , porównywałem je ostatnio z XLO wyższymi modelami i grały bardzo ciekawie , mozna je śmiało postawic obok kabli 2x droższych

xniwax, 28 Lut 2007, 00:56

>Czy ten model Argentum byłby lepszy od Siltecha SQ58G3 (podobna cena w detalu) ?

Ja porównywałem oba bezposrednio. Argentum rywalowi pokazał dym z rury :):)

Model SQ58G3 to mierny kabel. Cena podyktowana jest wyłacznie logiem Sitecha.

>Jeśli chcesz mieć coś audiofilskiego to kup sobie od Albedo kawałek taśmy srebrnej

Misfit jest możliwośc kupienia samej taśm z FLata0ne u Pana Grzegorza (albedo ) ??

Ktoś może kupował ?

z Twoimi preferencjami widzialbym Harmonic Technology TruthLink - to ich najwyzszy miedziany model i naprawde o znakomitym brzmieniu. Niektorzy nawet wola go od srebrnych, drozszych modeli HT.

Koszt z drugiej reki pewnie okolo 800-1000 zl. Niedawno porownywalem m.in. z Kimber Silver Streak i Audioquestami z bateryjkami (Panther i Jaguar) i nie zachcialo mi sie wymieniac.

Truth Link to przede wszystkim duzo muzki, akcent na przelom niskich i srednicy (miesko) i piekna gora pasma. Bas fantastyczny, naturalna srednica i roznicowanie wysokich, swietne wybrzmiewanie. Z wad - moze mozna pojsc dalej co do pokazywania detali ale to z kolei czesto oznacza osuszanie dzwieku - patrz kable Supry czy Nordosta.

pzdrw

soso

sieko, 28 Lut 2007, 07:17

>Misfit jest możliwośc kupienia samej taśm z FLata0ne u Pana Grzegorza (albedo ) ??

>Ktoś może kupował ?

Tak, jest (a przynajmniej była, bo jak ja kupowałem to pan Grzegorz mówił że chyba się będą z tego wycofywać), tzn nie jest to dokładnie ten sam kabel, ale coś bardzo podobnego. Chyba różni się izolacją. W każdym razie przewód z przeznaczeniem do okablowania wnętrzności sprzętu :)

Bardzo miły człowiek - za niewielkie pieniądze mogłem sobie zamówić przewód o dowolnej geometrii i przekroju, a jakby mi się nie spodobał to mogłem zwrócić całość (nawet w kawałkach!). Wziąłem na próbę przekrój kwadratowy i taśmę. Lutownica w dłoń i jazda :)

To dopiero jest zabawa :)

Ostatecznie zostało przy taśmie srebrnej ("kwadraciak" osuszał mi dźwięk) zarówno we wzmacniaczu jak i w CD. A z reszty zrobiłem sobie króciutki interkonekt :)

Bo ja się pytam - jaki sens ma kupowanie interkonektu za 2kpln jesli w srodku elektroniki masz zwykle okablowanie miedziane po kilka złotych za metr? To już szczyt absurdu :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

=> barni

polecam Ci Elco GOLD, dokładnie - gra jak piszesz. Ostatnio testował go Tungsol, więc może się wypowiedzieć i podzielic z Tobą wrażeniami. Ja się z nim żegnam bo zmieniam półkę okablowania ale mam jak najlepsze o nim zdanie, Jednym słowem "kulturka".

pozdrawiam

Marduk

jesli zamieniasz ELCO na topowe Neotechy to strach sie bac.

Obie firmy sa slabo znane w krainie zdominowanej przez vandenmule i audioguesty;)) ale jesli

IC Neotecha da poprawe tego co oferuje ELCO to moze byc naprawde ciekawie. "Kulturka' to za malo powiedziane.

Chetnie wpadne do Ciebie na porownanie obu kabelkow.

Vespa po dwudniowym wygrzaniu gra zdecydowanie lepiej. Przede wszystkim dźwięk nabrał masy, wypełnienia. Bas stał się jedrniejszy i lepiej kontrolowany, średnica lepiej wypełniona i bardziej perlista. Właściwie najmniej zdarzyło się na wysokich tonach, które i tak są bardzo miłe dla ucha. Dźwięk stał się bardziej otwarty i zdecydowany w dobrym tego słowa znaczeniu.

I niestety po przerzuceniu kilkudziesięciu płyt wiem co mi w Vespie przeszkadza i co prawdopodobnie odpowowiada za to, że wokale damskie brzmią naturalniej i bardziej aksamitnie na Audio Note AN-C oraz co powoduje to selektywne wyciaganie jakiś detali z tła. Na Audio Note poza tym (mimo wad tego kabla o jakich pisałem) jest również możliwa lokalizacja wokalu w pionie, w Vespie wszystko dzieje się na jednej wysokości, gradacja dotyczy jedynie lokalizacji w przestrzeni za zestawami.

Vespa w pewnym zakresie średnicy ma górkę i instrumenty lub głosy z tego zakresu brzmią mocniej. Świetnym przykładem jest nagranie Jacksona "Rock with you", które na Audio Note brzmi w zakresie srednicy zupełnie normalnie i naturalnie. Na Vespie zaś w refrenie zamiast klaśnięcia w ręce (co na Audio Note jest wyraźnie słyszalne) mamy krótki wysoki klaps bardziej przypominający uderzenie klapsa filmowego niż dźwięk klaśnięcia w ręce. Również nienaturalnie brzmi chórek w tym utworze, który nagle w momencie pojawienia się wychodzi za bardzo na pierwszy plan, jakby realizator bawił sie jakimś efektem na stole. Po głębszym wsłuchaniu okazuje się, że te wychodzące czasami detale z tła wydają się być w tym samym zakresie częstotliwościowym.

Efekt nie jest znaczący, psuje mi jednak przyjemność słuchania muzyki, w której po prostu coś drażni, coś jest nie tak. Podobny "zonk" miałem kiedyś jak dziewczyna robiąc porządki zamieniła mi wtyczki w gniazdku odwracając fazę na listwie i kondycjonerze. Tez chodziłem i zachodziłem w głowę, gdzie jest coś nie tak ;)

Kurde, czasami czlowiek nie wie co ma w domu. Grzebiac w kablach wpadl mi pomysl, aby podpiac do CD majacego z 8 lat Cable Talka Monitor 2 na ktorym obecnie jest podpiety jest tuner.

I nagle okazalo sie, ze dokladnie o taki balans tonalny mi chodzi. Nic nie wyskakuje na twarz, dzwiek jest miekki, dobrze ulozony i co najwazniejsze nie meczy, nawet na zle zrealizowanych plytach. Dodatkowo kabel na kapitalną scenę, sporo lepszą od Vespy.

W porownaniu do Vespy brakuje mu szybkosci. Jezeli na muzyce wokalnej jest to praktycznie niezauwazalne, to wychodzi momentalnie na popie i rocku - Tina spiewa jakby jej ktos Duracelki wyjął ;) Poza tym Cable Talk moglby byc bardziej analityczny. Brakuje rowniez detalicznosci na basie, jest on mocno zaokrąglony i kabel gra bardziej masą niz konturem. Wysokie również moglyby być czystsze i bardziej perliste. Ale nie wymagajmy cudów od jednej z tanszych łączówek wtedy na rynku.

Wszystkie te wady nie zmieniają jednak faktu, ze balans tonalny tego kabla jest idealny w moim zestawieniu i bede podążał raczej w poszukiwaniu czegoś brzmiącego podobnie miękko, ale pozbawionego w/w wad. Może spróbować zamulaczy Van den Hula ? Jakieś inne typy ?

Chce wymienic kabel RCA i XLR.

Co do Elco to raczej nie bedę reflektowal, cena jaka wspomniales na Allegro jest zbyt duza jak na interkonekt, poza tym mozliwosc odsprzedazy pozniej niewielka w przypadku zmiany zrodla na posiadajace XLR, gdyz jak sam wspomniales firma w ogole nie jest popularna w naszym kraju.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Robię kable głośnikowe ze srebra /druty solid core/ oraz interkonekty.Porównywane były min. z Siltechami ,ALBEDO Versus oraz Monolith-odsłuchiwane przy pomocy AUDIO NOTE P4 ,WADII 16 I CABASSE Iroise 500 nie przegrały ,o kosztach nie wspomnę.Służę pomocą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.