Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszm za ten wpis pod pierwszym zdjęciem,ale nie za bardzo radzę sobie z pewnymi operacjami. Chyba tutaj wszyscy wiedzą co to JVC, a co Panasonic. Przyjechał do mnie aż z Hamburga.

Ustrojstwo, po szorowaniu Ludwikiem i Cifem wygląda zaskakująco dobrze.Panel frontowy, bez rys. Góra, dwa leciutkie zarysowania. Tył jest dziewiczy.Z odległości jakichś dwóch metrów, sprzęt wygląda jak ze sklepu.

Nagrywa i odtwarza, tak jak pisaliście, czyli krystalicznie czysto i wiernie.Na razie mam w użyciu dwie stare kasety Basfa. Na jednej pierdnięcia wystąpiły tylko dwa razy i to na początku.Druga zaś, jest co jakiś czas, poszatkowana tymi odgłosami.

Ale nigdy nie ma tak, że jest tylko dobrze. Musi być w naturze równowaga. Moje Ustrojstwo, ma pewną wadę.Po zakończeniu nagrywania, przy próbie odtwarzania, po wciśnięciu Play, włącza się także Record i zapala czerwone światełko.Czyli sprzęt nagrywa.Po wciśnięciu Stopu, mechanizm staje, ale po powtórnym naciśnięciu Play, włącza się ponownie Record.Dopiero kilkakrotne naciskanie Stop, powoduje, normalną pracę. I potem już jest wszystko ok. Dobrze przewija i odtwarza. Nie ma żadnych problemów.

Zacząlem kombinować i "odkryłem", że przyciski Play i Stop, mają u mnie jeszcze jakby dwa "położenia" (skoki) "Lewo i Prawo".I dopiero kombinacja i to powtarzalna tymi "lewo i prawo", daje normalną pracę Play po skończonym nagrywaniu. Z pewnością jest to jakaś usterka mechanizmu sterującego.

Czy ktoś z Was, spotkał się z czymś takim u siebie?

Będę wdzięczny, za wszelki rady.

kupilem 2 kasety video .......Przyszły w czyms takim....To jest oszczędność!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

próbował już ktoś nagrywać pure audio na Hi8?

Ukryta Zawartość

240 minut muzyki w doskonałej jakości, za jedyne 7,99 zł.Na początku, przez jakieś 3 minuty, taśma popierdywała. A więc pierwsze 5 minut kasety pozostawiłem nienagrane.

A tu Era, w otoczeniu części mojego "dziadostwa vintage". :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Minęło sporo czasu ale o ile mnie pamięć nie myli lub coś po drodze się nie zmieniło dla zapisu wgłębnego (technologia oczywiście JVC)wprowadzono STANDART kaset oznaczonych "Hi-Fi VHS". Kaseta, której zdjęcie wkleił Jacekk011 jest zwykłym VHS-em i nawet jeśli się nagra to można mieć obawy o trwałość zapisu.

Pojawiły się również kasety "Hi-Fi pro VHS", nie jestem pewien czy były obowiązującym standartem czy tylko marketingową zagrywką.

Bez wątpienia każda kaseta SVHS jest również kastą standartu Hi-fi, aby porządnie przetestować sprzęt radzę skorzystać z takiej taśmy.

Osobiście posiadałem amatorski magnetowid SVHS i NIGDY nie usłyszałem ani jednego "pyknięcia" w głośnikach, skopiowałem na nim też sporo CD i było lux.

czarrek

Taki fajnu telefunken i zestaw albinos braun.Tylko co tam robi ten magnetowid ?

A tak przy okzaji mam pytanie o twoje kolumny braun cdm7 .Warto kupic ?

Grundig High Fidelity

Otwierałem i czysciłem wczoraj jednego z moich Dulikatorów. Czyściutki jak psa jaja. nie było co czyścic . Waciki bielutkie. Zozaczymy jak będzie z innymi.

Mzawek, pisząc magnetowid, masz na myśli ERĘ?

Kolumny Brauna współpracują obecnie ze wzmacniaczem Brauna A3 i Revoxem A77.

Czy warto kupić? Wszystko jest kwestią za ile i w jakim stanie.Ja za swoje, w stanie b. dobrym, zapłaciłem niecałe 5 stówek.Kupiłem te kolumny do Braunowego kompletu, a także po części sugerując się opiniami z niemieckiego forum hifi de.Gdzie ten model, uchodzi za legendarny i wybitny.

Jak grają? To już sprawa moim zdaniem subiektywna.Z pewnością dają lepszy przekaz muzyki, od Mildtonów 110 (które też mam w użytkowaniu).

Chciałbym wrócić jeszcze do ERY. Otóż, użytkuję ją, już 2 tygodnie. Odsłuchiwałem na Mildtonach i rzeczonych Braunach.A także na słuchawkach (mam ich 3 różne pary). I czegoś mi w tej ERZE brakuje.Jeśli miałbym to coś zwerbalizować, to określiłbym tak: "Nie daje szerokiego dżwięku".

Mzawku, wiem, że Twoja opinia była podobna.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

czarrek, 5 Paź 2008, 18:37

Ech Czarku Era rewelacja, ale czegoś też mi tam brakuje. Więc nie jesteś sam. Żeby nie było to dźwięk jest bardzo dobry tylko mi jakoś nie podpasował.

Ta ERA, nagrywa niby doskonale. Dla przykładu, mam na niej zarejestrowany (z CD) kawałek Micheala Jacksona "Human Nature". Tam w pewnym momencie słychać takie cichuteńkie "dzwoneczki", które z Revoxa A77 ledwie można wyłapać.

Rejestrowałem też między innymi (z CD) Jethro Tull "Songs of the Wood" .Na pozór też wszystko doskonałe. Są wszystkie "smaczki" i detale. Ale jest to wszystko jakieś "ściśnięte".

Natomiast co do oddania szczegółów, ERA robi to rewelacyjnie.

Po pierwszych odsłuchach na ERZE, miałem zamiar zakupić jeszcze jeden egzemplarz.Obecnie jednak poprzestanę na tej jednej sztuce, którą posiadam (miałem pewne problemy z przyciskiem Record i Start, ale już wszystko jest ok.).Mimo tego "ściśniętego" dżwięku, stosunek jakość/cena, jest chyba nie do pobicia.

ten magnetowid nagrywa kopie lepsze niz orginał .

co do scisniecia dzwieku to moim zdaniem ten zapis vhs wyrównuje wszelkie dzwieki lub czestotliwosci do jednego poziomu.Traci na tym trójwymiarowosc stereo.W sumie to ginie nawet.Bo to maszyna nie do audio. Co do ceny to zgoda .Tylko po co ,skoro fajniej graja dobre kaseciaki z ich wadami...

Grundig High Fidelity

Ja to już sam nie wiem. Może szukam dziury w całym... Kupiłem, podłączyłem, zrobiłem kilka nagrań, nie stwierdziłem różnic między źródłem a nagraniem. Niby rewelacja, ale czegoś mi brakuje, nie potrafię powiedzieć czego. A może tylko mózg nie jest w stanie dostosować się do bodźców, że z magnetowidu ten dźwięk, że VHS i tak dalej. Może podświadomie szukam dziury w całym, a może faktycznie tam czegoś brakuje.

Nie mam jednak wątpliwości, że sprzęt jest wspaniały, robi ogromne wrażenie samą budową, na pewno też nagrywa znakomicie, chociaż może i coś tam zmienia. W każdym razie stosunek jakość - cena (sprzętu i nośnika) nokautuje calą konkurencję.

moze jakis ekperyment? przykladowo zprosic kumpla osluchanego w muzyce ,puścic mu z dwóch żródeł ,ale tak aby nie widzial z czego leci muzyka . Nie wspominac z jakiego sprzetu gra . Niech oceni bez wiedzy o żrodle.

• Pokaż nowe odpowiedzi