Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Made in Poland, więcej takich produktów.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość cybant

(Konto usunięte)

Gratuluję kolejnemu szczęśliwcowi. Dzisiaj miałem u Siebie finalną wersję i przyznam, że żadne zdjęcia nie oddają piękna i solidności wykonania tego urządzenia na żywo. Proszę zwrócić uwagę na mosiężne, polerowane wstawki (3mm szerokości) wokół gałki głośności czy na nóżkach! Prawda jest taka, że 27kzł to śmieszna cena za taki dźwięk i wygląd. Dzisiaj wzmacniacz miał do napędzenia potwory po 3 basówki Scana 26W/8861T00 na kanał i dał radę!

Bogactwo informacji, niesamowita przestrzeń i wielowarstwowa budowa planów jest wyśmienita. Do tego dochodzi nieskrępowana dynamika i gładki klimat średnicy. To jakby najlepsze cechy triod 2A3 i mocarnych PP na sterydach :) Ten piecyk gra jakby miał kilkakrotnie większą moc od deklarowanych 40W.

Polecam sprawdzić jak cichy jest to układ, gałka na maksa w prawo i... cisza!

Proszę zrobić to samo z Kondo lub Ayonem np. na Avangardach. Klasa sama dla siebie.

Teraz nie mam wyboru zapisuję się do kolejki oczekujących...

Chyba do sypialni..;)

Czyżby był lepszy od Twojej elektrowni jądrowej....(sic!)?

Którego Ayona?

Tritona , ale ze zmodyfikowaną całkowicie sekcją zasilania .

Edytowane przez cybant

Którego Ayona?

Myślę że każdego Ayona... Bo te klocki niby grają... ale z muzyką nie mają nic wspólnego...

Edytowane przez zurek

W życiu piękne są tylko chwile...

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Piękny wzmacniacz. Warto by zrobić porządnie wielojęzyczną stronę, z opcją łatwiej aktualizacji i blogiem do komunikacji z klientami oraz możliwością składania zamówień.

Wzmacniacz jest wyjątkowo solidnie zbudowany, jakość wykonania powala.

W rzeczywistości wygląda znacznie lepiej niż na zdjęciach.

Wniesienie go po schodach na piętro w dwie osoby jest ogromnym wysiłkiem.

Razem ze skrzynią ( tak, nie karton tylko drewniana skrzynia!) waży prawie 70 kg....

A jak gra?

Ayona wciągnął nosem i wypluł daleko , daleko.....

On gra jakby kosztował 27 000 , ale nie PLN a EURO.....

Ja już zamówiłem....

Jak Cybancik wybaczyłeś już staremu za napisanie prawdy .............czyli oswiecenie Cię i ośmieszenie Ayona?

pozdr.

ps.

mógłbyś rozwinąć po swojemu pojęcie tzw. powalania?...........o co tu chodzi?

Gość cybant

(Konto usunięte)

Jak Cybancik wybaczyłeś już staremu za napisanie prawdy .............czyli oswiecenie Cię i ośmieszenie Ayona?

pozdr.

ps.

mógłbyś rozwinąć po swojemu pojęcie tzw. powalania?...........o co tu chodzi?

Jak mógłbym być zły na Starego....nigdy;)

Bez przesady to nie tak do końca , że Ayon taki zły , to Amplifon gra w innej lidze.

Testowałem kilka wzmacniaczy przed zakupem Ayona ( Mark Levinson 383 , Krell s300i, jakiś JJ , Unison Research, o chińczykach nie wspomnę).

Na tym tle wygląda całkiem godziwie , oczywiście jeżeli weźmiemy cenę zakupu z rynku wtórnego. Cena nowego w okolicach 30 tys. jest bez sensu...

Amplifon gra jednak w innej lidze , i nie pod względem dynamiki ( tu jest zbliżona) tylko nasycenia dźwięku, holografii i najważniejsze barw dźwięku.

Tu Ayon jest daleko tyłu, po przełączeniu z Amplifona wszystko robi się takie trochę matowe i oddalone.

Lampa GM 70 to kapitalne połączenie dynamiki dobrego KT 88 i gorącej wciągającej barwy, trochę takiej jak 300 b.

A to były grafity , podobno na miedzianych jest jeszcze lepiej.

Słuchaliśmy niestety bez aktywnego basu w moich odgrodach , Amplifon nie ma wyjścia pre , ale i tak było super.

Takie granie z Seta to jest obłęd...

• 3 tygodnie później...

Koledzy

jakie minimalne sa wymagania Wt40 II co do kolumn. Pokoj 18mkw.

Z jakimi kolumnami fajnie sie zgrywa?

to jest mocny piec ma lekko poluzowany bas ale fajnie zróznicowany i nisko schodzący

Natomiast średnica to referencja

Góra zależnie od lamp wejściowych,dużo w tym miejscu można ekspereymentować

to jest mocny piec ma lekko poluzowany bas ale fajnie zróznicowany i nisko schodzący

Natomiast średnica to referencja

Góra zależnie od lamp wejściowych,dużo w tym miejscu można ekspereymentować

Co do basu się całkowicie zgadzam , schodzi nisko i jest poluzowany , przesiadając się na inne podkreślam droższe wzmacniacze lampowe i tranzystorowe w tej kwestii było lepiej. Średnica referencja w porównaniu do tranzystorów nawet wyższych modeli naima czy wzmacniaczy opartych na lampie kt88 ale wg mnie lampa 300b i 2a3 jest w tej kwestii lepsza.

Góra pasma dla mnie referencja nawet takie określenie dostał ten wzmacniacz w podajże w niemieckim piśmie audiofilskim (kilka lat temu jeszcze pamiętałem nazwę pisma). Wg mnie diabeł góruje wysokimi nad 300b i 2a3.

Dynamika przyzwoita ale taki cayin a88t i naim xs będzie w tej kwestii lepszy.

Wzmacniacz nie lubi się ze wszystkimi kolumnami , dość słabo wypadł u mnie z Sonus Faber amator 1 i z dynaudio. Dobrze zagrał z Akustykami rr2 (obudowa zamknięta - tu bas był naprawdę dobry)

Koledzy

jakie minimalne sa wymagania Wt40 II co do kolumn. Pokoj 18mkw.

Z jakimi kolumnami fajnie sie zgrywa?

Studio 16hz oprocz najwyzszego modelu. Ten moze napedzic ale GM70 lub jeszcze mocniejszy piecyk. Z obcych to Proac.
Gość cybant

(Konto usunięte)

Uuuu, ProAc to raczej nie jest dobre z Wt 40....Zresztą Scany też nie do końca.

Natomiast Triangle, Focal itp...jak najbardziej .

WT 40 jest trochę misiowaty ( ale tak sympatycznie) dlatego głośniki powinny być przejrzyste.

U mnie z Akustykami RR 22 były problemy z napędzeniem.

Uuuu, ProAc to raczej nie jest dobre z Wt 40....Zresztą Scany też nie do końca.

Natomiast Triangle, Focal itp...jak najbardziej .

WT 40 jest trochę misiowaty ( ale tak sympatycznie) dlatego głośniki powinny być przejrzyste.

U mnie z Akustykami RR 22 były problemy z napędzeniem.

Przecież nikt nie każe się rzucać na Ariesy. Minasy wystarczą.

http://studio16hz.eu/produkty/minas-anor

Dziękuję za odpowiedzi.

Co można zrobić w Amplifonie WT 40 II żeby przestać czepiać się basu. Góra i średnica to faktycznie referencja. Z żadnym wzmacniaczem tranzystorowym jakie posiadałem do tej pory nie miałem takiej realistycznej, barwnej, prawdziwej prezentacji. Scena pierwsza klasa, barwa i realizm prezentacji powoduje opad szczęki. Płyty brzmią jak nigdy nie tylko dla mnie ale i żona jest pod wrażeniem. Jedynie mam zastrzeżenia do dolnego zakresu. Jakie kolumny i cd pomogą załatwić sprawę. Może wymiana jakichś podzespołów np( kondensatory ) poprawi sytuację. Czy możliwe jest osiągnięcie basu zwartego i w miarę szybkiego.

Co można zrobić w Amplifonie WT 40 II

..............było o tym wielokrotnie.moim zdaniem:lampy wejściowe,sieciówka,kable głośnikowe-dopiero potem grzebanie w kondensatorach.no i oczywiście dobór kolumn.

Dziękuję za odpowiedzi.

Co można zrobić w Amplifonie WT 40 II żeby przestać czepiać się basu. Góra i średnica to faktycznie referencja. [...]

Może się okazać, że uda Ci się w znacznie prostszy sposób. Nie napisałeś, jakich kolumn używasz. Niektóre mają dość zakręconą charakterystykę impedancji i brzmią najlepiej nie na tych odczepach trafa głośnikowego, jakie teoretycznie powinny być użyte. Moje DIY kolumny, teoretycznie czteroomowe, zdecydowanie lepiej zagrały (i bas, i przestrzeń), gdy je podłączyłem do odczepów ośmioomowych. Wzmacniacz - podrasowany MA-845, gra tak drugi rok i nic niepokojącego się nie dzieje w związku z takim - teoretycznie niepoprawnym - połączeniem. A gra bosko :)

pzdr.

Edytowane przez argus

Kolumny to DIY na scanspeakach, 87dB 8 ohm. Neutralne, szybkie i zwarte. CD Rotel 991 do zmiany bo jest za grzeczny i za wolny na basie.Głośnikowe Resony, IC albedo blue. Podłączałem daca arcama, było lepiej na dole ale straciła średnica i muzykalność. Myślałem o CD Creek EVO lub arcamie CD 23.

Kolumny sensowne. Spróbuj, jak to działa na odczepach czteroomowych. Teoretycznie powinno poskutkować korzystniejszym współczynnikiem tłumienia - jest szansa, że basom pomoże.

Jeśli barwa i przestrzeń Cię zadowalają, IMO mieszanie w kondach sprzęgających nie jest celowe, ich efekt na basie widoczny jest najmniej. Sporo już tu pisano na ten temat.

pzdr..

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.