Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cybant

(Konto usunięte)

Cena jest jeszcze nie ustalona tak że nie pytajcie mnie na razie o nią. Będzie kilka odsłuchów zobaczymy czy inni potwierdzą ocenę dźwięku. Bo ja z racji tego że pół roku poświęciłem na ten projekt mogę być nieobiektywny:) Jedno jest pewne budrzetówka to to nie będzie.

Na wejściu pracuje lampa EC86 a driver to 6C41C.

EC 86 ;))))

A która ? Pewnie Telefunken ...?

Lampa EC86 rzeczywiście bardzo ciekawa zarówno brzmieniowo jak i elektronicznie.

Można kupić ciekawe nosy bez większych problemów.

No właśnie mozna do SET42 stawiać EC86 oraz EC88. Tylko potrzebne są przejściówki bo te lampy mają inne wyprowadzenia. Mam już cokoły ale brakowało mi czasu żeby dorobić przejściówki.

W przyszłym tygodniu coś zmajstruję.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Lampa EC86 rzeczywiście bardzo ciekawa zarówno brzmieniowo jak i elektronicznie.

Można kupić ciekawe nosy bez większych problemów.

No właśnie mozna do SET42 stawiać EC86 oraz EC88. Tylko potrzebne są przejściówki bo te lampy mają inne wyprowadzenia. Mam już cokoły ale brakowało mi czasu żeby dorobić przejściówki.

EC86 na EC80 można bez przejściówek jeżeli dobrze pamiętam.

Nie można było pokazać tyłu bo tam są cegły! Pan Andrzej ocenia wagę sztuki na ok 70kg, a pamiętał jak mówiłem, że poniżej stówki to popierdółki będą, więc dociąża.... :-) ...to już chyba lepiej jakąś lasencję....dociążyć...czy może jednak monobloki?.. :-))

Edytowane przez sly30

No Andrjusza ... mam nadzieję, że będziesz pamiętał również o mnie :)

EC86 znam super lampa i łatwa w rollingu mam chyba 4 różnych producentow.

Bardzo niedoceniana jak wiele nieznanych szerszemu ogółowi lamp.

Z kolegą Cybantem testowaliśmy tę lampę i powiem, że jest wybornie w stosunku do tego co Andrzej dawał na początku. Lampa mało znana ale o bardzo dużym potencjale sonicznym Edytowane przez artuku

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Tutaj musi się wypowiedzieć Cybant ... bo on ostatnio robił "doktorat" z tych lamp, trochę potestował różnych kombinacji :) Najlepiej wypadły Telefunkeny ale z której topologii to cholera nie pamiętam. Zapewne Grzechu coś więcej skrobnie.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Gość cybant

(Konto usunięte)

A która lepsza? Ta EC86 czy EC88? Z którego typu jest większa dostępność?

Przetestowałem EC86 ponieważ mam podstawki tylko pod tą lampę, a drań jeden Artur nie chciał na dłużej zostawić podstawek pod E88C;))

Niemniej wygląda to tak:

Telefunken i Mullard ten sam poziom grania , choć inne podejście;)

Telefunken dynamicznie , przestrzenie bardzo dobry bas..

Mullard bardziej zwiewnie delikatnie i bardziej muzykalnie.

Tutaj nie ma lepszej lampy , każda gra świetnie ..kwestia preferencji

Siemens , ciemno , szaro ...klasę gorzej od pozostałych .

Może mój Siemens to jakiś fake...choć nie wygląda..

Lampy w cenach od 70 - 300 zł za parę , czyli jak na NOS bardzo tanio...

Gość jt211

(Konto usunięte)

No Andrjusza ... mam nadzieję, że będziesz pamiętał również o mnie :)

Z kolegą Cybantem testowaliśmy tę lampę i powiem, że jest wybornie w stosunku do tego co Andrzej dawał na początku. Lampa mało znana ale o bardzo dużym potencjale sonicznym

Chylę czoła przed panem Andrzejem za nie udanie się drogą

6N6/6N1/6N30/ECC99 :>)

Przetestowałem EC86 ponieważ mam podstawki tylko pod tą lampę, a drań jeden Artur nie chciał na dłużej zostawić podstawek pod E88C;))

Niemniej wygląda to tak:

Dario i Philpsy też są wyborne.

Tu można kupić EC86 od razu sparowane http://electols.com/

Niemniej wygląda to tak:

Czyli co warto wymienić te lampy w SET 42?

Gość jt211

(Konto usunięte)

Zobacz kody boczne będziesz wiedział czy to fake.

Myślę że warto spróbować. Zwłaszcza EC86 telefunkena pod triangle. Ale jedno ale kilka razy już słuchałem różnych zestawień i wiele zależy ogólnie od systemu.

Chylę czoła przed panem Andrzejem za nie udanie się drogą

6N6/6N1/6N30/ECC99 :>)

Tylko nie we wszystkich aplikacjach można takowe lampy wyeliminować. Jak potrzebna jest duża amplituda sygnału to niestety nie ma co zastosować. W SET42 potrzebuję 150V amplitudy w piku zatem jest problem co zastosować.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Nawet nie przypuszczasz jak bardzo ;)

Zobacz kody boczne będziesz wiedział czy to fake.

Tak wyglądają .

Andrzej twierdzi , że mało prawdopodobne , żeby je podrabiali .

Nawet nie przypuszczasz jak bardzo ;)

Tak wyglądają .

Andrzej twierdzi , że mało prawdopodobne , żeby je podrabiali .

A tutaj Mullardy i Telefunkeny.

post-27208-0-93898700-1422376770_thumb.jpg

post-27208-0-08180700-1422377115_thumb.jpg

a drań jeden Artur nie chciał na dłużej zostawić podstawek pod E88C;))

oj tam oj tam nie chciał ... mama mi nie pozwoliła oddać :)

Jako pierwszy mam niesłychaną przyjemność testować najnowsze monobloki Amplifona SET140 oparte o lampę mocy 833A, GU48.

Jakość wykonania, cichość układu jest wzorowa. Połączenie ultra nowoczesnego zasilania, układów miękkiego startu oraz sygnalizacji ewentualnych błędów i automatyczny pomiar wielu parametrów z auto biasem na czele to tylko przedsmak tej niesamowitej konstrukcji.

Dotychczasowe urządzenia oparte o tą lampę jak TNT czy Wavac kosztują od 500tysięcy do ponad miliona zł!

Najważniejsze jednak jak to gra?

Nadmienię jedynie, że moja piękniejsza połowa po odsłuchu pierwszego utworu z płyty Vivere Andrea Bocelli popłakała się ze wzruszenia.

Wszystko co dotąd u mnie lądowało do porównań zostało starte w pył!

Nawet genialne WM300 musiały oddać pola nowemu królowi.

Te monobloki dają tak nieprawdopodobną barwę i realizm, że boję się wieczorem zamykać oczy. Dźwięk jest niemal widoczny a pierwiastek ludzki oraz materializacja artystów w pomieszczeniu stoi na nieprawdopodobnym poziomie.

Jestem strasznie wybredny ale tym razem napiszę JESTEM W SZOKU!

Jeżeli tak gra niewygrzany egzemplarz z niespecjalnie wyszukaną lampą wejściową Telefunkena EC86 to ja nie mam pytań.

Barwa znana z 300B połączona z potężną dynamiką mocnych tranzystorów i niesamowitym bogactwem harmonicznych, całość niezwykle gładka i okraszona genialną lokalizacją w przestrzeni.

Wady? Głownie jedna, cena 40 tysięcy euro czyli prawie 170kzł.

Jeżeli nie macie powyższej kwoty na zakup, proszę o nie dokonywanie odsłuchu bo później spać już nie można

Moim zdaniem epokowe urządzenie Polskiego konstruktora i moje docelowe monobloki.

Teraz pozostaje mi tylko zbierać środki na te piękności i prosić Amplifona o wersję dedykowaną do elektrostatów z odczepem na 2 ohmy.

post-874-0-19457900-1422543476_thumb.jpg

post-874-0-94386800-1422543484_thumb.jpg

post-874-0-29927100-1422543492_thumb.jpg

post-874-0-24745700-1422543498_thumb.jpg

Edytowane przez Szymon

Gratulacje,tylko pozazdrościć.Zapytam,cokoły z granitu?,...imponujące.

Edytowane przez newadec

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Czyli cena poza zasięgiem w pl ......super sprawa ze takie klocki bedą produkowane w kraju....gratulacje!!!

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Piękna konstrukcja jeśli faktycznie tak gra jak pisze Szymon, to rewelacja. Tak na marginesie moja żona też by się popłakała jakby poznała cenę :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Zapewne z radości a potem w geście miłości wyrzuciłaby mnie przez okno :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Tak realnie, nie liczyłbym na to. Firma Amplifon zrobiła duży krok do przodu pod względem jakości wykonania, topologii budowy i brzmienia. Pan Andrzej rzucił rękawice najlepszym i w sprzętach lampowych na razie nie widać przeciwnika. Ale to wszystko jest kosztem ogromnego nakładu pracy, braku czasu na życie prywatne i kosztem znacznie droższych podzespołów. A to wszystko skutkuje wyższą ceną. Coś za coś.

To widać, w która stronę poszedł Amplifon. Ja również nie spodziewam się takiej konstrukcji w ciągu najbliższego czasu.

Jednak nigdy nie mów nigdy i może jeszcze kiedyś powstanie nowy wzmacniacz bardziej dostępny cenowo.

A Panu Andrzejowi życzę jak najwięcej klientów na jego produkty.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.