Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Moje " Diabełki " trzymają się dobrze . Nic nie wskazuje by mialo sie w tej sprawie cos zmienic

Piotrze dobrze ze w Chwascie jest tylko parka , zawsze polowe mniejszy koszt i mozna zaszalec z jakoscia

W tym dac'u arabaxa tez podoba mi sie zastosowanie jednej lampy E88CC bo pojedyncze szt nie z parowane to zawsze mniejszy koszt i tez mozna zaszalec

Edytowane przez DJ_Achmed

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Zawsze miałem taka zasadę,że nie włączałem na krócej niż na 3 godziny-przynajmniej tak sie starałem robić.

Zapewniam,że na pewno u mnie grały około 1000 godzin-bias był 42-43.

Przy obecnych diabełkach mam ustawiony na 270mA-mam specjalny miernik biasu-wtykam przewód w miejsce dawnego wyjścia regulowanego.według mnie wartość 270mA jest optymalna-bo przy większej wzmacniacz w/g mnie jazgocze i tyle.

Wartość biasu 42-43 odpowiadała wartości ok-240-250mA-wiem bo to sprawdzałem poprzez przełożenie lamp i zmierzenie

miernikiem w monoblokach.Jestem pewien,że gdybym grał na 350 mA-już diabły by wzięli diabli.

Mniejszy bias mamy i muzykę i oszczedność lamp-taka jest moja praktyka w tym temacie.

A wiecie,że McGyver ustawiał bias na 400mA i na ruskich lampach jechał...........wtedy to ładnie musiało jazgotać))

Piotrze a zauważyłeś że jesli zmniejszamy bias to zwieksza sie wartosc mA ? ja gdy ustawialem bias w swojej Smoczycy wedlug mA i " klasycznym " sposobem to zaobserwowalem takie zjawisko

A wiecie,że McGyver ustawiał bias na 400mA i na ruskich lampach jechał...........wtedy to ładnie musiało jazgotać))

lampa jazgocze przy niskim prądzie , nie przy katalogowym ale co znaczy zmniejszanie biasu to ja nie wiem

zmniejszanie minusa polaryzacji siatki powoduje zwiększenie prądu

a bias ? raz producent mierzy napięcie na katodzie, drugi na siatce a wszyscy piszą o ustawianiu biasu

Edytowane przez mamel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

lampa jazgocze przy niskim prądzie , nie przy katalogowym ale co znaczy zmniejszanie biasu to ja nie wiem

a bias ? raz producent mierzy napięcie na katodzie, drugi na siatce a wszyscy piszą o ustawianiu biasu

No Mamelciu,chyba odwrotnie?? mniejszy minus na siatce to wiekszy prad!

?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

u mnie wiekszy minus na siatce ( bias ) to mniejszy prad mA na anodzie

dokladnie o tym samym Mamel napisal dwa posty wczesniej

Edytowane przez DJ_Achmed

a najdłuzej wytrzymują jak nie grają wcale tylko sobie leżą w pudełku.

poza tym diabełek powinien kosztować z 500 para minimum w stosunku do tego z czego jest zrobiony i jaka jest

lampą o skomplikowanej budowie.

najlepsze diabełki sprzedaje Florian z malowanymi pinami na złoty kolor i tzw.selekcjonowane.

Pan Florian Szcześniak ?

Zawsze miałem taka zasadę,że nie włączałem na krócej niż na 3 godziny-przynajmniej tak sie starałem robić.

Zapewniam,że na pewno u mnie grały około 1000 godzin-bias był 42-43.

Przy obecnych diabełkach mam ustawiony na 270mA-mam specjalny miernik biasu-wtykam przewód w miejsce dawnego wyjścia regulowanego.według mnie wartość 270mA jest optymalna-bo przy większej wzmacniacz w/g mnie jazgocze i tyle.

Wartość biasu 42-43 odpowiadała wartości ok-240-250mA-wiem bo to sprawdzałem poprzez przełożenie lamp i zmierzenie

miernikiem w monoblokach.Jestem pewien,że gdybym grał na 350 mA-już diabły by wzięli diabli.

Mniejszy bias mamy i muzykę i oszczedność lamp-taka jest moja praktyka w tym temacie.

Ale ja mam Amplifona z autobiasem .

Piotrze a zauważyłeś że jesli zmniejszamy bias to zwieksza sie wartosc mA ? ja gdy ustawialem bias w swojej Smoczycy wedlug mA i " klasycznym " sposobem to zaobserwowalem takie zjawisko

Ale ja mam Amplifona z autobiasem .

Piotr

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A jak tam King Crimson na tych waszych diablach bo te co slyszlem dotychczas to niestety lipa...

Kolego, gdzie nie wejdziesz to się o coś przypierdalasz. Nudne to już jest...

A to King Crimson to takie spokojne, starodawne plumkanie, tak ?

U mnie na diabłach jest około -60VDC, prąd jałowy 120mA.

Natomiast na tranzystorach 2SA1946 / 2SC5200 zasilanie około 40V, nie więcej jak 3 amper na parę.

Przy dwóch diabłach i pięciu parach tranzystorów wychodzi wszystkiego 0,12 + 15,00 Amper.

Razem: 15,12 Amper.

Te diabły są świetną współ-końcówką mocy.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Czytam sobie ostatnio na Audiohobby i Pana Arka mnogo tam w tym samym wydaniu co na Audiostereo.

Widać taka jego natura :(((

Edytowane przez tomasz dudzinski

bo kabelki dziś w modzie;-p

Szczególnie w takim profi pomieszczeniu grają te kabelki :)

Arek, wywal te gąbki, bo są toksyczne i wpływają na układ nerwowy człowieka.

post-11945-0-81099600-1357157349_thumb.jpg

Arek czterdziestka piątka - forumowy zrzęda.

Kolor pomieszczenia naturalnie prosektoryjny. Arku proponuje jarzeniówkę stabilizacyjną miast tradycyjnej żarówki.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

o kuźwa ale amatorszczyzna,te gąbki powinny być ustawowo zakazane do audio

Edytowane przez Rezyslaw

o kuźwa ale amatorszczyzna,te gąbki powinny być ustawowo zakazane do audio

Mnie co innego zastanawia, podobno jego system gra jak marzenie, to po co mu ta dekoracja akustyczna?

>>>> jego system gra jak marzenie, to po co mu ta dekoracja akustyczna?

A to nie jest tak, że ten system gra jak marzenie, bo właśnie JEST ta dekoracja akustyczna ?

Czy sugerujesz, że te ustroje są nieskuteczne ?

>>>> jego system gra jak marzenie, to po co mu ta dekoracja akustyczna?

A to nie jest tak, że ten system gra jak marzenie, bo właśnie JEST ta dekoracja akustyczna ?

Czy sugerujesz, że te ustroje są nieskuteczne ?

żartujesz z tym pytaniem?

>>> żartujesz ..

Zapytam inaczej: gąbki nie wnoszą jakiejś istotnej wartości dodanej jako "rozpraszacze" / "pochłaniacze" - czy jak to się tam nazywa (akustyczny nowicjusz jestem) ?

>>> żartujesz ..

Zapytam inaczej: gąbki nie wnoszą jakiejś istotnej wartości dodanej jako "rozpraszacze" / "pochłaniacze" - czy jak to się tam nazywa (akustyczny nowicjusz jestem) ?

W pewnych określonych przypadkach można ją stosować, ale jako dopełnienie adaptacji, a nie jako jedyną alternatywę. Zwykła pianka/gąbka przeważnie ma bardzo małą gęstość i działa absorpcyjnie na wyższe częstotliwości. Nieodpowiednio zastosowana potrafi "zabić życie" w przekazie muzycznym.

Z zamieszczonej fotografii z pomieszczenia Arka_45, można wnioskować, albo gość nie zna się i stosuje gąbki "na pałę", albo wie jak działają i zastosował, bo jego "cudowny" system "siał" wysokimi, aż uszy więdły.

witam

dostałem trochę vinyli - trzeba będzie kupić gramofon - chyba Ad Fontes - w końcu to 'nasi' i może wzmacniacz na lampach ...

mam pytanie - czy ktoś słyszał Amplifona 40-kę z kolumnami Dali Grant lub Avcon Tivano

muzyka to głównie rock, lekki metal, jazz, blues

jak - czy to w ogóle zagra ...

pozdrawiam

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

muzyka to głównie rock, lekki metal, jazz, blues

Z rockiem na amplifonie ?

To niezbyt dobry pomysł .

Amplifon jak najbardziej do wokali z małymi składami .

Z takimi Klipschami Cornwall czy JBLami 4429 to byłby rock, aż miło.

W mniejszych pomieszczeniach mogą być Heresy lub JBL 4312E

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

JBL pewnie tak 4312M ok 4000 zl, 4312E 8000 zl. Pewnie mozna by sie postarac o jakis upust.

Z klipschami troche trudniej. Pojawiaja sie na audiomarkt.de lub ebay.de, z ktorych ja korzystam ze wzgledu na miejsce zamieszkania. No i zaden tam ze mnie pan Rafal.

Pozdr.

Edytowane przez kichanadeta

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.