Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Za namową pani  z lampyelektronowe.pl kupiłem TunSole Goldy, wczoraj zaaplikowałem, pograły 2h

To już pierwszy efekt brzmienia powinien być słyszalny 

22 minuty temu, mdavis napisał:

To już pierwszy efekt brzmienia powinien być słyszalny 

No tak, sygnatura podobna do PSvane Art, ale chyba wysokich jest lekko mniej. Czy basu jest więcej, tego jeszcze nie wiem. Posłucham więcej to napiszę, bo nie chcę fantazjować 😉

W każdym bądź razie płyty z dobrym basem, np. Marcus Miller "M2" i Peter Gabriej "Up" zagrały dobrze już teraz. Szybki, bardzo kontrolowany i sprężysty bas. Ale tak samo grało na PSvane Art.

Godzinę temu, mdavis napisał:

NIE. Są to lampy różnych producentów: Psvane i o których pisałem Shuguang 

No właśnie również ta sama pani oceniła te moje czerwone PSvane  jako "lampa dobra do uruchomienia wzmacniacza", dlatego tak się migam, aby je zaaplikować do MS-90B.

Edytowane przez StachMuszel
43 minuty temu, StachMuszel napisał:

No właśnie również ta sama pani oceniła te moje czerwone PSvane  jako "lampa dobra do uruchomienia wzmacniacza", dlatego tak się migam, aby je zaaplikować do MS-90B

Nie podłączysz to nie usłyszysz, być może będziesz pozytywnie zaskoczony. 

26 minut temu, mdavis napisał:

Nie podłączysz to nie usłyszysz, być może będziesz pozytywnie zaskoczony. 

Może i tak być, spróbuję 😉

Za sprawą tego testu spróbuję jeszcze ECC83S JJ:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, StachMuszel napisał:

Nie wiem czy to są te same lampy. Moje to te:

Ukryta Zawartość

i na pewno je sprawdzę.

Za namową pani  z lampyelektronowe.pl kupiłem TunSole Goldy, wczoraj zaaplikowałem, pograły 2h. Zobaczymy jak się wygrzeją. W kolejce mam w głowie PSvane, które posiadam i ECC83S JJ. Czytałem opinie, że poniewierane przez polskie fora ,ale dobrze brzmiące lampy, z mocną podstawą basową.

Te TungSole to śmieszne lampy, bo w ogóle nie świecą, nie widać żarzenia. Myślałem, że są uszkodzone. 

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, StachMuszel napisał:

Nie wiem czy to są te same lampy. Moje to te:

Ukryta Zawartość

i na pewno je sprawdzę.

Chyba wszystkie Psvane testowałem i te z linka (ECC83 12AX7 PSVANE) w porównaniu do ECC83 12AX7-S PSVANE grają chudziej i łagodniej, dla nie ECC83 12AX7-S PSVANE są dla mnie najlepsze 
Mialem tez 12AX7T2 PSVANE (Mark II) i te dla mnie byly za techniczne

Ukryta Zawartość

12 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Chyba wszystkie Psvane testowałem i te z linka (ECC83 12AX7 PSVANE) w porównaniu do ECC83 12AX7-S PSVANE grają chudziej i łagodniej, dla nie ECC83 12AX7-S PSVANE są dla mnie najlepsze 
Mialem tez 12AX7T2 PSVANE (Mark II) i te dla mnie byly za techniczne

No właśnie trochę się martwię,  bo po 4h grania moje TungSole też zaczynają grać trochę technicznie. Barwy w PSvane 12AX7-S są jednak przyjemniejsze dla ucha. Jest kolor, łagodność,  wybrzmienie. Tutaj jakby na garnkach grali 😉

Pat Metheny "Kin" gra tak sobie. 

Zmęczony jestem trochę,  może to też ma wpływ na moje postrzeganie.

3 godziny temu, StachMuszel napisał:

Za sprawą tego testu spróbuję jeszcze ECC83S JJ:

Ukryta Zawartość

Tylko bierz ze złotymi pinami (ale szkoda czasu na nie), chyba Tesla i Philips zagrały lekko podbitym dźwiękiem,
wyobraź sobie Siemens graja jakbyś przyciszył subbass, podkręcił bas na +2 a wysokie tony zmniejszył na -2, -3 .
Tesla i Philips graja pełnym dźwiękiem ale podbitym na skrajach, jedne trochę więcej drugie trochę mniej, problem ze nie pamiętam które więcej :-(

To jedyne lampy które mogę polecić

Philips
śmiało możesz kupić takie Philips zawsze odsprzedasz

Ukryta Zawartość

Tesla chyba te miałem
u nich możesz parki zamówić

Ukryta Zawartość

Te tesle tez polecam przetestować, nie jestem pewny, chyba były bardziej muzykalniejsze  ale nie jestem pewny, Tesla i Philips byly moimi faworytami dlatego te wie polecam przetestować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, StachMuszel napisał:

Dlaczego uważasz, że szkoda czasu na JJ ECC83S?

One dla mnie graja za łagodnie, troszkę słodzą a dynamika lekko przygaszona

6 minut temu, kramyeu napisał:

szkoda - to kolejne "nowe" lampy i dalej nie masz "dobrych" lamp

A jakie polecasz ?

Edytowane przez .:Gerard:.
7 minut temu, .:Gerard:. napisał:

One dla mnie graja za łagodnie, troszkę słodzą a dynamika lekko przygaszona

A jakie polecasz ?

Ale słuchałeś tych z literką "S"?

9 godzin temu, StachMuszel napisał:

ECC83S JJ.

Kupiłam ECC83MG ze złoconymi nóżkami

Ukryta Zawartość

Opisują je tak:

Zdecydowanie ciekawsze brzmienie od standardowej ECC83S. Dźwięk czystszy, z lepszą kontrolą basu i szczegółowością. Skrót "MG" od "midle gain" można tłumaczyć jako "wzmocniony środek" i faktycznie lampa w zakresie środkowych częstotliwości zachowuje się zdecydowanie lepiej niż standardowa ECC83S która miała środek raczej wycofany. Złocone nóżki zapewniają doskonały kontakt z podstawką przez cały okres użytkowania lampy. Cokół Noval.

Faktycznie sporo basu jak dla mnie. A jak było u @dedal75?

Porównania z ECC83S jednak nie mam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Absolute beginners
Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Mam ECC803S

To jednak inna lampa niż ECC83S

47 minut temu, Absolute beginners napisał:

Kupiłam ECC83MG ze złoconymi nóżkami

Ukryta Zawartość

Opisują je tak:

Zdecydowanie ciekawsze brzmienie od standardowej ECC83S. Dźwięk czystszy, z lepszą kontrolą basu i szczegółowością. Skrót "MG" od "midle gain" można tłumaczyć jako "wzmocniony środek" i faktycznie lampa w zakresie środkowych częstotliwości zachowuje się zdecydowanie lepiej niż standardowa ECC83S która miała środek raczej wycofany. Złocone nóżki zapewniają doskonały kontakt z podstawką przez cały okres użytkowania lampy. Cokół Noval.

Faktycznie sporo basu jak dla mnie. A jak było u @dedal75?

Porównania z ECC83S jednak nie mam.

W przytoczonym przeze mnie linku wyżej jest porównanie.

10 godzin temu, mdavis napisał:

Kolega StachMuszel posiada powyższe lampy, lecz nie chce ich założyć w swoim wzmacniaczu, żeby sprawić jak brzmią !!!

Mdavis, zrobiłem to dla Ciebie 😉, właśnie zaaplikowałem je do wzmacniacza. TungSole wracają do sklepu. Trochę to za technicznie i bez barw gra, wiem ze lampa nowa, ale to już za bardzo słychać. Mam nadzieję,  że przyjmują zwroty lamp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel
Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Mdavis, zrobiłem to dla Ciebie 😉, właśnie zaaplikowałem je do wzmacniacza.

I jak brzmią Psvane ECC83 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, mdavis napisał:

Ukryta Zawartość

Jak brzmią? Mają dopiero około 16h grania, ale już teraz słychać (ku mej radości), że środek ciężkości jest lekko przesunięty ku dołowi. Gra masywniej, z ciemnym tłem. Zero agresji i szorstkości, podobnie jak ART, ale mniej góry. Jestem pozytywnie zaskoczony. Jednak teraz widzę, że wersja ART stoi troszkę po jaśniejszej stronie mocy, nie ma takiej równej charakterystyki. Co ciekawe, przyglądałem się uważnie budowie wewnętrznej tych lamp i nie widzę żadnych różnic, oprócz złoconych pinów w ART.

Mam tylko nadzieję, że nie zmieni się to jakoś bardzo w trakcie wygrzewania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel
14 godzin temu, mdavis napisał:

Ukryta Zawartość

Mdavis, chyba z pokorą muszę przyznać, że...jestem Ci winny dobre piwo 😉

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, StachMuszel napisał:

Dzięki bardzo, że mogłem pomóc 👍👌

13 godzin temu, StachMuszel napisał:

Ze niby te lampy maja więcej basu i dociążenia niż Goldy ?o swobodzie selektywności, rozdzielczości,  wybrzmieniach, subbasie, dynamice, wyrazistości nie wspomnę 

Tez mam te lampy, znam handlarzy ktorzy pakują te lampy do wzmacniaczy czy DAC gdzie akustyka kuleje, zeby złagodzić dźwięk aby nie buczało

Edytowane przez .:Gerard:.
6 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Ze niby te lampy maja więcej basu i dociążenia niż Goldy ?o swobodzie selektywności, rozdzielczości,  wybrzmieniach, subbasie, dynamice, wyrazistości nie wspomnę 

Tez mam te lampy, znam handlarzy ktorzy pakują te lampy do wzmacniaczy czy DAC gdzie akustyka kuleje, zeby złagodzić dźwięk aby nie buczało

Liczy się to że kolega z brzmienia tych lamp jest zadowolony Zresztą testował różne lampy !!! Cieszę się że mogłem koledze pomóc w doborze lamp 👍

7 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Gerard, odpowiadając na pytanie czy czerwone PSvane mają więcej basu I dociążenia, odpowiadam: Tak, mają. Inne aspekty, które wymieniłeś są bez wątpienia lepsze w Goldach. Ale różnicę nie są na tyle duże w moim systemie,  abym rezygnował z tego czego brakowało mi najbardziej. Jak to mówią "nie to piękne co piękne,  tylko piękne to, co się komu podoba" 😉

Wszystko grało mi fajnie na Goldach, do momentu, kiedy zachciało mi się lepszego przetwornika. Poprzedni był na AKM AK4493S i tu było ok. Nowy DAC pracuje na kościach SABRE 2x ES9068AS. Kości te są bardzo szczegółowe, ale jednak delikatnie mają mniej basu. No i to "delikatnie mniej basu " spowodowało lekką chudość dźwięku. Stąd moje poszukiwania.

Tungsole Goldy odpadły, bo grają podobnie do Psvane Goldów. Generalnie wszystkie lampy z dopiskiem Gold grają lekko rozjaśnionym dźwiękiem. Nie mówię,  że to źle, po prostu to nie mój gust. Lubię ciepło, masę. 

Czerwone Psvane poprzez lekkie zaokrąglenie wysokich tonów maskują też lekką techniczność tego zakresu w nowym DACu.

5 godzin temu, mdavis napisał:

Liczy się to że kolega z brzmienia tych lamp jest zadowolony Zresztą testował różne lampy !!! Cieszę się że mogłem koledze pomóc w doborze lamp 👍

Oczywiście

5 godzin temu, StachMuszel napisał:

Gerard, odpowiadając na pytanie czy czerwone PSvane mają więcej basu I dociążenia, odpowiadam: Tak, mają. Inne aspekty, które wymieniłeś są bez wątpienia lepsze w Goldach. Ale różnicę nie są na tyle duże w moim systemie,  abym rezygnował z tego czego brakowało mi najbardziej. Jak to mówią "nie to piękne co piękne,  tylko piękne to, co się komu podoba" 😉

W takim razie nie ma co sugerować się recenzjami, myślałem charakterystyka lamp będzie u każdego taka sama, mniej lub więcej a okazuje się ze jest inaczej, to moze i te JJ co ja mam pasowałyby u ciebie, może kiedyś wpadną ci w ręce to wypróbuj

4 godziny temu, StachMuszel napisał:

Tungsole Goldy odpadły, bo grają podobnie do Psvane Goldów. Generalnie wszystkie lampy z dopiskiem Gold grają lekko rozjaśnionym dźwiękiem. Nie mówię,  że to źle, po prostu to nie mój gust. Lubię ciepło, masę. 

U mnie to pasuje

Jak lubisz ciepło i masę to kup sobie tego DACa, wcale nie jest drogi chyba około 3k€, to najbardziej analogowy, ciepły, z mięsistym dynamicznym basem jaki kiedykolwiek słuchałem, jak będę kiedyś składał drugi zestaw to chyba go kupie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam po świętach, 2 kilogramy cięższy 😉

Mała aktualizacja z mojej strony. Po świątecznych odsłuchach dochodzę do wniosku, że Psvane Goldy grają jednak barwniej, przyjemniej i troszkę cieplej niż Psvane czerwone standard.

3 godziny temu, StachMuszel napisał:

Witam po świętach, 2 kilogramy cięższy 😉

Mała aktualizacja z mojej strony. Po świątecznych odsłuchach dochodzę do wniosku, że Psvane Goldy grają jednak barwniej, przyjemniej i troszkę cieplej niż Psvane czerwone standard.

Przede wszystkim wielobarwniej i przejrzyściej 😉
Sa tez lampy które narzucają ciepło ale kosztem rozdzielczości, wielobarwności

• Pokaż nowe odpowiedzi