Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

lol, jantor ma problemy z basem. Ty na to, że 

2 godziny temu, Adasza napisał:

Wg mnie to dobre warunki, może po prostu pusto masz w tym pokoju albo...? 

No to jak miałby pusto i by zagracił, byłoby więcej basu. 

@jantor a próbowałeś różnych ustawień kolumn? Najlepiej próbować z mikrofonem pomiarowym. Albo na początek pobaw się kalkulatorem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kurna facet pyta o lampy, a ja mu każę przestawiać w pokoju. 😬 Niestety co do lamp nie pomogę. Sorry. 😔

Btw

2 godziny temu, Adasza napisał:

albo...? 

Albo co?

PS z tego co pamiętam, kwadrat (nie wiemy jak blisko kwadratu jest jantora pomieszczenie) to nie są dobre warunki akustyczne, aczkolwiek pamięć może mnie mylić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

29 minut temu, J4Z napisał:

PS z tego co pamiętam, kwadrat (nie wiemy jak blisko kwadratu jest jantora pomieszczenie) to nie są dobre warunki akustyczne, aczkolwiek pamięć może mnie mylić.

No niby kwadrat jest wredny ale tu mamy 25m2 - 5mx5m więc jest pole do popisu; można coś przestawić, jakieś pułapki/ustroje też się zmieszczą. Gorzej, jakby miał 3x3 🙂

• Moderatorzy
5 minut temu, Adasza napisał:

Gorzej, jakby miał 3x3

Raczej lepiej, mniejsze pomieszczenie łatwiej zaadoptować. Ta sama ilość "gratów" w pomieszczeniu 5x5 będzie znaczyła 3 razy mniej.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 minuty temu, Seyv napisał:
10 minut temu, Adasza napisał:

Gorzej, jakby miał 3x3

Raczej lepiej, mniejsze pomieszczenie łatwiej zaadoptować. Ta sama ilość "gratów" w pomieszczeniu 5x5 będzie znaczyła 3 razy mniej.

A łózko/biurko bierzesz pod uwagę? 🙂 

9 godzin temu, Adasza napisał:

A łózko/biurko bierzesz pod uwagę? 🙂 

Pół dnia za kierownicą bez przeglądania netu, a w tym czasie kilka osób zabrało się za meblowanie mojego pokoju!!!😉

Nie będę rozrysowywał szczegółów umeblowania, bo to temat o lampach, a nie o wystroju wnętrz. Zapewniam jednak, że za miejscem odsłuchowym jest szeroki na całą ścianę regał z książkami i płytami, a pomiędzy kolumnami i kanapą leży sobie dywan, reszta umeblowania raczej oszczędna, ale jest parę kwiatów, obrazów i jakaś stojąca lampa, a okna zasłonięte są firanami. Głośniki rozstawione ok. 2,5 metra od siebie, a ich czoła są umiejscowione ok. 2/3 metra od tylnej ściany i tak musi zostać, bo nie mieszkam sam. Miejsce odsłuchowe ok. 2,8 m od linii łączącej czoła głośników. Od razu dodam, że rozstawienie głośników nieco szerzej tylko potęguje dudnienie basu.

Ponieważ zastrzegłem już, że nie oczekuję podpowiedzi w stylu zmień mieszkanie, to mam przeczucie iż teraz nie uniknę podpowiedzi w rodzaju tylko DAC z czymś w rodzaju Dirac Live...😁

9 godzin temu, dedal75 napisał:

Wystarczą odpowiednie lampy przecież o to ten raban .😎

Czuję szyderstwo, więc bogatszy o doświadczenia z lektury poprzednich 15 stron tego tematu nie skomentuję.

1 godzinę temu, jantor napisał:

Pół dnia za kierownicą bez przeglądania netu, a w tym czasie kilka osób zabrało się za meblowanie mojego pokoju!!!😉

Nie będę rozrysowywał szczegółów umeblowania, bo to temat o lampach, a nie o wystroju wnętrz. Zapewniam jednak, że za miejscem odsłuchowym jest szeroki na całą ścianę regał z książkami i płytami, a pomiędzy kolumnami i kanapą leży sobie dywan, reszta umeblowania raczej oszczędna, ale jest parę kwiatów, obrazów i jakaś stojąca lampa, a okna zasłonięte są firanami. Głośniki rozstawione ok. 2,5 metra od siebie, a ich czoła są umiejscowione ok. 2/3 metra od tylnej ściany i tak musi zostać, bo nie mieszkam sam. Miejsce odsłuchowe ok. 2,8 m od linii łączącej czoła głośników. Od razu dodam, że rozstawienie głośników nieco szerzej tylko potęguje dudnienie basu.

Ponieważ zastrzegłem już, że nie oczekuję podpowiedzi w stylu zmień mieszkanie, to mam przeczucie iż teraz nie uniknę podpowiedzi w rodzaju tylko DAC z czymś w rodzaju Dirac Live...😁

To nie jest źle. Próbowałeś skręcać głośniki do środka/odchylać na boki? 

Pisałem o tym w wątku Unisona ale w Unico Due akurat najsensowniej grały oryginalne lampy. Inne miały swój urok i wprowadzały różne ciekawe zmiany, jednak fabrycznie zainstalowane Sovteki z tego co pamiętam dobrze kontrolowały bas, nie rozlewał się tak jak np Psvane.

Edytowane przez remar
12 godzin temu, jantor napisał:

Czuję szyderstwo, więc bogatszy o doświadczenia z lektury poprzednich 15 stron tego tematu nie skomentuję.

To nie komentuj. 

Ty chciałeś lamp które podbicie na 50-60hz zniwelują.  Ktoś rzucił propozycje,  takowych więc pozostaje tylko sprawdzić.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 26.07.2024 o 09:13, Adasza napisał:

Jak najbardziej, jest to zadanie dla lamp. Znam te Tung Sol, bo grały przez jakiś czas w mojej hybrydzie. W przejrzystym systemie lampy słychać bardzo wyraźnie, to w końcu główny element pre w hybrydzie a chyba nie chcesz publicznie twierdzić, że preampem nie zmienisz brzmienia końcówki? 🙂 

Wg mnie to dobre warunki, może po prostu pusto masz w tym pokoju albo...? 

Czy o te lampy chodził?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

A co myśleliście w odniesieniu do niewysokiej ceny o tych lampach i tym sprzedającym https://allegrolokalnie.pl/oferta/5751-sylvania-ecc83-12ax7-jan-nos-dobrana-para

Warto czy lepiej z nowej produkcji w tej cenie np. Gold Lion lub Psavane Art.

Lamp szukam do Unison Due - to moja pierwsza przygoda z lampami stąd doświadczenie zerowe 😉

W dniu 27.07.2024 o 07:42, remar napisał:

Pisałem o tym w wątku Unisona ale w Unico Due akurat najsensowniej grały oryginalne lampy. Inne miały swój urok i wprowadzały różne ciekawe zmiany, jednak fabrycznie zainstalowane Sovteki z tego co pamiętam dobrze kontrolowały bas, nie rozlewał się tak jak np Psvane.

Dzięki ciekawe doświadczenie. 

• 3 tygodnie później...
W dniu 7.08.2024 o 06:51, micmus napisał:

A co myśleliście w odniesieniu do niewysokiej ceny o tych lampach i tym sprzedającym https://allegrolokalnie.pl/oferta/5751-sylvania-ecc83-12ax7-jan-nos-dobrana-para

Warto czy lepiej z nowej produkcji w tej cenie np. Gold Lion lub Psavane Art.

Lamp szukam do Unison Due - to moja pierwsza przygoda z lampami stąd doświadczenie zerowe 😉

Dzięki ciekawe doświadczenie. 

Sprawdziłeś te Sylvanie?

U mnie ze starej produkcji poległ z Unico Due Tungsram, zdecydowanie lepiej sprawdził się Philips Miniwatt. No ale ja mam zupełnie odmienne w charakterze kolumny i z pewnością także pomieszczenie odsłuchowe.

13 godzin temu, jantor napisał:

Sprawdziłeś te Sylvanie?

U mnie ze starej produkcji poległ z Unico Due Tungsram, zdecydowanie lepiej sprawdził się Philips Miniwatt. No ale ja mam zupełnie odmienne w charakterze kolumny i z pewnością także pomieszczenie odsłuchowe.

Cześć

Ostatecznie za wymianę lamp się nie zabrałem - po prostu słucham sobie po kilka godzin dziennie (czasem 8-10 jak pracuje z domu) i … nie mam pomysłu co bym miał zmieniać/ poprawiać w brzmieniu 🙂

Stad odpuściłem temat. Gra wybornie na tym co jest w zestawi - niczego mi nie brakuje 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

MULLARD.
ECC83 / 12AX7.
WHITE PRINT.
HALO GETTER.
MADE IN GREAT BRITAIN.
BLACKBURN FACTORY PRODUCTION.
1960s VINTAGE

Szukam noty katalogowej czy ktoś
Pomoże bo nie mogę wyszukać 81736605372c531c9de778b17b6115ab.jpg

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc później...
W dniu 27.07.2024 o 07:42, remar napisał:

Pamiętasz jakie to były Sovetki? U mnie w DUE fabrycznie Tung Sol zwykłe

6 godzin temu, remar napisał:

Sovtek LPS

Dzięki 👍

Wiecie czy w Unisonon Unico Due można mieszać lampy? 
Np: 12AX7 B759 Genalex Gold Lion gold pins + 12AX7 CV4004 Genalex Gold Lion 

Czy jedna lampa odpowiada za Lewy kanał a druga za Prawy? 

Przeczytałem cały temat 70 stron nie znalazłem odpowiedzi. 
Szukam lampy o charakterystyce brzmienia:

Góra: Taka jak w 12AX7 B759 Genalex Gold Lion gold pins( Czyli nie zaokrąglona, tylko pełna wybrzmien)

Środek: Taki jak w 12AX7 CV4004 Genalex Gold Lion (Czyli świetnie dociążony środek nasycony gesty)

Dól: Konturowy, punktowy lepiej Kontrolowany niż w B759 

Będę Wdzięczny jak ktoś znalazł takie lampy 👊

Edytowane przez SenorCoconut
  • 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez qqrydza
  • 2 tygodnie później...
W dniu 17.10.2024 o 13:09, SenorCoconut napisał:

Dzięki 👍

Wiecie czy w Unisonon Unico Due można mieszać lampy? 
Np: 12AX7 B759 Genalex Gold Lion gold pins + 12AX7 CV4004 Genalex Gold Lion 

Czy jedna lampa odpowiada za Lewy kanał a druga za Prawy? 

Przeczytałem cały temat 70 stron nie znalazłem odpowiedzi. 
Szukam lampy o charakterystyce brzmienia:

Góra: Taka jak w 12AX7 B759 Genalex Gold Lion gold pins( Czyli nie zaokrąglona, tylko pełna wybrzmien)

Środek: Taki jak w 12AX7 CV4004 Genalex Gold Lion (Czyli świetnie dociążony środek nasycony gesty)

Dól: Konturowy, punktowy lepiej Kontrolowany niż w B759 

Będę Wdzięczny jak ktoś znalazł takie lampy 👊

Czy próbowałeś telefunkeny ecc83?

Godzinę temu, Matys2486 napisał:

Czy próbowałeś telefunkeny ecc83?

Tak miałem je przez chwilę.

Ostatecznie zostawiłem CV4004 Genalex Gold Lion. Ponieważ przewody głośnikowe zmieniłem na Tellurium Silver. A 4004 nie podbijają góry ani domu tylko ładnie wypełniają środek

6 minut temu, Matys2486 napisał:

4004 ale noski ?nie z nowej linii?A tellerium silver co zyskałeś?

Nie z obecnej produkcji Ganalexy
Wymieniałem z Telurium Black.

Zyskałem dokładnie to co chciałem, czyli lepszą kontrolę niskich częstotliwości. Oraz świetną górę, która nigdy nie kuje, jest jej w sam raz i ma bardzo dużo informacji. O wiele szersza scena oraz bardzo dużo powietrza. Poprawiła się również dynamika. A wyżej wymienione lampy świetnie wypełniły i na sączyły średnie tony. 
Podsumowując, jak wszyscy wiemy sprzęt gra dzięki wszystkim komponentom. 

Mi się udało dopasować wszystko tak jak chciałem. 

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie jakiej szukać lampy z dobrą górą, preferuję dźwięk na górze przezroczysty wyraźny detaliczny jaskrawy ale nie męczący, czyli za ostry.Lampa aby nie ocieplała nadmiernie ciepłem ,i nie grała za słodko.Cos co kieszeni nie urwie a lampa już z lepszych trochę. Na basie to żeby też kluchy nie było.To może mi sprostować ciepło i słodko grające tweetery.....?

4 godziny temu, dedal75 napisał:

Myślę że w obi coś znajdziesz .

Bo obi dobrze robi.

Chciałbym zwrócić Panu uwagę, że to jest forum audiostereo.pl a nie skład budowlany typu "Mrówka ".Jak Panu ma się na żarty to są takie grupy typu -Śmiech to zdrowie ?. Myślę że w takich klubach i grupach odnajdzie Pan swoje szczęście. Wracając do pytania , dla forumowiczów to nie miałam okazji posłuchać tak ,no przecież dużej rodzinny lamp Ecc83. Dlatego jeśli znacie coś z lamp o sygnaturze grania po jasnej stronie barwy ,to prosiłbym o wskazanie takiego lub podobnego kierunku.Zależy mi na dopracowaniu  barwy dźwięku, tak aby trochę jeszcze poprawić, ocieplone i słodko grające brzmienie wzmacniacza.Obecnie gram na lampie ecc83 Brimar . Dziękuję. 

Edytowane przez zbyniu 360
  • Pokaż nowe odpowiedzi