Skocz do zawartości
IGNORED

Baltlab Epoca III

marek-1969

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Witam

Nowa Epoka prezentuje się bardzo okazale.Miałem przyjemność odsłuchania wzmaka na początku marca.Niestety prezentacja nie mogła wypaść za dobrze z uwagi na moje padnięte lampy w cedeku.No cóż - o tym że z dżwiękiem coś nie tak uświadomili mnie moi goście (R.Kozłowski-Baltlab i P.Plackowski-Sundial).Mimo wszystko nowa Epoka błysneła lepszą stereofonią i ogólną kulturą przekazu .Kompletny brak nerwowości w połączeniu z całkowitym oderwaniem dżwięku od glośnikow plus lepiej zdefiniowany bas to obraz Epoki 3 - niestety z uwagi na mój niedomagający odtwarzacz więcej nie sposób napisać.

Lampki wymienione i być może uda mi się namówić p.Ryszarda ponownie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6627-100006727 1206205698_thumb.jpg

post-6627-100006728 1206205697_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wyczytałem na stronie gigawatu ze epoka III to wzmacniacz lampowy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymieniłem kilka informacji z producentem na temat Epoki III,hmm...pisanie maili trochę przypominało szachy korespondencyjne...Ale koniec końców-uzyskałem informację,że na "trójkę" musiałbym czekać dość długo-miałem w zamyśle wypożyczenie wzmacniacza na tydzień do odsłuchu z opcją zakupu.

Słyszałem też opinie w jednym z salonów audio,że poprzednie wersje,które mieli tego samego modelu,z tej samej serii potrafiły się znacznie różnić od siebie brzmieniem.Brak powtarzalności to problem niedużych manufaktur.Ale to nie moja opinia,sam nie mogłem się o tym przekonać.

l'enfant sauvage

• 3 tygodnie później...

i jak tu się dowiedzieć prawdy o epoce 3, gdy nie ma możliwości odsłuchać,

z jednej strony wszystko by mi pasowało: podobno dźwięk neutralny, dobra przestrzeń, wyposażenie nie przesadzone, pojedyncze gniazda, ergonomiczny "kształt" (nie lubię takich dużych jak yamaha 2000),

ale właśnie, ciekawe jakby wypadło por. z yamahą (podobne ceny),

miom pragnieniem jest żeby została utzymana myzykalność, przestrzeń i bezposedniosć przekazu primaluny + lepsze panowanie nad dynkami a już niedługo może xavianami na scanach.

Nie mam złudzeń, że na forum jest też kilku "promotorów" baltlaba (podobnie jak to było z "hi+endowym" lolerai), oczywiście nikogo z poprzedników nie podejrzewam, ale zawsze opinie typu rozkłada wszystko do 5k, 7k itp. są niebezpieczne.

hazardzista5, 10 Kwi 2008, 08:43

Nie mam złudzeń, że na forum jest też kilku "promotorów" baltlaba (podobnie jak to było z "hi+endowym" lolerai), oczywiście nikogo z poprzedników nie podejrzewam, ale zawsze opinie typu rozkłada wszystko do 5k, 7k itp. są niebezpieczne.

Na pewno to mogą rozłożyć budżet audiofila jeśli klocek nie spasuje się z resztą toru. Fakt, że u kogoś zachodzi synergia (pod wpływem różnych czynników w tym zewnętrznych :) nie oznacza wcale 100% pewności uzyskania dobrego dźwięku (pytanie także o subiektywne oczekiwania) opisywanego przez innych we własnym systemie. Jeśli nie ma możliwości dłuszego odsłuchu we własnym zaciszu domowym to ryzyko do poniesienia wydaje się zbyt duże, chyba że cena jest wyjątkowo okazyjna i w razie problemów można go odsprzedać bez straty, a w zamian zyskać kolejne cenne doświadczenia odsłuchowe.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Nie wiem jak gra, ale co widać to powiem - Epoca 3 IMHO wygląda duuuużo gorzej niż stara (zwłaszcza czarna) Epoca. Może tamta była brzydka (rzecz subiektywna, mi sie tam podobała) ale na pewno miała swój niepowtarzalny styl i klimat. Ta nowa wygląda po prostu mdło, nijako...

cameleon, 10 Kwi 2008, 14:53

>Inzynier Mamon powiedzial: "ja to najbardziej lubie te piosenki, ktore znam".

Eee, pudło. Zupelnie nie o to chodzi.

>Nowa Epoca bardzo "wydoroslala" wzorniczo.

Hm... właściwie trudno się nie zgodzić. Ale...

> Ale de gustibus... :-)

No właśnie. Mi sie najbardziej podobała ta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jako, że brzmienie nie sposób ocenić z racji niebytu tegoż produktu, dokonałbym zmian dwóch zmian na froncie. zamiast pokrętła dwa guziczki regulatora głośności i napis epoca 3 przydało by się odcisnąć tak jak baltlab (resztę napisów może też). byłoby bardzo, bardzo ładnie.

a jeśli pokrętło musi zostać to mogło by być bardzo duże, tak aby wzmak odróżniał się od pozostałych na rynku.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• 10 miesięcy później...

Witam,

od wczoraj jestem posiadaczem Epoca 3. Na razie się wygrzewa ale już muszę przyznać, że różnica w dżwięku jest ogromna. Bas powala. Co prawda zmieniłem także od razu źródło na Ikemi i połączyłem to przez XLR (poprzednio Epoca 2 i NAD 542) ale różnica jest kolosalna. Na nowo odkrywam płyty, które znam na pamięć. Wzmacniacz grzeje się niemiłosiernie ale przynajmniej cieplej w domu :))

...obfity bas to może być jednak cecha Ikemi, gdy miałem go w domu i porównywałem z mimikiem - za wzmacniacz "robił" Naim 3R, to właśnie "ściana" basu z linna Ikemi była tą cechą dźwięku, którą najbardziej zapamiętałem...

pzdr

Staszek_s

Nie do końca. Podłączyłem po RCA NADa i bas uległ również znacznej poprawie w stosunku do Epoca 2. Ale Ikemi po XLR to już bajka. Bałem się, że nie znajdę nic w miarę taniego co wysteruje moje kolumny a tu proszę... Nie jest źle. Teraz kondycjoner i kolejny upgrade za kilka miesięcy. To nałóg jest chyba :)

Witam

Mam pytanie odnośnie "grzania się" baltka, czy jest tak gorący? Wiesz boję się żeby małe mi nie dotknęło i się nie oparzyło ;).

Jak z jego przejrzystością? Też zastanawiam się nad Baltlabem III ale z kolumnami Elac`a 137.

pozdrawiam

Nie poparzy się :) Jest gorący ale nie na tyle, żeby skóra sie "przylepiła" ale na tyle, żeby dziecko zabolało i puściło.

O walorach słuchowych będę się mógł wypowiadać po wygrzaniu wzmaka, jednak już jest dużo lepsza niż w Epoca 2.

Nie słuchałem Elac-ów. U mnie to "chodzi" na solidnych kolumnach opartych na węglowych przetwornikach Scan Speak ale Baltlab wysteruje chyba większość kolumn.

Prozaiczne pytanie dotyczące użytkowania epoca III, czy tak samo jak i wcześniejsza wersja reaguje na piloty od innych urządzeń? Słuchałem dwójki i denerwujące było kiedy przeskakując pilotem od cd na następny utwór wzmacniacz również reagował i przełączał się na inne źródło.

• 3 miesiące później...

Parę dni temu posłuchałem przez pół godziny Epoci III z Living Voice'ami i choć mam wrażenie, że nie udało mi się dobrze ustawić kolumn w pokoju, oraz należałoby podpiąć jednak lepsze CD, to sam wzmacniacz na prawdę ma potencjał.

Wzorniczo bardziej podobała mi się v 1.3 oraz 2ka, ale ten jest wykonany bardzo solidnie.

Mam wrażenie, że za tej klasy wzmak z napisem SimAudio, Krell etc. trzeba zapłacić 2-3 krotnie więcej. Wydaje mi się też, że przy jego przejrzystości trzeba uważać ze źródłem i okablowaniem. Ze wszystkiego co stało w sklepie, najchętniej podłączyłbym do porządny system analogowy.

-> Paweł

Avatar II. Bardzo fajne paczki, ale chyba lepsze nawet do starego Baltlaba. Wydaje mi się, że znacznie lepsze od podstawowych Auditorium. Bardzo swobodne i muzykalne granie, choć bez efektów specjalnych w postaci nadnaturalnie rozciągniętego basu itd. Świetne do lampy w single'u.

Wersja OBX-R z zewnętrzną zwrotnicą chyba też do dostania. Wybierz się do Audio Forte, stoją te Avatary II-ki w bardzo ładnym wykonaniu. Nie wiem ile kosztują.

To nie są głośniki, które jakoś bardzo często się sprzedają i ich odsprzedaż też nie jest szczególnie łatwa, dlatego ja bym zalecał wypożyczenie do domu i upewnienie się, że to właśnie to. Jeśli tak, to nie będziesz musiał się martwić odsprzedażą.

W pokoju odsłuchowym Audio Forte nie były ani za duże, ani za małe, a tam jest jakieś 22-26 m2.

Pozdrowienia

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Zgadza się. Słuchałem ostatnio Living Voice Avatar ze wzmacniaczami Tri i grało całkiem całkiem, choć te wzmaki nie były w stanie wyciągnąć wszystkiego z tych kolumn - z modelem na triodzie brakowało trochę dynamiki, a z kolei na KT88 szczegółowości. Podobno z mocniejszymi lampami np. od Manleya jest bosko - chcę to sprawdzić przy okazji. Jakaś mocniejsza trioda też powinna się sprawdzić. Baltlab? O tym nie pomyślałem.

pzdr.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.