Skocz do zawartości
IGNORED

ulubione CD do testowania sprzętu

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem sprzet najlepiej testowac na klasyce i smykach. Jezeli smyczki beda mialy wysoka rozdzielczosc, beda pelne i przedstawia barwe bez dodanych nalecialosci (tutaj uwaga na kable ;-) dodatkowo zachowujac naturalne wybrzmienie to znaczy ze jest dobrze, mozemy np posluchac nagrania z lat 1956-61 ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do smyczków to się do końca nie zgodzę.

Do testu potrzebne są 3 rzeczy:

1. Fortepian solo

2. Perkusja

3. Damski wokal

Jak to wszystko jest OK, to reszta też będzie OK. Same smyczki to IMO za mało.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Elberoth

pewnie, ze same smyki to za malo, ja jednak zawsze od nich zaczynam i na nich koncze, a w srodku mozna posluchac i fortepianu (dobrze, zeby mial swoj ciezar) i bebnow (dynamika), a niektorzy wrecz uwazaja, ze to wlasnie wokal powie nam cala prawde... takze zgadzam sie.

Chodzilo mi o zwrocenie uwagi na "zywe instrumenty", a nie spreparowane w studio elektroniczne piardy, krazace nad glowa ;-)

Witam.

Rzeczywiście płyta jest nagrana niewiarygodnie ,,czysto'',instrumenty jak wykrojone skalpelem.Mam jednak kilka uwag; jestem prawie pewien ,że tylko jedno nagranie jest zdjęte w naturalnej akustyce,mówie o nr 5.Inne to bardzo dobrze zgrany materiał z rejestracji poszczególnych instrunentów,aury pogłosowe itd. Niestety płyta muzycznie mocno przeciętna.

pozdr.

holy

"Niestety płyta muzycznie mocno przeciętna"

Wyjątkowo delikatnie powiedziane.W zasadzie to mało tam muzyki ,dla mnie brzmi to jakby muzycy strolili się przed właściwym nagraniem.A najlepsza płyta do testowania to według mnie płyta z ulubioną muzyką. W końcu to takich płyt się słucha najczęściej i to one powinny brzmieć tak jakbysmy oczekiwali.

"dla mnie brzmi to jakby muzycy strolili się przed właściwym nagraniem"

a co to znaczy? bo to chyba naturalne że muzycy się stroją przed nagraniem a nie po;)

>1. Fortepian solo

>2. Perkusja

>3. Damski wokal

>4. Kontrabas

i to byłoby już wszystko.

Ja testuję na pierwszych cidikach z M. Callas dla EMI, jeżeli to gra dobrze, to i resztę płyt zagra wyśmienicie, późniejsze remastery EMI oczyszczone brzmią sztycznie- są jednak do dupy.

Polichlorkowinylwy kochanek

Acoustic Room 47 to wg wydawcy (Proa) raczej składanka mająca charakter samplera. Ja w ogóle nie oceniam jej contentu przez pryzmat walorów artystycznych, gdyż poza jednym kawałkiem A.M. Jopek nie ma tam niczego szczególnego. Tymczasem zestwiając samą warstwę realizacyjną tej płyty z innymi nagraniami tego typu np. samplerem Naim`a, to AR 47 bije go na głowę. Na przykład track 9 "Sekcja" z perkusją i gitarą basową legitymuje się ABSOLUTNIE WZORCOWO nagranym basem, najlepszym jaki kiedykolwiek słyszałem. Nie ma mowy o utracie kontroli nawet na bardzo zamulonym lampiaku czy leniwym tranzystorze z mierną wydajnością prądową.

jak by ktoś przypadkiem nie wiedział to za płytę acoustic room 47 odpowiedzialny jest arek pruszczyński ten sam który popełnił kolumny proa ania marysia niewątpliwie mają one swój charakter więcej na stronie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AR 47 jest naprawdę niezłe i w przeciwieństwie do samplerów nawet da się posłuchać choć nie w całości.

Generalnie nie stosuję samplerów w odsłuchach, wybieram raczej coś czego często słucham i dobrze pamiętam.

Parę przykładów:

- Erykah Badu "Baduizm" - Intro. Jak jest jakiś problem z basem to wyjdzie oj wyjdzie :-)

- Glenn Gould, Mozart Great Piano Sonatas, SBM remaster by Sony. Całkiem zdecydowanie brzmiący fortepian, o niebo lepszy niż opiewany Liszt by Yundi Li

- Hilary Hahn, Bach Concertos z LA Chamber. Zwłaszcza ten na skrzypce i obój.

- Mahler, 1-sza symfonia, Seiji Ozawa z Boston Symphony, DG, seria Eloquence AMSI, początek ostatniej części. Wielkie bum i cała prawda o tym czy orkiestra się zmiesci w pokoju bez kompresji czy nie.

- Miles Davis "Kind of Blue", remix i remaster SBM Sony z 1997. Wprawdzie szumi ale blachy brzmią że hej.

- Loussier plays Bach. Bardzo czysto i dynamicznie brzmiące trio.

- Chris Botti "Night Sessions". Trąbka na tle dynamicznych rytmów i silnego elektrycznego basu.

- Porcupine Tree "In Absentia". Ten Wilson to i skomponuje i zagra i zaśpiewa na głosy i jeszcze wyprodukuje. No no.

I ostatni nabytek - Motety Bacha w wykonaniu Sachsisches Vocalensemble, by TACET. Piękne wokale, czysto i plastycznie oddane w przestrzeni ze znakomitym zachowaniem aury pogłosowej. Dodatkowym bonusem jest to, że graaf nie będzie już mógł powiedzieć, że Zbig krytykuje wszystko co on tu wylansował ;-)

AC/DC " Live " utwór The Razors Edge - mało który sprzęt radzi sobie z dynamicznym wejściem perkusji ( idealne do testowania zestawów budżetowych )

Pink Floyd " The Wall " Japan Ed. ( ciekawe dlaczego w wersji europejskiej jest dużo mniej utworów ) HDCD 24k

oczywiście Roger Waters " Amused to death " Japan Ed.

Metallica " S & M " Japan Ed.

Manowar " Kings of Metal " Płyta nagrana słabo, ale ma fajne chórki, no i gorzej nagranych płyt też się słucha.

Diana Krall " The Girl in The Other Room "

Ja wybieram muzyke, w której jest sporo przestrzeni. Takim jest album fantastycznego duetu Steely Dan. Miód :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam do testowania płyty małej wytwórni CMP Records: Trilok Gurtu, Chad Wackerman, składanka "the World of Drums", z innych np. płyty Tria EST.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

DOBRE KOLUMNY MUSZA ZAGRAC KAZDA MUZYKE DOBRZE, MOJE ULUBIONE I SPRAWDZONE PRZY DOBORZE MOICH TRIANGLI CELIUS 202

1-DEPECHE MODE-SONGS OF FAITH AND DEVOTION, 2-ULTRA

3-YELLO-BABY, 4-ZEBRA

5-COLLAGE-MOONSHINE

6-MUZYKA POLSKA NA CD ACCORD[MAGAZYN HI-FI]

7-ACOUSTIC ROOM47

8-ANNA MARIA JOPEK-NIEBO, 9-NIENASYCENIE, 10-UPOJENIE[ZRESZTA KAZDA PLYTA PIEKNIE ZREALIZOWANA]

11-LEGENDARY PINK DOTS-THE MARIA DIMENSION, 12-FROM HERE YOU'LL WATCH THE WORLD GO BY

13-SATIE-POPULAR PIANO WORKS[sERAPHIN CLASSIC]

14-DELERIUM-KARMA

15-DEINE LAKAIEN-APRIL SKIES.....................TO BY BYLO NA TYLE, OCZYWISCIE SA TO POZYCJE ,KTORE PIEKNIE PASUJA DO MOJEGO ZESTAWU, OCZEKIWAN, ALE JESLI KTOS SLUCHA INNYCH KLIMATOW ROWNIERZ MOZE ZWROCIC NA NIE UWAGE.NAJLEPIEJ I TAK TESTOWAC PRZY POMOCY PLYT ,KTORE SIE SLUCHALO SETKI RAZY I ZNA NA WSKROS.POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH AUDIOFILOW I WIELBICIELI MUZYKI

The Wall HDCD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

aaa... to nie japońskie tylko chińskie.... gdzies już o tym pisaliśmy na forum.... to nawet nie są prawdziwe remastery HDCD tylko jakies takie dziwologi z tego co pamiętam.... no i te dodatkowe utwory z Dark Side.... ;))))

Moje jest napewno japońskie ( nie takie jak na zdjęciu ). Nie mam żadnych wątpliwości. Wydanie chińskie też mam.

Na pierwszej płycie są wszystkie utwory jakie są na europejskim wydaniu The Wall. Spis drugiej płyty wklepię jak będę w domu.

Ukryta Zawartość

fajna płytka z mnóstwem mikro detalików ;-)

kupiłem kiedyś za, uwaga!, 2,50zł słownie dwa pięćdziesiąt!! w Geant na wage, hihi.

ps

jakie możecie polecić płytki z dobrze nagraną wiolonczelą?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Polecam składanki z wybranymi utworami zamiast całej płyty - większy "przekrój" różnych aspektów brzmienia - ja sobie zrobiłem taką:

LP WYKONAWCA TYTUŁ CZAS

1 WEINBERGER & DALLAS WIND SYMPHONY POLKA AND FUGUE 7’50”

2 Nieznana mi orkiestra JALOUSIE 4’54”

3 BLUES COMPANY COLD RAIN 5’43”

4 ANDREAS VOLLENWEIDER CAVERNA MAGICA 3’52”

5 MADONNA FROZEN 6’12”

6 FLEETWOOD MAC EVERYWHERE 3’47”

7 KING CRIMSON CAT FOOD 4’54”

8 CARLOS SANTANA SMOOTH 4'59”

9 MONTY ALEXANDER SWEET GEORGIA BROWN 3’52”

10 ERIC CLAPTON HEY HEY 3’11”

11 JETHRO TULL SKATING AWAY ON A THIN ICE OF A NEW DAY 3’58”

12 BARB JUNGR FOREVER YOUNG 2’57”

13 REBECCA PIDGEON SPANISH HAARLEM 3’40”

14 LIVINGSTON TAYLOR GRANDMA’S HANDS 1’44”

15 LIVINGSTON TAYLOR ISN'T SHE LOVELY 4’32”

16 Jakiś dzwonnik DZWONY KOŚCIELNE Z GÜTESLOHER 3’13”

17 THE O-ZONE PERCUSSION GROUP JAZZ VARIANTS 8’11”

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.