Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Może moje zdanie o dzielonym Accuphase DP900 DC901

Jak by to powiedzieć dzielony "stary" Accuphase DP800/DC801już na wyjściu daje pewną lampowość brzmienia minimalnie idzie w kierunku ocieplenia i sobie może zasuwać dalej z tranzystorem bez żadnego lampowego hokus pokus. Słuchany na Von Schweikertach Vs5 pędzonych A60 dawał na prawdę bardzo dużo frajdy zauroczyły mnie te kolumny górą i średnicą. Nie wiem czy to wina końcówki w klasie A czy linii transmisyjnej w Vs5 ale sam bas był moim zdaniem słabiej kontrolowany i w przesadzie wszechobecny. Z takimi np. Stax Omega SR napędzanymi Orfeuszem HEV90 zupełnie takiego zjawiska nie wykazywały za to szły bardzo w bajkę co już jak dla mnie było odstępstwem od neutralności :D.

Myślę jednak że osoby lubiące taki klimat grania nie powinny się pozbywać DP800/DC801!

Z maleńkim EAR-em i Sony MDR10 klasyka na DP800/DC801 wypadała fantastycznie no ale to moje odmienne zdanie od większości! Może ktoś te słuchawki jeszcze lepiej napędzi innym wzmacniaczem, podepnie bardziej neutralną Nagrę CDC i topowe elektrostaty polegną z kretesem na różnorodnej muzyce ;)

No ale moda, bycie na bieżąco; myślę ze będzie okazja kupić sporo używek DP800/DC801 w dobrej cenie! :)

Najwyższy dzielony Accuphase DP900/DC901 to po prostu siła spokoju!!!

Zupełna dyskrecja, bez narzucania się,bez chodzenia w kierunkach jakiś konkretnych manier-smaków. Wysokie tony są wysmakowane-w sam raz, nie doszukałem się tam jak w "starym" DP800/DC801 zbytniego "wyostrzenia cyfrowego" którego nie usłyszałem w grającej obok Nagrze CDC. Jest bardzo dobra dynamika, wokale potrafią zachwycić, basior schodzi sobie niziutko bez problemów;jak trzeba to jest punktowy a gdzie tak jest nagrane jest go wszędzie. Słynny na prawdę trudny klawesyn w dobrych nagraniach to frajda nie instrument. Oczywiście można z tym robić cuda na kiju zależy czym ten dźwięk napędzimy i z czego będziemy słuchać;to tylko kwestia naszego smaku i głębokości portfela jeśli płyta jest nagrana z pietyzmem to będzie tak a może nawet lepiej :) Najciekawsze jest to że brzmienie nie jest ani zimne ani sterylne; w sumie fantastyczna sprawa!!!

Obrazowo można by powiedzieć że dźwięk widziany jako srebrna nitka zatopiona w bryle szkła jest doskonale widoczny; możemy go sobie dokładnie obejrzeć z każdej strony ale śladowo odczuwamy to szkło. Specjalnie to wytłuściłem bo jest to jakaś konkretna sygnatura tej elektroniki! Jest to pierwsze wrażenie które bardzo szybko znika myślę że jest to sprawka zaawansowanego przetwarzania-czyli jakaś sygnatura jednak jest :)

Same dane z płyty są wczytywane z pewną zwłoką (płytka uruchamiana była bezpośrednio z playera nie miałem okazji widzieć pilota;ciekawe czy jakiś postęp w tej sprawie u Accuphase jest? Jak pewnie pamiętamy wygląd pilotów Accuphase odbiegał rażąco od wyglądu ich dystyngowanych produktów.

Obecny DP900/DC901 jak i poprzedni DP800/DC801 były spięte razem po HS-Linku co podobno wychodzi Accuphase najlepiej? Nie miałem okazji słuchać przez inne łącza których tam dostatek. Ciekawa sprawa z tym DP900/901: oprócz wpinania najwyższych topowych sieciówek i interkonektów Acrolinka wpinałem swoje Rafaell's Cable RCA Model "84" jak i po XRL przez Rafaell's Cable XLR S-UP a DAC Accuphase zasilałem przez sieciówkę Rafaell's Cable Harmonium i zauważyłem ciekawą sprawę! Nowy DP900/901 w przeciwieństwie do "starego" DP800/801" jest mniej wrażliwy na kablowe hokus pokus,lub na tego typu kable; myślę że tutaj widać za co płacimy w Accuphase!

Dżwięk Accuphase DP900/DC901 jeszcze parę dni brzmiał mi w głowie tak ze myślę że warto kupić sobie skarbonkę i zbierać; tylko czemu aż tak dużą :)

Nowy Accuphase DP901/Dc901 był odsłuchiwany "tylko" na słuchawkach AKG K-1000, Ultrasone Edition E10, HiFiMan HE-6, HiFiMan HE-500, Sennheiser HD 700, Sennheiser HD 800. Kolejność zamierzona mimo ze dwie pierwsze pozycje mógłbym używać zależnie od nastroju i pory dnia wymiennie :)

Chciałbym jeszcze posłuchać DP900/DC901 na kolumnach, może taki zestaw z tym wzmacniaczem powinien w końcu zagrać: Accuphase A200 i Dynaudio Consequence Ultimate Edition ?

Chodzi o kolumny Dynaudio! reszta jak wyżej w mojej opinii.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Burmester 077+2x911mk3 monobloki,

Ale ten Burmester to moim zdaniem mezalians byl chociaz to drogi sprzet. To nie jest dobry wzmak za te pieniadze. Moze jest ktos kto sluchal tego na Soulutionie albo MSBM200 albo na Audio Research Reference 110?

Bo Burmester to dziwny wzmacniacz jest.

Ale ten Burmester to moim zdaniem mezalians byl chociaz to drogi sprzet. To nie jest dobry wzmak za te pieniadze. Moze jest ktos kto sluchal tego na Soulutionie albo MSBM200 albo na Audio Research Reference 110?

Gusta bywają różne.Dla mnie to najlepszy wzmacniacz jaki słyszałem a słyszałem już wiele.

Oczywiście każdy lubi coś innego ale jeszcze nie spotkałem nikogo kto powiedział że Burmester to

dziwny wzmacniacz. A co wg kolegi jest w nim dziwnego?

To że jest jednocześnie ciepły,pastelowy i szczegółowy, szybki czego nie potrafi żaden Accuphase?

To faktycznie jest dziwne bo raczej rzadko spotykane.

Co do Accu 900/901 to zgadzam się z tym że jest zawsze spokojny ale ja to uważam za wadę a nie zaletę.

Nie może taki wysoki model DAC-a być spokojny gdy muza wymaga energii, dynamiki, ataku i uderzenia.

A on zawsze jest taki sam.To rodzaj kompresji muzyki,brak kontrastów dynamicznych, brak zróżnicowania

i dynamiczny, szybki Burmester pokazuje to brutalnie podczas gdy z innymi DAC-ami pokazuje cuda.

Obojętnie co się do Burka podłączy to gra zawsze super.Wyjątkiem jest Accuphase.

A w czym miałyby narozrabiać? Przez rok grało na nich kilkadziesiąt topowych klocków audio, DAC-ów, wzmacniaczy, CD playerów itd.

Wszystkie grały dobrze lub jeszcze lepiej. Na tych samych Focalach Esoteric, Accustic Arts czy Metronome gra tak że buty spadają a

Accu po prostu cieniutko. Czy w czymś mogły zawinić Focale? Owszem, mogły.Po prostu za dobrze pokazują brutalną prawdę,

Nie pucują i nie ukrywają wad. Scena w takim Metronome C-8 jest większa, szersza i dalszych planów jest kilka a w Accu ich jest znacznie mniej.

Ten Accu może wg mnie zagrać z szybkim,twardym systemem.Wtedy to się uzupełni i finalnie może być ok.

U mnie ten DAC Accu grał po SPDIF.Może w przeciwieństwie do innych firm Accu ma niedopracowane SPDIF.

Ważne że są osoby którym takie granie się podoba.O to chodzi.

Z drugiej strony jestem ciekaw co by powiedział Pan Jurek/Harpia który mówi że sprzęt ma pokazać prawdę.

To który pokazuje prawdę? Ten Accu czy Metronome który pokazuje 2x więcej szczegółów, przestrzeni, powietrza,wybrzmiewań itd.

Gdzie jest ta prawda?

Myślę że każdy jednak lubi i szuka innego dźwięku i teoria Pana Harpii o jednym,dobrym i prawdziwym odtwarzaniu muzyki nie

znajduje zastosowania.Być może powinna.Tego nie wiem.Ale widzę że ludzie kompletują pod własny gust i fakt czy jest to bardziej

czy mniej prawdziwe jakoś nie ma dla nich znaczenia.

Edytowane przez sly30

Nie przesadzajmy,911 to świetny wzmak,tyle,że musi go być dwa ;),wtedy prezentuje zupełnie inny poziom grania.

Miałem jednego,i miałem dwa,więc mogłem bezpośrednio porównać,i chociaż w końcu nie dogadałem się z dystrybutorem,to miło wspominam,i uważam za jeden z najlepszych tranzystorów.

Oczywiście tuż obok Reimyo,hhihi.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Scena w takim Metronome C-8 jest większa, szersza i dalszych planów jest kilka a w Accu ich jest znacznie mniej.

No fakt z Accu nie miałem problemów z błędnikiem , muszę tego Metronome koniecznie posłuchać, mówię poważnie!

Reimyo też super.Tu nie ma dwóch zdań.Super sprzęt.

Jeszcze lepiej grają Burmestery 911 gdy są fabrycznie zrobione jako monobloki.

Tego nasz dystrybutor nie ma a można tak zamówić.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Nie miales cudownych kabli kolegi z Krakowa ....jak sie musi sprzedawac kable to wiesz one pokaza braki lub zalety czego tylko sobie zyczysz .....a jesli inzynier dzwieku jest w glownej roli to juz mistrzostwo swiata...

...zaraz mi sie oberwie...nie czytam PW...

Reimyo też super.Tu nie ma dwóch zdań.Super sprzęt.

Jeszcze lepiej grają Burmestery 911 gdy są fabrycznie zrobione jako monobloki.

Tego nasz dystrybutor nie ma a można tak zamówić.

No takie rzeczy się przeważnie nie psuja ale naprawa pogwarancyjna wtedy też fantastycznie wygląda bo x2

No takie rzeczy się przeważnie nie psuja ale naprawa pogwarancyjna wtedy też fantastycznie wygląda bo x2

Nie bardzo rozumiem ten wpis ?

Chodzi o to że jak zepsują się 2 klocki audio to będzie droższa naprawa?

To oczywiste a jak zepsuje się 5 sprzętów to będzie jeszcze drożej, ale co to ma

do tematu?

Z drugiej strony jestem ciekaw co by powiedział Pan Jurek/Harpia który mówi że sprzęt ma pokazać prawdę.

To który pokazuje prawdę? Ten Accu czy Metronome który pokazuje 2x więcej szczegółów, przestrzeni, powietrza,wybrzmiewań itd.

Gdzie jest ta prawda?

Myślę że każdy jednak lubi i szuka innego dźwięku i teoria Pana Harpii o jednym,dobrym i prawdziwym odtwarzaniu muzyki nie

znajduje zastosowania.Być może powinna.Tego nie wiem.Ale widzę że ludzie kompletują pod własny gust i fakt czy jest to bardziej

czy mniej prawdziwe jakoś nie ma dla nich znaczenia.

Myślę sobie że umiar wskazany jest nie tylko w jedzeniu i piciu. Przy tak dużej ilości informacji mało która płyta się obroni :( Już nieraz na tym i innych forach była dyskusja jak mamy słuchać dźwięku; czy jest to pierwszy szósty a może szesnasty rząd w filharmonii. dodam tylko ze niektórzy lubią balkon :)

Nie bardzo rozumiem ten wpis ?

Chodzi o to że jak zepsują się 2 klocki audio to będzie droższa naprawa?

Nie, po prostu w tej klasie sprzętu jak się wymienia 256 elementów w jednym zepsutym klocku to należy to samo zrobić w drugim żeby były idealnie sparowane!

To analogiczne jak nie zestawianie razem danego modelu głosnika z róznych partii produkcji.

To jest własnie High End !

Jasne i to jest właśnie kwestia gustu.

Ja też nie lubię mega analitycznego brzmienia ale tłumienie i przygaszenie dalszych planów

dla mnie nie jest rozwiązaniem. Nie po to staramy się odkryć i wydobyć jak najwiecej z materiału

muzycznego żeby to stłumić. To po co High End?

Jasne i to jest właśnie kwestia gustu.

Ja też nie lubię mega analitycznego brzmienia ale tłumienie i przygaszenie dalszych planów

dla mnie nie jest rozwiązaniem. Nie po to staramy się odkryć i wydobyć jak najwiecej z materiału

muzycznego żeby to stłumić. To po co High End?

W różnych systemach różnie to wychodzi i w sumie to kwestia estetyki w trudniejszych akustycznie "pokojowych" systemach jest to mile słyszane ale np. w bardzo dobrych systemach słuchawkowych zaczyna nam to "oglądanie pod lupą" doskwierać. Później czytamy że ktoś nigdy na koncercie live nie słyszał tak dokładnie muzyków :)

Coś w tym jest w domu też jeździmy po pokoju z fotelem bo nagle nam czegoś zaczyna brakować. Na koncercie live kiedyś usiadlem za blisko kontrabasów i je też coś nagla nakryło jakimś kocem :)

Może jak najmniej kocy a jak najwięcej swobody w muzyce i dobre wyczucie smaku w realizowanych nagraniach :)

Gusta bywają różne.Dla mnie to najlepszy wzmacniacz jaki słyszałem a słyszałem już wiele.

Oczywiście każdy lubi coś innego ale jeszcze nie spotkałem nikogo kto powiedział że Burmester to

dziwny wzmacniacz. A co wg kolegi jest w nim dziwnego?

To że jest jednocześnie ciepły,pastelowy i szczegółowy, szybki czego nie potrafi żaden Accuphase?

To faktycznie jest dziwne bo raczej rzadko spotykane.

Nie sluchalem tego nigdy w domu ale po sklepach i wystawach mam mocne wrazenie ze gora nie jest najwyzszych lotow, tak jak np na lampach w Audio Research czy tez doskonala jest gora w MSB czy tez Soulutionie malo tego na niskim bardzo basie tez zazwyczaj brakowalo melodii a wokale sa zabarwione, ale to fakt to sa moje wrazenia (moge sie mylic), nie mialem tego nigdy w domu i zawsze bylo to inne zestawienie. Ale mam mocne wrazenie ze Burmester to jest troche przestarzala szkola dzwieku, jest obecnie kilka firm ktore w temacie np gory maja duzo duzo wiecej do powiedzenia.

Nie wiem czy to te Focale tak nie narozrabiały :)

Co do Focali, to sa to doskonale glosniki bardzo przezroczyste, nie sadze aby to one narobily, bardziej stawiam tu na Burmestera! Mam mocne wrazenie ze to co opowiada o Accuphas-ie kolega to chyba to robota byla Burmestera, tak mi to wyglada... ;)

Edytowane przez Stasiop

Co do Focali, to sa to doskonale glosniki bardzo przezroczyste, nie sadze aby to one narobily, bardziej stawiam tu na Burmestera! Mam mocne wrazenie ze to co opowiada o Accuphas-ie kolega to chyba to robota byla Burmestera, tak mi to wyglada... ;)

No własnie z tymi Focalami to mam jakieś złe doświadczenia np. nie lubię jak pędzi je Unison Research w sumie dziwne bo np pre UR z B&W gra po ludzku?

U mnie ten DAC Accu grał po SPDIF.Może w przeciwieństwie do innych firm Accu ma niedopracowane SPDIF.

Teraz doczytalem ze grales po SPDiF jednak pomimo wszystko i tej technologii ktora jest w ESS9018 to jednak po SPDiF-ie bedzie duzo gorzej gralo. U mnie BuffaloIII DAC po SPDiF zagral naprawde mizernie. W Accuphase podejrzewam ze jest to zrobione podobnie. I moze wlasnie nie w Burmesterze lezy problem ale w tym ze to chodzilo to po SPDiF?

Tak, S350 jest brzmieniowo lepszy.

Kompletna mechanika do 280ki to koszt 300zł z wymianą, więc nie jest to wielki problem jak padnie. Wiadomo że są to elementy eksploatacyjne, jak sprzęgło w samochodzie, i co pewien czas wymienić trzeba.

Osobiście w cenie 11.000zł (mowa o S350), wolałbym DACa Teddy Pardo i komputer. Wyjdzie taniej - gra jeszcze lepiej.

Elberoth - nie rób jaj z tym DAC-iem Teddy Prado bo naprawde to nic wyjatkowego - ot dobry DAC za tą kase i tyle

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Obawiam się że ma kolega zupełnie błędne wrażenie.

Zresztą ja wiem jak to jest bo sam przez lata miałem takie odczucie i wrażenie,że

germańskie wzmacniacze to nie dla mnie,że to techniczne granie,że mechaniczne itd,

a jak zacząłem tego słuchać tak na serio i w domu to musiałem przyznać sam przed sobą

że byłem w błędzie bo to najbardziej muzykalne i ciepłe wzmacniacze a do tego reprezentujące

najlepszą technikę do której często amerykanom daleko.

MSB to właśnie granie mechaniczne,techniczne bez muzykalności.

Audio Research jest Ok ale to właśnie jest technika trochę już leciwa delikatnie mówiąc.

Soulution słuchałem tylko na pokazach więc nie wypowiadam się.

Ale już MBL czy topowe Burmestery są najlepszymi wzmacniaczami jakie znam,obok Reimyo

i do tej grupy może wejść d'Agostiono Momentum i topowy Jeff Rowland.

Ale już wiem dlaczego kolega ma takie odczucia co do Burmestera.

Bo kolega tak jak ja kiedyś słuchał tego tylko na pokazach, co zresztą kolega napisał

a tam prezentuje się całe ich zestawy z ich kolumnami które moim zdaniem nie są najlepsze

i faktycznie efekt finalny jest dyskusyjny.

Ale sam dzielony wzmacniacz jest rewelacyjny.

Robiliśmy u mnie testy-pojedynki z najlepszymi na rynku tj Vitusem, Ayre, Krellem, Spectralem i Burmester był

zdecydowanie najlepszy.

Ale to też jest kwestia co kto lubi i czego oczekuje.

Teraz doczytalem ze grales po SPDiF jednak pomimo wszystko i tej technologii ktora jest w ESS9018 to jednak po SPDiF-ie bedzie duzo gorzej gralo. U mnie BuffaloIII DAC po SPDiF zagral naprawde mizernie. W Accuphase podejrzewam ze jest to zrobione podobnie. I moze wlasnie nie w Burmesterze lezy problem ale w tym ze to chodzilo to po SPDiF?

Tak faktycznie może być i moje podejrzenia kieruje też w kierunku rozwiązania wejścia SPDIF w Accuphase.

Ale to nie świadczy o nim dobrze bo inne nowe urządzenia mają świetnie rozwiązane SPDIF i gra rewelacyjnie.

To po co w tak drogim DAC montują wejście tak niskiej jakości jeśli inne DAC-i, nawet 3x tańsze mają SPDIF

zaaplikowane znacznie lepiej?

To albo jest to high endowy DAC za 80000zł albo mizerota za 5000zł.

Nie może tak drogi DAC grać tak kiepsko po jakby nie było dość popularnym SPDIF.

Inne firmy pokazały jak wiele można wycisnąć z SPDIF i jak świetnie może grać z tym wejściem!

Edytowane przez sly30

Elb - to skoro S350a gra na poziomie 85% Puciniego a Teddy z kompej jest lepszy - to wtakim razie Pucinni musi byc straszliwie cienki

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

SPDiF konstrukcyjnie to porazka jest, zrodlo i generator jitteru. Owszem przyznam ze sa klocki ze i po SPDiF chodzi dobrze, ale mysle ze przyszlosc to jednak USB jest tylko no i oczywiscie dlugie FIFO. Jitter to najwiekszy problem jest. Ja sie rozsluchuje w wydaniach XRCD czy tez nowych Japonskich SHM-CD w ktorych to glowny nacisk polozyli na jitteri te nagrania sa naprawde wysmienite, czesto oj czesto geste formaty bledna nawet przy starych nagraniach z lat 50 ;) I to zaczyna zastanawiac...

Też jak kolega lubię japońskie wydania audiofilskie CD i wiem że potrafią zagrać jak niejeden plik hires.

I wiem też że są sprzety które po SPDIF grają wyśmienicie.

To wszystko zależy jak to jest zrobione.

USB być może w przyszłości będzie lepsze ale jak narazie to różnie bywa.

Czsem jest gorsze niż SPDIF.

911 ma zdecydowanie najlepszą, górę ze wszystkich tranzystorów jakie miałem okazję słuchać. A trochę tego było.

To tak a propos postu kolegi Stasiop.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

czesto oj czesto geste formaty bledna nawet przy starych nagraniach z lat 50 ;) I to zaczyna zastanawiac...

Co tu do zastanawiania dwa mikrofony i ich właściwe ustawienie, przecież to takie proste ;)

911 ma zdecydowanie najlepszą, górę ze wszystkich tranzystorów jakie miałem okazję słuchać. A trochę tego było.

hmmm w takim razie bede musial go posluchac jeszcze, moze tak byc ze jak cos jest dobre to mozg nie moze sie przyzwyczaic do tego i interpretuje to opacznie. Ale ja mialem wrazenie na FOCAL-ach ze brak tej miekkosci na wysokich brak naturalnej ostrej blachy brak tego bogato harmonicznych wybrzmien skrzypiec, ze na chorach sie wyklada ze robi sie balagan, jakies to szare bylo wlasnie.Napedem byl odtwarzacz strumieniowy LINN-a. No nie wiem Focale znam i dam sobie za nie reke uciac ze sa przezroczyste a moze to ten LINN tak namieszal? Tylko ze Linna slyszalem w innym zestawieniu i bylo naprawde fajnie :)

Co tu do zastanawiania dwa mikrofony i ich właściwe ustawienie, przecież to takie proste ;)

Owszem tez:) Ale ja mam wrazenie ze to ze Japonczycy w JVC tak dbaja aby wn calym torze remasteringu az do zrobienia matrycy utzrymywac niski jitter. Malo tego oni stosuja ten wzorzecz rubidowy mam wrazenie ze tu lezy przyczyna tego ze te nagrania sa wysmienite. Kazda plyta gra pieknie a juz stare reedycje ktore teraz sa na SHM-CD czy na XRCD to jest normalnie przepasc w porownaniu ze starymi nagraniami. Moge nawet zaryzykowac ze te plyty doganiaja a nawet przeganiaja patefon analogowy ( mam nadzieje ze mnie tu patefonowcy nie zjedza; za te slowa;)))

Edytowane przez Stasiop

Czasem wybitne klocki audio ze sobą nie pasują.

Poza tym na pokazach to różnie bywa, czasem źle dobrane kable,

czasem sprzęt nie wygrzany, czasem jeden element nie pasujący do drugiego.

Akaurat ja mam i Linn Akurate DS i Focale i Burmestery i jestem zachwycony ale zdaje

sobie sprawę że komuś może się to zestawienie mniej podobać niż jakieś inne które słyszał

lub ma w swoim domu.

Obrazowo można by powiedzieć że dźwięk widziany jako srebrna nitka zatopiona w bryle szkła jest doskonale widoczny; możemy go sobie dokładnie obejrzeć z każdej strony ale śladowo odczuwamy to szkło.

Takie same mam wrazenie jesli chodzi o Buffalo DACa a to zupelnie nizsza klasa niz Accuphase, ale pewne cechy musza byc podobne bo ten przetwornik to zupelnie inna technologia niz wszystko inne.

Taka ciekawostka a propos SHM-CD - wiecie że jak się zripuje taka płytę, to jest bit-perfekt z normalnym wydaniem ?

:)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie mam pojęcia. Może jest bardziej centryczna (tak to się nazywa ?) i servo musi mniej pracować aby nadążyć laserem za śledzeniem ścieżki. A mniejsza aktywność serva = mniej zakłóceń RFI = lepszy dźwięk.

• Pokaż nowe odpowiedzi