Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

A zaraz będzie jeszcze recenzja kolejnej potencjalnej gwiazdy

XXHighEnd + Phasure DAC, twórcy programu XXHighEnd Player (dla niektórych najlepszego odtwarzacza pod Windows)

Gwiazda w całej okazałości: 943c7205_85097d1335555002-innmat-hva-du-vil-img_0114-custom-.jpeg41b23396_85096d1335555002-innmat-hva-du-vil-img_0106-custom-.jpeg

Wykonanie jak z garażu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Chyba nawet gorzej, przerobiona skrzynka na narzędzia załadowana kitami z Ebaya. Niezły bubel z tym zwiniętym przewodem na pierwszym zdjęciu, widać nawet nie chciało się im go skrócić.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Panowie tu macie prawdziwą NIRVANĘ!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawe urządzenie i test Nirvany.Jesli ten player gra tak dobrze jak cdp za i ponad 20kzł to czapki z głów panowie.

Absolutny szacunek za wysmienity produkt prawie garażowy ale z jakim potencjałem i wyglądem mimo wszystko.Moje gratulacje.

Jestem ciekaw porównania z innymi playerami np.Audio Research Ref.7,8 lub Reimyo 777 ? Jeśli ktoś słuchał - prosimy o wpisy.

PS.Szymon,spisałeś się.

Edytowane przez Magnepan

Normalnie jaja jak z Metrum Octave

Faktycznie kolejki po Octave były masakryczne, czas oczekiwania wynosił około 2-3 miesięcy, z drugiej ręki nawet teraz b.ciężko trafić.

Bez przesady. Odkąd sięgam pamięcią Metrum Octave jest stale dostępny na Alegro.

Audio Aero jak najbardziej jest z mojej bajki (sam długo miałem AA Capitole mk II), jednak chciałbym zamknąć się w mniejszej kwocie :) Z tego też powodu wszystkie wymienione przetworniki są z przedziału 20-30tys zł (PS Audio chyba nawet mniej ~16kzł).

No to robi się jakos budzetowo. Co to kryzys? Przeciez swiat zmierza drogą w stylu zabawek takich jak Vivaldi za marne kilkaset tysięcy.

Edytowane przez moreno1973

Bez przesady. Odkąd sięgam pamięcią Metrum Octave jest stale dostępny na Alegro.

Polski dystrybutor zadbał o stock. Gdybyś zamówił bezpośrednio w Metrum (od kiedy jest dystrybutor chyba się nie da) to musiał byś czekać kilka tygodni. Przynajmniej tak było jak kupowałem swojego.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Audio Aero jak najbardziej jest z mojej bajki (sam długo miałem AA Capitole mk II), jednak chciałbym zamknąć się w mniejszej kwocie :) Z tego też powodu wszystkie wymienione przetworniki są z przedziału 20-30tys zł (PS Audio chyba nawet mniej ~16kzł).

Skoro tak , to jeszcze jest Prestige Dac od Audio Aero:

Ukryta Zawartość

Ta dunska cena to ok 23,5 k pln wyjsciowo, czyli zapewne ponizej 20 k koncowo:)

No i ma zapewne rowniez audiofast.

pzdr

marslo

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Fajny. Wygląda jak SACD Prestige, tylko minus napęd (który się nota bene psuł). SACD Prestige grał bardzo dobrze, miał lampy i regulowane wyjście. Jeżeli teraz dodali do tego USB 24/192, to faktycznie może być bardzo ciekawa opcja.

audiofast jeszcze nie ma.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Mam u siebie znakomity przetwornik Calyx Femto.

Wspomnieć należy o wybitnie zrealizowanej regulacji głośności.

Bardzo dobre wykonanie .

Żadnego lampowego nalotu:)

Analityczność i nasycenie.

Czyli tak jak powinno być.

http://www.calyxaudio.com/cgi/home/?eng=1

post-13845-0-40184900-1353428632_thumb.jpg

Edytowane przez HarpiaAcoustics

Fajny. Wygląda jak SACD Prestige, tylko minus napęd (który się nota bene psuł). SACD Prestige grał bardzo dobrze, miał lampy i regulowane wyjście. Jeżeli teraz dodali do tego USB 24/192, to faktycznie może być bardzo ciekawa opcja.

audiofast jeszcze nie ma.

Zdaje sie ,ze usb nie ma , mozesz liczych tylko na BNC , ale z AP + bedzie pewno lepiej , niz w polaczeniu usb:) U mnie Fontanna w kazdym razie gra lepiej przez AP+, niz bezposrednio do usb

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

To co piszesz jest ciekawe, ale też nie niemożliwe z technicznego punktu widzenia. Wystarczy że zegar w AP1 jest o tyle bardziej precyzyjny, że nawet transmisja SPDIF nie jest w stanie popsuć efektu. Albo pomaga izolacja galwaniczna. Albo i to, i to, razem.

W każdym bądź razie, AP z PurePower (czyli opcjonalnym zasilaniem bateryjnym) to mój zdecydowany faworyt pośród konwerterów SPDIF, obok zestawu M2Techa. Tego ostatniego może jeszcze raz pożyczę i bezpośrednio porównam z AP, bo akurat ma go znajomy z Warszawy. Za zastawem AP+PP przemawia fakt, że jest tańszy niż M2Tech (AP2+PP = $1000; M2Tech ~ 4700zł), ma dużo bardziej wydajną baterię, automatyczne ładowanie tejże, zasilanie (ładowarki) z USB, no i są to tylko dwa pudełka, a więc mamy także mniej kabli.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To co piszesz jest ciekawe, ale też nie niemożliwe z technicznego punktu widzenia. Wystarczy że zegar w AP1 jest o tyle bardziej precyzyjny, że nawet transmisja SPDIF nie jest w stanie popsuć efektu. Albo pomaga izolacja galwaniczna. Albo i to, i to, razem.

W każdym bądź razie, AP z PurePower (czyli opcjonalnym zasilaniem bateryjnym) to mój zdecydowany faworyt pośród konwerterów SPDIF, obok zestawu M2Techa. Tego ostatniego może jeszcze raz pożyczę i bezpośrednio porównam z AP, bo akurat ma go znajomy z Warszawy. Za zastawem AP+PP przemawia fakt, że jest tańszy niż M2Tech (AP2+PP = $1000; M2Tech ~ 4700zł), ma dużo bardziej wydajną baterię, automatyczne ładowanie tejże, zasilanie (ładowarki) z USB, no i są to tylko dwa pudełka, a więc mamy także mniej kabli.

.

Bardzo mozliwe, ze Twoje wyjasnienia powodow, dla ktorych gra lepiej przez BNC sa trafne.

W kazdym razie ja od czasu , jak odebralem PurePower odnajduje na nowo wiele z moich plikow.Przedwczoraj sluchalem np Jamiego Cullum'a - jeszcze tak namacalnej obecnosci wykonawcy w pokoju wczesniej nie doswiadczalem. Niby zegar w Aurenderze jest super, niby STARS w La Fontaine to majstersztyk, a tu nagle Pure Power robi roznice . Dziwne, ale fajnie , ze takie stosunkowo niedrogie wynalazki z computer audio przenosza dzwiek na wyzszy poziom.

pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

Nie zawsze. Ale w 95% przypadków tak. Nic dziwnego, bo USB jest jeszcze niedowartościowane przez producentów i spychane na bok - robi się to najtańszym kosztem.

.

W każdym bądź razie, AP z PurePower (czyli opcjonalnym zasilaniem bateryjnym) to mój zdecydowany faworyt pośród konwerterów SPDIF, obok zestawu M2Techa. Tego ostatniego może jeszcze raz pożyczę i bezpośrednio porównam z AP, bo akurat ma go znajomy z Warszawy. Za zastawem AP+PP przemawia fakt, że jest tańszy niż M2Tech (AP2+PP = $1000; M2Tech ~ 4700zł), ma dużo bardziej wydajną baterię, automatyczne ładowanie tejże, zasilanie (ładowarki) z USB, no i są to tylko dwa pudełka, a więc mamy także mniej kabli

przepraszam, a jak to się ma do posiadanego Soulution 590 USB, nie chodzi mi o ekonomię czyli że mniej kabli itd., ale o dźwięk. Może powinienem w innym wątku zapytać?.

Mam u siebie znakomity przetwornik Calyx Femto.

Wspomnieć należy o wybitnie zrealizowanej regulacji głośności.

Bardzo dobre wykonanie .

Żadnego lampowego nalotu:)

Analityczność i nasycenie.

Czyli tak jak powinno być.

Ukryta Zawartość

No wyglada porzadnie. Ale z tego co pisza w specyfikacji, po usb sprzetu na Linuksie sie nie podlaczy, czyli np Aurendera. To powazne ograniczenie.

A co do lampowego nalotu, to najlepsze tranzystory wlasnie staraja sie go miec, przynajmniej w zakresie srednicy jak chocby ostatnio sluchany zestaw DCS Vivaldi na Audio Show, super precyzyjny, ale nie zimny. Chociaz moze to wplyw pieca d'Agostino.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

No wyglada porzadnie. Ale z tego co pisza w specyfikacji, po usb sprzetu na Linuksie sie nie podlaczy, czyli np Aurendera. To powazne ograniczenie.

Nie przejmował bym się tym ponieważ, moim zdaniem i tak po drodze wskazany jest jakiś dobry konwerter USB>SPDIF.

Nie przejmował bym się tym ponieważ, moim zdaniem i tak po drodze wskazany jest jakiś dobry konwerter USB>SPDIF.

Zgadzam sie, to wynika rowniez z doswiadczen w moim systemie, ale niestety kosztuje. Zawsze to jakis maly problem ( choc mozna traktowac i jako przyjemnosc:) - naczytac sie, wybrac do odsluchu, odsluchac, kupic.

Jednak lepiej, jak moze grac od razu bez konwertera, a jego zakup bylby uzasadniony tylko checia poprawy dzwieku.

Konto w trakcie usuwania

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Zgadzam sie, to wynika rowniez z doswiadczen w moim systemie, ale niestety kosztuje.

W tej kategorii jakościowo cenowej to chyba nie jest duży problem.

W każdym znanym mi przypadku wpięcie w tor konwertera M2Tech zawsze grało lepiej.

Kosztuje on tylko 1550,- plus ewentualnie zasilanie bateryjne kolejne 1 550,-

W tej kategorii jakościowo cenowej to chyba nie jest duży problem.

W każdym znanym mi przypadku wpięcie w tor konwertera M2Tech zawsze grało lepiej.

Kosztuje on tylko 1550,- plus ewentualnie zasilanie bateryjne kolejne 1 550,-

Antoni Wozniak w rozmowie z Chris Connaker!!!jak widac pliki wysokiej rozdzielczosci beda przyszloscia i tym samym miedzy innymi Laptop+DAC to bedzie przyszly Hi-End!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A mi się zawsze wydawało, że warto skracać ścieżkę sygnału zamiast dokładać coraz więcej konwerterów/przetworników po drodze...

Mogę się mylić ale jakie jest uzasadnienie dla proponowanego stanu?

Uzasadnienie jest takie, że producenci w DACach wstawiają najtańsze rozwiązanie i nie przejmują się tym, jak to gra. Są oczywiście wyjątki, ale taki jest generalnie stan rzeczy

Najbardziej dobitny przykład: DAC Vitusa za 100tys. PLN i stara płytka OEM m2tech w dodatku nie zamontowana bezpośrednio za portem USB, a z 10cm "przedłużaczem". Ktoś kupuje kabel USB za kilka tys., żeby wyciągnąć maksa z urządzenia, a tam taki surprise. 16.jpg

To jest świetny przykład jak producenci nawet super drogich cacuszek nie zawsze korzystają z najlepszych rozwiązań. Koncepcje są trzy albo Vitus dał ciała albo układ XILINXa jest tak dobry, albo producenci mają w głębokim poważaniu USB.

Czy wiadomo jaki scalak siedzi w diverterze hr?

Edytowane przez Szymon
  • Pokaż nowe odpowiedzi