Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Topowy transport z zasilaczem to na razie dzieło kilku osób. Sly jeżeli możesz to jeszcze poczekaj na razie walka trwa a przeciwnik jest świeżakiem i wymaga dalszego rozpracowania.

Myślę, że taki sumik będzie w sam raz :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szymon - napisz coś o tym twoim zasilaczu liniowym - jak się sprawuje, ile ostatecznie kosztował itd. Wrzuć tez jakieś fotki.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

elberoth taki zasilacz do pc jest wielkość twojej musy :)

Ale w każdym razie polecam takie podejście

Napiszcie więcej o szczegółach.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kocham urządzenia które można upgradować. Kupujemy cos za ciężko zarobione pieniądze, i przynajmniej mamy pewność, że za dwa lata jak wyjdzie nowy format, ulepszone filtry cyfrowe czy inne algorytmy biorące udział w procesie konwersji sygnału (np. upsampling) nie musimy urządzenia wyrzucać do kosza.

Do tej pory, jedną z nielicznych firm która to robiła był dCS. Wystarczyło włożyć płytę z updatem do szuflady, odtworzyć ją, i nasz stary CD lub DAC otrzymywał nowa osobowość. Tak robiłem z Puccinim, potem tak updatowałem Scarlattiego.

Szczęśliwie, mój nowy nabytek jakim jest DAC MSB także daje taką możliwość. I to nie tylko daje taką możliwość, ale także systematycznie dostarcza update'y - bo to die różne rzeczy. Właśnie załadowałem najnowszy update do DAC IV Diamond. Wystarczyło odtworzyć plik i po wszystkim. Nawet prościej niż w dCSie, bo w MSB nie trzeba nawet wchodzić w Menu aby wprowadzić DACa w tryb serwisowy (plik zawiera na swoim początku charakterystyczny sygnał, na ucho ok 1kHz @ -40dB, który jest automatycznie rozpoznawany przez DAC).

Dzięki update'owi DAC dostał nową wersję filtrów cyfrowych a także - możliwość odtwarzania plików DSD. Ponieważ do tej pory byłem w tym temacie dziewicą - zamierzam teraz pościągać trochę dostępnych sampli i posłuchać.

Jak ktoś ma jakieś linki do stron zawierających darmowe testowe pliki DSD to proszę meldować :)

Fajnie że są update-y ale z upgrade-m sprzętowym nie będzie już tak prosto jeśli firma jest z poza UE.

DCS czy inne firmy z Europy to nie ma problemu ale wiem jakie jazdy i problemy robią zarówno polscy celnicy jak

i ci w USA jeśli chcemy odesłać sprzęt np na naprawę czy właśnie upgrade.

Jest to tak upierdliwe i czasochłonne że niektórzy dystrybutorzy w ogóle nie oferują takiej opcji.

Nie przesadzajmy. Odprawa warunkowa to tylko trochę więcej papierologii. Sam to dwa razy robiłem, nie mając w tym żadnego doświadczenia i poszło bez problemów. Wysyłka do US przeciętnego kartonu to ok $250, drugie tyle powrót, czas przesyłki - ok tygodnia (razem z UC). Jak trzeba, to się wysyła.

Dzięki update'owi DAC dostał nową wersję filtrów cyfrowych a także - możliwość odtwarzania plików DSD. Ponieważ do tej pory byłem w tym temacie dziewicą - zamierzam teraz pościągać trochę dostępnych sampli i posłuchać.

Gra pelniej i gladziej po up-dacie? Czy tylko filtry sa nowe, a innych rzeczy updaty nie ruszaja?

Nie przesadzajmy. Odprawa warunkowa to tylko trochę więcej papierologii. Sam to dwa razy robiłem, nie mając w tym żadnego doświadczenia i poszło bez problemów. Wysyłka do US przeciętnego kartonu to ok $250, drugie tyle powrót, czas przesyłki - ok tygodnia (razem z UC). Jak trzeba, to się wysyła.

Znam kilka przypadków takiej zabawy w odprawę warunkową.Może gdy robi to osoba prywatna to jest inaczej.Ale gdy musi to zrobić firma to jest urzędowo-papierowy dramat. W jednym przypadku trwało to....pół roku. W innym firma wyleczyła się z tej procedury na zawsze i nie wysyła już nic do USA na upgrady, serwisy itd.

Ja wysyłałem zawsze jako firma.

Za kolegą octaviarum - zestawienie urządzeń odtwarzających DSD oraz stron gdzie można pobrać/zakupić pliki DSD:

Ukryta Zawartość

Właśnie ściągam wszystko co tu jest:

Ukryta Zawartość

Ciekawe co zagra lepiej - DXD 24BIT/352.8kHz czy DFF DSD 128 5.6448Mbit/s

MSB odtwarza oba formaty :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elb,

Porownywales swojego MSB ( czy to wersja Diamond ?) z Vivaldim ?

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Jeszcze nie ... ale ciągle mam w planach :)

Tu masz Elb fajne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lucky

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Jeszcze nie ... ale ciągle mam w planach :)

No to czekam z niecierpliwoscia. Czarny MSB jest w miare zjadliwy , bo malo go widac:)

Konto w trakcie usuwania

Poczekaj na Grypona Kalliope. Będzie czytał 4 różne rodzaje plików DSD, będzie czarny, fajny wygląd w przeciwieństwie do MSB, sprzęt europejski czyli w razie czego bez kłopotów i cena niższa o 40% w porównaniu z MSB Diamond.

Zrobiony na najlepszych elementach. Ma też różne filtry i do PCM i do DSD.

Nie wiem czy będzie lepszy niż Vivaldi lub MSB ale może nie będzie gorszy a jednak o połowę tańszy.

Na koniec roku ma być w Polsce. Mam już zamówionego na testy. Sam jestem bardzo ciekaw. Jeśli dobrze wypadnie to kto wie....

Edytowane przez sly30

No lista odsluchowa sie powoli klaruje : MSB, Gryphone, Vivaldi, moze warto tez posluchac EMMs Lab. Ed Meitner od dawna jest zwolennikiem DSD. Ciekaw jestem jak na ich tle brzmi DAC La Source,troche zapomniana referencja sprzed 2-3 lat.

Konto w trakcie usuwania

Nie wiem czy będzie lepszy niż Vivaldi lub MSB ale może nie będzie gorszy a jednak o połowę tańszy.

Osobiście bardzo wątpię. Takich DACów jak Gryphon (tzn. zrobionych podobnie) jest wiele. To nie jest żadne cudo pod względem technologii.

Kto ma zamiar sprowadzić ? AK ?

Tu masz Elb fajne

Ukryta Zawartość

Dzięki, dzięki - zasysam :)

Gra pelniej i gladziej po up-dacie? Czy tylko filtry sa nowe, a innych rzeczy updaty nie ruszaja?

Nie wiem, bo nie miałem okazji porównać. To nie mój DAC. Jak przyszedł to od razu go updatowałem. Mój będzie za ok dwa tygodnie i będzie to wersja Signature Plus z zasilaczem od wersji Diamond (taka trochę kombinowana). Diamonda pożyczyłem, bo nie mam na czym słuchać. Mam też komplet Pucciniego (z U-Clockiem) pożyczonego wcześniej w tym samym celu - ale to zupełnie nie ta liga.

Ukryta Zawartość

Osobiście bardzo wątpię. Takich DACów jak Gryphon (tzn. zrobionych podobnie) jest wiele. To nie jest żadne cudo pod względem technologii.

Osobiscie mysle to samo o DAC-u Gryphona, ale czy masz moze jakies inne dostepne zdjecie flakow tego DAC-a?

Niestety tylko to co dostępne w sieci - czyli niewiele.

A jakie to inne DAC-i są zrobione tak jak Gryphon? Myślę a raczej może mam przeczucie że to może być świetny DAC.

Co by nie mówić o fatalnej dystrybucji Gryphona czy czasem dziwnej polityce cenowej to sprzęt zawsze mieli co najmniej dobry a najlepsze

były źródła. I do dziś w wielu systemach, nawet nie Gryphona grają ich źródła jako wybitne.

Po tylu latach udanych eksperymentów ze źródłami przypuszczam że jeśli już wypuszczają DAC to powinien być wybitny.

Oczywiście pewności nie mam.To tylko przypuszczenia. Czas pokaże.

A jakie to inne DAC-i są zrobione tak jak Gryphon? Myślę a raczej może mam przeczucie że to może być świetny DAC.

Gryphon moim zdaniem wpadl w jakas pulapke swoich standartowych rozwiazan. Widzialem wiekszosc jego najnowszej linii urzadzen w wyjatkowo rozdzielczych zdjeciach. Wyglada to tak jakby ta firma zatrzymala sie w swiecie swoich standartowych rozwiazan i nie szla wraz z rozwojem. Kiedys Gryphon tak 10 lat temu to byl znak prawdziwego top-highendu dzisiaj w mojej ocenie to juz tylko dobry sredniaczek.

Firma opiera sie ciagle na tym samym, dobre trafa, dobre czesci, wzmacniacze robione na elementach dystekretnych, wielosc kondensatorow filtrujacych, bardzo ladny i zmyslny design obudow. Wiele firm obecnie obiera taki kierunek. Oczywiscie to wszystko dziala, dziala dobrze na klienta jak i na dzwiek, ale to w mojej ocenie aby byc na topie za malo, trzeba jednak technologii i pewnych nowych roziwazan, ktorych w mojej ocenie w Gryphonie wlasnie brakuje.

Edytowane przez Stasiop

Po tylu latach udanych eksperymentów ze źródłami przypuszczam że jeśli już wypuszczają DAC to powinien być wybitny.

Oczywiście pewności nie mam.To tylko przypuszczenia. Czas pokaże.

A jakież to eksperymenty firma Gryphon ma na swoim koncie, poza wypuszczeniem 12 lat temu odtwarzacza Mikado, który potem trochę poprawili, aby nadać mu status Signature ?

To naprawdę nie jest żaden dorobek, a już na pewno nie taki, który pozwala przypuszczać że kogokolwiek, czymkolwiek zaskoczą.

Obecnie w topowej cyfrze liczą się tylko dwie firmy - MSB i dCS. Reszta jest przynajmniej dwa okrążenia z tyłu.

Natomiast WZMACNIACZE Gryphona to zupełnie inna para kaloszy. To faktycznie moga byc produkty wybitne - tak wynika przynajmniej z recenzji i opinii użytkowników jakie czytałem na forach.

Ba - nie dalej jak 2 dni temu sam się zastanawiałem czy nie kupić sobie na próbę używanego wzmacniacza Gryphon Colosseum - akurat znajomy ze Słowenii sprzedaje w dobrej cenie (14k euro wywoławczo).

Obecnie w topowej cyfrze liczą się tylko dwie firmy - MSB i dCS. Reszta jest przynajmniej dwa okrążenia z tyłu.

Mysle ze jeszcze ten DAC sie do tego grona zalicza

Ukryta Zawartość

A tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dyskusja na ten temat, konstruktor pisze o swoich rozwiazaniach stosowanych w tym DAC-u.

No i zobaczymy jaki DAC pokaze nam jeszcze Kondo...;) ponoc pracuja wlasnie nad DAC-iem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stasiop

Ten DAC Trinity jest interesujący. Nareszcie coś nowego, jakaś nowa technologia, a nie tylko ciągle te same popularne chipy podawane na 1000 sposobów.

Po Kondo niczego się nie spodziewam. Pewnie będzie to tradycyjnie przeciętna część cyfrowa podłaczona do bardzo dobrego stopnia lampowego. Będzie miło, fajnie i 'muzykalnie', ale nie będzie to topowe granie.

• Pokaż nowe odpowiedzi