Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Na dobry poczatek mozna zaczac chocby tu :

Mariusz uważasz ,że Computeraudiophile to jakaś wyrocznia w tych sprawach.

Forum takie jakich setki na świecie. To nie jest audiofilska Biblia.

Zarówno tam jak i tu userzy prezentują SUBIEKTYWNE podejście do omawianych zagadnień.

P.S.

Zapytam może w inny sposób:

Uważasz ,że jak do Daewoo Tico wlejesz paliwo Racing ( +100 oktanów) albo może paliwo lotnicze to będziesz fruwał?

Uważasz ,że jak do kiepskiego transportu zapodasz plik hires ( pierdylion kHz ) to jest to rozstrzygające i decydujące w tej kwestii?

pozdr.

Edytowane przez jarek&ania

Sa dwie opcje :

a/ bardzo szybko czytasz

b/ nie intereuje Cie, co inni maja do powiedzenia

Ani CA ani WBF nie sa wyroczniami, ale ludzie po to wymyslili pismo, zeby sie komunikowac, czyli przekazywac informacje w 2 strony.

Czy wg Ciebie komunikacja polega na tym ,ze jeden mowi , a drugi slucha ?:) Znaczy ten co mowi , a nie slucha , jest nieomylny ?

Konto w trakcie usuwania

Jeżeli rozmawiamy o jakimś średnim poziomie cen,to przychylam się do zdania J&A-pliki nie brzmią lepiej od cd.być może jakieś pojedyńcze realizacje.

najczęściej mylona jest ergonomia z jakością dżwięku.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ani CA ani WBF nie sa wyroczniami, ale ludzie po to wymyslili pismo, zeby sie komunikowac, czyli przekazywac informacje w 2 strony.

Czytałeś dokładnie to co napisałem?

Uważasz ,że AS czy Pudelek.pl to są inne portale ?

Tam wszędzie masz to na co się powołujesz - komunikację ( w lepszym czy gorszym wykonaniu ).

Ale nie o to przecież chodziło.

Przecież nie kto inny jak Ty Mariusz twierdziłeś wielokrotnie , że granie z plików to non plus ultra hiendu a CD czy winyl to uzupełnienie, przeżytek czy też sentyment.

Więc o jakich tutaj prawdach objawionych raczysz pisać?

Chyba o swoich ? ;)

Jeżeli rozmawiamy o jakimś średnim poziomie cen,to przychylam się do zdania J&A-pliki nie brzmią lepiej od cd.być może jakieś pojedyńcze realizacje.

Pliki na dysku i płyta CD zawierają dokładnie te same dane. Różnica polega jedynie na innym nośniku na jakim je zapisano.

Spieranie się, które są lepsze to jak spieranie się czy zdjęcie wygląda ładniej zapisane na płycie czy na dysku twardym.

Opisywane i obserwowane różnice wynikają tylko i wyłącznie z różnicy budowy urządzeń, które służą do ich odtwarzania. Anie jedno, ani drugie nie musi być gorsze.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pliki na dysku i płyta CD zawierają dokładnie te same dane

niekoniecznie.

w grę wchodzi proces przygotowania do sprzedaży a więc manipulacja realizacją i nośnikiem.

w przypadku pliku jest jeszcze proces kompresji.

Wyeliminowanie z toru "pośrednika" w postaci poliwęglanowego krążka jak i niedoskonałości związanych

z jego odczytem i transmisją online (bez możliwości ponownego odczytu w przypadku pojawiającego się

błędu) może być tylko ZALETĄ, a nie wadą ! Było o tym już setki razy.

Przeniesienie danych muzycznych i przepakowanie ich na dysk HDD ( a tym samym pozbycie się danych

nadmiarowych i korekcyjnych) zapewnia im nową formę opakowania/zabezpieczenia/transmisji do miejsca

w którym trafiają na wejście odbiornika DAC - to także ważny, a często pomijany argument za plikami.

O jakim procesie przygotowywania i manipulacji realizacją, a nawet procesem kompresji piszesz ?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Widzę, że niektórzy dalej zaklinają rzeczywistość.

Ciągłe powtarzanie, że pliki grają lepiej nie spowoduje, że tak stanie się naprawdę.

Edytowane przez rochu

ta sama realizacja może być sprzedana w postaci różnych nośników,formatów i parametrów.

to tylko przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mowa jest o danych na krążku i tych samych danych (zgranych z tego nośnika) w postaci pliku na dysk HDD,

formy jego zabezpieczenia, transportu i odczytu. Mieszanie w to innych form zbędnie komplikuje porównanie.

dokładnie tak - pliki to w uproszczeniu wygoda - dlatego na nich gram - ale każdy stary doświadczony audiofil i tak wie co w prawdziwym hiendzie piszczy...

imho oczywiście najlepsze jest LP potem CD, no i FLAC - i dyskutujemy dalej ;-)

Krążek poliwęglanowy pewnie ideałem nie jest, ale czy są nim magnetyczne talerze dysku HDD? Tak czy inaczej jest kręcąca się mechanika. To jest taka manipulacja, że przy CD mamy silnik i mechanikę obrotową. A przy plikach nie mamy? Też mamy i co gorsze dyski sieją w około i zakłócają inną elektronikę. Nie ma ideałów. Wydawałoby się, że ideałem będą dyski SSD, a potem się okazało, że też sieją i ideałem wcale nie są. Świat okrutny jest.

Edytowane przez sly30

wzmacniacz wyłącznie lampa SET, kable AN lub Kondo, wysokoefektywne kolumny, papierowy bas 15cali.

Krążek poliwęglanowy pewnie ideałem nie jest, ale czy są nim magnetyczne talerze dysku HDD?

są juz dyski SSD itp itd...

Edytowane przez ABs

SLY - chodzi o sposób zabezpieczenia danych na dysku jak i o sposób ich przesłania do odbiornika.

Tak jak przy protokołach sieciowych nie ma wpływu to na jaki dystans wysyłasz plik, to zawsze dotrze

on do adresata w bezpieczny sposób, w całości i zgodny w 100%. Nie ma tutaj zależności od jakości

czytnika, zegarowego taktu i splątaniu tego w strumień SPDIF. Aby było dosadniej, to takie dane możesz,

tak jak to zrobił jakiś programista, aby ominąć amerykańskie embargo na wywóz kodów źródłowych w

postaci elektronicznej, zmarnował dużo czasu i zapisał go na papierze - bit po bicie. Z odtworzeniem

nie było problemu. Tak i tutaj chodzi o to samo - o gołe dane skrywające zakodowaną muzykę !

Czy ktoś ma jakieś problemy z jakością kupując za oceanem utwór w formie plików ? Nie, nie ma, dlatego

ponieważ forma zabezpieczenia danych i forma ich przesyłu jest 100% bezpieczna i w 100% zgodna z

oryginałem. Dane przechodzą przez setki węzłów siejących polem EM, a i tak docierają do adresata w

swojej pierwotnej formie. Sianie dysków nie ma żadnego wpływu na czytane dane ! ! ! Może mieć wpływ

na otaczającą go, wrażliwą elektronikę, ale nie na dane - nie ma absulutnie żadnego wpływu na zniekształcenie

strumienia danych, ponieważ jest on chroniony protokołem trasmisji, który obudowuje porcje danych w taki

sposób, że na wyjściu zawsze będzie oryginał. W skrajnym przypadku, gdy z jakiegoś powodu paczka będzie

poszatkowana, to odbiornik ponownie "poprosi" nadajnik o powtórzenie nadania paczki - aż do skutku ... :)

Czytałeś dokładnie to co napisałem?

Uważasz ,że AS czy Pudelek.pl to są inne portale ?

Tam wszędzie masz to na co się powołujesz - komunikację ( w lepszym czy gorszym wykonaniu ).

Ale nie o to przecież chodziło.

Przecież nie kto inny jak Ty Mariusz twierdziłeś wielokrotnie , że granie z plików to non plus ultra hiendu a CD czy winyl to uzupełnienie, przeżytek czy też sentyment.

Więc o jakich tutaj prawdach objawionych raczysz pisać?

Chyba o swoich ? ;)

Roznica miedzy nami polega na tym, ze ja slysze ,ze pliki graja lepiej od plyt cd ,ale nie zmuszam nikogo, aby moje wnioski przyjal za prawde obiektywna.

Slucham bowiem rowniez winyli i cd i wyczuwam roznice miedzy nimi.

Sadze, ze wobec tych roznic wybor , co brzmi lepiej jest sprawa indywidulanej percepcji i doswiadczenia.

Sa ludzie, ktorzy uwazaja , ze konstukcja urzadzen wplywa na zroznicowanie odbioru dzwieku w jakichs 20 %, reszta to roznice psychoakustyczne.

Nie podejme sie tego ocenic, ale nie bede pisal , ze tylko jak ktos kupi taki sprzet jak ja to uslyszy prawdziwa nirvane.

Dlatego wybacz Jarek, moge przyjac, ze w Twoim systemie i w Twoim odbiorze transport plyt Metronome jest najlepszy, ale nie zgadzam sie ,ze jest to prawda bezdyskusyjna i bezwarunkowa i kazdy musi sadzic tak samo.

Podobnie wszyscy koledzy, ktorzy pisza, ze jakosc z plyt cd przewyzsza jakosc odtwarzania muzyki z plikow powinni pamietac, ze jest to prawdziwe w odniesieniu do ich systemow przy ich percepcji dzwieku.

Dlatego warto poczytac o psychoakustyce, aby nie prowadzic jalowych sporow.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Po 3 miesiącach oczekiwania dojechał ostatni element mojego serwera - liniowy zasilacz ATX firmy Teradak:

Ukryta Zawartość

post-579-0-82001100-1424443318_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

SLY - chodzi o sposób zabezpieczenia danych na dysku jak i o sposób ich przesłania do odbiornika.

Tak jak przy protokołach sieciowych nie ma wpływu to na jaki dystans wysyłasz plik, to zawsze dotrze

on do adresata w bezpieczny sposób, w całości i zgodny w 100%. Nie ma tutaj zależności od jakości

czytnika, zegarowego taktu i splątaniu tego w strumień SPDIF. Aby było dosadniej, to takie dane możesz,

tak jak to zrobił jakiś programista, aby ominąć amerykańskie embargo na wywóz kodów źródłowych w

postaci elektronicznej, zmarnował dużo czasu i zapisał go na papierze - bit po bicie. Z odtworzeniem

nie było problemu. Tak i tutaj chodzi o to samo - o gołe dane skrywające zakodowaną muzykę !

Czy ktoś ma jakieś problemy z jakością kupując za oceanem utwór w formie plików ? Nie, nie ma, dlatego

ponieważ forma zabezpieczenia danych i forma ich przesyłu jest 100% bezpieczna i w 100% zgodna z

oryginałem. Dane przechodzą przez setki węzłów siejących polem EM, a i tak docierają do adresata w

swojej pierwotnej formie. Sianie dysków nie ma żadnego wpływu na czytane dane ! ! ! Może mieć wpływ

na otaczającą go, wrażliwą elektronikę, ale nie na dane - nie ma absulutnie żadnego wpływu na zniekształcenie

strumienia danych, ponieważ jest on chroniony protokołem trasmisji, który obudowuje porcje danych w taki

sposób, że na wyjściu zawsze będzie oryginał. W skrajnym przypadku, gdy z jakiegoś powodu paczka będzie

poszatkowana, to odbiornik ponownie "poprosi" nadajnik o powtórzenie nadania paczki - aż do skutku ... :)

Idąc Twoim tokiem rozumowania czytniki CD też mają mechanizmy korekcji błędów....

W świecie PC jak najbardziej jest 100% pewność przegrania dokładnie tego co było w oryginalnym pliku (jeżeli oczywiście ma się takie życzenie) ale nie ma to nic wspólnego z odtwarzaniem muzyki a jedynie z przechowywaniem i manipulowaniem danymi.

Mówiąc inaczej muzyka odtwarzana z HDD albo z SSD albo CF brzmi inaczej pomimo, że każde z nich daje sygnał bitperfect... czyli gwarancje tego, że DAC otrzymał to co zostało do niego wysłane. Jedyny problem polega na tym, że ta gwarancja absolutnie nie obejmuje domeny czasowej. To jest gwarancja stricte zgodności danych a nie na przykład tego, że koniec transmisji nie dotarła przed początkiem albo, że w ogóle dotarły one w tym samym tysiącleciu.

Różnica w brzmieniu między różnymi technologiami dyskowymi i / oraz poszczególnymi modelami zgaduje wynika z rodzaju generowanych zakłóceń elektrycznych i ogólnej aktywności elektrycznej dyktowanej przez to jak urządzenie albo dana technologia jest sterowana i jakie ma parametry tego sterowania. Ogólnie prościej niż to rozgryzać na poziomie designu jest po prostu wziąć kilka dysków w różnych technologiach i porównać, chyba że ktoś che wprowadzić autorską technologię dla zastosowań audio w świecie PC ale to się raczej nie wydarzy :).

Pozdrawiam

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

czytnika, zegarowego taktu i splątaniu tego w strumień SPDIF.

Dane w zasadzie mogą być takie same w pliku jak i na CD dysku. Problem myślę leży w jakości sygnału audio po przetaktowaniu ich zegarem (44,1kHz lub jego wielokrotnością ) i tutaj napęd CD robi to lepiej.

liniowy zasilacz ATX firmy Teradak

>Elberoth,

ładnie wygląda - pokaż Lampiemu zdjęcia jak się powinno dbać o szczegóły, nawet jak to "zamówieniowe DIY" ;-)

imho oczywiście najlepsze jest LP potem CD, no i FLAC - i dyskutujemy dalej ;-)

w postaci flac brzmi zaskakująco dobrze:

Ukryta Zawartość

szkoda,że widzę tylko zarys sylwetki-bo to piękna kobieta jest ..lol..

Ukryta Zawartość

Wszystko rozumiem i trudno się nie zgodzić. Tylko jest małe ale....bo skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle, że dobry transport CD gra lepiej niż wiele systemów plikowych i dopiero te super wydumane, z super zasilaniami i za kosmiczne pieniądze nawiązują walkę.

Gdyby to wszystko było takie takie proste to przeciętny transport plików grałby lepiej od wypasionych CD ale tak nie jest.

Wszystko rozumiem i trudno się nie zgodzić. Tylko jest małe ale....bo skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle, że dobry transport CD gra lepiej niż wiele systemów plikowych i dopiero te super wydumane, z super zasilaniami i za kosmiczne pieniądze nawiązują walkę.

Gdyby to wszystko było takie takie proste to przeciętny transport plików grałby lepiej od wypasionych CD ale tak nie jest.

Bo dane to są tylko dane a nie muzyka, żeby DAC zrozumiał te dane to muszą być one przetaktowane zegarem i tutaj już zaczynają się schody

Jak widać coraz więcej osób przyznaje się, że nie podoba im się jakość i schludność budowy Lampizatorów. A ja wiem, że takich osób jest jeszcze więcej. Może Pan Łukasz nie potraktuje tego jak złośliwość i wyciągnie konstruktywne wnioski. Bo chyba nikt przecież nie chce mu dokopać, a wielu nawet kibicuje w sukcesie. Ale mamy XXI wiek. Jakość wykonania ma znaczenie i ma wpływ na brzmienie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Roznica miedzy nami polega na tym, ze ja slysze ,ze pliki graja lepiej od plyt cd ,ale nie zmuszam nikogo, aby moje wnioski przyjal za prawde obiektywna.

Slucham bowiem rowniez winyli i cd i wyczuwam roznice miedzy nimi.

Sadze, ze wobec tych roznic wybor , co brzmi lepiej jest sprawa indywidulanej percepcji i doswiadczenia.

Sa ludzie, ktorzy uwazaja , ze konstukcja urzadzen wplywa na zroznicowanie odbioru dzwieku w jakichs 20 %, reszta to roznice psychoakustyczne.

Nie podejme sie tego ocenic, ale nie bede pisal , ze tylko jak ktos kupi taki sprzet jak ja to uslyszy prawdziwa nirvane.

Dlatego wybacz Jarek, moge przyjac, ze w Twoim systemie i w Twoim odbiorze transport plyt Metronome jest najlepszy, ale nie zgadzam sie ,ze jest to prawda bezdyskusyjna i bezwarunkowa i kazdy musi sadzic tak samo.

Podobnie wszyscy koledzy, ktorzy pisza, ze jakosc z plyt cd przewyzsza jakosc odtwarzania muzyki z plikow powinni pamietac, ze jest to prawdziwe w odniesieniu do ich systemow przy ich percepcji dzwieku.

Dlatego warto poczytac o psychoakustyce, aby nie prowadzic jalowych sporow.

Szkoda tej jałowej polemiki i forumowych przepychanek.

Spuentuję to może w taki sposób :

"Prowadził ślepy głuchego".

Twoje dywagacje na temat tego co lepiej brzmi są ciekawe i nawet interesujące ale jak dla mnie poparte głównie teorią tak jak większość podobnych wypowiedzi na ten temat na forum.

Ja słuchałem większość topowych transportów CD i DAC -ów oraz wszystkich "topowych" ( a przynajmniej takich, za które są powszechnie uznawane) transportów plików u siebie w domu.

Liczne z nich w jednym czasie podłączone do tych samych ( oraz wielu innych) sprzętów , za pomocą uznawanych za b.dobre kabli ... więc chyba jakiś pogląd na ten temat mogę mieć wyrobiony?

A Ty ? Słuchałeś choć jednego dobrego źródła CD z dobrym dac? No właśnie ....

I na koniec :

Powiedz mi , skoro pliki to wygoda, postęp a co najważniejsze najlepsza dostępna jakość to dlaczego wolę grać na transporcie CD?

Głuchy jestem ? Zaślepiony ? Mam niespłacony kredyt w Prividencie na transport CD ?

Gdyby było tak jak sądzisz i przypuszczasz ( a domniemasz ,że masz rację ) dawno stałby u mnie transport plików a CD poszłyby do sprzedaży.

Musiłbym być ostatnim frajerem żeby męczyć się z płytami zamiast doznawać nirvany siedząc wygodnie w fotelu z pilotem popijając szklaneczkę "francuskiego" wina ;)

Uważaj jak uważasz , nic mi do tego.

Ale ... "prowadził ślepy głuchego " ;)

Edytowane przez jarek&ania

liniowy zasilacz ATX firmy Teradak

tak się przyglądam i uff - naprawdę porządna robota - połączenia kablowe zaciskane/nie lutowane, w izolacji teflonowej, to są druty?, radiatory do odprowadzenia ciepła, prawilne trafo - jak tam jest rozwiązana stabilizacja? układy czy tranzystory? - podaj jakieś dane techniczne?

Jarek,

Ciesze sie ,ze jestes zadowolony ze swoich wyborow.

Pozwol, ze bede sie cieszyl swoimi , zgodnie z moimi doswiadczeniami i kryteriami.

Nie dogadamy sie co do roznic w naszym odbiorze , poki nie posluchamy swoich sprzetow i nie wymienimy uwag.

Podejrzewam, ze rowniez wtedy beda roznice w naszych opiniach, dlaczego tak moze byc tlumaczy wlasnie psychoakustyka.

Jak ktos nie wie, jak cos dziala to zazwyczaj probuje sie tego nauczyc i nie uwaza , ze brak wiedzy jest zaleta.

Ja nie chce miec najlepszego systemu na swiecie, tylko taki, ktory mi sie podoba. Poki co jestem bardzo zadowolony.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja nie chce miec najlepszego systemu na swiecie, tylko taki, ktory mi sie podoba. Poki co jestem bardzo zadowolony.

I tego się trzymajmy.

A votre santé ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi