Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

CD:

A teraz co do różnic. Kolumny brzmią dość podobnie. Jestem pewien, ze gdyby ktoś posłuchał Harbethow w jednym systemie, a następnie Grahamow w drugim, to miałby problem z wychwyceniem różnic.

Grahamy są moim zdaniem odrobinę bardziej wierne na środku pasma. Harbethy mają lekko złagodzoną fazę ataku dźwięku, na rzecz bardzo pełnego wybrzmienia. Słyszymy mniej ataku strun gitary, a wiecej dźwięku pudła - czyli dokładnie odwrotnie niż w przypadku bardzo wielu 'nowocześnie' brzmiących kolumn, gdzie faza ataku jest często zaakcentowana. W Grahamach to zaokrąglenie dalej występuje, ale jest ono mniejsze.

Grahamy grają odrobinę jaśniej - w harbethach balans tonalny był lekko przyciemniony, co skłoniło mnie do podjęcia walki o zdjęcie maskownic (zakończonej sukcesem). Z Grahamami nie miałem juz tego problemu, góry juz z marszu było dokładnie tyle ile trzeba bez dodatkowego kombinowania. Co wiecej, gdyby ktoś chciał z Gramama zrobić Harbetha (albo przeciwnie - sprawić aby grały jaśniej) to ma do dyspozycji nietypową regulację wysokich tonów na przedniej ściance, w zakresie +/-1dB. Jedyny kłopot jest taki, ze każdorazowa zmiana wymaga chyba lutowania.

Co ciekawe, mimo ze na pierwszy rzut ucha kolumny sprawiają wrażenie odrobine jaśniejszych, to najwyższej góry maja juz mniej. Kopułka Seasa zastosowana w Harbethach pokazuje wiecej mikrodetali, wybrzmienia są dłuższe, wiecej jest audiofilskiego 'powietrza'. Nie wiem czy odpowiada za to sama technologia wykonania kopułki Audaxa, konstrukcji mającej juz ponad 30 lat, czy po prostu wynika to z jej nietypowo dużej średnicy (35mm). Tak czy siak, jest to granie bardziej oldschoolowe.

Harbethy górują nad Grahamami budowaniem głębi sceny. Grahamy natomiast maja odrobine bardziej kontyrowy i lepiej zróżnicowany bas.

To wszystko co napisałem nie zmienia faktu, ze obydwie kolumny brzmią w gruncie rzeczy bardzo podobnie, a różnice pomiędzy nimi sprowadzają się do szczegółów. I tak chyba powinno być, skoro obie konstrukcje powstały jako monitor wg specyfikacji BBC LS5/9.

Super kolumny. Choć nie dla każdego.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zwrocilem kiedys uwage na liczna sprzedaz uzywanych 30.1 przez audiofili,chyba cos jednak musi byc na temacie ze to sa tej firmy najczesciej sprzedawane kolumny,odmiennie do 40.1 ktore ciezko jest kupic uzywane,dlatego dalej bardzo mnie interesuje jak wypadna po odsluchach.

Bo też i sprzedaż 30.1 vs 40.1 jest jak 10:1.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jak już ktos decyduje sie na 40.1 to już siedzi w tym długo i wie ze to kolumny na długi czas -czasem i na zawsze

Z 30.1 tak nie jest , chociaz porównujac z innymi firmami harberthy żądko sa w sprzedaży

Na dzień dziesiejszy więcej jest 40.1 niz 30.1

:)

Widzę że entuzjazm Elberotha jedzie w dól po równi pochyłej w porównaniach kolumn w stylu retro - P3ESR to było COŚ :) a teraz jest tylko gorzej

Bo też i sprzedaż 30.1 vs 40.1 jest jak 10:1.

Myślisz ze w 16m2 małe trójki dały by radę z basem , czy moze sub potrzebny

Martwię sie basem ponieważ wiem ze fizyki nie oszukasz a wiem ze reszta jest na wysokim poziomie

oj co to to nie :) bo i nnych gatunkow slucham tez :)

No to masz problemy z audio z głowy, kupujesz sobie taki sam zestaw głośników i wzmacniaczy jak na koncercie i po kłopocie. :))))

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

oj co to to nie :) bo i nnych gatunkow slucham tez :)

To masz w pokoju minimum cztery zestawy różnych kolumn:

1.Tuby Jak zapraszasz Marslo,

2.Elektrostaty jak zapraszasz Magnepana

3.Wielodrożne jak zapraszasz Sly

4.Omnipolarne jak zapraszasz Piano

No i w rezerwie maleńkie monitory dla miłośników lampki a po drodze duże JBL-e jak byś chciał zaprosić Altona

Jest jeszcze parę opcji może koledzy podpowiedzą co w tym pokoju na podmiankę powinno być ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To masz w pokoju minimum cztery zestawy różnych kolumn:

1.Tuby Jak zapraszasz Marslo,

2.Elektrostaty jak zapraszasz Magnepana

3.Wielodrożne jak zapraszasz Sly

4.Omnipolarne jak zapraszasz Piano

No i w rezerwie maleńkie monitory dla miłośników lampki a po drodze duże JBL-e jak byś chciał zaprosić Atlona

Jest jeszcze parę opcji może koledzy podpowiedzą co w tym pokoju na podmiankę powinno być ;)

Jakby chciał mnie zaprosić...

To Duże JBL-e, stare i nowe, wszystkie topowe. Starsze maksymalnie rozbudowane i przytuningowane. Mogą być też Westlake Audio Tower SM-1, a nawet tańsze Magico Ultimate 3 … w końcu też z Kalifornii :-)

010916-JBL_Everest-600.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

81i9tiQ.jpg

Ukryta Zawartość

1381754848-westlake_4.jpg

ult3sh1.jpg

171040d1355411180-magico-ale1.gif

Magico%20Ultimate%203.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

ult3sh1.jpg

Magico%20Ultimate%203.jpg

Masz Alumnium, to Ci takie pospawam ;)

Te Goldmundy to i ekspres do kawy dobrze napędzą tak że załatw Goldmundy a ja ekspres i napijemy się wtedy dobrej kawy ;)

• 3 tygodnie później...

Update:

Próbowałem pożyczyć Raidho, ale niestety dystrybutor ciągle czeka na dostawę nowych D1.1. Starych D1 juz nie zamawiali, a te co były na AS były pożyczone. Czyli sprawa się odwlecze.

W zastępstwie pożyczyłem 'baby Raidho', czyli Scansonic MB-1. Raidho i Scansonic są trochę jak Lexus i Toyota - zaprojektowane przez tych samych ludzi i produkowane w tej samej fabryce, ale skierowane do zupełnie innych odbiorców.

Mam też obiecane Wilsony Sabrina za ok 2 tygodnie.

Przy okazji - jeżeli ktoś szuka, to znajomy ma do sprzedania dwa Wingi SMT:

gLibho.jpg

Jego nowe kolumny, o wysokości 160cm, 'przeskoczyły mierzące 1450mm standardowe Wingi, i musi teraz zamawiać wersję 1700mm. Akurat jeszcze 2 z 6 które posiada są nierozpakowane, wiec w stanie idealnym. Rozpraszacz po zdjęciu folii ochronnej jest przeźroczysty, cokoły w kolorze jasnym.

Obecna cena detaliczna to 750 euro + 150 euro przesyłka (przy min, 2 sztukach), czyli 900 euro za sztukę. Do sprzedania za 500 euro / szt. i są na miejscu (W-wa). Wrzucam tu bo temat był w tym wątku mocno dyskutowany.

Adamie ale te panele były przechowywane niewłaściwie, pewnie zbyt blisko źródeł ciepła i ekrany nie trzymają narzuconego kształtu. Lepiej usuń te zdjęcia.tak jak i mnie bo widzę uległeś skargom na PW i mnie znów nie wiem za co bo tu nie piszę zbanowałeś?

Kto uważa że panele są ok niech mi w drodze wyjątku tu dadzą lajka. Zobaczymy jak tu jest na forum z wiarygodnością.

Edytowane przez ASURA

panele były przechowywane niewłaściwie, pewnie zbyt blisko źródeł ciepła i ekrany nie trzymają narzuconego kształtu.

rzeczywiście w dolnej części coś się chyba zadziało, jakieś takie powichrowane i folia jakby odparzona? - nie wiem, nie znam się

Nic się nie zwichrowało. Tak są zaprojektowane. Jak się zdejmie folie to są przeźroczyste i tego nie widać. Moje są (i zawsze były) identyczne.

Nikogo nie banowałem poza naszym klonem.

Dzięki Adamie za zdjęcie klątwy :)

Te elementy przeźroczyste powinny mieć taki kształt że wchodzą swobodnie z góry bez napinania w rowki drewnianej konstrukcji. Na miejscu właściciela reklamował bym to mimo wszystko u producenta! Na zdjęciu widać wyraźnie że całe przeźroczyste panele na samym dole są niejako rozciągane na zewnątrz.

Gdyby wchodziły swobodnie to by się nie utrzymały w wąskiej szczelinie. 2cm zagłębienie nie jest w stanie utrzymać elementu o wysokości 145cm. To składa się bez kleju / śrub. Dzięki temu, że dół trzeba minimalnie rozszerzyć podczas montażu, ten pionowy słupek się klinuje i nie wypada. Po złożeniu i tak nie ma to znaczenia, bo panel jest przeźroczysty i po zdjęciu folii ochronnej w ogóle tego nie widać.

Masz Alumnium, to Ci takie pospawam ;)

Aluminium to mam, ale nie do spawania ... tylko pod standy :

A na kolumnach jeszcze więcej - same metale :-) ... horny, lensy, drivery, tweetery, membrany, etc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atlon11

Aluminium to mam, ale nie do spawania ... tylko pod kolumny :

A na kolumnach jeszcze więcej - same metale :-) ... horny, lensy, drivery, tweetery, membrany, etc.

He he, mam taki niespawalny kawałek alumnium z śmigła do Messerschmitta Bf 110 fantastyczna sprawa jeśli o wytrzymałość mechaniczną ale zadzwonił by Ci dźwięk na śmierć :) To na kolce to jakieś miękkie alumnium pewnie dałeś żeby Ci dziur przy okazji w podłodze nie porobiło no i nie dzwoni ot prawie czysty glin.

He he, mam taki niespawalny kawałek alumnium z śmigła do Messerschmitta Bf 110 fantastyczna sprawa jeśli o wytrzymałość mechaniczną ale zadzwonił by Ci dźwięk na śmierć :) To na kolce to jakieś miękkie alumnium pewnie dałeś żeby Ci dziur przy okazji w podłodze nie porobiło no i nie dzwoni ot prawie czysty glin.

Kolce tak, ale reszta już na twardo ...

I tak dziury porobiło, choć nie na wylot :-)

lampeczka błyskowa z tel. trochę przy mocno rozjaśniła fot.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atlon11

Update:

Próbowałem pożyczyć Raidho, ale niestety dystrybutor ciągle czeka na dostawę nowych D1.1. Starych D1 juz nie zamawiali, a te co były na AS były pożyczone. Czyli sprawa się odwlecze.

W zastępstwie pożyczyłem 'baby Raidho', czyli Scansonic MB-1. Raidho i Scansonic są trochę jak Lexus i Toyota - zaprojektowane przez tych samych ludzi i produkowane w tej samej fabryce, ale skierowane do zupełnie innych odbiorców.

Mam też obiecane Wilsony Sabrina za ok 2 tygodnie.

Przy okazji - jeżeli ktoś szuka, to znajomy ma do sprzedania dwa Wingi SMT:

gLibho.jpg

Jego nowe kolumny, o wysokości 160cm, 'przeskoczyły mierzące 1450mm standardowe Wingi, i musi teraz zamawiać wersję 1700mm. Akurat jeszcze 2 z 6 które posiada są nierozpakowane, wiec w stanie idealnym. Rozpraszacz po zdjęciu folii ochronnej jest przeźroczysty, cokoły w kolorze jasnym.

Obecna cena detaliczna to 750 euro + 150 euro przesyłka (przy min, 2 sztukach), czyli 900 euro za sztukę. Do sprzedania za 500 euro / szt. i są na miejscu (W-wa). Wrzucam tu bo temat był w tym wątku mocno dyskutowany.

Moze napiszesz co z odsluchami najwiekszych Harb.40.1 czy 40.2 nie doszlo do skutku?

Jeszcze nie dojechały ... jak pomyślę ile to noszenia to mi się odechciewa.

Mam teraz Scansonic MB-1 i Xavian Pearl.

Nic się nie zwichrowało. Tak są zaprojektowane. Jak się zdejmie folie to są przeźroczyste i tego nie widać. Moje są (i zawsze były) identyczne.

Nikogo nie banowałem poza naszym klonem.

Adamie, gdzie dokładnie ustawia się te Wingi , po bokach pokoju czy za sprzętem ? Czy są jakieś konkretne uwarunkowania ?

Ja mam w miejscach pierwszych odbić, na bocznych ścianach. Drugie rekomendowane miejsce to za miejscem odsłuchu, a trzecie to za kolumnami, także w miejscu 1-odbić.

Ja mam w miejscach pierwszych odbić, na bocznych ścianach. Drugie rekomendowane miejsce to za miejscem odsłuchu, a trzecie to za kolumnami, także w miejscu 1-odbić.

Czy 2 parawany wystarczą czy trzeba będzie pomyśleć jeszcze o kolejnych parach ? W rogach pokoju mam akustyczne walce

na wysokość 2 metrów i myślę że Wingi powinny z nimi współpracować. Czy możesz powiedzieć ile szt. zastosowałeś u siebie ?

Ja mam tylko dwa.

Ja mam tylko dwa.

Witaj, jeszcze myślę i czekam na opinie mojego akustyka. Czy można znależć jakieś informacje na temat Wingów ?Pozdrawiam

Elberoth, z podstawkowych dobrze grały Diapason Astera - dokładnie w tym systemie :

Możesz ich posłuchać u siebie i nawet podłączyć w Bi-wire :-)

Po drodze było tam trochę różnych angielskich usypiających/średnicowych/wokalowych kolumienek podstawkowych, i te włoskie kolumienki zagrały lepiej/ładniej, był klimat/aura i ciekawa głębia. Brzmienie do spokojniejszych mniejszych składów bez większej dynamiki, ale w klasie kurdupli podstawkowych to było dobre granie.

6743.jpg

hyy...co! 29 000 zł za takie kolumienki bez podstawek + 7 000 zł za te marne standy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podstawki/standy w cenie Harbeth P3ESR :-)

Słuchałem Astery i Adamantesy Diapasona. Na adamantesach miałem okazję słuchać orkiestry. Była dynamika , rozdzielczość nic się nie gubilo przy najtrudniejszej muzyce. Obstawiam zatem, że wyższy model również nie ma w tej kwestii problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy może mi ktoś wytłumaczyć( a może sam autor to wyjaśni) o co to chodzi z tym konkursem czy zawodami w ypożyczaniu przez autora wątku różnych kolumn ? To jakaś zorganizowana akcja, można w niej wziąść udział, czy jest jakaś nagroda i o co tak naprawdę chodzi?

• Pokaż nowe odpowiedzi