Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze kończąc temat tych Person: szybkie, przejrzyste (choć nie aż tak szybkie i tak przejrzyste jak Vividy), myślę, że aby otrzymać zachować proporcję pomiędzy krawędzią dźwięku a wypełnieniem, należy je łączyć z lampą lub ciepłym tranzystorem jak moje msb czy Vitus.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czyli reszta toru z wypelnieniem i bez rozjasnienia . Ale to dobrze wróży bo takie kolumny pozwolą wyciagnac z systemu jak najwiecej. Podejrzewam ze 3F bedzie grac w podobnym stylu. Mozna wiec powiedziec ,ze Paradigm w tej serii pokazal swoj firmowy sznyt brzmieniowy tyle ,ze na najwyzszym juz poziomie. Wychodzi na to ,ze seria Persona to nie do konca rozwiniecie tego co oferowała seria Sygnature bo moje S6v3 choc zachowuja czesc zalet i typowej charakterystyki jaką przypisuje sie kolumnom tej marki,np.swietna dynamika,potega i rozmach ,to jednak calosciowo sa odstepstwem od firmowego grania gdyz charakteryzuja sie kulturą,wywazeniem proporcji,dobrą liniowoscia . Mozna by powiedziec nawet Paradigm jak nie Paradigm.

Tak czy siak Persony rysuja sie jako ciekawa propozycja ,zwlaszcza ,ze szczytowa technika dostepna jest juz od w miare przystepnych modeli czyli 3F i monitora.

Elb,a jak z basem ?

Bardzo liniowy i nieprzewalony. Spore zaskoczenie, bo jakoś Paradigm (być może błędnie), zawsze kojarzył mi się z przewalonym basem. A tu pełna kultura.

EDIT:

Własnie wstukałem w wyszukiwarkę 'Paradigm measurements' i widzę, że potrafią zrobić dobrze mierzące kolumny. Poniżej pomiary Paradigm Reference Signature S1 v.2

frequency_listeningwindow.gif

Nie zdziwiłbym się, gdyby te Persony były podobnie zestrojone - liniowo i bez podbicia na basie (ale oczywiście z niższym zejściem, bo to powyżej to mały monitor).

W każdym razie - takie wrażenie na mnie zrobiły.

Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To bardzo dobrze. Nie wiem jak S8 ale moje S6 nie maja przewalonego basu. W S8 pewnie jest go wiecej bo i wiecej przetwornikow i wieksza konstrukcja . Ale z drugiej strony to jeszcze o tym nie przesadza przeciez.

Tansze serie ,poczynajac od budzetowej Monitor,rzeczywiscie mialy pewien zapas w tym zakresie . Skraje pasma zawsze byly podkreslone co w polaczeniu z ponadprzeciętną dynamiką,swobodą i rozmachem (w tym zakresie cen) tworzylo brzmienie dosc ekspansywne ,mozna powiedziec ze w pewnych aspektach ,rowniez w basie,podkrecone czy nawet przewalone.

Sygnatury ,przynajmniej te ktore posiadam ,tak nie graja choc akurat ich potencjal tutaj jest duzy i wszystko zalezy od reszty z ktora będą grac. U mnie Levison i Jazz tworza piekny spektakl swietnie roznicujac nagrania ,rowniez na basie.

Zawsze preferowalem kontrole,roznicowanie i kontur,nawet kosztem wypelnienia ale tu jest wszystko. Piekne polaczenie i barwy ,wypelnienia,czasem obfitosci jesli taką oferuje nagranie i ciezaru,z czytelnoscia,precyzja,kontrola i szybkoscia. Oczywiscie to konstrukcja za 30 tys zl do tego basrefleks wiec porownanie jej z drozsza konstrukcja zamkniętą jasno pokaze niedostatki i ewentualne slabosci. To jasne.

Mysle ,ze przy takiej charakterystyce jak przedstawiles i przy charakterze mojej elektroniki i okablowania ,3F moze byc bardzo interesująca.

A jak bys ocenil pozostale zakresy ? Gora z berylu w moich S6 jest wspaniala ,zwlaszcza gdy zadbamy o dobre zrodlo. Beryl jest niezwykle precyzyjny i rozdzielczy ale ma jeszcze ceche ktorej gdzie gdzie indziej próżno szukac,mianowicie pewien rodzaj ocieplenia. Trudno to zdefiniowac . Zastanawiam sie czy w Personach beryl tez tak brzmi czy jednak gra juz inaczej? Czytalem ze owo ocieplenie to charakterystyka tego materialu . Podobny sznyt slyszalem w Focalach. Nawwt polaczenie S6 z Krellem 400xi nie wnosilo wyostrzenia choc oczywiscie wazna role odgrywa tu okablowanie. Latwo sprawic by polala sie krew.

Beryl jednak w moim mniemaniu jest spokojniejszy,cieplejszy i milszy w odbiorze niz diament i paradoksalnie bardziej rozdzielczy i szczegolowy.

Czy owo ocieplenie samej gory w Personach wystepuje czy jednak jest to granie przypominajace diament?

Nie słuchałem tańszej serii S Paradigma, więc ciężko mi się odnieść. Same głośniki wysokotonowe mogą być zresztą takie same lub bardzo podobne. Cechą charakterystyczną głośników berylowych, jest unikalne połączenie szybkości, rozdzielczości i gładkości brzmienia. To jak połączenie najlepszych cech kopułek jedwabnych i metalowych. Z tych które słuchałem, to najniżej (relatywnie) oceniam Berylowe Focala, najlepszy jaki słyszałem jest Berylowy z powłoką Diamentową w moich starych Magico S5 mk 2, natomiast Beryl Paradigma sytuuje się gdzie pośrodku.

• Redaktorzy

3F mieliśmy na testach w styczniu i bardzo mile je wspominam. Tak jak Elb komplementował 5-ki za liniowość, tak w 3-kach równie spektakularnie wypada zdolność do kreowania niezwykle przestrzennego a jednocześnie nieosuszonego i nieprzesadzonego pod względem konturu przekazu. Dodając do tego ponadprzeciętną szybkość, natychmiastowość reakcji, oraz neutralność 3-ki sprawdzą się w najprzeróżniejszych konfiguracjach, choć np. z Soulution raczej bym ich nie spinał ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Czytuję ten wątek czasem i mam nieodparte wrażenie, że autor już dawno przestał traktować audio jako zabawę i przyjemność, a stało się to czystym biznesem... I tylko tym...

Właśnie sprzedane Magico to niby najlepsze kolumny w stosunku jakość do ceny (cytat autora). Patrząc na cenę to nie da się kupić kolumny lepszej do posiadanego pomieszczenia. Czyli co teraz?

Znając autora wątku zaraz znajdzie się jakiś godny następca, a za dwa miesiące następny... i potem następny... i....

Nie moje pieniądze i nie moja sprawa, ale jeżeli się doszło do ściany (cenowej i jakościowej) to co teraz? Kręcimy się w kółko?

Jeżeli się miało coś naj, to po cholerę to się sprzedaje, tym bardziej po tak krótkim czasie posiadania?

Dolary??????

Ok, rozumiem. Ale źle się to czyta...

Jak to co dalej ? Przesuwamy ścianę !

Szczególnie, jeżeli za ścianą stoją Magcio M3 :)

16178613_1201887946524992_9108426609614894489_o.jpg

13653035_1043349202378868_427814458130693172_o.jpg

Magico_M5-innen.jpeg

4.jpg

Na razie się wygrzewają w salonie (podłączyłem do Naima UnityQute 2 do którego mam podpięty telewizor). Za jakieś dwa tygodnie przeniosę do mojego pokoju odsłuchowego.

Edytowane przez Elberoth

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A teraz mam u siebie takie cuda:

30247244383_bee2d50f92_o_(Copy).jpg

To zdjęcia z neta ....pokaż u siebie .

Jak to co dalej ? Przesuwamy ścianę !

Szczególnie, jeżeli za ścianą stoją Magcio M3 :)

16178613_1201887946524992_9108426609614894489_o.jpg

13653035_1043349202378868_427814458130693172_o.jpg

Magico_M5-innen.jpeg

4.jpg

Na razie się wygrzewają w salonie (podłączyłem do Naima UnityQute 2 do którego mam podpięty telewizor). Za jakieś dwa tygodnie przeniosę do mojego pokoju odsłuchowego.

Pokaż ...pokaż ...

Ale to wygląda bajecznie

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Efekt koncowy w duzej mierze zalezny jest tez od calej reszty a wiec od strojenia kolumny . Obudowa ,zwrotnica ,okablowanie. Proporcje w charakterystyce itd. Faktem jest ze beryl brzmi wyjatkowo a z wyzej wymieienionych wzgledow efekty bywaja dosc zroznicowane ale nie znam konstrukcji z takim przetwornikiem ktorej gora nie bylaby przynajmniej bardzo dobra. Oczywiscie zawsze mozna wszystko spier....cala reszta konfiguracji ale jesli reszta toru jest zestawiona prawidlowo i nie chodzi tu zaraz o sieganie po urzadzenia stricte high endowe,mozna uzyskac efekt zaskakujacy. Pamietam jak jeden z forumowiczow u mnie goszczacych ,sluchajac S6 u mnie polaczonych z Krellem 400xi +Cec51xr stwierdzil ,ze gora pasma jest lepsza niz to co slyszal z B&W 802 . Szkoda ,ze nie slyszal gory z Levinsona i Jazz,a Wile bo to dopiero jest spektakl zwazywszy na to ,ze grają kolumny za 30 tys.

Fr@ntz,witam Cie serdecznie i wielkie dzieki za ogolne streszczenie charakterystyki mniejszych Person. Mysle ,ze to kolejny krok jaki wykonam. Bardzo sie ciesze ,ze te konstrukcje ujrzały swiatlo dzienne. 3F nie maja ceny wystrzelonej w kosmos ale wnioskujac z Waszych opinii konstrukcja ta nie musi byc gorsza od najmniejszych podlogowych Magico a pod wzgledem kilku aspektow moze byc nawet lepsza.

Ale to wygląda bajecznie

Prawdziwy kosmos. Cena niestety tez.

Nie słuchałem tańszej serii S Paradigma, więc ciężko mi się odnieść. Same głośniki wysokotonowe mogą być zresztą takie same lub bardzo podobne. Cechą charakterystyczną głośników berylowych, jest unikalne połączenie szybkości, rozdzielczości i gładkości brzmienia. To jak połączenie najlepszych cech kopułek jedwabnych i metalowych. Z tych które słuchałem, to najniżej (relatywnie) oceniam Berylowe Focala, najlepszy jaki słyszałem jest Berylowy z powłoką Diamentową w moich starych Magico S5 mk 2, natomiast Beryl Paradigma sytuuje się gdzie pośrodku.

Mysle sobie ,ze by rzeczywiscie ocenic rzeyelnie walory kazdego z tych przetwornikow roznych firm trzebaby porownac je w identycznych warunkach system +pomieszczenie.

145kg sztuka ... a kolumna ledwo 120cm wysokości :)

Dla porównania, większe S5 mk 2 ważą 'tylko' 86kg. Dobrze że oba modele są na kółkach (które potem wykręcamy), bo ciężko byłoby je przemieszczać.

Gratuluję zakupu!

W końcu Magico zrobiło dobrze wyglądające kolumny!

Pewnie teraz milionerzy (niekoniecznie audiofile) też się zainteresują tym produktem.

Edytowane przez Piotr111111

Ciekaw jestem kiedy będą robić klony :), ale to sa chyba autorskei głosniki i nie mozna kupić gotowcow.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Hmmm, to strasznie się "upasły". Ale najlepsze jest to, że wcale tego nie widać..

Piękne kolumny, mam nadzieję, że też tak będą odtwarzać muzykę - czego życzę;-)

145kg sztuka ... a kolumna ledwo 120cm wysokości :)

Dla porównania, większe S5 mk 2 ważą 'tylko' 86kg. Dobrze że oba modele są na kółkach (które potem wykręcamy), bo ciężko byłoby je przemieszczać.

Mozna powiedziec maly kolos. Odmalpowali od Wilsona? :)

Żaden Wilson tej wielkości nie był tak ciężki. W/P Sasha waży mniej więcej tyle co S5 i jest też podobnych wymiarów.

Żaden Wilson tej wielkości nie był tak ciężki. W/P Sasha waży mniej więcej tyle co S5 i jest też podobnych wymiarów.

Mówię o kółeczkach ;)

Mnie tez sie bardzo podobaja i to zdecydowanie najladniejsze Magico moim zdaniem. Niby podobne do reszty a jednak inne. Gratuluje!

To taki prosty patent a jakze pomocny przeciez. Szkoda ze tak niewiele firm go stosuje. Przeciez szukanie optymalnych pozycji kolumn robi sie juz dosc uciazliwe nawet przy konstrukcjach wazacych 20-30 kg.

Elb niebawem bede sie kontaktowal z Sylwestrem Witkowskim w sprawie Jazz,a. Czy nadal istnieje mozliwosc wykonania u Ciebie tego porownania o jakim rozmawialismy wczesniej? Widze ,ze sporo osob czeka na ten test z niecierpliwością. Sam oczywiscie tez jestem bardzo ciekawy jak Wile sobie poradzi. Ciesze sie ,ze takie wlasnie kolumny będą pracowac w tym starciu. Obawialem sie ,ze siegniesz po jakies wynalazki a tu przydalyby sie obiektywne,neutralne konstrukcje wiec lepiej chyba nie moznaby wybrac niz to co postawiles u siebie.

Spoko, tylko nie wcześniej niż za 3 tygodnie bo muszę kolumny wygrzać.

Teraz to chyba muszę kupić do kolekcji ;)

301U8728c.jpg

Chyba wszystko ;)

Gratulacje !

Te monobloki Gryphona jakby od tego samego designera.

P.S.

No to się zaczną pielgrzymki ;-)

Edytowane przez saruman

No to na bank ale szczescie ,ze tu nikt nikogo do niczego nie zmusza. Co dla niektórych wydanie 10 tys zl na sprzet audio to szalenstwo a kupowanie plyt to glupota. Mnie jednak wydawanie ciezko zarobionych pieniedzy na takie rzeczy jakos dziwnie sprawia przyjemnosc. A ile potem jest z tego przyjemnosci!

Wczoraj dostalem cynk z Wile ,ze Jazz gotowy. Wygrzewaja teraz i mam nadzieje ,ze zrobia to do konca bo u mnie po 300-400 godz brzmienie uleglo zncznej poprawie. Strasznie sie ciesze ze dzieki Twojej rzyczliwosci Elb bede mogl go posluchac z takimi kolumnami jak Magico ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi