Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

>No ale przecież sam Elberotj stwierdził ,że jak za zaczął słuchać SACD na dp-78 to skończył o

>trzeciej nad ranem.

ja osobiscie nie slysze zbyt wielkiej roznicy miedzy warstwa CD i SACD. Mam ten sam hybrydowy sampler stockfischa i wczoraj porownywalem warstwy - bylo na pograniczu rozroznialnosci. Byc moze SACD ma nieco gladsze sybilanty i troszke wiecej subtelnych barw, ale opowiesci o 'przepasci' w jakosci mozna wlozyc miedzy bajki.

Inna sprawa, ze Accu DP-78 to wogole wspaniale urzadzenie i juz na nosniku CD gra wybornie :>

pzdr

slvn

Wojtek, 13 Sty 2008, 14:02

>No ale przecież sam Elberotj stwierdził ,że jak za zaczął słuchać SACD na dp-78 to skończył o

>trzeciej nad ranem.

>

>To w końcu jak jest?

Wiele zależy od samego wydania. Niewiele jest płyt SACD wydanych tak dobrze jak StockFishe. Część z nich to proste mastery z 16/44.1 (te to nawet mogą grać gorzej niż CD).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

slvn, 13 Sty 2008, 14:16

>ja osobiscie nie slysze zbyt wielkiej roznicy miedzy warstwa CD i SACD (na DP-78).

To czas chyba pomyśleć nad zmianą reszty toru :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 13 Sty 2008, 14:18

>slvn, 13 Sty 2008, 14:16

>

>>ja osobiscie nie slysze zbyt wielkiej roznicy miedzy warstwa CD i SACD (na DP-78).

>

>To czas chyba pomyśleć nad zmianą reszty toru :-)

No właśnie - bo ja też słyszę :). Na dobrych realizacjach SACD słychać to wyrażnie.

Zresztą w wielu rankingach te same playery CD/SACD grają zawsze lepiej warstwę SACD. Jest to z reguły odzwieciedlone kilku/ kilunastopocentową przewagą. Subiektywnie oczywiście- no bo jak coś takiego zmierzyć?

Współczeny hi-endowy CD powinien czytać dobrze oba formaty: CD bo jest tego multum a SACD dla tych choćby kilku WYBRANYCH tytułów , które przy istniejącej ofercie każdy sobie już znajdzie.

Słuchałem jej wprawdzie bardzo krótko, ale na dzielonej 800-setce różnice chyba się zacierają. Dużo zatem zależy od klasy odtwarzacza. Ale jak mówię, słuchałem krótko i mogę się w tym wypadku mylić.

byc moze jest wiele plyt ktore graja lepiej na SACD od CD... ale akurat w przypadku tego samplera stockfischa duzej roznicy nie ma. Moze skombinuje jakies inne plyty SACD/CD i porownam.

Elberoth - ile plyt hybrydowych SACD/CD sluchales przy porownywaniu tych dwu standardow na DP-78?

pzdr

Potr Ryka: trzeba jednak słuchać dłużej i możliwie dużej ilości różnych nagrań - dopiero wtedy zacznie się to układać w pewną prawidłowość.

slvn : A ile masz płyt SACD? Tylko ten sampler?

-- nie wypisuj bzdur o tym, że różne dyski mogą różnie grać - mnie jako starego informatyka doprowadza to do szału - obojętnie z jakiego nośnika (aby transfer był dostatecznie szybki) plik jest czytany do pamięci RAM (gdzie może być buforowany w znacznym stopniu). A jak już sobie te bity siedzą w RAM to wtedy można zrobić z nimi co się zechce. I powiedz mi jeszcze, że z róznych dysków, kluczy USB czy czegokolwiek uzyskamy inne bity ...

-- Thiel 2.4 pewnie jest winowajcą. O ile może się podobać (duży dźwięk, mocny bas) - to (przynamniej u mnie gdy je miałem) - miały taką unikalną właściwość, że co się do nich nie podłączylo grało tak samo (i nie tylko kable ale np. Cd itd) ..trochę przesadzam oczywiście ale zgrubsza tak to było.

Unik, piszac ten tekst chciałem zasygnalizować, że nawet po zastąpieniu wirujących CD dyskami HDD i pamięciami RAM pewne problemy związane odczytem pliku muzycznego mogą pozostać. Ja również byłem tym twierdzeniem zakoczony i raczej zakładam ,że tak nie jest. Skoninąd był to dość ciekawy wątek poświęcony odtwarzaczowi Memory Player, który w światku audio zrobił w zeszłym roku trochę zamieszania. ( w sumie jest to wyspecjalizowny kompuer PC z wewnętrzym DAC -kiem).

A poza tym, byłbyś zagaić bardziej kultralnie, bez tych "bzdur" i itp. - ale to tak na marginesie.

Elberoth, co z cudownym MBL'em, czy jest gorszy od DP-78?

Dlaczego DP-78 jest teraz cudowny a DP-500 bardzo zły, chociaż różnice są niewielkie według ciebie?

- jakie problemy z odczytem plików? Plik się czyta albo nie (gdy coś jest uszkodzone). A jak już sie przeczyta to jest w RAM i wzystko jedno skąd pochodzi. Szereg mechanizmów systemów operacyjnych, kontrolerów napędów itd - praktycznie eliminuje możliwość przekłamań w odczycie plików. W infomatyce jest to krytyczne. Przekłamanie jednego bitu (jeśli jest to fragment kodu wykonywalnego) z dość dużym prawdopodobieństwem wyłoży program (wykona się inna instrukcja, będzie ona nieprawidłowa itd).

W szczególności plik może pochodzić z wirującego CD, DvD, serwera plików, klucza USB, taśmy, bezpośrednio z internetu (o ile będzie dostateczny transfer - a nawet jak nie można buforować).

Reasumując - plik to plik i nie ma takiej opcji, żeby się chociaż jeden bit przestawił.

Unick - miałem na myśli dalsze przetwarzanie pliku z pamięci ( RAM, dysk) z postaci cyfrowej do analogu. Natomiast wracając do tych róźnie brzmiących dysków HDD to być może chodziło sytuację odtwarzania pliku muzycznego przy wirującym dysku. Wtedy np. drgania HDD miałby zapewne wpływ na jakość dźwięku. I wtedy różne dyski mogłyby "brzmieć inaczej" w tym sensie ,że w sposób mechaniczny oddziaływałyby na urządzenie w którym się znajdują. Wydaje mi się jednak ,że człowiek , który tą tezę wysnuł miał na myśli coś zgoła innego - niestety nie mogę teraz znależć tego linku.

Mirek - odpowiedz najpierw na nasze pytania, a wtedy my chętnie odpowiemy na twoje. Nie zapomnij również o tym faksie, LOL.

slvn - słuchałem jak już pisałem tych 2 wspomnianych samplerów Stockfisha (na które składają się utwory z ok 20 różnych płyt - a więc przekrój jest tu spory) oraz samplera SACD Accuphase (takiego złotego). Na wszystkich trzech płytach różnice pomiędzy warstwami CD/SACD były bardzo wyraźne - w zasadzie to byłem je w stanie wyłapać już po pięciu pierwszych sekundach danego utworu.

Aby wam to bardziej zobrazować, to u mnie różnica była podobna w swojej skali do przejścia z AQ Diamondback (ten najtańszy, ze szpuli) na topowy AQ Sky.

Wojtek - zakłocenia to co innego, przypuszczalnie inne elementy PC-ta mogą zakłócać - ale chyba wtedy nie powiesz, że ten procesor tak gra a tamten inaczej - a ta pamięć RAM tak a ta inaczej.

Ponoć szuszarki zakłocają - więc jeden model tak gra a inny inaczej?

Swoją drogą PC-et może nie mieć dysku, może mieć przyłączoną macierz (stojącą nawet w innym pomieszczeniu), dysk może być wirtualny (ulokowany a pamięci RAM), dysk sieciowy (ulokowany na innym komputerze w sieci LAN - ba, nawet na innym kontynencie...i co wtedy?? Dysk ulokowany w Ameryce gra tak a w Polsce inaczej??).

Odczyt plików musi być bezbłędny - NIE MA TAKIEJ OPCJI by był odczytany niepoprawnie (bo wtedy wszystko się wali).

Owned is a slang word (...).

Owned usually entails defeat, loss or humiliation, often in an amusing way (...).

Słowo odnosiło się do zabawnej sytuacji darkula i emesze.

Unick:

Napisałem tak jak napisałem - NIE WIEM dokładnie co człowiek , który to pisał miał dokładnie na myśli. To była tylko taka DYKTERYJKA traktująca o tym, że nawet jeżeli zastąpimy jedno medium (dysk CD w tym przypadku) innym (plik komputerowy) to w dalszym ciągu wiele problemów z dalszym przetwarzaniem nagrania z postaci cyfrowej na analogową pozostanie. I wiem o tym również, że komputer może nie mieć dysku , podpowiem ci również ,że nawet jak go ma, to można go wyłączyć i problemu (tego przynajmniej) nie będzie wcale - nawiasem mówiąc , tak działa Memory Player.

Proponuję na tym poprzestać bo zaczyna się już robić z tego czeski film.

No i 100% zgodności: bit to bit. OK?

Przypadkowo natknąłem się na wątek, z którego wynika że przynajmniej 3 fabryki SACD zostały ostatnio zamkniete. Działają jeszcze przynajmniej 3 i są to:

Sony DADC Japan

Sony DADC Austria

SonoPress Germany

Trend jest jednak jasny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Redaktorzy

"No jak komputery,servery i twarde dyski będą grały każdy inaczej to ......już koniec świata Panie Dzieju"

A odtwarzacz CD to nie komputer w zasadzie?

Wojtek, 13 Sty 2008, 14:30

>Współczeny hi-endowy CD powinien czytać dobrze oba formaty: CD bo jest tego multum a SACD dla tych

>choćby kilku WYBRANYCH tytułów , które przy istniejącej ofercie każdy sobie już znajdzie.

To jest bardzo rozsądne podejście i właśnie tak należy traktować SACD, czyli jako "bonus". Jeśli tytuł, na którym nam bardzo zależy akurat jest dostępny na SACD, to warto wydać 10 zł więcej i cieszyć się lepszą jakością. Jeśli nie ma go na SACD, to wszystko jest po staremu, czyli kupujemy CD. Dlaczego musi być jakaś walka pomiędzy CD i SACD? Niech SACD wspiera CD.

Ok -już nie piszę. Tylko wiesz, stąd się biora mity - coś tam przeczytałeś (niekoniecznie prawdziwego bo sam w to nie wierzysz), zrobiłeś post (przypuszczalnie trochę zniekształcony), ktoś to przeczyta dołoży coś od siebie i tak się rodzą plotki i mity. Za jakiś czas połowa forum będzie myślała że dyski mogą mieć znaczenie i że np. do HighEnd-u to ponoć tylko SCSI . Pozdrawiam :)

Acha, jeszcze jedna ważna rzecz: wiele odtwarzaczy SACD czyta również DVD-Audio. Pliki wysokiej rozdzielczości i tak wypala się na płytach DVD-Audio i w takiej formie ładuje do odtwarzaczy. Tak więc współczesny odtwarzacz czytający SACD oraz DVD-Audio (a takich jest cała masa!), to świetna inwestycja na długie lata! Nic nowego nie zaskoczy i będzie można odtwarzać wszystko. :)

Odtwarzacz CD - nawet jesli ma procesor, RAM - to i tak nie operuje na plikach a o tym rozmawiamy. Więc jest to raczej system mikroprocesorowy zwykle bez systemu operacyjnego, bez operacji na plikach itd.

• Pokaż nowe odpowiedzi