Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth mam pytanie

jaka kostka daca tam siedzi?

może masz fotkę środka?

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Ja bym zaszalał z Puccinim do takiego systemu. Jeśli z PC to też coś z dCS. Do elektrostatów i lampy jak najbardziej. Właściwie to tak jak pisałem - słuchałem na Puccini i było mega. Jak ktoś spędza dużo czasu przed komputerem albo nie ma warunków na kolumny to jest dźwięk na zawsze, na dobre i na złe :)

Jak ktoś lubi cięższe zabawy to Sennheiser HD800 z SPL Phonitor, ewentualnie z Bursonem.

Edytowane przez LUKASIQ

Pewnie mi cos umknelo ale mialem wrazenie, ze nosiles sie z silnym zamiarem nabycia Metrum HEX i nawet go wypozyczyles czas temu jakis. Cos sie zmienilo ?

Nic ci nie umknęło - zapomniałem napisać :) Miałem u siebie Metrum HEX przez prawie dwa tygodnie, i faktycznie to bardzo dobry DAC. Nie wiem czy aż tak genialny jak piszą na 6moons (po prostu nie mam tak dobrego rozeznania w rynku DACów z okolic 10-15kzł, gdybym miał, możliwe że podzielałbym ich wręcz bezgraniczny entuzjazm) ale myślę że się nie pomylę, jak napisze, że jest to jeden z najlepszych DACów jakie aktualnie można kupić w granicach kilkunastu tysięcy złotych.

Na pewno jest dużo lepszy od Metrum Octave - i to w aspektach które są dla mnie ważne. HEX ma bardziej otwartą górę, lepszą rozdzielczość, lepsze oddanie głębi, bardziej nasyconą średnicę.

Z drugiej strony Octave jest jakby minimalnie szybszy, bardziej natychmiastowy (Octave to dla mnie najszybszy DAC, z najlepszym PRaTem jaki w życiu słyszałem). Być może wynika to z faktu, że HEX ma na wyjściu jeszcze dodatkowo transformatory, a w Octave sygnał z DACa jest bezpośrednio podawany poprzez pojedynczy rezystor prosto na wyjścia RCA.

Nawet jednak jeżeli tak jest w istocie, to bez problemu poświęcę te 5-10% z referencyjnej szybkości Octave, aby dostać 10-20% więcej w innych aspektach brzmienia.

Ostatecznie go nie kupiłem, bo trzy inne przetworniki, które u siebie miałem - Berkeley Alpha DAC, MSB Analog DAC i Briscatti M1 - były po prostu jeszcze lepsze. Fakt, że nie jest to porównanie fair dla Metrum - wspomniane przetworniki kosztują 3x więcej niż HEX, więc łaski nie robią - ale wiesz jak to jest, jak już się posłucha czegoś lepszego, to ciężko zrobić krok do tyłu.

Szale na korzyść Berkeleya ostatecznie przeważyła wbudowana regulacja głośności, której w Metrum brak.

Na pochwałę w HEXie zasługuje bardzo dobre wejście USB.

Jak ktoś lubi cięższe zabawy to Sennheiser HD800 z SPL Phonitor, ewentualnie z Bursonem.

Do ciężkiego grania to chyba lepsze byłyby Audeze LCD-3.

Albo Audeze z logo Goldmunda, cyfrową korekcją i wzmacniaczem:

p1523267642-2.jpg

Jedyne $12.000 i twoje :)

Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A jak wrażenia z Bricasti? Też go miałem i u mnie wypadł bardzo dobrze.

Ale nie miałem Berkeley i tu nie mam porównania.

W Bricasti vs MSB Diamond? Cenowo to wiem ale cena nie przesądza.

No właśnie słuchałeś HD800 z Phonitorem, z nisko ohmowymi słuchawkami SPL grał tak sobie. czy tu wycisnął z poluzowanych HD800 wszystkie soki?

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja bym zaszalał z Puccinim do takiego systemu. Jeśli z PC to też coś z dCS. Do elektrostatów i lampy jak najbardziej. Właściwie to tak jak pisałem - słuchałem na Puccini i było mega. Jak ktoś spędza dużo czasu przed komputerem albo nie ma warunków na kolumny to jest dźwięk na zawsze, na dobre i na złe :)

Co do cięższych zabaw to także audeze lcd 3 lub 2 (z kablem entreq challenger) i brystonem bha 1.

Elberoth mam pytanie

jaka kostka daca tam siedzi?

W Metrum HEX ? Chyba ta sama co w Octave. Na stronie producenta są niezłe zdjęcia, więc wyjątkowo nie robiłem sesji rozbieranej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Bas w Omegach jest rewelacyjny. Szybkość, zroznicowanie, faktura - wszystko na absolutnie najwyższym poziomie.

też tak mi się wydawało, lecz na horyzoncie ukazały się 009. Szybko zredefiniowałem swą dotychczasową wiedzę.

A jak wrażenia z Bricasti? Też go miałem i u mnie wypadł bardzo dobrze.

To też bardzo dobry DAC. W sumie to mógłbym mieć każdy z tych trzech (Berkeley Alpha 2 DAC, Briscatti M1, AnalogDAC) i byłbym zadowolony.

Berkeley był bardziej przejrzysty i przestrzenny - pod tym względem naprawdę trudno mu dorównać, i trzeba już wyciągnąć ciężką artylerię w stylu MSB Signature lub Diamond, tudzież dCS Scarlatti/Vivaldi - natomiast Briscatti był bardziej solidny, dociążony.

W Briscatti podoba mi się sposób w jaki firma rozwija tego DACa - zaczynali od prostego DACa, a po chwili dodali do niego regulację głośności, różne filtry cyfrowe, wejście USB. W zeszłym miesiącu wyszła kolejna modyfikacja - zamiast zasilacza impulsowego do części cyfrowej, wkładają teraz zasilacz liniowy, analogiczny do tych jakie zasilają części analogowe (w sumie Briscatti ma 3 zasilacze).

Tradycyjnie dla Briscatti, upgrade można zainstalować w starszych egzemplarzach M1, jest to pełne plug&play.

Egzemplarz który słuchałem, miał jeszcze ten stary zasilacz impulsowy.

chodzi o Alpha dac

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez Marcin-utopia

Jak ktoś szuka DACa nienarzucającego swojego charakteru - to polecam.

chodzi o Alpha dac

Jeszcze nie otwierałem, ale jak mówią - ileż to roboty !

Gość

(Konto usunięte)

pod każdym innym względem, słuchawki te deklasują dynamiczne konstrukcje

Staxy 007 miałem dobrych parę lat. Wszystko, co pisze Elb, to prawda. No, prawie, bo...

słuchawki te są niezwykle komfortowe. (...)W porównaniu do moich starych Sehnheiserow HD-600, są jak przesiadka z Golfa IV do najnowszego Rollsa.

To przesada; gruba. Staxy 007 są o niewielką odrobinę bardziej komfortowe, w zasadzie niezauważalnie. Też ich używam od pierwszego roku, gdy znalazły się w sklepach.

I jeszcze jedno :

Albo Audeze z logo Goldmunda, cyfrową korekcją i wzmacniaczem:

Jedyne $12.000 i twoje :)

To chyba HiFi Man, a nie Audeze...

Edytowane przez Gość

No właśnie słuchałeś HD800 z Phonitorem, z nisko ohmowymi słuchawkami SPL grał tak sobie. czy tu wycisnął z poluzowanych HD800 wszystkie soki?

Jak pewnie wiesz, Phonitor to studyjny wzmacniacz. Gra bardzo równo i owszem - wyciska wszystko z HD800. Czy jest to przyjemne granie? Co kto lubi. Ja na słuchawkach wolę właśnie lampę i elektrostaty. A SPL z Sennkami gra świetnie, ale w zupełnie inny sposób - jasno, rozdzielczo, precyzyjnie, acz bez ostrości. Bas miażdży mózg :)

W kolumnach moje upodobania są odwrotne :)

Gdybym miał porównywać, to STAX z WOO AUDIO to szkoła grania w stylu Accuphase lub bardziej TADa, a SPL z Sennkami to Soulution :)

Z Audeze nie miałem przyjemności randkować :)

To chyba HiFi Man, a nie Audeze...

Oczywiście masz rację. Pisałem chwilę wcześniej o Audeze i stąd ta pomyłka.

To przesada; gruba. Staxy 007 są o niewielką odrobinę bardziej komfortowe, w zasadzie niezauważalnie. Też ich używam od pierwszego roku, gdy znalazły się w sklepach.

Tu się nie mogę zgodzić. O ile poduszki w HD-600 są faktycznie OK, o tyle ciężar słuchawek dość mocno daje o sobie znać po kilku godzinach słuchania poprzez pałąk. Staxy nie opierają się na pałąku tylko na taśmie, która raz że elastyczna, a dwa, że ponad 2x szersza niż w Senkach, co przekłada się znacznie mniejszy nacisk na każdy cm2 głowy.

Mniejszy nacisk = większy komfort.

Omegi MKI i MKII to najwygodniejsze a z pewnoscią jedne z najwygodniejszych słuchawek na globie. Słuchanie godzinami to przyjemnosć. Hd600, 800 wysiadają...

No jeszcze poduchy od R10 fantastycznie siedzące na głowie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)

Tu się nie mogę zgodzić.

Jakby to powiedział kolega sly30 ? "Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i konfiguracji". Widać moja głowa jest mniej wrażliwa...

Albo moja bardziej kwadratowa :)

Też czekam. W kwietniu także Voice miał mieć demo Amati Futura ... i też nic.

Chwilowo słucham na ESAch Profi, które udało mi się jakoś oswoić, i na słuchawkach Stax Omega. Takie słuchawki to w sumie niegłupia sprawa, szczególnie jak ktoś nie ma warunków do słuchania. Za 20kzł (mówimy o cenie nowych z energizerem) nie da się kupić równie dobrze grającego zestawu kolumn / wzmacniacz.

Mój znajomy ma zamiar sprzedać te Staxy 007 i energizer 007t, i kupić topowy model 009 i prawdopodobnie wzmacniacz słuchawkowy Woo Audio do tego (podobno lepszy niż fabryczny energizer Staxa). Sam jestem ciekaw ile można jeszcze z tego formatu wycisnąć.

Sluchalem przez dwa tygodnie zestaw (009+Audo WES) ale moj tor sluchawkowy czyli (DAC+ Cary(300B)+ K-1000) gra lepiej niz tu wszystkie wymienione sluchawki z ich wzm! a koszt mojego toru w porownaniu do( 009+Woo Audio WES) jest niewielki!wystarczy zapytac sie najlepszego recenzenta od sluchawek Piotra Ryki czy mowie prawde,sam ma podobny zestaw czyli (wzm na 300B lampy+ K-1000 sluchawki) i zawsze wygrywal z innymi torami,koledzy wiedza bo na takich spotkaniach byli i sluchali,ale to inna liga ,bo te sluchawki graja jak kolumny!!!

Dziś przyjechał mój własny przetwornik BADA Alpha 2 DAC. Przez ostatnie pół roku, czyli od momentu sprzedaży Scarlattiego, cały czas słuchałem na jakiś pożyczonych DACach - czas już zatem był najwyższy, aby się ustatkować.

A ponieważ ciągle mam jeszcze egzemplarz pożyczony od znajomego - mam teraz dwa identyczne, nawet kolor się zgadza :)

bada2x.jpg

Ile kosztuje?

Obiecane fotki rozbierane Berkeley Alpha 2 DAC :)

Rozbudowany zasilacz, z dwoma transformatorami i 6 preregulatorami napięcia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DAC to doskonała kość AD1955. Uwagę zwraca umieszczenie w bezpośredniej bliskości znakomitego zegara Crysteka - takiego samego jak w konwerterze Berkeley Alpha USB:

berkeleyalphadacinside2.th.jpg

Cała płytka. Z lewej strony rozbudowana część cyfrowa z układem SHARC, który obsługuje m.in. filtry cyfrowe.

berkeleyalphadacinside1.th.jpg

Zadbano nawet o taki drobiazg, jak odpowiednie wygłuszenie obudowy - posłużyły do tego maty Dynamat Extreme:

berkeleyalphatopplate.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cena 4995 USD + 8% VAT szwajcarskiego. Oni to wysyłają z Niemiec. Taki mały "myczek".

ok 5000 euro i dealer jest w Szwajcarii czyli dojdzie jeszcze cło i vat

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Jak 8 % VAT szwajcarskiego? Pamiętam źe swego czasu pisałem do nich maila i cena była chyba 4800 euro i do tego nasze cło i nasz VAT. To się zrobi ok 6000€. No chyba że ktoś przywiezie w bagażniku.

Sprzedają w Szwajcarii płacąc tamtejszy niski VAT (8%), a potem wożą w bagażniku do Niemiec lub Austrii i stamtąd wysyłają.

Oczywiście mogą ci wysłać ze Szwajcarii prosto do Polski, ale wtedy masz 10% cła i 23% VAT. Więc jak by nie patrzeć - 25% drożej. No i zawsze jest niebezpieczeństwo że ci tego celnik nie wpuści, bo sprzęt nie ma RoHS (z audiofilskiego punktu widzenia to lepiej - lepsza cyna, ołowiowa).

• Pokaż nowe odpowiedzi