Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Nic specjalnego:

MSB DAC IV Diamond Plus, monobloki MSB oraz Magico S5

Do tego kable AQ i Shunyata.

bedzie milo jak kolega zamiesci zdjecia swojego nowego toru,zawsze to przyjemnie popatrzyc jak kolega fajnie to dobral,czyli komponety do swojego toru odsluchowego!

Kolumny wedle upodobanie reszta to plikowiec lub transport DCS Scarlatti - Dac DCS Scarlatti z wbudowanym pre lub Vivaldi do wyboru, monobloki GM70, okablowanie MIT Ref. ze starszej serii i mamy system do emerytury.

Nowego Amplifona GM70 miałem u siebie w fazie rozwojowej i już grał wybitnie z niesamowitym wykopem. Wyśmienity układ i trafa zaowocowały 41W na kanał z singla!

Najmocniejsza GM70 jaką słyszałem. Niezwykle szybka i precyzyjna, przy zachowaniu barwy i rozdzielczości. Pewnie cena będzie kilka razy niższa niż Lamma a różnica żadna więc radzę się zapisywać :). Ja bym nie sprzedawał tego wzmaka poniżej 50kzł. Gdybym do drugiego systemu nie planował większej wariacji to GM70 już bym miał zamówioną.

Szymon miales u Siebie ML3? Bo z calym szacunkiem, ale trudno mi uwierzyc, ze Amlifon na GM70 gra na poziomie wzmacniacza ktory wielu twierdzi jest jednym z najlepszych na swiecie. Osobiscie go nie sluchalem, ale nie slyszalem zeby Lamm zrobil jakas kiche, wrecz przeciwnie, wielu twierdzi, ze sa wybitne.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nareszcie dojechał mój DAC IV Diamond Plus. Czasu wystarczyło mi tylko aby go wypakować i zrobić zdjęcie.

Czarny prezentuje się ... jak każdy inny DAC. Na pewno nie jest to Vivaldi, więc jeżeli ktoś chce aby jego sprzęt robił nie tylko wrażenie dźwiękiem, ale także wyglądem - musi szukać gdzie indziej.

ueww.jpg

I wszystko było by pięknie, gdyby nie to:

7f3r.jpg

Wielkie logo MSB na górze obudowy :( WTF ?

Nie wiem kto to zaprojektował - ale ktoś całkowicie pozbawiony smaku ...

Jak ktoś ma wielopółkową szafkę na sprzęt to jeszcze pół biedy - zawsze może postawić go na drugiej czy trzeciej półce od góry, aby ten wątpliwej jakości element dekoracyjny zasłonić. Wszystkim innym pozostaje chyba tylko postawić je odwrotnie - PSU na DACu (na zasilaczu nie ma logo).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Oczojebne to urządzenie.

Wręcz przeciwnie. Oczojebny to jest Puccini w kolorze srebrnym. Z 2m MSB całkowicie ginie - równie dobrze mógłby to być jakikolwiek nierzucający się w oczy, budżetowy klocek elektroniczny.

Przy okazji wymyśliłem co zrobić z tą górą - albo zamówię sobie drugi identyczny top jaki jest w zasilaczu (bez logo i bez tego przetłoczenia w kształcie Diamentu), albo dam element do wytrawienia i powtórnego anodowania na czarny kolor.

Kolega Milimetr ma już tu pewną wprawę - z poprawiania po Jadisie :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wręcz przeciwnie. Oczojebny to jest Puccini w kolorze srebrnym. Z 2m MSB całkowicie ginie - równie dobrze mógłby to być jakikolwiek nierzucający się w oczy, budżetowy klocek elektroniczny.

Przy okazji wymyśliłem co zrobić z tą górą - albo zamówię sobie drugi identyczny top jaki jest w zasilaczu (bez logo i bez tego przetłoczenia w kształcie Diamentu), albo dam element do wytrawienia i powtórnego anodowania na czarny kolor.

bedziesz chcial sprzedac pozniej i komus moze pasowac ten napis!!!bedzie chcial orginalny wyglad.

Dla czego od razu czarny; czyżby to Ford model T ;)

Daj do szkiełkowania i anoduj sobie na jeden z 700 dostępnych kolorów (np. pasujący ci do wnętrza),boki mogą zostać czarne może być całkiem ciekawie!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Elberoth- gratulacje. Serio, to nie drwiny. Myślę, że to gra świetnie i będziesz bliżej Nirwany.

Btw. Logo-na szczęście nie słuchasz na stojąco, więc jak usiądziesz w fotelu, to nie widać.

Przytuliłbym tego Dac-a, mimo,że nie jest wysmakowany z wyglądu. Ważne,że gra .

Pozdrowienia

Ufffff .... czuję się jakbym wrócił do świata żywych po 4 miesięcznym maratonie pracy po 16h dziennie przez 7 dni w tygodniu ...

Przez ostatnie kilka tygodniu robiłem sobie plany, dotyczące tego czego będę chciał posłuchać 'jak już skończy się Audio Show' ... (jak nie ma czasu słuchać, to przynajmniej można pokarmić się planami na przyszłość).

Kolumny, wzmacniacz i CD już mam, więc chyba skupię się na kablach, stolikach i komputerze. Mam już nawet kilka pomysłów.

Kupiłem sobie 2m interkonekty AQ WEL Signature. Dzięki nim jak przyjdą, będę mógł zrealizować swoją koncepcję maksymalnego skrócenia kabli głośnikowych. Już kiedyś robiłem takie porównania (na identycznych kablach) i różnica na krótkich odcinkach jest naprawdę spora. Oczywiście dłuższy interkonekt to jakaś degradacja, ale z moich doświadczeń wynika że długi interkonekt mniej degraduje jakość dźwięku niż długi kabel głośnikowy.

Mam nawet pod ręką 50cm kable AQ - model KE-4 w podwójnym przebiegu - więc jak tylko dojdzie do mnie mój interkonekt od razu zrobię porównanie ze swoją Anacondą Z-Tron. Przy okazji schowam swoje 'jeże' (monobloki MSB) za kolumnami - teraz trochę 'straszą' na środku pokoju, nie wspominając nawet o tym że się ledwo mieszczą na stoliku FE.

Zaraz potem zamierzam się zabrać za testowanie kabli zasilających. Wstyd się przyznać, ale do monobloków mam teraz podłączone dwie najtańsze Shunyaty. Na pierwszy ogień będę chciał pożyczyć nowe Anacondy - będę mógł posłuchać jak tylko dostawa dojdzie do dystrybutora. Dużo dobrego słyszałem również o najnowszych Acrolinkach 9500. Siltecha chyba sobie daruję - nie ten budżet (i przede wszystkim więcej niż mógłbym mentalnie zaakceptować jako wydatek na kable).

Będe musiał się też zabrać za komputer. Mam już od prawie roku najnowszą kartę SOtM PCIe->USB oraz zasilacz Teddy Pardo do niej. Ponieważ karta SOtM, jako że jest to USB3, nie specjalnie chce działać z Win7 na dostarczonym driverze, chyba przeinstaluje system na Win 8 (ty działa bez drivera). Przy okazji naprawię też problem z 'niewidzeniem' przez mój serwer dysku sieciowego (Marcin z Jplay chyba wyłączył mi jakiś jeden proces za dużo ;) - mam NASa od ponad pół roku a ciągle gram z dysku USB.

Razem z Panem Skrzypczakiem z PAB zamierzam też 'upgrade'ować' (przynajmniej taki jest plan ;) moje podstawy Finite Elemente. Po bardzo pozytywnych doświadczeniach z platformą PAB wykonaną z akrylu, pomyślałem aby spróbować wymienić MDFową półkę w Pagodzie na identyczną, tylko akrylową. Najpierw spróbujemy z jedną, a jak wyjdzie z tego coś dobrego - dorobię dwie kolejne.

Gratulacje z okazji zakupu MSB, sam napisales o tym logo , to nie bede Cie dreczyl :)

Wladek Skrzypczak - wlasciwy kierunek, i pod reka. Kupilem dwa komplety stopek do listwy i do W20, prosto i z dobrym skutkiem.

Acro 9500 - rewelacja:)

Mam w planie zamienic platforme PAB od Dac'a na czarny akryl, pisales , ze ta akrylowa brzmi najlepiej ?

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Tak, zdecydowanie akrylowe brzmią lepiej i ta opcja warta jest dopłaty.

Potwierdzam również; platformy PAB warte grzechu. A akrylowa robi cuda!!!

Product of the year w dziedzinie akcesoria. Jest zaje..ista. Damn good. Wszystkie te stoliki Rogóż, Atacama itp to wytwory marketingu

Potwierdzam również; platformy PAB warte grzechu. A akrylowa robi cuda!!!

Product of the year w dziedzinie akcesoria. Jest zaje..ista. Damn good. Wszystkie te stoliki Rogóż, Atacama itp to wytwory marketingu

Ja używam od ponad 2 lat platformy PAB , pod DAC i pod gramiaka. Oraz dwa komplety stopek antywibracyjnych Pana Wladka - pod serwer i pod listwe. A teraz zapewne wymienie platformę od Dac'a na akrylowa po takich rekomendacjach, które nota bene sa zgodne z info od producenta.

Konto w trakcie usuwania

Cześć, Panowie:)

Gościłem u siebie p.Skrzypczaka PAB wraz z jego produktami.

Jeśli ktoś jest zainteresowany moimi odczuciami dot. m.in. Platformy Acrylic, SE, Stopki, to odsyłam do mojego wątku;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Tak, zdecydowanie akrylowe brzmią lepiej i ta opcja warta jest dopłaty.

Ale po za wszystkim i przy całym szacunku to cena 5200 za kawałek akrylu jest chora i uchodzi za do zaakceptowania chyba tylko wśród audiofilów.Moim zdaniem świat oszalał.

A ta akrylowa kosztuje aż 5200 ? To faktycznie sporo. Miałem u siebie pożyczoną, ale szczerze mówiąc nie pytałem o cenę.

To powiedziawszy, akryl tani nie jest. Dowiadywałem się w kilku miejscach o koszt wykonania zwykłej półki 50x60cm z powierconymi otworami, polerowanymi bokami i krawędziami, i koszt oscylował wokół 600zł. Taka akrylowa półka ma tego akrylu co najmniej 2x tyle, więc myślę, że same materiały to ze 2000zł. W takim wypadku wsad materiałowy wynosiłby 40% - to i tak znacznie więcej niż przeciętnie. Trzeba wiedzieć że wsad materiałowy (czyli sam koszt gołych materiałów, bez robocizny, kosztów funkcjonowania firmy, serwisu, reklamy, marży sklepu//dystrybutora czy wreszcie ZYSKU producenta) w produktach hi-endowych rzadko przekracza 20%.

Piano napisał że u niego mimo wszystko lepiej się sprawdziła platforma z MDFu - więc może nie trzeba aż tyle wydawać.

Na stronie high fidelity jest podana cena 2290zł (dla wersji MDF):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />Piano napisał że u niego mimo wszystko lepiej się sprawdziła platforma z MDFu - więc może nie trzeba aż tyle wydawać<br />

A SE nie jest ze sklejki ? Tak mi się wydawalo , ze to drewno liściaste, może jestem w bledzie.

Konto w trakcie usuwania

Tak, przepraszam - ze sklejki.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

A ta akrylowa kosztuje aż 5200 ? To faktycznie sporo. Miałem u siebie pożyczoną, ale szczerze mówiąc nie pytałem o cenę.

No właśnie i ja po Twojej opinii zainteresowałem się linią akrylową.Mój Bonasus to prawie 50 kg,więc w grę wchodzi taki budżet, co mówiąc bardzo oględnie po prostu mi się mentalnie w głowie nie mieści.Więc nadal ćwiczę Boćka na podwójnej sklejce i stalowych nóżkach symposium.

Szanowni audio-koledzy, proponuję szczerze posłuchać tych platform PAB. W różnych systemach możliwe, że będą się sprawdzały platformy z różnych materiałów. Mam akrylową i zwykłą, i mogę obie rekomendować z wyraźnym wskazaniem na akrylową. Dla mnie jest co najmniej 5x lepsza (jesli ktoś potrzebuje cyferkowych sugestii) . Możliwe, że nie u wszystkich będą takie efekty. Ale warto spróbować! Gdyby to były platformy sygnowane np. Magico lub Finite Elemente to by kosztowały taką kasę , ale w Ojro nie w złociszach.

Szanowni audio-koledzy, proponuję szczerze posłuchać tych platform PAB. W różnych systemach możliwe, że będą się sprawdzały platformy z różnych materiałów. Mam akrylową i zwykłą, i mogę obie rekomendować z wyraźnym wskazaniem na akrylową. Dla mnie jest co najmniej 5x lepsza (jesli ktoś potrzebuje cyferkowych sugestii) . Możliwe, że nie u wszystkich będą takie efekty. Ale warto spróbować! Gdyby to były platformy sygnowane np. Magico lub Finite Elemente to by kosztowały taką kasę , ale w Ojro nie w złociszach.

Nie przesadzajmy :).Świetna platforma Finite Elemente według cennika Audio Systemu kosztuje 5600zł,czyli ciutkę więcej niż PAB.

Edytowane przez stefek

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

+1

Choć jako właściciel tejże, muszę przyznać, że jakość wykonania PAB jest nie gorsza, a efekt brzmieniowy - lepszy (przynajmniej u mnie - stąd próby z wymianą półek na akrylowe).

+1

Choć jako właściciel tejże, muszę przyznać, że jakość wykonania PAB jest nie gorsza, a efekt brzmieniowy - lepszy (przynajmniej u mnie - stąd próby z wymianą półek na akrylowe).

Spróbuj jeszcze HRSy.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Oczywiście wiele rzeczy jest względnych. Napisałem to w kontekście tego, że jeśli polski produkt- to jest postrzegany jako za drogi; a zagramaniczny to cena niby usprawiedliwiona.

Słucham sobie mojego systemu z Puccinim (+ U-Clock) i ... jestem w szoku jak to dobrze gra. Bardzo dobra rozdzielczość, BARWA, drive.

Postanowiłem posłuchać jeden wieczór aby przypomnieć sobie jak to gra i lepiej uchwycić zmianę na MSB, a słucham już drugi wieczór i nie chce mi się wyłączać !

Nie wiem czy to zasłucha monobloków MSB, które oferują nasycone, niesłychanie płynne i naturalne brzmienie, czy tez kolumn Magico, które dodają zjawiskowa transparentność i całkowity brak wyostrzeń - fakt faktem, że gra to wszystko doskonale. A jak sobie jeszcze puściłem przed chwilą płytę SACD z BIS - aż się nie chce wyłączać.

Tak sobie jeszcze pomyślałem - może gra to tak dobrze ze względu na mały gain monobloków MSB (20dB), a co za tym idzie - minimalne poziomy cyfrowej attenuacji jakie wykorzystuję obecnie podczas słuchania (-5dB do -9dB).

Nie od dziś wiadomo, że cyfrowa attenuacja, mimo że dość transparentna, nie jest w 100% transparentna, i im mniej jej zastosujemy - tym brzmienie będzie lepsze.

Tak niski gain w przypadku korzystania ze źródeł z (cyfrowo) regulowanym wyjściem prawdziwy skarb - na rynku jest bardzo mało wzmacniaczy o takich parametrach wzmocnienia (osobiście wiadomo mi tylko o monoblokach i końcówce stereo MSB oraz monoblokach Hovland Stratos).

Typową wartością jest 28dB, a niektóre konstrukcje - jak na przykład 911 - mają aż 34dB gainu.

Tak czy inaczej - dCS jako front end + MSB jako amplifikacja = idealna synergia.

Edytowane przez Elberoth

Moim zdaniem to sprawa zestawienia jakby kilku filtrow i ich specyficznych charakterystyk oraz odpowiedzi impulsowej, rowniez przesuniec czasu wzgledem czestotliwosci - czyli filtry...nic wiecej... zawartych w kazdym urzadzeniu, kablu, ktore akurat dobrze sie zegraly. Ale to nie sposob udowodnic teoretycznie, mozna tylko domniemac na podstawie odsluchu, ze taki jest tego mechanizm.

Edytowane przez Stasiop

Oczywiście wiele rzeczy jest względnych. Napisałem to w kontekście tego, że jeśli polski produkt- to jest postrzegany jako za drogi; a zagramaniczny to cena niby usprawiedliwiona.

Coś w tym jest.... ale koszty pracy swoje robią. To prawda, że atrakcyjność polskiej siły wytwórczej zmalała przez ostatnie 15 lat ale nadal jest atrakcyjna względem krajów G20. Więc żeby robić takie porównania warto te ceny wystandaryzować i wtedy się często okazuje, że polski produkt potrafi być relatywnie drogi.

Nie zmienia to faktu, że platformy PAB są bardzo fajnie wykonane.

W sprawie wibroakustyki.

Co masz pod Magico?

Była mowa o PAB, to pozwolę sobie na krótkie info.

Prócz platform SE, kupiłem jeszcze stopki pod kolumny.

Ukryta Zawartość

Szczerze polecam, choć tanie nie są.

Wziąłem na próbę, trochę sceptycznie, ale.., już ich nie oddam!

Moim zdaniem, produkt warty co najmniej przetestowania.

Ładnie wykonane, a do tego b.wygodna regulacja i nie ma mowy o zniszczeniu podłogi.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi