Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Piotrze - kiedyś wydawało mi się, że preferuję ocieplony charakter brzmienia. Jednak od kiedy usłyszałem AA GSM na 300B zrozumiałem, że na najwyższym poziomie hi-endu nie ma miejsca na tego typu podkolorowania. Dźwięk może być jednocześnie szybki, przejrzysty i mieć piękną, nasyconą barwę. Takie dwa w jednym.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth

Dzięki za łagodne traktowanie i odpowiedź. Ja też słyszałem AA GSM (w dwóch zestawieniach głośnikowych) i też byłem pod wrażeniem. Tak nawiasem Waszczyszyn preferuje obecnie 300B nie w wersji mesh, tylko carbon, a ja mam pożyczone carbonowe 2A3. Wolę jednak mesh, ale carbony to NOS-y, a mesh są nowej produkcji. Zostawmy to jednak, bo nie chcę Ci robić bałaganu. Niemniej przy okazji zapytam, jak być odniósł swój obecny wzmacniacz do AA?

Elberoth,

radzę posłuchać Crystal Cable.

Tak się składa, że przez ostatnie 2 tygodnie muzyka grała na kablach MIT-a. Co prawda niższa półka bo IC XLR to Shotgun MA (najnowszy model) i głośnikowe Shotgun S1. W każdym razie teraz na warsztacie mam Crystal Cable Ultra: IC XLR oraz głośnikowe i sieciówki Crystal Cable Reference (chociaż w sieciówki osobiście nie wierzę).

Różnica jest KOLOSALNA !

MIT zapakowany czeka na dealera.

pozdrawiam,

Paweł

PS dodam, że kabelki są zapakowane bajecznie i podobają się żonie, która również słyszy różnicę.

PS 2 kable w żadnym wypadku nie są ostre !

pablo31 - gdzieś wcześniej opisałem sytuację, jak właściciel Accu kupił EMMa, właściciel EMM kubił Wadię, a właściciel Wadii przesiadł się na ... Accu. I oczywiście w opinii każdego nowy player "zniszczył" poprzednika. Innymi słowy zatoczyli przysłowiowe "koło".

O czym to świadczy ? Ano m.in. o tym, że w całej tej zabawie bardzo ważną rolę odgrywają osobiste gusta, a także system, w którym aplikujemy dane urządzenie czy kabel.

Zatem u jednego lepiej sprawdzą się MITy (pominę już nawet fakt, że są równe MITy - i za $100, i za $20.000), u innego AudioQuest, a u jeszcze innego Crystal Cable. I trudno obiektywnie powiedzieć, który kabel jest "lepszy".

U mnie MIT Magnum M1 się sprawdził, podobnie jak u kilku innych użytkowników tego forum. Nie jest to może demon szybkości, ale za to oferuje bardzo fajną barwę i kapitalne wypełnienie dźwięku.

A że komuś może się podobać co innego ? Takia już nasza audiofilska dola.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth -> gdzie umieszczasz ARC CD7 Ref w swoim rankingu CDP?

Wydaje mi się, że jest to podobna klasa co evo 505 i Accu DP-78 (aczkolwiek żadnego z nich już nie mam, więc takie porównania obarczone mogą być pewnym błędem).

Innymi słowy - jest to dźwięk, za który warto dać 32k zł, co niniejszym uczyniłem.

• Redaktorzy

pablo31 - miałem ostatnio okazję posłuchać sieciówki Crystala podpiętej pod CD MBLa z serii Noble. Wrażenie (przynajmniej wizualne) dość mocno nadwyrężające audiofilskie stereotypy - a jednak zgubnego wpływu nie odnotowałem.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

himan, 14 Lut 2008, 18:20

>Elbe>>> Cos te twoje wypowiedzi niepene nt AR.

Niepewne, znaczy pewnie chała. Pewnie dlatego kupił ;-)

Elberoth

Plasujesz AR jak piszesz na poziomie DP78 i Evo 505.

Przypomnę Twój ranking:

9. MBL 1531

10. Accuphase DP-78 (CD)

__. Krell evo 505 (CD)

Nie wiem o co tu chodzi ale wydawać się może postronnym że "zamienił stryjek ..............kijek"

Ale jaki kijek - MBL miejsce 9, a ARC oczko wyżej. Postęp jest ? Jest :-)

Elberoth,

jak będziesz miał okazję posłuchaj wobec tego Simaudio Andromeda. Coś mi się zdaje, że może zatrząść tą listą. Tobie się to pewnikiem uda szybciej niż mnie.

W weekend będę miał DP-700 na kilka dni. Na razie postanowiłem jednak trochę odświeżyć sobie pamięć Opusem 21.

Interesująca jest budowa wewnętrzna tego odtwarzacza. Jako transport wykorzystano popularny czytnik DVD-ROM DSL-710A - szybki, w miarę niezawodny i niedrogi. Taki sam siedzi w Primare DVD-26, Creekach i wielu innych odtwarzaczach CD i DVD ze średniej półki.

Podobnie jak w Krellu KAV-280CD i Naimie CD555, w jego sercu siedzą cztery przetworniki BB 1704. Konwersja I/V wygląda na pasywną (podobne rozwiązanie stosuje np. Muse), natomiast stopień wyjściowy bazuje na pojedynczych opampach BB. Niespotykanie rozbudowane jest natomiast zasilanie - mamy tu aż 5 (!) osobnych transformatorów zasilających. Widać że Resolution do sprawy zasilania podchodzi poważnie jak mało kto. Tyle traf widziałem chyba tylko w odtwarzaczach Zandena i Metronome. Są one jednak wielokrotnie droższe.

Studiując przebieg ścieżek na PCB, wydaje się, że najlepsze brzmienie powinniśmy uzyskać na gnieździe DIN (pomija wbudowany przedwzmacniacz zrealizowany w oparciu o kość BB PGA2310UA), następnie na RCA (tu pojawia się już sygnał o regulowanym poziomie) i na końcu na XLRach, do których sygnał musi przejść jeszcze przez dodatkowe opampy symetryzujące. Nie jest to więc prawdziwa konstrukcja zbalansowana.

Tak jak wspomniałem, jedną z głównych atrakcji programu jest wyjście analogowe o regulowanym poziomie. Podobnie jak AA Capitole, Opusa 21 zaprojektowano tak, aby móc go podłączyć bezpośrednio do końcówki mocy z pominięciem przedwzmacniacza. Fajnym akcentem jest również WEJŚCIE cyfrowe - rzecz rzadko spotykana, choć w obecnych czasach chyba coraz bardziej pożądana. Można sobie więc do niego podłączyć serwer muzyczny lub dekoder Cyfry+/Ntv.

(na 2 zdjęciu mamy otwarty "dirty box" - czyli PSU + wyświetlacz; na 3 zdjęciu znajduje się sam odtwarzacz z mechanizmem wyjętym dla lepszego widoku)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-579-100000287 1203034956_thumb.jpg

post-579-100000288 1203034956_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze dla naszych kolegów DIYowców ;-)

Ukryta Zawartość

post-579-100000284 1203035594_thumb.jpg

post-579-100000285 1203035594_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zależy do czego porównać. Jak do Krella za 50k zł to może i nie (choć i nawet tam nie ma aż 5 oddzielnych transformatorów zasilających). Opus kosztuje jednak raptem 14400zł.

Elberoth

Bardzo ciekawe opisy tych odtwarzaczy, ale mam pytanie na trochę inny temat.

Pamiętam dość gorącą dyskusję w zakładce DIY dotyczącą nowego superwzmacniacza.

Darek Kulesza zobowiązywał się dostarczyć te urządzenie do odsłuchu.

Czy coś ruszyło się w tym temacie?

wydaje mi sie, że Darkowi przestało zależeć na opini niektórych osób. Ma sporo zamówień i to wystarcza za wszystkie rekomendacje środowisk opiniotwórczych.

Frank, 15 Lut 2008, 06:26

>Darek Kulesza zobowiązywał się dostarczyć te urządzenie do odsłuchu.

>Czy coś ruszyło się w tym temacie?

Obiecałem zająć się tym dopiero jak skończę z odtwarzaczami. Jak rozumiem, darkul czeka na mój sygnał.

>wydaje mi sie, że Darkowi przestało zależeć na opini niektórych osób.

Tak, to prawda - wydaje ci się.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Tak , to Elberoth ma się odezwać.

Fajnie wyglądają te upakowane wynalzki.

Jeszcze fajniej jak popadają. Dużo tego szrotu wędruje reaktywowanych po niszowym rynku.

Elberoth podjął się trudnego zadania , cichej promocji trudno sprzeda walnych urządzeń , lub takich co morze wypluło na brzeg. Ci którzy zetknęli się z moimi nowymi wzmakami są bardzo ciekawi tego co potencjalnie opisze Elberoth.

Jak to Elb zobaczy.... sam jestem ciekaw na ile będzie bezstronny. Czy wiara w ceny i marki wygra z tym co sam usłyszy.

Dla ciekawości innych muszę dodać że na przełomie czerwiec/lipiec będzie recenzja wzmaka ZAGRA [ nazwa zastrzeżona ] w poważnym piśmie U.E.

>Gagacek

Jak coś gra to samo się obroni.

>Jak coś gra to samo się obroni.

Ja tę twoją forumową hucpę odbieram tylko i wyłącznie w charakterze rozrywkowym. Nie zauważyłeś że sam sobie przeczysz? Choćby i teraz:)))

Trochę sensu poproszę.

Czyżby znowu jakaś megakonstrukcja zapakowana w ohydną blachę o krzykliwym kolorze miała zrewolucjonizować rynek ? :)))))))))))))))))))))))))

darkul - hi-end za 30-70tys złotych (bo takie odtwarzacze CD tu głównie opisuje) nigdy nie będzie się sprzedawał jak ciepłe bułeczki. Co więcej, wpływ tego wątku na sprzedaż tego typu urządzeń jest w zasadzie żaden. Ludzie, którzy mają $$$ na ich zakup, w przeważającej większości nie czytają audiostereo.pl. Po prostu nie mają na to czasu.

>Chyba że sam coś z dłubałeś godnego zawieszenia ucha.

Uważam że forum to nie miejsce gdzie mam o tym się wypowiadać. Wiem że tego nie chcesz /nie jesteś w stanie zrozumieć.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi