Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Elbe>>>

"Zrównoważenie tonalne jest niemal idealnie, może z leciutkim przechyleniem na cieplejszą stronę neutralności"

Mylisz pojecia chłopie. Rownowaga tonalna nie ma nic wspolnego z cieplem czy zimnem dzwieku tym bardziej z naturalnoscia. Dzwiek moze miec rownowage tonalna ale to nie oznacza, ze jest naturalny, cieply albo zimny!!!

Dzwiek moze miec rownowage tonalna ale to nie oznacza, ze jest naturalny,

>cieply albo zimny!!!

Jakiś przykład?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

>Elberoth

Zakup zrobiony, ale mam jeszcze jedną spóźniną propozycję odtwarzacza.

Od tygodnia mam w domu BAT VK-D5SE.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

SE oznacza zastosowanie 4 lamp 6H30 w miejsce 6 triód 6922. Pociąga to za soba zmiany w konstrukcji zasilacza. Poza tym w wersji SE zastosowano inne kondensatory (info ze strony producenta i dystrybutora). Polski dystrybutor wycenił BAT VK-D5SE na 26.900zł.

To drugi obok AncientAudio Lektor Prime zbalansowany player z 6H30 na pokładzie, który mam możliwość słuchać w domowym systemie. O ile AA Lektor Prime wygląda jak kosztowny bibelot (szczególnie na zdjęciach, bo przy bliższej eksploracji widać drobne niedociągnięcia wykonania), to BAT przypomina raczej pancerny sejf. Mają sporo wspólnego w brzmieniu - barwę, mocny bas, seksowna średnicę i nienatarczywą analogową górę. BAT nieco lepszy w dziedzinie dynamiki i przestrzeni, ale odsłuchy dzieli kilka tygodni. Prime z kolei przekonuje subtelnością i spójnością prezentacji.

Pozdrawiam

Papamek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elbe>>> Cytat dla ciebie

"Many of the buyers that I talk to have had numerous problems with setting up their gear and getting the best from it. Far too often, this leads to frustration and the desire to sell the offending component(s), usually at a loss, then buy the next thing in the hope that it will be better than the last. I have found that more often than not, the problem was in the setup, either component mis-matching, positioning, connection or application etc. Its easy for those of us with decades of experience to at least get a reasonable sound from a system within a relatively short period. But for those without the desire, knowledge or time to delve into this area, I would suggest strongly that you pay someone to do it. This will save you jumping onto the "component swap" merry-go-round, you will save money and you will enjoy your system far more. I have heard vast improvements in sound system quality once someone has got the whole thing working correctly and have some very happy users out there who dont even bother changing their components anymore - they just play it and enjoy the music !"

himan - sorry, "chłopie", ale idź swoje frustracje wyładowywać gdzie indziej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

propozycja dla elba jest dobra, mysle ze jakby jakis profi zlozyl mu system to by sie nie miotal juz tyle lat jak zyd po pustym sklepie tylko sluchal muzyki, ktora chyba mu jeszcze w tym odsluchowym pokoiku nie zagrala, wogole dla mnie odsluchy jakiejs wypasionej elektroniki na naprawde malo rozdzielczych kolumnach z nienajwyzszej polki sa bez sensu, kupilby sobie jakies niezle kolumny za 100-200 tysiecy i wokol nich budowal system , a nie roluje te kabelki i siecioweczki podlaczajac wzmacniaczyki i kompakty o coraz dziwniej brzmiacych nazwach, sama cena nie zagra , trzeba jakos sklecic system do kupy...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

tyle ze Elb mial juz takie kolumny - i mial juz taki system - takze troche kula w plot

sama cena niegra a kupilbys kolumny za 100-200kzl - wow!!!!

ja to moglbym pomyslec o....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piter z

nie wiem czy on mial jakis staly system, jakies avalony mial kiedys, ale to byl podobno niewypal, mysle ze wydanie 100 000 pln, a w przypadku znizki elba 50 000 pln na porzadne kolumny to lepsze wyjscie niz onanizowanie sie kabelkami sieciowymi i kompaktami z ktorych kazdy jest najlepszy na swiecie, ale jesli ma duzo czasu i lubi sie frustrowac to jego prawo

Nie wiem, jak wam do głowy przychodzi, że Elb się frustruje. On się przecież doskonale bawi:

"A dlaczego często zmieniam - bo po prostu mam taką możliwość. Poza tym zmienianie jest fajne samo w sobie. Coś jak odwiedzanie nowych restauracji, próbowanie nowych smaków."

No i jeszcze dobrze to opisuje.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Czytam z przyjemnością opisy z odsłuchów ale trudno się nie zgodzić z faktem, że najsłabszym ogniwem są teraz u Elba głośniki. Stąd ferowanie ostatecznych wyroków co do tego, który cd gra lepiej można przyjąć jako trochę mało miarodajne. Po prostu jeden odtwarzacz lepiej wpisuje się w system inny gorzej.

O ho ho ! Kolejny najazd frustratów :-)

Ile osób słuchało Akustyków RR-2, ręka w górę ?

Co, nikt ?

No i na tym można by zakończyć tę dyskusję.

Koulmny za 100.000zł już miałem, i w przeciwieństwie do ciebie m.in. electro, wiem na czym polega różnica takim Avalonem i Akustykiem. Avalony są pod pewnymi względami lepsze, co nie znaczy że na Akustykach nie będzie słuchać różnic pomiędzy źródłami za 50 czy 70k zł. Bo słychać je jak na dłoni.

Rozumiem, że dla wielu, największym problemem Akustyków jest cena ... no cóż, to już raczej nie mój problem ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ale jaja... myślałem, że problem ceny dotyczy głównie kabelków, to znaczy są tacy co uważają, że dopóki nie wydadzą 3.000-30.000 USD na kable to w ogóle lepiej nie słuchać muzyki :D a tu się okazuje, że wiara w cuda dotyczy też kolumn :)

->Less,

Nie słuchałem a kto ich słuchał? Dla mnie to produkcja noname tak samo jakby Elberoth opisywał brzmienie szeregu cd pożyczanych od garażowych producentów. Też byś czytał z takim zaciekawieniem? Dlaczego, bo pisze to Elb? Poza tym, miałem prywatnie Gamuty, słuchałem też ich wielokrotnie w Audiosystemie i sorry, nie myślę, żeby Akustyki były od nich lepsze, co jednak nadal pozostaje niewiadomą co przyznaję.

->Elberoth, przecież Cię nie atakuję, że masz jakieś garażowe wyroby za 10kz, sam sprzedałem swoje Gamuty na rzecz ponad 20 letnich tub i nie uważam, że grają specjalnie gorzej. Stwierdziłem tylko fakt, że przy sprzęcie jaki posiadasz i jaki odsłuchujesz (a nie słuchasz byle przecież byle G tylko sprzętu uznanych firm) Akustyki robione w garażu (niech i tam pięknie grają) nie stanowią dla mnie punktu odniesienia do recenzowanych drogich odtwarzaczy.

W końcu piszesz to dla nas czy dla siebie?

Bez urazy,

Profil, 20 Lut 2008, 18:07

>Nie słuchałem a kto ich słuchał? Dla mnie to produkcja noname

Zgadzam się z twoją wypowiedzią w części tego, że konstrukcje akustyka są "no name"... swoją wypowiedzą dowiodłeś też, ze nie masz nawet bladego pojęcia o konstruowaniu kolumn.

ale ja nic nie mam do samego przedsiewziecia tych niekonczacych sie testow , to ze widac roznice nawet jak na dloni miedzy zrodlami za 50 tysiecy tez uwierze tylko ciagle mi sie wydaje ze to niepotrzebna meka gdyz najwiecej mozna popsuc lub zyskac na etapie glosnikow, tak bylo i zawsze bedzie w hi-fi bez wzgledu na medrkowanie wielu tutaj, nie da sie zbudowac systemu hi-end na malo rozdzielczych glosnikach, koniec kropka, dlatego ja czytam to jako ciag luznych uwag , a nie jakas droge do bezkompromisowego najlepszego dzwieku, bo juz na etapie tych kolumn na scanspeakach traci sie caly hi-end i mozna podlaczac cuda wianki do tego ale nie bedzie to hi-end, naprawde niech mnie nikt zle nie zrozumie, to pewnie sa super kolumny, nie sluchalem ich u siebie, ale nie do topowych wzmacniaczy czy cd, a to ze avalon nie byl do konca dobry znaczy tylko ze nalezalo te firme skreslic i szukac gdzie indziej...avalon nie jest tutaj jakims wyznacznikiem ultra jakosci glosnikow, bo to tylko gwiazdki, a z gwiazdkami roznie jest w czasopismach, ja po prostu chcialem zwrocic uwage na to ze zabieranie sie za tworzenie systemu od dupy strony skazane jest wg mnie na niepowodzenie, chyba ze nie chodzi o jakis blizej okreslony system, tylko testy, bo tak czy siak na tym etapie chodzi o niuanse , ktore jednak kosztuja duze pieniadze, bo maly postep w hifi w pewnym momencie zaczyna kosztowac duze pieniadze wiec majac na poczatku systemu w sumie malo rozdzielcze glosniki dostajemy informacje ktore hiendowe klocki dobrze graja z kolumnami akustyka, mnie np. ta wiedza nie jest potrzebna bo nie potrafie sobie takiego systemu wyobrazic u zadnego audiofila oprocz elberotha...

zoltar7

dokladnie to co napisane , ale jako inzynier mozesz tego nie zrozumiec, przed Toba jeszcze wiele odkryc, np. ze kable graja, ze scany to nie najlepsze glosniki na swiecie itd. itp.

Uściśle pytanie, co takiego jest w skan-speakach, że nie nadają się do tzw. "hi endu" (twoim zdaniem oczywiście)?

ps. nie jestem (niestety) inżynierem mam średnie wykształcenie techniczne w dziedzinie elektroniki :) wyższe zupełnie inne :)) a wykonuje jeszcze inny zawód :))) Takie życie :(

Panowie, no naprawdę, jak dzieci.

Sprzęt na jakim prowadzone są odsłuchy nie są tajemnicą. Jeżeli nie podoba się sprzęt towarzyszący lub osoba piszącego - nie ma przymusu czytania. A już tym bardziej nie ma przymusu brania udziału w takiej dyskusji :-)

Elb

zdanie musowo wyrazic:))) takie jest to forum:))) a , ze sie nie podoba to inna sprawa:)

zoltar7

ja napisalem , ze nie sa najlepsze na swiecie a propo tych najlepszych na swiecie jednopudelkowych cd, nie napisalem ,ze sie do hi-endu nie nadaja...

electro

>scany to nie najlepsze glosniki na swiecie

Electro rozpatrywanie głośników scan-speaka (jak i każdej innej firmy) na zasadzie najlepsze najgorsze, to małe nie porozumienie. Scan-speak robi wspaniałe przetworniki, ale nie jest sam w tym odosobnieniu... natomiast każda firma ze światowej czołówki ma lepsze i gorsze konstrukcje. Ktoś kto wieży, że scan robi najlepsze przetworniki na świecie jak i ktoś kto twierdzi że takich nie robi - jest tak samo w błędzie... taki jest skutek stosowania uogólnień w stylu "scany to nie najlepsze głośniki na świecie"... Dla przykładu powiem ci electro, że właśnie być może scan i seas (a by być sprawiedliwym) robią najlepsze kopułki jedwabne na świecicie :))

• Pokaż nowe odpowiedzi