Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wrazenie ze obecnie produkowane dyski sa tez cichsze. Latem skladalem kompa i zarowno WD Caviar czy Velociraptor sa praktycznie niezauwazalne, z kolei starszego Seagate slychac, z tego co czytalem, to Seagate sa tez ogolnie glosniejsze niz WD.

Jeslo chodzi o remote control, to kupilem cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i bez problemu obluguje podstawowe funkcje z klawiatury. Dobrze jest tez ustawic monitor blisko miejsca odsluchu, tym bardziej kiedy dlugosc kabla placzeniowego nie odgrywa roli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dyski 2,5 są ciche bo prawie zawsze bardzo wolne:) 3,5 też można zwolnić:) No a różnica między dyskami jest bardzo duża - dwa modele może dzielić kilka dobrych decybeli!

Z dyskami nie mam problemu. Mój samsung 3,5" 1 TB jest bezgłośny po odpowiednim zabiegu. Słychać go w cichym pomieszczeniu może z ok 20-30cm. Proste rozwiąznie, dysk do scythe silent box i duzo mat bitumicznych ;] nie słychac ani świstu talerzy ani chrobotu głowic. Sam silent box, bez mat był dużo mniej skuteczny. Do tego pasywnie chłodzona karta graficzna, pasywnie mostek południowy, pasywny zasilacz, dobre wiatraki 12cm sterowane panelem skręcone na 500obr/min, scythe Mugen na procesor i komputera nie słyszę siedząc metr od niego w zupełnie cichym pomieszczeniu, przy czym procesor i grafika są mocno podkręcone a temperatury niskie.

Ukryta Zawartość

post-13709-100005218 1233395147_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam te kieszenie Sythe na HDD ale widać same dyski są za głośne, bo dalej je słychać.

Dobra, dość o tych kompach. Dalszą dyskusję o komputerach proszę przenieść do wątku o PC-Audio.

Dziękuję !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, no musze powiedziec ze jestem pod wrazeniem :)

Serio, nie wiem co sie ludzie czepiaja elementów, te akurat sa uwazam podobnie jak Ty w ARC ponadprzecietnie na tle konkurancji dobre.

Serio. Pierwszy raz od bardzo dawna jakiś player nie wyglada jak plyta główna laptopa.

ani mi za tym ani po tym ale jak urzadzenie mi sie podoba to dlaczego nie napisac...napisz chociaz Elberoth jakie jest PIERWSZE wrażenie.

Nie mów ze nawet na moment nie podpiąłeś ????

abuq1 widzę, że też masz Anteca ;)

z tego co widzę na foto to masz założone grille na wiatrakach - zdejmij je bo w środku są niepotrzebne a niepotrzebnie zwiększają szum powietrza

dodatkowo zauważyłem, że sporo dźwięków z wewnątrz ucieka górnym wylotem - zasłonięcie go poprawia ciszę

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Elberoth, 30 Sty 2009, 12:25

>Twoje wpisy przypominają żale nieszczęśliwego DIYowca, który chciałby mieć lepszy sprzęt, tylko go

>nie stać, więc za wszelką cenę próbuje zdyskredytować wszystko co firmowe.

Elberoth,nie przejmuj się,Polska jest pełna takich gagacków.Postawa tego gościa przypomina mi postawę innego kolegi,który udziela sie w dziale anlog.Potrafi zrobić genialne urządzenia mieszcząc się w budżecie 50 zł(tzn. on tak twierdzi) i za cholere nie potarfi pojąć jak za pre do gramiaka,ktoś chce wydać 6kzł.Mało tego, całą swoją wiedzę na temat producenckiego oszustwa :)czerpie podobnie jak gagacek na podstawie zdjęć z sieci.Tak więc Elberoth,miej to w nosie i baw sie dalej! bo o to w tym chodzi.Ja z przyjemnością nadal będę śledził ten wątek,bo od czytania tysięcznego wpisu :jakie kolumny do kambodży w cenie 300zł z allegro ,robi mi sie słabo.

Pozdrawiam

P

Po pierwsze przypominam, aby NIE kontynuować w tym wątku dyskusji na tematy komputerowe. Proszę o jej przeniesienie do odpowiednich wątków - sam chętnie będę brał w niej udział.

Dziękuję !

RE: sprawa gagacka

Niestety musiałem go zbanować. Inaczej rozwalił by ten wątek na wiele stron. Problem polega na tym, że NIE DA się normalnie dyskutować z osobami, które raz, nie mają zielonego pojęcia o czym piszą, a dwa, za wszelką cenę starają się zaklinać rzeczywistość.

Aby nie wyjść jednak na człowieka, który pod pozorem banowania trolla chce uciec od rzeczowej dyskusji i odpowiedzi na postawione zarzuty, sprostowania do tych piramidalnych bzdur powypisywanych przez naszego mega konstruktora-instruktora, zamieściłem w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

suma,sumarum,,,,ten watek,to jeden z najciekawszych tematow dotyczacych sfery audio na tym forum.

a wpisy autora,mino,ze nie pozbawiaone autoreklamy(ale to chyba kazdego z nas dotyczy),sa w zasadzie wielka skarbnica wiedzy.

nie bez znaczenia pozostaje dlugoletnie doswiadczenie praktyczne Adama.

Elberoth, 30 Sty 2009, 17:09

>Rochu - po doświadczeniach z U-Clockiem (a były to moje pierwsze osobiste kontakty z PC-Audio)

>uważam, że jest to przyszłość. Jakość dźwięku jaką już teraz udaje się uzyskać, mimo iż nie jest

>lepsza od tej samej płyty puszczanej z odtwarzacza, robi olbrzymie wrażenie. A pamiętajmy, że to

>tylko elektronika cyfrowa, więc postęp w tej dziedzinie będzie szybki.

>

a ja jednak mysle ze poczciwa plyta zostanie z nami jeszcze dosc dlugi czas, chocby sam fizyczny nosnik, czy zwrociliscie uwage jak nam ostatnio fajnie wydaja plyty ??? wezmy to co mam pod reka

Andrzej Przybielski,Sing Sing Penelope - Stirli People

Matthew Herbert Big Band - THERE'S ME AND THERE'S YOU

POTTY UMBRELLA - All You Know Is Wrong

Zywiolak - Nowa Ex-Tradycja

Yazzbot Mazut - W pustyni i w puszczy

Baaba - Poope Musique

Pustki - Koniec Kryzysu

do wydania kazdej z nich ktos sie przylozyl, mial jakis pomysl i rowniez wydaniem chcial nabywcy cos przekazac, az przyjemnie wziasc do reki, musicie przyznac ze jest to spora wartosc dodana, i tak jak patrze na polke na ktorej gromadza sie najnowsze nabytki plytowe to nie wyglada ona jak te stare zastawione jedno w jedno takimi samymi pudelkami, jakiego HD by nie wymyslili z PCeta ja sie z plyta nie mam zamiaru rozstawac

Napisałeś :

">Wiem, że wiele z tych rzeczy udało się już usunąć w takich rozwiązaniach sprzętowych jak np.

>popularny Squeezebox - dysk w innym pokoju, wyświetlacz, pilot. Jak dla mnie nie ją to jednak

>jeszcze rozwiązania oferujące pożądaną jakość dźwięku. Ale to się zmieni. Co do tego nie mam

>wątpliwości."

1. Żadna z wymienionych przypadłości nie występuje :)

2. Dysk nie musi być w innym pokoju aby być niesłyszalnym. Obudowa sieciowa bez wiatraka wystarczy.

3. Squeezebox z Qnap bije transport ML37 /CDPro2LF z osobnym dobrym zegarem TentLabs/

Praktycznie ML stoi nieużywany. Z DCs powinno zagrać bardzo dobrze.

Dysk ma zapewniać jedynie ciągły strumień danych do

routera w przypadku korzystania z WiFi lub bezposrednio do SB przy połączeniu kablowym.

Dalej już tylko dobry kabel cyfrowy i DAC. Mydelniczka zaczyna grać po tygodniu rozgrzewki.

Nie baw się w klasyczne kompy - nic dobrego nie uzyskasz a znowu napiszesz o braku pożądanej jakości dzwięku :)

pozdr.

Marek, 2 Lut 2009, 11:52

A to ciekawe.

Ja mam ponizsze wersje. Te sa "bee" ?

Aktualizacje pobierane sa automatycznie. Trzeba by bylo zablokowac aktualizajce.

U siebie mam nastepujace wersje (na jakosc nie narzekam :)

SqueezeCenter Version: 7.2 - 22900

player information:

Model: Squeezebox v3

Firmware: 112

Nie mam doswiadczenia z innymi wersjami.

Do niedawna używałem Squeezeboksa z najnowszymi wersjami oprogramowania. W pewnym momencie zauważyłem ze owszem - dźwięk jest bardzo poprawny, w znacznej mierze pozbawiony cyfrowych naleciałości, ale niekoniecznie przewyższa klasą tradycyjne transporty. Ponieważ na wielu forach pojawiają się opinie o różnicach brzmienia, zainstalowałem stare firmware (jeszcze z logo Slim Devices SB2), w moim odczuciu poprawa jest ewidentna.

Z drugiej strony - najnowsze wersje FW posiadają udoskonalony 'downsampling' z 24/96 itp do 24/48, obsługiwanego przez SB3...

Urządzenia ARC nie są tanie ale chyba warte tego co sobą prezentują. Z moich doświadczeń wynika, że np.wysokość przedniego panelu w pre ARC jest dlatego tak wysoka bo sekcja zasilania tego wymagała, po prostu nie zmieściłaby się w niższej obudowie. I tu właśnie widać wiedzę i doświadczenie firmy, ileś tam doświadczeń, które jednak kosztują.

• 1 miesiąc później...

ARC za "wiele" oferuję naprawde nie tak wiele.Ale są ludzie którzy umieją wydawać dużo otrzymujac nieduzo.Coż właśnie na takich naiwniakach firma zarabia.Elementy zastosowane w tych urzadzeniach to często żadne cuda ,ot zwykła budzetówka...coż znaczy dobra fama i przereklamowany marketing.

Prośba - jeżeli nie macie nic do powiedzenia, nie piszcie.

Podoba mi się podejście tzw. analogowe do odtwarzanych płyt.

Autor wątku najwyraźniej ma podobne więc nie namawiajcie go na PC-audio.

Sam próbowałem, dziękuję bardzo. Wolę podejść do regału gdzie wiem w którym miejscu szukać ulubionej płyty. A i efekty z dobrego źródła są lepsze niż z komputera, nawet po zastosowaniu dobrego DAC-a.

Jeszcze nie miałem okazji do porównania. CD-8 słuchałem po raz pierwszy dopiero 2 tygodnie temu, i to przez raptem 2 godziny.

Niestety mam teraz nawał pracy w robocie i nie mam zupełnie czasu na słuchanie. Przez ostatnie 4 tygodnie słuchałem muzyki tylko 2 razy. Mam jednak nadzieję, że za ok 2 tygodnie będę miał już trochę spokoju.

• 3 tygodnie później...

Wieczorem Panie Janie, wieczorem. Pogadamy jak polak z polakiem.

A tak na poważnie, to ciągle nie mam czasu aby słuchać nawet tego co mam (a mam u siebie pre i końcówkę Dartzeela), nie mówiąc już o pisaniu na forum. Ale widzę już powoli koniec tego wariactwa w pracy które mam teraz.

Miałem wczoraj okazję posłuchać Wilsonów Maxx II. Znakomite. Naprawdę znakomite. Trochę trwało zanim udało nam się znaleźć odpowiednią kombinację kabli, ale jak już się udało, to poczucie realizmu było jedyne w swoim rodzaju. Aż ciarki chodziły po plecach.

Szkoda że do mojego pokoju nie wejdą ... choć z drugiej strony to może i lepiej, bo mnie na nie nie stać. Ale pomarzyć zawsze można ...

Przez ostanie 3 miesiące gram na Dartzeelu, a przez ostatnie tygodnie również z pre Dartzeela. W sobotę dla odmiany dostanę dla odmiany do porównania Kondo Ongaku. Zupełnie inna technologia, tylko 20W (?) na kanał. Ken Kessler podłączał kiedyś Ongaku do Wilsonów Watt/Puppy (i podobno grało), więc może zagra i u mnie. Srebrne kable Kondo już mam.

• Pokaż nowe odpowiedzi