Skocz do zawartości
IGNORED

Ostatnio obejrzane.

Rekomendowane odpowiedzi

No rzeczywiście, masz rację i za skośne ryje przepraszam.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Mam czarnoskórego kumpla, jeszcze ze studiów, znamy się jakieś 15 lat. Jak nam coś strzeli do głowy to on do mnie mówi "białas", ja do niego "czarnuch". "Hej, pieprzony białasie, i tak tego nie zrozumiesz". Jakoś żyjemy :) Tyle w temacie natarczywej poprawności.

Hej - BIAŁE RYJE - obraziliście się, panienki? :)

Edytowane przez theli28

The odd get even.

Bad- Nicolas Cage zawsze na średnio zadowalającym poziomie tu jako zły przećpany glina 6.5/10

Robin Hood- szału nie ma 7/10

Wall Street- Oliwer Stone nie zawodzi 8.5/10

Próbowałem obejrzeć "Bitwa o LA" i inne filmy typu "krzyki i strzały" bez komentarza.

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Stake Land - budżetowy dramato horror taki jakby nieco Falloutowy klimat, podobny do Droga (The Way) tyle, że tańszy, co momentami widać. Mimo to świetny klimat, nawet mimo mało oryginalnej fabuły. Chętnie obejrzę 2 raz.

Co ciekawe na określenie "murzyn" czarnoskóry się nie obrazi a tymczasem biały się obrusza, że mówi się na kogoś murzyn. Taka trochę nadgorliwa poprawność polityczna.

• Moderatorzy

a jak mówić do za przeproszeniem " Murzyna " ?

Czarny - bez komentarza

Czarnoskóry - j.w.

Czarnuch - tak mówią na siebie wzajemnie na amerykańskich filmach (mnie się nie podoba)

Afrykańczyk ? - a jak jest ze stanów ?

Afroamerykanin ? - a jak nie ma afro, jest z afryki lub jamajki

chyba najlepiej po imieniu lub per pan ale to nie oddaje szybkookreślającej cechy fizycznej

cała ta gadka w naszym wydaniu nie ma sensu, ważne aby słowo Murzyn było wypowiadane z szacunkiem

podobna sprawa z Romami, którzy gniewają się za określenie Cygan - a sami wobec nieRomów np. Polaków używają jakiegoś dziwnego sformułowania ale na pewno nie Polak, Pan

Edytowane przez stench

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

paul - jakis taki hamerykanski i troche dla mlodego pokolenia filmik, komedyjka, na niedzielne (albo swiateczne, np jutrzejsze:D) popoludnie ujdzie...

chwilowy brak działalności w audio.

W końcu udało się,BIAŁA WSTĄŻKA,może arcydzieło,jak twierdzą niektórzy,to przesada,ale ten film to taka bombka z ......W każdym razie polecam bardzo,historia opowiedziana bez zbędnych fajerwerków,czarno białe zdjęcia,nieznani aktorzy/to lubię najbardziej/grający koncertowo,ze wskazaniem na młodzież.Sumując,Haneke rulezzzzzzz!!

Właśnie skończyłem "Eden lake" na HBO. Rzadko spotykana koncentracja kretynizmów, kompletny brak logiki w zachowaniach bohaterów, no bzdura goni bzdurę. Scenariusz amatorski. Gdzie się schowa ścigana w lesie przez grupę nastolatków panna - oczywiście w rozpadającym się szałasie, takim najbardziej widocznym, koniecznie zamknie drzwi na skobel. No i jak rannego męża chce potem ukryć, to oprze go o zewnętrzną ścianę tego szałasu, od drogi, ale przykryje go paroma liśćmi dla niepoznaki. A jak potem zobaczy wielki kosz na śmieci, to oczywiście do niego wskoczy, żeby się schować, bo kto by tam szukał (choć oczywiście w tym filmie nikomu nie przyszło do głowy, żeby tam zajrzeć). A jak już odejdzie od goniącej grupy na więcej niż 20m to zaraz się wydrze, żeby wiedzieli gdzie jest. Mija kilka godzin, a ona nie wiadomo po co cały czas się kręci w odległości max 30m od prześladówców, którzy też kręcą się w miejscu nie wiadomo po co i na co. Oczywiście w sytuacjach bezpośredniego zagrożenia życia w środku nieznanego lasu uparcie dzwoni na policję, zamiast ratować tyłek. Jak tylko zacznie w końcu biec, to wiadomo że zaraz się przewróci albo wpadnie na kolec. Jak w końcu wsiędzie do samochodu, to wiadomo, że zaraz zaliczy dzwona. Ci raz ją gonią, a raz nie, przy czym nie gonią wtedy, gdy z ich punktu widzenia powinni.

Podsumowując - film dla ludzi o mocnych nerwach, trudno je trzymać na wodzy oglądając taką głupotę.

UNKNOWN(tożsamsość) oraz Władcy umysłów / Adjustment Bureau, obydwa godne polecenia, można śmiało oglądać szczególnie ten drugi.polecam

Potwierdzam - Władcy umysłów - to dowód na to, że jeszcze nie wszystko wymyślono i również dziś można zrobić fajny film, nawet about power of love.

Władcy umysłów / Adjustment Bureau - jak dla mnie ponizej przecietnej. poczatek dosc ciekawy a pozniej im dalej tym gorzej

Witam ja z innej beczki czy ktos jest mi w stanie wytlumaczyc jak to sie dzieje ze np wychodzi nowe rozszerzone wydanie wladcow pierscieni na bluray i tak dzwiek ma dts hd MA Ang. ok ale niech ktos mi wytlumaczy jak to sie dzizeje ze w jezyku czeskim a ju znie wspomne o tureckim rowniez jest taka sama sciezka dzwiekowa a nasz Polski jest zwykle 5.1.... Przeciez ile tych turkow kupi ten film czy czechow ktorych jest garstka w porowaniu do Polakow . Kto jest odpowiedzialny za taki stan rzeczy czy to wina dystrybutora czy poprostu ktos tak to nagrywa gdzies w swiecie i tak leci tylko skad takie priorytety dla powiedzmy Turcji a czemu nas tak sie traktuje ze daja zwykle 5.1 . I tak jest nie tylko w tym wydaniu tego filmu tylko w wielu filmach tak jest. Pozdrawiam

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

"KAC VEGAS 2" - dostalem to czego oczekiwalem. Bezpruderyjne szowinistyczne odjechane 2 godz :)

Mimo ze to samo bylo w czesci 1szej to nadal bawi i mozna sie zrelaksowac. A najlepsze sa oczywiscie fotki na koncu :P

"Medium" Clinta Eastwooda. Mocny początek, potem film z lekka siada. Mimo wszystko podobał mi się, lubię takie filmy, gdzie równolegle toczy się kilka historii, które na koniec muszą się zazębić.

"Nadzieja"

Ogólnie dobry, miejscami świetny, a czasem nawet wspaniały polski film.

Obraz mocno inspirowany twórczością Pana Kieślowskiego - to widać w zdjęciach, scenariuszu i specyficznym ukazywaniu bohaterów, jak gdyby z pewnego oddalenia, co pozwala na dużą dozę czystej obserwacji bez wyciągania wniosków czy pochopnego ferowania osądów.

Trochę bałem się o grę młodych aktorów zestawionych tutaj z takimi gwiazdami jak Zapasiewicz, Pszoniak, Zamachowski, Frycz ale trzeba przyznać, że poradzili sobie całkiem dobrze (nie idealnie, ale naprawdę dobrze).

Scenariusz – tutaj Piesiewicz zagrał – to tak jak z ustawianiem domku z kart – kiedy pięter jest już tak dużo, że konstrukcja może się zawalić dorzucasz jeszcze jedną kartę na wierzch i odchodzisz.

Zdjęcia – Krzysztofa Ptaka – jak zwykle dzieło samo w sobie.

W filmie jest kilka niedociągnięć, paru rzeczy brakuje, ale i tak warto obejrzeć.

P.S. Osobiście znam ten kościół, z którego... ;)

"Super 8" - kino familijne z nutami SF. Zaden horror czy thiller :)

W tym gatunku idealnie odnajdziemy klimaty z ET czy Goonies.. ja polecam bo widac ze w XXI w mozna robic filmy z klimatem z lat 80'tych

"Medium" Clinta Eastwooda. Mocny początek, potem film z lekka siada. Mimo wszystko podobał mi się, lubię takie filmy, gdzie równolegle toczy się kilka historii, które na koniec muszą się zazębić.

Osobiście troszkę mnie ta formuła wielu, zazębiających się nastepnie wątków, nieco nuży. Jest trochę ostatnimi czasy eksploatowana. Zgadzam się że w połowie akcja siada, film jest niepotrzebnie przydługi ale generalnie można polecić.

The odd get even.

Bo wiadomo, że są lepsze i gorsze przeplatańce, "Medium" zaliczyłbym do średnich, do najlepszych natomiast "Miasto gniewu" czy "Amores perros", a z polskich ostatnio "Zero".

A co do ostatnio obejrzanych: "Londyński bulwar". W sumie to film jest słaby, smętny i wtórny, choć np. zdjęcia i dialogi całkiem całkiem, klimacik też jakiś jest.

"Prawdziwe męstwo" - pierwszy film braci Coen, o którym mogę powiedzieć, już bez żadnych ale : znakomity.

Każda scena to zamknięta całość, świetne dialogi, aktorstwo, wszystko. Pomaga też to, że w sumie to jest western (a raczej anty-western) a do tego gatunku mam słabość (szczególnie do tego anty). Można się delektować.

"Prawdziwe męstwo" - pierwszy film braci Coen, o którym mogę powiedzieć, już bez żadnych ale : znakomity.

Każda scena to zamknięta całość, świetne dialogi, aktorstwo, wszystko. Pomaga też to, że w sumie to jest western (a raczej anty-western) a do tego gatunku mam słabość (szczególnie do tego anty). Można się delektować.

Witam wlasnie zakupilem ten film i tym bardziej jestem go ciekaw jak mi sie spodoba po twojej recenzji :-) A wczoraj bylem na transformesrasach 3 w imaxie 3d film wymiata efekty tych robocikow przrazajaco piekne naprawde polecam i bardzo jestem ciekaw czy na bluray wejdzie ten film w wersji 2d i 3d czy tylko w 2 d. Nie masz moze jakiegos cynku ewentualnie ktos moze z was tutaj zagladajacych na to forum cos wie na ten temat. Glowna odtworczyni w tym filmi niezle sie prezentowala w 3d westchnienia na sali byly :-) mam nadzieje ze obraz i dzwiek na nosniku Bd bedzie wymiatal. Pozdrawiam

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• Moderatorzy

Grzeszni i Święci - sensacja, bez nowatorskiego scenariusza, policja/bandyci, fajne sceny walk, niezłe zdjęcia - taka filmowa pizza

Przychodzę z deszczem - film azjatycki , prywatny detektyw poszukjący syna przedsiębiorcy, mafia z Hong Kongu, lokalny znachor, fajne zdjęcia, ciekawy scenariusz - polecam zobaczyć, zwłaszcza wieczorem

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Żona na niby / Just Go With It (2011) w mojej ocenie 8/10. można obejrzeć bo ostatnio cięzko o dobrą komedie

Chłopiec w pasiastej piżamie / Boy in the Striped Pyjamas ocena 10/10! świetne kino, naprawde polecam, długo pozostanie w mojej pamięci

• Pokaż nowe odpowiedzi