Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Elac BS 204.2

sprocket

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , ratunku , pomocy...

Prośbe o radę kieruje głównie do użytkowników i fanów tego cholerstwa j.w. , ale też do osób które byc może '' przelotnie '' słyszały ciekawe zestawienie tych kolumienek z elektronika .

Poszukuję mocnego , wydajnego prądowo wzmaka , ...wzmaka z wykopem ale zarazem łagodniejszą górą i cieplejszą barwa , wzmaka uniwersalnego , który nie tylko sugestywnie poda Slayera , ale równiez w pełni zaprezentuje piękno wokalu Danki Krall...

Przyznam , że po glowie chodzi mi Xindak 6950 na którego nakierował mnie Snajper ...co o tym sadzicie ?

Dodam że na piec mogę wydać 4500 pln. , i w grę wchodzi tylko nowy nie smigany .

https://www.audiostereo.pl/topic/33120-wzmacniacz-do-elac-bs-2042/

...dodam jeszcze , że mniej mi zależy np. na szczegółowości , precyzji , ..a bardziej na głębokim , mocnym basie ( monitory ) , mięsistej , nasyconej srednicy , barwie , ładnej scenie...na dobrą lampę w tej chwili mnie nie stać :(

cześć Robert

ostatnio słuchałem u siebie i nie tylko Roksan Caspian. recenzja jest gdzieś w gazecie... i powiem szczerze, że zgadzam się z tym co tam napisali. Wzmak z dobrym kopnięciem, mocnym punktowym basem denonie (dużo lepszy jak w denonie), perlistą, niekrzykliwą górą. Jest naprawdę przyjemny i ciepły a przy tym nie kluchowaty i nie gubi nic ze szczegolów. No naprawdę dobrze to gra. No i nieźle zrobiony:) z przodu plaster aluminium:) tylko taki trochę naleśnikowaty jest - ale waży swoje:) Kosztuje też przyzwoicie.

co prawda nie słyszałem tego z elacami - ale ten wzmak naprawde wydaje się na taki co żadnym kolumnom nie zaszkodzi! poza ta odrobiną ciepła to jest w zasadzie bez jakiejś znaczącej sygnatury dźwiękowej - więc nie powinno się to źle sprzęgać.

Hi Seba ,

rzeczywiscie , wiele dobrego czytałem o tym wzmacniaczu , zainteresuje się nim blizej , ...nie wiem czy w Warszawce można go gdzies posłuchać .

Nie udało mi sie nic wygooglić na ten temat .

dzieki za sugestię

pozdro

Słucham troche większych kolumn Elaca tj. 209 Jet. Myśle więc że to podobna szkoła brzmienia. W moim systemie postawiłem na "uniwersalność" tzn. zeby zagrało ostrego rocka i nasycone jazzowe kawałki. Mamy chyba podobne preferencje muzyczne myśle o np. D. Krall ale słucham też takich rzeczy jak K. Melua, KD Lang, Dire Straits,Pat Metheny, Pink Floyd ale również Iron Maiden, Gunsn Roses czy Led Zeppelin. Z uwagi na ten rozrzut..gatunkowy wymyśliłem tak: uniwersalne ale przejrzyste czyt. niezamulone głośniki np Elac 209 do tego otwarty, dynamiczny wzmacniacz i żródło o bardziej analogowym, muzykalnym ale otwartym i sczegółowym brzmieniu - u mnie Audionemesis. W moim przypadku jako piec dobrze sprawuje sie Exposure 2010S. Wprawdzie ja korzystam z dzielonego systemu to jednak sama integra też powinna zawalczyć. Efekt jest taki że Elaci z Exposure grają wszystko tj i mocnego rocka i pastelowe granie np Dianna Krall.

sprocket

na rynku wtórnym Caspian chodzi po ok.2,5 kzł,a za taką jakość brzmienia i konstrukcję to już więcej niż okazja.Fak ,że ciężko trafić.Podaj meila to prześlę Ci skany z pism branżowych.

Pozdrawiam.

wlod

dzięki za sugestię , prawde mówiąc Exposura 2010S tez biore pod uwage ...podobno to '' namiastka '' Krella , co o tym sadzisz ?

qman

dzięki z góry za skany , adres wysyłam na priva.

Exposure to według mnie troche niedoceniany sprzęt tym bardziej że można go kupić za rozsądne pieniądze. pamiętam że przed zakupem słuchałem w tej samej pólce cenowej tj. ok 4 tys. wzmacniaczy Rotela, Nada, Roksana i MF. To indywidualna sprawa, ale dla mnie oczywiście przy załozeniu wydania ok 4 tys za klocek było jasne ze jest exposure i potem długo długo nic. Po prostu jest to bardzo dobry sprzęt za rozsądne pieniądze. Co do brzmienia góry. Wczesniej eksperymentowałem z głosnikami Avance Dana i zawsze miałem malutki niedosyt góry. Postanowiłem przejść na głosniki uniwersalne, niezamulone czyli Elaci. Tak naprawde w brzmieniu gdzies między środkiem i górą dzieje sie sporo. Exposure bardzo pięknie oddaje ten zakres. I teraz powstaje pytanie czy to "zmulić" czy "przekazać". Oczywiście miodu troche być musi dlatego u mnie jest (będzie) analogowe zródło. Testuje Audionemsisa i chyba zostanie. Mam świadomosć, że gdybym dodał dedykowany CD Exposure czy cos podobnego to mogłoby zakłuć. Tymczasem Elaci w połączeniu z Exposure oddają najwyższe pasma z ogromną precyzją. Są rozdzielcze ale absolutnie nie kłują w uszy. Słychać niuanse które w tych zakresach są obecne ale przy zachowaniu równowagi tonalnej rozumianej zgodnie z filozofią prezentowaną przez Exposure: "lekkie podkreslenie zakresu srednich i wyzszych częstotliwości, niski, twardszy, punktowy bas i neutralna niepodbarwiona średnica"

....hmm..brzmi to bardzo ciekawie , Exposur'a przesłucham w pierwszej kolejności , co zresztą już dawno temu miałem zrobić ...

aha..jako żródełko , póki co , robi u mnie Denon DCD 2560 , jest raczej ciepły , troszkę miśkowaty , więc teoretycznie powinien się polubić z Exposurem.

• Redaktorzy

sprocket - czemu upierasz się przy nowym sprzęcie? Za 4,5kzł można trfić na wzmaki ze zdecydowanie wyższej półki niż te co były proponowane wcześniej. Warto też uważnie śledzić ogłoszenia i allegro, bo można upolować nówki z wyprzedaży od dealerów (np. ostatnio AVMa)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Frantz ,

Akurat jestem w totalnej dupie finansowej ( wakacje , córka '' komunistka '' ) itp. ,... mimo to , paradoksalnie , upieram się przy nowym , poniewaz w grę wchodzi tylko zakup ratalny ...decyduje się na taki ruch bo mam już dość starych gratów ..wiesz o co chodzi

... chyba że pomyśle o kredycie gotówkowym , wtedy rzeczywiscie mógłbym złapać coś lepszego z drugiej ręki .

AVM...? ...trochę '' po niemiecku '' ..chłodno

• Redaktorzy

sprocket - a słuchałeś najtańszego SoundArta? Cenowo powinien się zmieścić a i z ratami nie powinno być problemu.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Moje Elac to 207.2

Problemem na początku wprowadzenia na rynek serii Creek'a EVO stała się dostepność ...... w/w modeli, ponieważ sprzedawały się jak świeże bułki .Recenzja w Audio 6/06 lub 7/07 potwierdziała klasę sprzętu za bardzo rozsądne pieniądze (ok. 5000zł kpl cd + wzmak) więc nie chciałem inwestować ogromnej kasy bo miałem inne wydatki .I tak kompletny system Evo zawitał u mnie w domu.Wiedziałem o super możliwościach kolumn Elac'a z głośnikiem wysokotonowym JET których brzmienie jednym sie podoba a innym nie .Jeśli już wybrałeś kolumny Elaca 204.2 i nie był to przypadek tylko bezposrednie porównanie z konkurentami ,to wybór już padł i teraz pora poszukać wzmacniacza .Tony wysokie z takiego połączenia to sam miód ,ale i powietrza nie brakuje Elacom jak potrzeba ,a gałkka wzmacniacza jest odpowiednio podkręcona potrafią zagrać niesamowicie mocnym ale w pełni kontrolowanym basem .Detale są idealnie słyszalne a przestrzeń jaką tworzy ten komplet to naprawdę poezja dla uszu .Trzeba również zauważyc że 207.2 nie należą do ogronych podłogówek !!!

Rozmiar tych koloumn u niektórych klientów wywoływał uśmiech na twarzy ;) Jednak po podłączeniu minę mieli conajmniej zdziwioną .Mnie osobiscie to zestawienie Evo/Elac Jet pasuje już od prawie 1roku a muzyki słucham naprawdę przeróżnej od Scorpions do Katie Melua i DIana Krall oczywiscie również i głównie do takich spokojnych klimatów z masą detali ten komplecik jest stworzony ................. ale zdecydujesz sam co trza kupić

Myślę że warto rozważyć również zakup Naima Nait5i,Creek'a 5350,Exposure2010s,ew Nad c372 wszsytkie mieszczą sie w kat do 4,5kzł

pzdr.Kmicic202

ja miałem 1 dzien elac bs 102 i mylałem że to kolumienki do PC.W kazdym razie grały szybkim dzwiekiem i duzym basem z tak małych pudełek.No ale bas był jakosci własnie zestawu 5.1 od PC.I rozlewał sie po mieszkaniu w jakis przedziwny nienaturalny sposób.Ale własciciel jest bardzo zadowolony.

Grundig High Fidelity

sorry to były takowe 103.Skrzynia z mercury m2 to przy tym wyrobie jakosc avalonów ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grundig High Fidelity

A mnie troche w Elacach brakuje basu. na pewno wysokie to niezła klasa ale bas jest słyszalny gdy podkręci sie gałke głośnosci. Troche mnie to wkurzyło i postawiłem obok Elaców Avance Dana 509 i bas sie pojawił. Mam niezły dylemat elaci to dużo informacji i niezłe wysokie tony ale niedobór basu, Dany z kolei grają równo w kazdym zakresie ale na pewno są mniej szczegółowe.

mzawek

jesli tak u Ciebie grały 103.2 to znaczy że poprostu miałes niewłaściwie skonfigurowany system , 103.2 miałem przed BS204.2 i uważam że za te pieniążki ( ok. 1500 zł ) to doskonałe głośniki , ..swietnie sobie radziły w 20 m2 , grały dosyć twardym , świetnie kontrolowanym basem...niezwykle dynamicznym i duzym dzwiękiem .

..a porównywanie ich do M2 to totalna pomylka , ..tyo zupełnie inna klasa kolumienek

• Redaktorzy

Słyszałem kolumienki sprocketa i nawet z 20W Sound Projectem 3SE basu i dynamiki nie brakowało.

Sprocket - posłuchaj może jakiegoś zestawu pre/power, bo wydajna prądowo końcówka i słodko brzmiący pre (nawet lampowy) jest tym czego prawdopodobnie szukasz.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.