Skocz do zawartości
IGNORED

Do doswiadczonych audiofilów

babatular

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa dotyczy zmian brzmienia w moim systemie.

Gradacja jest nastepująca - albo gra kiepsko i pozostaje wyłączenie sprzętu, albo gra dobrze ale czuć że to nie to albo gra fenomenalnie że nie można wstać z fotela a człowiek zastanawia sie po co pilot do CD.

Próbowałem o różnych porach dnia, na sprzecie rozgrzanym, zimnym, mioerze napiecie w sieci. żaden sposób nie moge znależć przyczyny. Czasmi kilka chwil po włączeniu gra wspaniale, a czasmi po kilku godzinach dalej kiepsko.

Sprawa jest ewidentna i nie ma znaczenie nastawienie, samopoczucie, cisnienie atmosferyczne, temperatura i wilgotność.

Jeśli ktos miał podobny problem o znalazł rozwiązanie to prosze o wskazówki

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

https://www.audiostereo.pl/topic/33389-do-doswiadczonych-audiofil%C3%B3w/

Co tam dużo oczekiwać, Gryphon to spełnienie fantastów.

W żadnym modelu jakość za dzwiękiem nie nadążała.

Oczywiście miłośnicy muzyki oczytani w necie urzadzenia tej firmy nabyli, audiofile osłuchani - NIE.

To pułapka dla mało doświadczonych słuchaczy ( niestety).

Pozostaje tylko wylewanie płaczu na publicznych forach ( niestety ).

Głuchota ,a wydane pieniądze !

To jest dopiero temat.

Ciekawe pytanie....szczerze mowiac na pierwszy rzut oka odpowiedz Matthew wydaje sie byc trafna.

Ale mnie przychodza nastepujace mysli do glowy :

-rozumiem,ze zawsze porownujesz ta sama plyte,ktoraz raz gra do bani,raz O.K a raz fenomenalnie.

-kondycja pradu sieciowego nie jest tutaj tematem - bo sprawdziles ( i jest pewnie jakis kondycjoner)

-kondycja sluchajacego i pora dnia tez nie maj wplywu na ocene - bo starasz sie byc obiektywny

w takim razie poszukalbym w sprzecie - np. - jesli wlaczysz i gra do d..y - sprobuj podlaczyc np. inne zrodlo,ktorego brzmienie w miare znasz (dobry kolega wezmie pod pache swoje CD i przyjedzie na odsiecz - przy okazji kolejna para uszu do porownan) i tak po kolei z kazdym klockiem - warto sie trzymac reguly,ze zamieniasz np.wzmak lub CD tylko w przypadku gdy sprzet gra ewidentnie zle.

Jesli wylapiesz sprawce wtedy dobry serwis i poszukiwanie zimnych lutow lub podzsespolow,ktore moga dzialac zle pod wplywem temperatury np.

Mialem taki klopot ze wzmacniaczem,ktory po mniej wiecej godzinie zaczynal sie dziwnie zachowywac - powodem byla dioda zenera,ktora wraz ze wzrostem temperatury tracila swoje parametry - mierzona na zimno byla O.K

Nic innego nie przychodzi mi do glowy.Jesli to zawiedzie to przyczyn nalezaloby tez poszukac u sluchajacego - byc moze kondycja psychofizyczna jest tutaj az tak istotna.

Pozdrawiam i zycze tylko tych najlepszych odsluchow.

Piotrek

do osób chcących pomóc

sprawdzałem żródła dżwieku i efekt jest podobny,z listwą i bez, na innym wzm. wszystko wskazuje na jakies problemy z pradem, ale tak sie zastanawiam co?

do osób nie chcacych pomóc - dziekuje serdecznie

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Frank, 8 Maj 2007, 13:27

>Co tam dużo oczekiwać, Gryphon to spełnienie fantastów.

>W żadnym modelu jakość za dzwiękiem nie nadążała.

>Oczywiście miłośnicy muzyki oczytani w necie urzadzenia tej firmy nabyli, audiofile osłuchani -

>NIE.

>To pułapka dla mało doświadczonych słuchaczy ( niestety).

>Pozostaje tylko wylewanie płaczu na publicznych forach ( niestety ).

>Głuchota ,a wydane pieniądze !

>To jest dopiero temat.

:-) Arek 67 ! Do tablicy !

jak już wydane jest tyle kasy

to polecam spróbować pasywny

ESA SILK

+ uziemienie oczywiście

Na jakość prądu trudno mieć wpływ chociaż warto zainteresować się i pomyszkować w profesjonalnych studiach nagraniowych czego używają do uzdatniania prądu. W tym przypadku może być jednak całkiem drogo...ale możliwe że nie.

Gustaw, 8 Maj 2007, 14:27:

">Raz dostajesz brudną wodę a innym razem czystą"

Przez te analogie do wody ludziom się wydaje, że prąd płynie jednym przewodem, a kable są jednokierunkowe jak ulica jednokierunkowa. Przeczuwam, że wkrótce dowiemy się, że istnieją lepsze i gorsze elektrony :-)

> babatular

>Gradacja jest nastepująca - albo gra kiepsko i pozostaje wyłączenie sprzętu, albo gra dobrze ale

>czuć że to nie to albo gra fenomenalnie że nie można wstać z fotela a człowiek zastanawia sie po co

>pilot do CD.

(...)

> Sprawa jest ewidentna i nie ma znaczenie nastawienie, samopoczucie, cisnienie atmosferyczne,

>temperatura i wilgotność.

Cytuję celowo, bo ująłeś rzecz trafnie i... nie jesteś osamotniony w tym problemie. Na sprzęcie z nieco niższej półki również występuje.

Rozwiązania nie znam - ani nawet nie mam sensownej diagnozy. Mogę Cię tylko pocieszyć, że prawdopodobnie nie ulegasz omamom.

Może to prąd - ale efekt u mnie występował w identyczny sposób i w kamienicy w centrum, i obecnie w domku na peryferiach. Uzdatniaczy rozmaitych jak dotąd nie próbowałem, elementarne pomiary nic nie wykazały.

Niekiedy (raczej rzadko) zmiana następuje w trakcie odsłuchu - i to dość raptowna (tzn. bezdyskusyjnie i natychmiastowo rozpoznawalna). Nie ma znaczenia czas "wygrzewania" - czasami jest to po kwadransie, czasami po kilku godzinach.

(pamiętam, że parmenides w jakimś wątku wspominał coś niedawno o "tych dniach, gdy sprzęt gra wyśmienicie" - może też włączy się do dyskusji)

jakie to dni - to chetnie sprawdze

Panowie moze byc tak , że w normalny dzień miernik pokazuje nam typowe 230V50Hz..ale np 13 harmonicznej nigdy nie pokaze..a dwa bloki dalej sąsiad włącza siejacy zasilacz impulsowy do zasilania swego CB radia..

To wsio sie dodaje do urzadzen audio..inaczej szkodzi wzmakowi inaczej cedekowi..razem sie to dodaje na sygnale i wychodzi kupa..

Mam kolegę który nie jest moze silnym audiofilem ale w swej małej miejscowosci ma sąsiada który ma całkiem spora galwanizenię..wszystko było by oki gdyby nie to ze trafostacja jest wspólna....w sumie radia moze słuchac tylko w wekendy...zgłaszał do energetyki ale kazali mu sie wypchac.."jest pan upierdliwy"...no i w sumie racja reszta miejscowosci nie słucha muzyki na poziomie hi-end..

Może byc jeszcze inna dziwna sprawa z która spotkałem sie osobiscie..mianowicie dielektryk w interkonektach i jego podatnosc na higroskopię...wraz ze zmiana wilgotnosci powietrza ..pojemnosc interkonekta zmienic sie potrafiła 6 krotnie..normalnie oscylowała w granicach około 150pF ..w sumie nic nadzwyczajnego..na moich oczach w ciagu dnia zmieniła sie na 970pF!!..soniawka zaczynała mi strasznie mulic..kabelek to słynny VDHD103Mk2!!!sprzedałem gada zostałem przy klotzach ..nie maja tego problemu.

Może to jednak wpływ warunków atmosferycznych i związany z tym rozkład ładunków elektrostatycznych. Wtedy temat uziomu faktycznie należałoby podrążyć. Oczywiście zgaduję, bo nie znam dokładnie tematu.

U mnie też występuje ten efekt, może nie osiąga takiej skali przeddepresyjnej, ale jednak.

Piotrek a jak myślisz na te 13 harmoniczne i inne brudy to ESA SILK by mu pomógł?, podobno czyści wszystkie zakłócenie radiowe a może inne też - jest pasywny to wielka zaleta bo nie ma ograniczeń prądowych jak inne chwalone / i używane !/ kondycjonery aktywne.

niekosztowny bo chyba 900-1000zł

trochę droższy>>>>>>>>>>>>>>>

>>>>>>>>>>>

ul. Zana 35, Lublin 20-601, tel. (081) 443 23 73

[email protected]

wzmacniacze | amplitunery | odtwarzacze CD / DVD | gramofony | tunery | kolumny | subwoofery | akcesoria | słuchawki

zestawy | LCD / plazmy

akcesoria

marka, model typ cena detal. promocja

ESA Silk 221 kondycjoner sieciowy 1200 zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.