Skocz do zawartości
IGNORED

Hexfet Giesberts 94r kontra SymAsym

proximate

Rekomendowane odpowiedzi

Jaro_747

Obudowa i radiatory to nie problem w Ugodzie :)

Jeden z przykładów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Ale jest też inne wyjście. Topologia dwóch ostatnich stopni jest identyczna,

>zastanawiam się więc nad rozwiązaniem dzielonym, tj. driver+wyjściowe na

>płytce połączonej z radiatorami+ wyjście na wymiennej płytce typu piggyback.

Tak nie jest. To zupełie inne wzmacniacze. Szczególnie w odniesieniu do stopni wyjściowych.

>jar1, 21 Maj 2007, 22:23

>Tak nie jest. To zupełie inne wzmacniacze. Szczególnie w odniesieniu do stopni wyjściowych.

Czyżby ach czyżby?

Akurat dwa ostatnie stopnie na moje oko są bardzo podobne, tzn. wtórnik komplementarny

steruje stopień wyjściowy (też wtórnik komplementarny).

Owszem, mamy jedną vs. dwie pary wyjściowe i sprzężenie, ale to raczej nie zmienia faktu

podobieństwa.

Jestem Europejczykiem.

>Owszem, mamy jedną vs. dwie pary wyjściowe i sprzężenie, ale to raczej nie zmienia faktu

>podobieństwa.

Nie. W wątku o Ugodzie i oraz tu:

Ukryta Zawartość

jest opisane czym szczególnie Ugoda sie wyróżnia w odniesieniu do stopnia wyjściowego.

Ukryta Zawartość

>jar1, 22 Maj 2007, 09:34

Muszę się zarejestrować na tamtym forum i ściągnąć schemat,

bo to, co mam jest strasznie kiepskie i może mi coś umknęło ;-).

Jestem Europejczykiem.

>jar1

moja ugoda 3 i 4 wskoczyły do tych obudów jako pierwsze. W nich próbowałem uziemić ugodę do ziemi, ale pojawił się niezły chałas (lecz niebył to ewidentny brum). Po odłaczeniu masy sieci i pozostawieniu w spokoju Twojego oryginalnego układu połączenia mas (tzn płytka ugody przez rezystor do obudowy) sytuacja się uspokoiła i przy głupawym teście (ja go nie lubię) polegającym na odkręceniu potencjometru wzmocnienia na maksa jest spokój.

Podczas składania ugody 1 i 2 zmodyfikuję kabel sieciowy także w tych ze zdjęcia.

Co do brzmienia.

Kiedyś miałem hexfeta zrobionego przez kolegę. Potem trochę róznych konstrukcji, teraz wybieram tylko konstrukcje na tr bipolarnych.

Ugoda mi odpowiada a szczególnie w biampingu - posłuchać warto.

Następne CD i PRE. Pre mam rozgrzebane dwie konstrukcje , ale nie wiem kiedy je skończę. A CD przejdzie zaraz tuning.

Witam i cieszę się że jest o.k.mam tylko pytanie,jeżeli można,to jakie kondy założyłeś i ile w zasilaczu i czy experymentowałeś z zasilaniem co do komponentów i ich ilości,myślimy z kolegą o tuningu,bo dawniej nie było dużego wyboru z kondami no i topologia też się zmieniła,raczej jakość niż ilość!Pozdrawiam serdecznie i miłego słuchania!tadeusz

Witam zasilacz to standard jedno trafo 600W 2x25V zmienne mostek 35A na dwa kanały cztery kondensatory 10 000 uF nichicon FW 50V i 100nF MKT , i po jednym 3300uF na gałęzi zasilania na każdy kanał też nichcon FW i 100nF MKT , w części nisko prądowej wzmacniacza Panasonic FM i FC , tam gdzie się dało to kondensatory MKP i Styroflexy . Pozdrawiam Adam

Nie zastanawiam się czy 1000uF wpływa na bas w jakikolwiek sposób , przyjąłem po 13 000uF na każdą gałąź zasilania na kanał. Nie będę grał stale na 3/4 mocy wzmacniacza, 1/3 mocy jest w zupełności wystarczająca i przyjemna. Zrób co najmniej taką pojemność jak ja i dobre kondensatory i będzie dobrze . Co do basu to nie jest on najważniejszy , kiedyś tak myślałem , miałem Suba na 45cm głośniku w ok 150L skrzyni wzmacniacz 300W i potrafiłem słuchać na 3/4 , to sąsiad trzy klatki dalej w tym bloku wiedział , że jestem w domu ( po ścianach i szklankach na regale ) ale to było kiedyś . pozdrawiam Adam

Co do basu to ja też przeszedłem tą samą drogę i zgadzam się z kolegą,ale jednym z mankamentów mojego brzmienia był zbyt mało konturowy bas,bardzej odpowiada mi na GC który teraz używam i dlatego chciałbym nieco w tą stronę iść ,no i góra też nie była najlepsza na Hexie,ale przy zmianie na dobre kondy,myślę że będzie lepiej,co do średnicy to jest też trochę małorożdzielcza ale znacznie cieplejsza niż ma ją GC.To mniej więcej o to mi chodzi.Dzięki za odpowiedż!

• 2 tygodnie później...

a_men

To są obudowy home made :)

góra, dół, przód, tył to aluminium 4mm, boki 8mm.

piaskowanie, malowanie w piecu.

koszt obudowy z kompletem gniazd to ok. 250 zł.

największy udział w kosztach to laserowe wycinanie otworów wentylacyjnych no i gwintowanie....

• 7 miesięcy później...

witam.

Panowie, chciałbym zaznaczyć , że ten temat zupełnie schodzi z głównego wątku. Zamiast porównywać Hexfeta i Syma toczą się rozmowy o kondensatorach. Sam jestem ciekaw jak gra ten Hexfet w porównaniu do Syma bo stoje przed wyborem. Nie wiem, który złożyć. Hexfet jest dla mnie "wygodniejszy" bo nie musiałbym zamawiać do niego części przez neta, a do syma jednak bym musiał.Więc czy ktoś mógłby napisą chociaż oddzielnie jak gra każdy ze wzmacniaczy?

Pozdrawiam

mnie tez ciekawi gra jednego i drugiego. giesbartsa mam kompletnego a do syma elementy nie wiem czy zamowic... pytanie czy jest kolosalna roznica w tych koncowkach mocy ?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Różnicy może kolosalnej nie ma miałem okazję porównać oby dwa przełączając na jednym włączniku raz jeden raz drugi , hexfet gra jakby cieplej lecz nie tak precyzyjnie , ma się wrażenie że symek jest bardziej przejrzysty , otwarty , czysty , hexfet robi wrażenie jakby grał za prześcieradłem . Po różnych modyfikacjach hexfeta nie osiągnąłem tego jak gra symek . W chwili obecnej używam symka a hexfet siedzi w szafie . Jak mogę polecić to zrób Symka , jest poza tym mniej wymagający przy uruchamianiu , poczytaj sobie o problemach ze wzbudzaniem hexfeta , nie jednemu opadły ręce .

BO, 4 Lut 2008, 18:08

Potwierdzam również powyższe spostrzeżenie,również to przerabiałem!Niemogłem się nadziwic ile to właśnie wnosło!Zwłaszcza góra!IKocyk poszedł w niepamięć natychmiast!Zupełnie inny wzmacniacz.Tego właśnie mu brakowało, przed tą zmianą flitra RC na wejściu,wzmak pozostał w domku w górach ale naprawdę było go żal zostawiać,właśnie tam dokonałem tego prostego tuningu.Rewelka!Pozdrawiam BO i dolphina123,warto go uruchomić!tadek

BO, 4 Lut 2008, 18:08

>proximate

>W hexfecie jako R1 wstaw 1k,jako C2-330pF,a symasym prawdopodobnie zmieni miejsce pobytu na szafę.

Ale według oryginalnego schematu R1=1k , rozumiem,ze C2 nalezy tylko zmienic z 1nF na 330pF

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.