Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

ponieważ moje pomiary są ok , poza tym wkleiłem dwa kompatybilne jak porównanie

widać na nich zmianę pod wpływem mojego działania dlatego nie ma nawet znaczenia w jakich warunkach były robione, wystarczy , że napisałem , iż w tych samych

poza biciem piany nie masz nic ciekawego do powiedzenia dla mnie

eot

No faktycznie....jak Ty stwierdzasz że są ok tak musi być....hahaha

no i dalej się nie odniosłeś do błędu logicznego który popełniasz...ale nie męczę Cię już więcej, bo szkoda i Twojego i mojego czasu

25 minut temu, sebasbox napisał:

No faktycznie....jak Ty stwierdzasz że są ok tak musi być....hahaha

sebasox, przeciez w miedzyczasie juz kazdy wie i pokapowal, ze tylko konstrukcje Slawka sa poprawne i ponad wszelkie standardy i schematy

patrz samoocena

"...konstrukcje 40hz-20khz są powszechne proste i ...ograniczone, tylko wyjście poza schematy i ogolnie przyjęte rozwiązania daje nadzieję na niezwykłe doświadczenia..."

a jesli ty podobnie wyjdzieszsie poza schematy, to produkujesz buble i jestes megalomanem ?

"....bez wzglęgu na własną ocenę brzmienia stworzył konstrukcyjny bubel. jeśli się kiedykolwiek nauczy konstruować kolumny może zrozumie na razie nawet nie ma co mu tłumaczyć , bo poza własna megalomanią nie ma nawet ochoty na przyswajanie wiedzy..."

Dla mnie to ciagle ta sama odwieczna historia, zaklamanie, obluda i oceny oparte o "zagladanie do szklanej kuli" ?

Edytowane przez xajas
Gość

(Konto usunięte)
42 minuty temu, xajas napisał:

"....bez wzglęgu na własną ocenę brzmienia stworzył konstrukcyjny bubel. jeśli się kiedykolwiek nauczy konstruować kolumny może zrozumie na razie nawet nie ma co mu tłumaczyć , bo poza własna megalomanią nie ma nawet ochoty na przyswajanie wiedzy..."

poprawnie technicznie skonstruowana kolumna która na zgodność czasową i fazową w pomiarze pokazuje charakterystyke wypadkową biegnacą powyżej każdej filtrowanej charakterystyki poszczegolnych głosników, poza tym w punkcie podziału charakterystyka wypadkowa biegnie 6db powyzej punktu podziału

dodatkowo ideałem jest jesli dołek rewers null jest na -50 db głeboki a jego oba zbocza o podobnym spadku

po tak scharakteryzowanym wykresie mozna poznac optymalnie zestrojona kolumnę czy to aktywną czy pasywną

przeanalizuj wlasne pomiary pod katem zaprezentowanych przeze mnie konkretnych wytycznych i wyciagnij wnioski

np RR 4 Akustyka

obraz.thumb.png.89ffbbea1d7c9e148f3acf8ef9ce42f0.png

Edytowane przez slawek.xm

Przerabialismy to juz sto razy, a ty ciagle nie chcesz zaakceptowac przytoczonych poprawnych pomiarow. Jestes bardziej piendrolniety niz Trump, ktory do konca zycia bedzie sie czepial, i twierdzil ze wybory sa zmanipulowane

Zagladaj dalej w szklana kule i nie zapomnij jej od czasu do czasu polerowac.

BTW.

Te twoje przytoczone pomiary z rezonansami znakomicie pokazuja zgodnisc twojej konstrukcji z powyzszymi wymaganiami

Gość

(Konto usunięte)

cały przebieg

1.png

4 minuty temu, xajas napisał:

Przerabialismy to juz sto razy, a ty ciagle nie chcesz zaakceptowac poprawne pomiary. Jestes bardziej piendrolniety niz Trump, ktory do konca zycia bedzie sie czepial, ze wybory sa zmanipulowane emoji6.png

Zagladaj dalej w szklana kule i nie zapomnij jej od czasu do czasu polerowac.

BTW.

Te twoje przytoczone pomiary z rezonansami znakomicie pokazuja zgodnisc twojej konstrukcji z powyzszymi wymaganiami emoji6.png

pomiarów skończonej mojej konstrukcji jeszcze  chyba nie widziałeś ?

ale jak grzecznie poprosisz to może ... ?

poza tym uwazaj na słownictwo, bo era atakow personalnych sie skończyła

to jednokrotne i ostateczne ostrzeżenie

nie przeczę ,że Twoje pomiary sa poprawne tylko konstrukcja do dupy co wlasnie te pomiary pokazuja idealnie

Panowie, po co te przepychanki?

Pytanie: jak najlepiej umieścić wysokotonowy względem średniotonowego?
Wysokotonowy nad czy obok żeby były na tej samej wysokości?

Wysłane z Commodore 64

----------------

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, mirfak napisał:

Panowie, po co te przepychanki?

Wysłane z Commodore 64

zmierz charakterystyki kierunkowe kolumny dla obydwu ukladów i wybierz ten układ dla ktorych beda lepsze

raczej uklad pionowy

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, daris666 napisał:

Głośniki jak najbliżej siebie. 

wszystko zależy od układu i konstrukcji

np duzy AMT czy tuby , albo glosnik centralny do kina domowego, ktory z natury rzeczy ma układ poziomy 

w ostatnim przypadku najlepiej sprawdza się mtm

15 minut temu, mirfak napisał:

I jeszcze trzeba pomierzyć odległość centr akustycznych i ewentualnie pochylić front lub cofnąć wysokotonowy.

Edytowane przez jamelo
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, jamelo napisał:

I jeszcze trzeba pomierzyć centra akustyczne i ewentualnie pochylić front lub cofnąć wysokotonowy.

tu piszesz o mechanicnym dopasowaniu zgrania fazowego do konkretnych zaplanowanych filtrów

ale mozna to zrobić konstrukcja filtra czyli elektrycznie

dla przykladu ogolnie filtry 12dB/12 db bedą wymagały najczęsciej pochylenia frontu, cofnięcia tweetera np w wavequide lub dzielonego frontu dla zamontowania sredniaka w przesunięciu, lub obudowy modułowej

filtry 12dB/ 18dB juz nie potrzebują najczesciej przesunięcia głosników i mozna taki układ stosować na pionowym froncie

ale oczywiście wszystko zalezy od konkretnych głosników i umiejscowienia ich na froncie

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

tu piszesz o mechanicnym dopasowaniu zgrania fazowego do konkretnych zaplanowanych filtrów

ale mozna to zrobić konstrukcja filtra czyli elektrycznie

dla przykladu ogolnie filtry 12dB/12 db bedą wymagały najczęsciej pochylenia frontu, cofnięcia tweetera np w wavequide lub dzielonego frontu dla zamontowania sredniaka w przesunięciu, lub obudowy modułowej

filtry 12dB/ 18dB juz nie potrzebują najczesciej przesunięcia głosników i mozna taki układ stosować na pionowym froncie

ale oczywiście wszystko zalezy od konkretnych głosników i umiejscowienia ich na froncie

Wiem, że można filtrami ale łatwiej jest  to zrobić na etapie wstępnym projektowania niż potem się męczyć jak różnice są dość duże.

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, jamelo napisał:

Wiem, że można filtrami ale łatwiej jest  to zrobić na etapie wstępnym projektowania niż potem się męczyć jak różnice są dość duże.

tu się zgadzam w 100% dla mnie najfajniej grają najprostsze filtry 6dB/okt ale wymagają one pokaźnych korekcji mechanicznych i bardzo dobrego projektu obudowy i doboru głośników

Odgrody  wymagają przemyślanego projektu, więc korekcja mechaniczna fazy nie powinna być pomijana.

Edytowane przez jamelo
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, jamelo napisał:

Odgrody  wymagają przemyślanego projektu, więc korekcja mechaniczna fazy nie powinna być pomijana.

a jesli naprosciej jest wziac szeroka deche i zamontowac w niej głosniki?

pochylenie frontu też ma ograniczenia

najwazniejszym jest spadek ciśnienia w ostatniej oktawie 10-20khz

tylko pionowo zamontowany głosnik da bez dodatkowych korekcji równe pasmo w ostatniej oktawie

przy pochylaniu frontu juz tego nie uzyskasz czhyba ,ze zastosujesz myk te oktawę podbijający

ale to jest dodatkowy element i potrzeba do niego odpowiedniej filtracji

więc w stosunku do bardziej stromego filtra moze byc równowazny albo moze to byc nawet gorsze rozwiazanie, wszystko zalezy od projektu i nie ma bezkompromisowych kolumn

Zawsze można w desce zamontować  "gniazdo" i wyłożyć odpowiednio dociętymi warstwami filcu.

Edytowane przez jamelo
Zawsze można w desce zamontować  "gniazdo" i wyłożyć odpowiednio dociętymi warstwami filcu.
Rozwiń, proszę.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

----------------

Wilson Audio stosuje ten patent w wielu swoich konstrukcjach np. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   ale slawek.xm pokazał bardziej przemawiający do wyobraźni przykład.

Można laserem docinać kolejne warstwy w tzw. słoneczka co np. zastosował LuSzTi w swojej nowej konstrukcji i jaro4444  fc25bf7dce04820eb60b281c62803162_1603011

Dokładniej można zobaczyć na sąsiednim form diaudio.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jamelo
Gość

(Konto usunięte)

albo

obraz.thumb.png.0fdca09581c9bd04a4ea317eda4bf736.pngobraz.thumb.png.bf90f5d6a7f24f1b5f0869454e3e6e8c.png

18 minut temu, jamelo napisał:

Wilson Audio stosuje ten patent w wielu swoich konstrukcjach np. https://theaudiophileman.com/tunetot-speakers-wilson-audio-news/

?

te kawałki płatków filcowych to bardziej tradycja firmy niż konstrukcyjna konieczność w wypadku tych kolumienek

obraz.thumb.png.3433537878dbf05e60b83fe13a5d6760.png

22 minuty temu, jamelo napisał:

Dokładniej można zobaczyć na sąsiednim form diaudio.pl

poproszę link

Gość

(Konto usunięte)

można też wypróbować niedrogi fajny tweeterek Seas dxt

jedna z metalowych membran o najniższych zniekształceniach z fabrycznym wavequide

obraz.thumb.png.59e94bc5729f009886f7ad8a5777857d.png

np w odgrodzie ze średniakami mtm z Hm130z0 z membraną aerożelową

łączyłem te głośniki z bardzo dobrym skutkiem, choć z berylową kopułką było ciut lepej

dodatkowym atutem oprócz ceny jest ciekawa właściwość głośnik cięty odpowiednim kondensatorem podnosi zakres ostatniej oktawy o ok 2 db

tu mój pomiar głośnika niefiltrowanego czerwony i filtrowanego niebieski z tego co pamiętam tylko kondem 2,7 uF podziałka 2 dB

1.png

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

albo

Nie chciałbyś zobaczyć pomiarów tej konstrukcji...

A co do filcu i jego skutecznosci w tlumieniu odbic, to aby to bylo skuteczne, trzeba go dac naprawde duzo, a nie jakis kawalek w sloneczko jak to mozna zobaczyc w wielu konstrukcjach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez meloV8
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, meloV8 napisał:

Nie chciałbyś zobaczyć pomiarów tej konstrukcji...

niektore widziałem ?

ale jakby Jerzyk na tak pochylonym froncie pierdyknął tweeter to byloby jeszcze gorzej  ?

tomkly sobie prostował podkładkami ?

Tylko co z tego, jak te kolumny ze zgraniem fazowym i czasowym maja niewiele wspólnego. Tak samo jak z filtrami 1 rzędu. To nie sa zle kolumny, ale lepiej nie zaglebiac sie w ich pomiary...

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, meloV8 napisał:

Tylko co z tego, jak te kolumny ze zgraniem fazowym i czasowym maja niewiele wspólnego. Tak samo jak z filtrami 1 rzędu. To nie sa zle kolumny, ale lepiej nie zaglebiac sie w ich pomiary...

głównym pomysłem było pochylenie średniaka by wyrównać charakterystykę na osi odsłuchu, a tweeter w pionie by nie stracić na osi wysokich tonów

i to się udało tylko co z tego jak rezonanse i tak walą z głośnika i po odbiciach zniekształcenia docierają do słuchacza

to takie trochę wieśniackie małpowanie Vandersteena ale przynajmniej nie trzeba zakładać skarpety na konstrukcję ?

To prawda, ale celem nadrzędnym tych konstrukcji jest zwrotnica 1 rzedu elektrycznie. To mocowanie tweetera jest koszmarne pod katem dyfrakcji. Do tego filtracja sredniaka, czy midwooferow w konstrukcjach 2.5 droznych daje akustycznie 4 rzad przy 2 rzedzie  tweetera. Fazowa i czasowa katastrofa, a mimo tego kolumny bronia sie swoim dzwiekiem.

Gość

(Konto usunięte)
32 minuty temu, slawek.xm napisał:

głównym pomysłem było pochylenie średniaka by wyrównać charakterystykę na osi odsłuchu

tu mam przykład jak to działa

illuminator 18wu  4 omowy w moim froncie

pionowo czerwona charka

pochylalem do momentu uzysakania charakterystyki niebieskiej

filtr dla niebieskiego przebiegu jest juz bajecznie prosty

ale to jest membrana papierowa , ktora nie ma na końcu glównego ostrego rezonansu jak membrany metalowe, ktore mimo pochylenia nalezy wycinac i to dokładnie

1.png

dolek na 1200 jest nie do wyrównania ten typ tak ma i trzeba się z tym pogodzić

chociaz mnie on bardzo wq ...ł

dla porównania w illuminator 66 Gravesena

obraz.thumb.png.b7c1451dca6f7796f7f3055bb5882709.png

Jasne, wiadomo o co chodzi. Ja generalnie jestem sceptyczny do duzego pochylania glosnikow, bo to tak naprawde oszukiwanie samego siebie. Energia i tak zostanie wypromieniowana w pomieszczenie i odbita. O ile w glosnikach ze slabo zaznaczonym rezonansem to nie jest problem, to w przypadku aluminiakow rzecz absurdalna. Wybierajac takie glosniki trzeba sie godzic na bardzo precyzyjne i ostre filtrowanie juz na osi, a nie poza osia, i to kilkanascie stopni.

• Pokaż nowe odpowiedzi