Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy DAC Stelmachowski

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem o konieczności zrobienia strony - nie mam kiedy poduczyć się htmla, ale kolega zaoferował się że zrobi (robi innym) - tylko nie mam czasu przysiąść i ustalić chjoćby wygląd i zawartość - i tak jest u mnie ze wszystkim - wersja "zewnętrzna" miała być do czerwca a jeszcze robię zmiany w schematach. Musiałem zmienić komputer i nie mogę się z nim dogadać (może dlatego że pracuję w serwisie komputerowym i za dużo od niego wymagam).

A "pana" proponuje porzucić - może ktoś uznał, że to z powodu wieku ale są na Forum chyba starsi ode mnie....

• 9 miesięcy później...

Wyglada na to, ze przedmiotowy sprzet w wersji zewnetrznej juz ujrzal swiatlo dzienne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktos moze ma wtym temacie jakies doswiadczenia odsluchowe - najlepiej w porownaniu bo np. benchmarka?

Ukryta Zawartość

Niestety cena wersji zewnętrznej jest dosyć wysoka ... dwukrotnie wyższa od wewnętrznej.

Hmm - sam nie wiem co myśleć. Profesjonalna obudowa (może nieco za duża) i wejście USB w sumie podwajają koszta ...

Jak to gra w porównaniu z innymi przetwornikami za ok. 2000PLN ?

Nie dosyć że za późno to jeszcze drogo :((( Konkurencja choćby w postaci Beresforda, który schodzi na Allegro jak świeże bułeczki zabije pana Andrzeja :(( O chiniolach to już nie mówię......

Gość rochu

(Konto usunięte)

Od pewnego czasu mam w domu DAC-a Pana Stelmacha (czas już z resztą odesłac go z powrotem do Konstruktora : )

W tym czasie miałem też w systemie CEC DX 51, NOS DAC Petera, Phoenix DAC.

Transportem był pecet z RME Digi 96/8 oraz PS Audio Lambda.

Uważam że jest to bardzo udane urządzenie.

Z poprzednimi wersjami tego DAC-a bywały u mnie czasem problemy wynikajace głównie z pewnego przeostrzenia dżwięku. W wypadku obecnej wersji DAC-a problemy te nie wystepuja.

DAC prezentuje bardzo dojrzałe brzmienie. Jest wyrównany pod wzgledem tonalnym, ma znakomitą stereofonię a także rozdzielczość oraz dużą dynamikę w obydwu skalach.

Słucha sie tego na prawdę przyjemnie.

DAC był odsłuchiwany przy okazji jednego z odsłuchów w Krakowie i o ile pamiętam moja pozytywna opinia na jego temat nie była odosobniona.

Miałem ostatnio nowego daca na testach na weekend, jako transport rotel rcd 961, reszta jak w o mnie; odczucia mam mieszane (może ze względu na stosunek jakości do ceny - 2200),

oczywiście różnica była na korzyść daca ale nie taka duża!

było trochę więcej powietrza wokół instrumentów, wysokie bardziej zróźnicowane natomiast stereofonia pozostała bez zmian a bas?... sam nie wiem- jakby miał słabszy wykop

ogólnie wydaje mi się że dźwięk w pewnych aspektach cechował się mniejszą dynamiką,

są to tylko moje odczucia, w każdym razie do mojego systemu nowy dac nic nie wniósł,

no cóż - szukam dalej

dartal, 18 Sie 2008, 22:41

>Miałem ostatnio nowego daca na testach na weekend, jako transport rotel rcd 961, reszta jak w o

>mnie; odczucia mam mieszane (może ze względu na stosunek jakości do ceny - 2200),

>oczywiście różnica była na korzyść daca ale nie taka duża!

>było trochę więcej powietrza wokół instrumentów, wysokie bardziej zróźnicowane natomiast stereofonia

>pozostała bez zmian a bas?... sam nie wiem- jakby miał słabszy wykop

>ogólnie wydaje mi się że dźwięk w pewnych aspektach cechował się mniejszą dynamiką,

>są to tylko moje odczucia, w każdym razie do mojego systemu nowy dac nic nie wniósł,

>no cóż - szukam dalej

2200 to nie :D

"Po kalkulacji wyszła cena gotowej wersji „zewnętrznej” - 1950 zł brutto."

Wersja wbudowana 980 PLN Brutto z montażem.

Na pewno cena/jakość już nie ta sama jak wtedy kiedy I wersja kosztowała 650PLN (ok 220$). Teraz wersja wbudowana to aż 450$ ... przydał by się jakiś większy test porównawczy DAC'ów.

UUUU cena 2 tys?I ta ohydna obudowa.To juz za wysoko i tak jak na poczatku cena wynosila cos ok 700zl to teraz uwazam,ze lepiej kupic jakąś uzywke a cd do 2-2,5 tys to juz mozna kupic niezle(jako uzywane)

faktycznie cena z akceptowalnej ( wersja wew.) 600 wzrosła do 2200 a teraz 1950 zł. Co do wyglądu obudowy to faktycznie nie jest wyjsciowa ( elegancka ) Reasumując za cene tego urzadzenia kupie nowe cd - a wystawa w Berlinie za 2 tyg. powie jaki model

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Dzięki uprzejmości Andrzeja Stelmacha słuchałem wersji zintegrowanej - nowej - ale jeszcze pewnie przed poprawkami - bo był to jeden z pierwszych egzmeplaży. Cóż, jedyne co można było zarzucić to odrobinę brak ogłady. Jednak to był poziom i tak nieosiągalny w tej cenie przez nawet używane cd. Dźwiek bardzo szczegółowy, rozdzilczy, szybki i dynamiczny. Bas mocno kopiący, niezamulony i wbrew obawom wcale nie taki mały - po prostu normalny - taki jak trzeba. jeśli chodzi o nową cenę to pewnie wspołczynnik best buy się pogarsza - ale i tak jest według mnie dobrze.

Ja również słuchałem tego samego egzemplarza co Seba.

Dla mnie sam dźwięk to rewelacja, bezbłędnie wpasował się w mój gust ;) Bezpośredni, szybki, kiedy trzeba twardy i kopiący, na miękkich Viennach qmana nie masakrował o dziwo gorzej nagranych płyt, wręcz przeciwnie, tchnął w nie nową energię i świeżość. Oczywiście nie jest to dźwięk dla każdego, ja po prosu lubię taką prezentację w rocku i popie, do jazziku można brać coś spokojniejszego i dobarwionego.

Jedno co mnie powstrzymuje jeszcze przed sprawieniem sobie tego DACa to obawa, jak się sprawdzi w moim systemie, na przecież nie miękkich Rotelach i w przymałym pokoju (nie chce być zabity dynamiką i basem ;P). Słuchałem nowego Stelmacha tylko u qmana. Po za tym ostatnio wybór wśród DACów jest spory, Chinole, Benchmarki, Beresfordy, a za 2kzł już nawet Thetę można sobie sprawić. Tak więc porządne testy porównawcze będą z pewnością niezwykle pomocne w dokonaniu wyboru :)

PS. Wrażenie mocniejszego basu z 961 w porównaniu ze Stelmachem nie wzięło się przypadkiem dlatego że Rotel sztucznie podbija wyższy bas ?...

I love the sound of crashing guitars

2000 zł to nie kosztuje nawet Zhaolu z Lampucerą ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

W Polsce jeszcze niema Dac Magic Cambridge Audio . całkiem ciekawa konstrukcja na 2 konwerterach Wolfsona WM 8740 . Komplet wejść ( wtym usb ) oraz wyjśc wraz z zbalansowanym . Wszystko w cenie ( przy aktualnym kursie funta ) za ok 1000 zł .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Jakby ktoś był zainteresowany, to byłbym skłonny sprzedać moje CD Pioneera 705 (stable platter - czyta wszystko) z wstawionym DAC Stelmachowskim w ostatniej wersji Mk1 po upgrade i zegarem. Zbieram na benchmarka :) W razie czego proszę na priv.

Pozdrawiam!

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Koledzy podpowiedzcie mi bo mam wątpliwosci.

Padła propozycja żebym najpierw odsłuchał CD z przetwornikiem i sprawdził czy mi dźwięk pasuje.

Odsłuchać najpierw czy zamawiać "w ciemno"?

Ale którego DACa? Tego z tematu? 2000zł za wynalazek z wyjściem na op-ampie to przesada, pomijając, że AD825 do CS4397 to nie jest optymalny wybór. Z ebay'a będziesz miał taniej i lampę na wyjściu, może też XLR.

• 4 miesiące później...

Sprawdź na stronie A.Stelmacha, które modele CD nadają się do wstawienia przetwornika.

Generalnie nie ma znczenia jaki będzie transport - byleby Pan A.Stelmach wiedział jak podłączyć swój DAC.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.