Skocz do zawartości
IGNORED

ISIS marko3T

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

Z wypiekami na twarzy przeczytałem zały wątek i zasmuciłem się widząc, że urwał się w czerwcu! Czyżby nic się nie wydarzyło w międzyczasie? Bardzom ciekaw. Zwłąszcza że jestem na ukończeniu własnych pierwszych diy kolumn 2,5way.

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Zrezygnowałem z wytłumienia modułu niskotonowego pianką whispermat i zastosowałem maty z filcem. Wcześniej wielokrotnie tłumiłem filcem mocno sprasowanym, który działa znakomicie, tyle że zmniejsza litraż. W tym projekcie nie mogłem sobie na to pozwolić i dlatego użyłem filcu słabo sprasowanego. W ten sposób mam: filc-mata bitumiczna-sklejka-mdf-hdf(jak okleje bryłe).

p.s. mite dla porównania;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10226-013317400 1299367009_thumb.jpg

post-10226-057803100 1299367049_thumb.jpg

post-10226-019130600 1299367117_thumb.jpg

post-10226-022217200 1299367138_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy się uda w tym roku? Podchwytliwe pytanie;) Oczywiście bardzo bym chciał skrzynka już dużo nie potrzebuje, to znaczy trzeba włożyć tam jeszcze "parę" złotych i skupić się nad finiszem. Fornir, planowany był mahoń piramida, ale na 80% będzie coś z rodziny palisandrów.

U nas nikt whispermatem nie handluje, ja chciałem ściągać ze stanów, arkusz +/- 140/180cm kosztuje

ok. 100-110$, ale waży ok. 25kg i koszt przesyłki jest znaczny. I pewnie bym zaakceptował koszt pianki na poziomie 700-800pln, ale dla niskich częstotliwości filc i mata zrobią więcej dobrego.

• 4 tygodnie później...

Są różne techniki wykonania skosów. Od jakiegoś czasu do dużych skosów używam trzech narzędzi, strug, taśmówka i klocek z papierem ściernym, dokładnie w tej kolejności;) Cały front oprócz klejenia był "kołkowany", zdjęcie materiału odsłoniło kołki, co oczywiście w niczym nie przeszkadza, na skosach będzie hdf.

Zdjęcia weszły chaotycznie, ale wiadomo co chciał przekazać autor;)

Ukryta Zawartość

post-10226-074133000 1301779798_thumb.jpg

post-10226-039657700 1301779820_thumb.jpg

post-10226-012466000 1301779865_thumb.jpg

post-10226-069470900 1301779893_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marko3T: niesamowity projekt. Dla mnie równie dobrze mógłbyś kopiować prom kosmiczny :)

Przekraczało mnie nawet zrobienie małej szkatułki ze sklejki na ZPT'ach w podstawówce :)

A z tej sklejki i MDF'u, to z tego, co widzę, można by chałupę postawić :)

Trzymam kciuki i jestem niezmiernie ciekaw finalnego efektu!

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

• 2 miesiące później...

Ukryta Zawartość

tu ładne zrobił

custom_01.jpg

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Przestańcie go naciskać, bo się obrazi i nie skończy ;-P

Ukryta Zawartość

tu ładne zrobił :)

1239468402-340.jpg

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Marko, czy będzie nietaktem jak spytam ,kto Ci zbuduje zwrotnice i zestroi zestaw gdy już skończysz obudowy ? Przetworniki tak piekielnie drogie ,Twoja kilkuletnia praca (wiem dlaczego tak długa), szkoda tego zaprzepaścić...

W pierwszej wersji sam się tym zajme, ale rozmawiałem też z człowiekiem obeznanym w temacie, który te tematy ma w małym palcu i będe go prosił o pomoc, bo raczej sam tego nie ogarne.

Przestańcie go naciskać, bo się obrazi i nie skończy ;-P

No nie podejrzewałem kolegi o poczucie humoru, cicha woda....

• 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy później...

Stolarka pochłania mnie bez reszty, z tym że nie ta dla mnie. Pracuje po kilkanaście godzin dziennie i ciężko jest mi wysupłać czas na swoje zabawki.

Zrobiony jest górny moduł, jest ciut inny niż w oryginale wymaga jeszcze oklejenia skosów hdf'em, kiedy to zrobię obydwa moduły po szlifie zostaną za-impregnowane, później sie okaże;-)

Zdjęcia miałem zamiar zrzucić jak już wszystko będzie na gotowe po lakierze, ale może znów zaserwuje wam surowca, cobyście mieli chwile uciechy.

No to dawaj, bo coś "susza" na forum jeśli chodzi o zestawy głośnikowe. Jak przeglądam forum to mam wrażenie, że są wakacje i każdy ma ważniejsze sprawy jak kolumny głośnikowe. A może to przez kryzys? :-)

• 3 tygodnie później...

Fajny pomysł tyle że to już....5 lat a kolumn jak nie ma tak nie ma. Szkoda.

W sumie pytanie czy jest sens bawić się w klony jesli to ma trwać aż tyle lat.

To dorabiajac "na boku" przez 6 lat można zarobić na oryginały!

Fajny pomysł tyle że to już....5 lat a kolumn jak nie ma tak nie ma. Szkoda.

W sumie pytanie czy jest sens bawić się w klony jesli to ma trwać aż tyle lat.

To dorabiajac "na boku" przez 6 lat można zarobić na oryginały!

Być może na boku można tyle zarobić, ja legalnie jakoś nie jestem w stanie. Nie przypuszczałem że będziecie mieć takie ciśnienie na tą konstrukcje. W życiu bym też nie przypuszczał że będe tak zapracowany przez te lata, bo tylko brak mojego czasu stoi na przeszkodzie, NIE BRAK MOICH CHĘCI, NIE SŁOMIANY ZAPAŁ....brak czasu.

Być może na boku można tyle zarobić, ja legalnie jakoś nie jestem w stanie. Nie przypuszczałem że będziecie mieć takie ciśnienie na tą konstrukcje. W życiu bym też nie przypuszczał że będe tak zapracowany przez te lata, bo tylko brak mojego czasu stoi na przeszkodzie, NIE BRAK MOICH CHĘCI, NIE SŁOMIANY ZAPAŁ....brak czasu.

Nie musisz się nikomu tłumaczyć.Twoje zabawki i twój czas. Faktem jest że życie szybko ucieka i za chwile czeka nas już tylko śmierć.

Budowanie kolumn dla siebie to fajna sprawa jeśli ktoś ma do tego dryg i umiejętności.Ja nie mam.

Ale po 5 latach to już by mi się odechciało.

A propos Avalony stylizowane są na...trumny...oby wystarczyło życia na ich budowę...hehehe

A propos Avalony stylizowane są na...trumny...oby wystarczyło życia na ich budowę...hehehe

Po spojrzeniu na foty ,też miałem skojarzenie z tym meblem :). A może już inwestować w wersję ze stereo.

Po spojrzeniu na foty ,też miałem skojarzenie z tym meblem :). A może już inwestować w wersję ze stereo.

Ale to od dawna wiadomo że wszystkie Avalony mają styl trochę trumienny choć z założenia chodzi o nawiązanie do szlifów kamieni szlachetnych.

A tak poza tym to wspaniała firma i rewelacyjnie brzmienie kolumn, które znikają z systemu ale to mówię o oryginałach gdzie ważne są też inne elementy

a nie tylko skrzynia.Nie wiem jak mogą zagrać takie klony. Inną rzeczą jest smutny fakt,że wszystkie Avalony są mocno przeszacowane cenowo i 2x za drogie

w stosunku do innych podobnej wielkości high endowych kolumn.

Ale grają super!

• 6 miesięcy później...

Wielki szacun dla tak gigantycznej pracy.Na razie zaobserwowałem głównie stolarkę ,ale co ze zwrotnicą i sprawami elektroakustycznymi .Głośniki z membranami ceramicznymi ,metalowymi wymagają skomplikowanych zwrotnic ,czy są jakieś doświadczenia na tym polu?

To ten temat jeszcze żyje. Przepraszam za kawał który poniżej napiszę. Sam rozumiem że pewne projekty utykają i że ten ma duży potencjał do tego żeby utknąć z powodu rozmachu ale nie mogę się opanować i kawał opowiem.

Naukowcy znaleźli w Egipcie żywą mumię. Bardzo byli zaskoczeni tym że mumia może być żywa. Zaczęli rozwijąć bandaże i jak byli już gotowi z głową to pierwsze słowa jakie padły z ust mumii to:"A czy Miecio Fogg to u was jeszcze śpiewa?"

A wiecie jakie było drugie zdanie? "Czy marko3T skończył już swoje kolumny?"

• 7 miesięcy później...

Odgrzeje kotleta ,czy jest jeszcze szansa na jakies fotki czy avalonki juz sprzedane?

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.