Skocz do zawartości
IGNORED

jaki dysk zewnetrzny

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Witam

W ciągu najbliższych 2-3 tygodni mam zamiar kupić 250GB dysk zewnętrzny w cenie ok 300zł . Na razie "na tapecie" mam CAVIARa WDG1U2500E. Macie jeszcze jakieś inne typy?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

https://www.audiostereo.pl/topic/33921-jaki-dysk-zewnetrzny/
  • Redaktorzy

ten WD jest z obudową i czegoś takiego szukam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

do zdjęć, filmów i muzy, obecnie mam 60-kę i jest koszmar. A tak przy zewnętrznym pełny luz - zmiana kompa to tylko przepięcia kabla USB i po sprawie (nie trzeba wybebeszać budy).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

-> Fr@ntz

Ważne jest, do czego ma być ten dysk wykorzystywany.

Jeśli jako backup, to jednak lepiej wrzucić go do środka (no chyba, ze ma być to backup do laptopa).

Jeśli zaś faktycznie chcesz na nim trzymać dane i podłączać ten dysk do różnych kompów, to jednak 2,5 cala sprawdzi się dużo lepiej (wiem, bo mam oba rodzaje i niestety ten 3,5 cala to duża kolubryna, do tego dochodzi jeszcze konieczność używania zewnętrznego zasilacza).

P.S. Tego WD, a także model 2,5 cala, miałem w rękach i niestety obudowa jest plastikowa. Także warto kupić osobno dysk (obojętne, czy będzie to 2,5 cala, czy też 3,5) i do tego dobrą obudowę (jak np. ICY BOX).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zawsze jednak mieć lepiej obudowę, która zapewni lepszą wymianę ciepła, niż plastikowa.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> Fr@ntz

"przy kupnie wybierać raczej dyski SATA czy IDE/ATA?"

Jeśli nadal chcesz dysk zewnętrzny, to obojętne co kupisz, bo i tak usb/firewire będzie wąskim gardłem.

Jeśli zaś zdecydujesz się władować dysk do środka, to oczywiście lepiej SATA (o ile pozwala na to Twoja płyta główna, IHMO nie ma sensu się w tym momencie bawić przejściowkami/kontrolerami na PCI).

Przy dyskach 2,5 cala nie trzeba przeważnie stosować dodatkowego zasilania (swoją drogą także pobieranego z usb).

Niestety, przy 3,5 cala zasilacz jest już konieczny. I to obojętne, czy korzystamy z usb, czy z firewire.

• Redaktorzy

tylko niestety dyski 2,5" są średnio 2x droższe od zwykłych :( Przykładowo Hitachi Travelstar 5K100 2.5" 100GB, 5400, SerialATA, 8MB kosztuje ok 260zł

Fr@ntz

"I am an audiophile"

-> Snajper

Zgadza się. Dlatego we wcześniejszych moich postach pisałem, że 2,5 cala "przeważnie" nie potrzebują dodatkowego zasilania.

Sam posiadam taki dysk 160GB (czyli nie ma nic większego, z wyjątkiem dysków o zapisie prostopadłym) i działa bezproblemowo zasilany tylko z jednego portu USB. Co ciekawe, w przypadku zbyt niskiej wydajności jednego USB, zasila się go... z drugie portu. Czyli i tak jest jednak dużo wygodniej, gdyż nie trzeba stosować zewnętrznego zasilacza (który to jest wielkości tych od laptopów, czyli ciężko mówić tutaj o wygodzie).

• Redaktorzy

podyskutowałem sobie dzisiaj z Nedj'em na gg i jednak zdecyduję się na wersję wewnętrzną (250 GB SEAGATE ATA 7200 16 MB 3,5"), bo po pierwsze taniej a po drugie dopiero za jakiś czas będzie mi zależało na niem jako magazynie zewnętrzym a sensowną obudowę do niego na USB zawsze mogę dokupić.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• 11 miesięcy później...

Panowie, zamierzam kupic jakis dysk zewnetrzny do mojego laptopa. Za bardzo sie na tym nie znam, wiec pytam osob ktore wiedza wiecej na ten temat. Dysk bedzie sluzyl do back-up danych orat bedzie magazynem formatow audio.

Teraz lece do Stanow, wiec pomyslalem sobie ze zrobie sobie taki prezent :)

Jakie firmy? i jakie warunki musi spelniac taki dysk zeby chodzil dobrze na laptopie?

A moze jakies konkretne sugestie:

Ukryta Zawartość

poniewaz mam kompa Toshiby, to spodobaly mi sie te dyski Toshiby :)

Ukryta Zawartość

> Jeśli nadal chcesz dysk zewnętrzny, to obojętne co kupisz, bo i tak usb/firewire będzie wąskim gardłem.

No chyba, że kupisz dysk ze złączem e-sata, co polecam wszystkim potrzebującym dużego dysku zewnętrznego i godzącym się na osobny zasilacz.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

U mnie ok. 25-28MBs.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.