Skocz do zawartości
IGNORED

Trzy życzenia melomana.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Wyobrażmy sobie następujacą sytuację.Uwalniamy (wczesniej złowioną ) złotą rybkę,która w ramach wdzięczności może spełnić trzy przysłowiowe życzenia.Ale pod jednym warunkiem,że dotyczyć będą zaproszenia ulubionych muzyków (żyjacych) lub zespołow do Polski.

Pytanie jest następujące.Kogo chcielibyscie zobaczyć i usłyszeć na koncertach w naszym kraju.Można wybrać trzech muzyków lub zespoły,niezaleznie od rodzaju uprawianej muzyki.I jeszcze jedno pytanie.Gdzie chcielibyscie ich oglądać?W jakich klubach,salach czy ewntualnie może w plenerze lub na rynku jakiegoś miasta?

https://www.audiostereo.pl/topic/33983-trzy-%C5%BCyczenia-melomana/

To proste:)

1) Jarrett u mnie w domu improwizuje

2) Gidon Kremer gra sonaty i parti JSB w jakim małym kameralnym pałacowym wnętrzu

3) Sumi Jo jest Królową Nocy, Solti prowadzi, a Wiedeńczycy grają Czarodziejski flet - no tutaj jednak duża scena, np - opera narodowa. mogłaby by równiez być, może najbliższa naszego kraju - LaScala.

tak naprawdę miałbym setkę innych życzeń;)

>parmenides

To trzeba jeszcze raz zarzucić wędkę!

A co byś powiedział na "Czarodziejski flet" na nowo zbudowanym Stadionie Narodowym w Warszawie w 2012r.

No to teraz moje życzenia:

1) Fred Anderson,William Parker,Hamid Drake w warszawskiej Fabryce Trzciny ( niestety w zeszłym roku nie mogłem być na ich koncercie).

2) Masada na festiwalu Szalom na krakowskim Kazimierzu na ul.Szerokiej- ale w takim składzie jaki ma wystapić w sierpniu w Poznaniu tzn Zorn,Douglas,Caine,Cohen,Baron.

3) Anthony Braxton z aktualnym zespołem w krakowskiej Alchemii.

A gdyby jakimś cudem udało mi się jeszcze raz ją złowic to zażyczyłbym sobie pana Bouleza z orkiestrą z miasta wiatrów w repertuarze XX -wiecznym np bartokowskim.Ale gdzie oni mieli by zagrać w Polsce?Nie ma takiej sali!

1. Cecil Taylor & Anthony Braxton

2. Alan Silva & Celestrial Communication Orchestra

3. Alexander von Schlippenbach & Globe Unity Orchestra

Wszyscy na raz - na Czerwonych Wierchach !

(kazdy na innym szczycie)

1. Jimi Hendrix & Janis Joplin - razem lub osobno - co do miejsca jakoś się dogadamy

2. Chuck Berry - jakiś fajny stadionik się nada

3. Frank Sinatra - może być u mnie w domciu, ale sprawę pozostawiam otwartą

Resztę jakoś przeboleję, albo załatwi się przy następnym połowie ;)

1. Tomasz Stańko i Simple Acoustic Trio

2. Dianne Reeves (20 lat młodsza, śpiewająca w tylko w czarnym gorsecie i pończoszkach)

3. Whitney Huston (j.w.)

4. Cassandra Wilson - nich przywiezie jakąś egzotyczną flaszkę, napijemy się razem (jej nowa wątroba po przeszczepie musi się ułożyć)

5. Wokalistka Blue Cafe - Dominika Gawęda, zdaje się, niech ubierze się, jak do klubu, nie musi śpiewać

A tak na serio, chętnie posłuchałbym RGG Trio

>wojciech

>"Czarodziejski flet" na nowo zbudowanym Stadionie Narodowym w Warszawie w 2012r.

koszmar.... lepiej w domu posłuchać. Wyobrażam sobie Sarasatego 10000 watów... a do arii Królowej to będą zalecać zabić deskami okna...

Ja mam jedno a wyraziste:

-- niech będzie jedno miejsce gdzie można kupić wszystkie wydane płyty i ściągnąć wszystkie możliwe pliki

a może i drugie

-- i niech opłata pocztowa nie będzie zabójcza (4 euro maksimum).

>Tad46

Oczywiście żartowałem.Ale czy jest w Polsce sala koncertowa o odpowiedniej wielkości i akustyce w której można by posłuchać np. orkiestry z Chicago?

Filharmonia Narodowa chyba by pomieściła? Z akustyką tam różnie... podobno Bydgoszcz ma najlepszą akustykę w Polsce, ale niestety nie byłem, nie wiem jaka duża. No i są duże kościoły barokowe :-) z reguły mają świetną akustykę. A nowych sal --- nie ma... podobno ma być we Wrocławiu. Hm.

Moje trzy życzenia dotyczyłyby przede wszystkim muzyków znajdujących się po lepszej stronie życia. Jeśli chodzi o żyjących to chciałbym usłyszeć

1. Murraya Perahię grającego na żywo Wariacje Goldbergowskie

2. Filharmoników z Wiednia - o dyrygenta tylko trudno - może Rattle? grających całą noc walce Straussów

3. Gidona Kremera w koncercie Brahmsa

No to teraz ja, teraz ja ;)

Niestety czasu się nie wróci.

1. Anthony Braxton - obojętnie w jakim składzie i z kim, byleby nie byli to przypadkowi muzycy

2. Cecil Taylor - jw.

3. .................... - w zależności od nastroju, ale od Peter Brotzmann Tentet, poprzez The Thing (zawsze i wszędzie i tyle razy ile się da), Pearl Jam ale... kameralniej nieco ;), coś przy czym się wyżyć można, jakieś Kaiser Chiefs, Maximo Park po.......... sonaty na wiolonczelę solo Bacha w wykonaniu........ kogoś. nie wiem jeszcze.

arek67,

zachwycił mnie Kremer w jego nagraniu z Karajanem z roku 1974 i chaciałbym go posłuchać na żywo, czy się nie popsuł. Jego cienki jak żyletka dźwięk jest absolutnie inny od pozostałych wielkich. A swoją drogą są jacyś inni żyjący skrzypkowie, którzy by się nie popsuli, nieciekawe recenzje czytałem na forum o ostanich nagraniach Mutter, dlatego ich nie kupiłem

Arku, wiesz, bo rozmawialiśmy, że po prostu bardzo podoba mi się jego barwa, nawet jeśli jej nie ma:) o ile pamietam byłeś na kremerze w FN kiedy krał I koncert skrzypcowy szostakowicza. on to po prostu zagrał, bez zadnych trudnosci technicznych, z lekkoscia i w fascynijacxym tempie. poza tym rzeczywiscie JSB na ecm sa zachwycajace. a co sadzisz o nagraniach kremeraty baltica? ja po prostu uwielbiam ten zespol. Arku - nawet jesli to jest nieracjonalne, to mam nadzieje, że dobre:)

PS - a piazzolla wedlug kremera? zachwycajacy. najlepsze nagranie jakie slyszalem czterech por w buenos aires. a transkrypcja kwartetu g-dur na skrzypce i orkiestrę (ecm new series 1883), a mozart wedlug kremera (zarowno z kremeratą jak i z yoyo-ma i kashkashianem - adagio i fuga k546 - sony smk 89616)... przeciez wiesz, ze sluchamy innych skrzypkow - rowniez starych mistrzow.

1. Huelgas Ensemble - Antoine Brumel: Missa Et ecce terrare motus

2. The English Concert (znowu pod Pinnockiem) - J.S.Bach: Koncerty Brandenburskie

3. The Tallis Scholars: John Browne: Music from the Eton Choirbook

W Warszawie Kościół Ewangelicko-Augsburski i któraś z dużych sal Zamku Królewskiego (może Wielka, Rycerska).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.