Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  133 członków

Meridian Klub
IGNORED

meridian klub

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm każda cecha jest względna....

ale porównując do innych uważam, że meridian jest stosunkowo soczysty i ciepły - suchości nie stwierdziłem:)

po prostu jesteś chyba fanatykiem ciepła!:)))

Seba78 - bez przesady - ta owa suchość to nie tylko moje odczucia - znam jednego użytkownika który ma podobne odczucia - gra na Phatos - ale też NIE ZROZUMCIE MNIE ŹLE !!! - to nie jest jakaś narzucająca się w "uszy" cecha - ot po prostu da się wychwycić. Ten odtwarzacz ma bardzo dużo zalet - jest naprawdę niezły - klasa - wcześniej miałem naima 5i - i meridian bije go o 2 klasy - ale jakieś wady ma... małe bo małe ale są

>Adamo

Słuchałem kilku (co prawda wszystkie grzebane przez legendy) - tak jak piszesz, scena szeroka i płaska.

Nie wiem, czy to efekt "gustu" grzebaczy, czy też taki jest materiał wyjściowy do tuningu.

abudzik - no druga wada - meridiana - nawet większa od pierwszej - to scena - wysoka, szeroka ale słabo budowana w głąb - ale to akurat może być plus przy niektórych wzmacniaczach w szczególności lampowych

U mnie z lampowcem i kolumnami AVL była z Meridiana głębia. Może nie jakaś super spektakularna, ale wyraźnie zaznaczona. Z całą pewnością scena nie była płaska. Dużo zależy od konfiguracji sprzętowej, a także od ustawienia kolumn. Żeby uzyskać głębię musiałem się z kolumnami trochę nagimnastykować. Scena straciła nieco na szerokości (aczkolwiek gdy trzeba, to dźwięki i tak mi się pojawiały daleko w bok od bazy, a czasem nawet i z tyłu), ale zdecydowanie zyskała na wieloplanowości. Kombinujcie.

podłączyłem meridiana 506/20 do wzmaka słuchawkowego mf x cans v3,i kiepsko to gra,brakuje mi solidnej podstawy basowej.

Jaki wzmak do hd600 byście polecili tak by wyciągnął wszystko co meridian może dać? Chciałbym mieć stale obecny pulsujący bas,czy z meridiana wyciągnę coś takiego ? Mam na razie wrażenie że jest to raczej powściągliwy cedek nie zaangażowany emocjonalnie w to co ''robi''.

No coraz lepiej. Meridian powściągliwy, niezaangażowany?

Ludzie, do czego wy to podłączacie?

Jeżeli macie takie efekty, to znaczy że cała konfiguracja sprzętowa nie pasuje do Meridiana.

Próbowałem Meridiana z lampowym słuchawkowym Cayinem. Grało to świetnie. Polecam.

McGyver - spokojnie - ja będę kombinował - dziś powinienem mieć kable audio note - zobaczymy

Na razie rozmawiamy o samych wadach urządzenia - ale jeszcze raz stanowczo podkreślam że obiektywnie rzecz ujmując jest to naprawdę BARDZO DOBRY ODTWARZACZ !!!

Meridian 506.20 i hd600 świetnie się u mnie spisują z wzmakiem DIY na scalaku BB zasilanym 2 akumulatorami żelowymi SSB 12V/7,2Ah. IC to KCAG. Okablowanie wzmaka też KCAG. Wcześniej używałem OBH11 + OBH2 Creeka i wydawało się OK. Było szybko, szczegółowo (nawet za bardzo), z dobra przestrzenią, bez grania w środku głowy. Przypadkiem posłuchałem prototypu słuchawkowca, który zmajstrował znajomy elektronik (poczatkujacy audiofil) i zwątpiłem w swojego creeka (teraz służy jako dodatkowy wzmak do lichego DVD, do nocnego oglądanai i słuchania koncertów). Ta samoróbka mojego creeka"zjadla na śniadanko"- czego nie popełnił wcześniej musical XCans V2 i Edgar. Było jeszcze czytelniej, atak błyskawiczny, mięsko, przestrzeń. W zasadzie nie miałem się czego przyczepić. Zamówiłem pierwszy egz. dla siebie.

Jeśli będziecie chcieli mogę zamieścić zdjęcia. Pozdrawiam Meridian Clun Members..

Adamo D

506.20 to kawał dobrej inżynierskiej roboty. I tak on gra. Jest rzetelnym rzemieślnikiem nie pozwalającym sobie na fuszerę, ale nie artystą. On swietnie czyta wszystko co jest zapisane na naszych ukochanych CD, nie schładza co by spawić wrażenie "tak" analitycznego, on po prostu jest analityczny. Nie spowalnia basu i sztucznie go nie uwypukla co by nie nadawać dźwiękowi "wagi, barwy i miecha", po prostu gra pełnym barwnym dźwiękiem. Przestrzeń jest miże trochę "monitorowa", ale jest to w końcu odtwarzacz średniej klasy sprzed dobrych paru lat (co nie znaczy, że wiekszość aktualnie produkowanych CD -ków średniej klasy jest lepsze, np twój CD 5i NAIM-a) Holograficzej przestrzeni, soczystości oraz wszystkiego co oferuje 506 należy szukać dużo wyżej. Pośród bezpośredniej konkurencji 506 zawsze był MASTER i już.

Trochę po eksperymentowałem - no cóż - nie wiem czy meridian zagości u mnie w systemie na dużej - "suchości" udało mi się pozbyć - ale zaczyna mnie drażnić (wyszło to na dobrych kablach) lekko drewniana góra pasma meridiana - trochę również za szybko wygasają wybrzmienia - nie wiem jak sobie z tym poradzić - czy jakieś kabelki wniosą w tym aspekcie poprawę czy nie - może sieciówki...

zoltar7, 24 Sty 2008, 21:56

>Tak wychwalacie te Meridiany, a tu wstyd... w zakładce "opinie" jest "0" (słownie: zero) opinii o

>Meridianach :(

>Jesteście Lenie LENIE !!! i już.

Zoltar,zobacz co tu piszą,co użytkownik to inne odczucia,jakby przenieść to do zakładki opinie to było by pewnie kilka ciekawych i.....skrajnie odmiennych.Każdy "widzi" swojego Meridiana inaczej.

Słuchałem 506.24 McGyvera-suchości i drewnianej góry nie potwierdzam-dla mnie to raczej "organiczny",wielobarwny dźwięk.W kilku zestawach raczej zawsze przejawiał takie cechy.Mnie takie podejście do muzyki bardzo odpowiada.

l'enfant sauvage

Jakiś czas temu dzięki uprzejmości wloda miałem na kilka chwil w swoim zestawie Meridiana 506.20.Może za krótko z nim obcowałem ale sposób prezentacji mi się bardzo podobał.Wysokie tony były zaskakująco czyste i z bogatymi wybrzmieniami zaś basik prężył się i uwijał mieniąc się swą wielobarwnością.

Nie wiem skąd te opinie o braku wybrzmień i suchości w Meridianie .Czyżby wychodziły niedomagania kopułek w kolumnach ? ;)

Opinie o meridianie są tak różne jak rózne są wzmacniacze z którymi jest podpiety[kolumny też].Słuchałem swojej 506.20 z kilkoma wzmakami za kazdym razem było inaczej .Zawsze najlepiej grał gdy był podpięty z systemem meridiana.

makas, 27 Sty 2008, 01:11

>Opinie o meridianie są tak różne jak rózne są wzmacniacze z którymi jest podpiety[kolumny

>też].Słuchałem swojej 506.20 z kilkoma wzmakami za kazdym razem było inaczej .Zawsze najlepiej grał

>gdy był podpięty z systemem meridiana.

Z resztą toru meridiana "506"-ki nie słyszałem,jednak w kilku innych układach zawsze ten cd przejawiał pewne charakterystyczne cechy,grał u mnie nawet kiedyś z NAD-em C320 co nawet przy takim układzie nie skutkowało "suchością"(przynajmniej nadmierną) i "drewnianą górą pasma".Dziwię się więc tak rozbieżnym opiniom co do tego samego urządzenia.

l'enfant sauvage

Mnie tez dziwią opinie o suchości ,ja takowej nigdy nie zauważyłem bez względu w jakim towarzystwie cd grał.Zawsze dzwiek był barwny i ciepły a przy tym wystarczajaco analityczny.Z basem było róznie nie kazdy wzmacniacz sobie z nim radził.Ale prezentacja dżwieku zawsze była na wysokim poziomie.W tym przedziale cenowym to naprawde dobry cd.

brak mu troche najnizszych rejestrow(rozmiar) ale cala reszta, super dokladny dzwiek,poprostu ciezko w to uwierzyc,normalne jaja sobie robia z audiofilutow.

pozdr

ps.Jednak technika audio idzie do przodu to sie chwali

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.