Skocz do zawartości
IGNORED

Najwspanialsze kolekcje płytowe.

kyuss3

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz, bardziej interesuje mnie odpowiedź autorki wypowiedzi. W wątku o kolekcjach fajnie jest pisać o swoich. Nie wiem czemu ma służyć przykład, że ten ma tyle a inny nie ma wcale. Przecież nie każdy musi słuchać muzyki z jakimś szczególnym namaszczenie. Może tym co mają 10 płyt to w zupełności wystarcza. Innym do szczęścia wystarczy radio w samochodzie.

W innym wątku ktoś pisze o elicie, jako o tych, ktòrzy słuchają z winyla bo Ci słuchający plików to tacy bardziej plebejscy są jak mniemam. Ja rozumiem, że każde hobby robi coś dziwnego z głową ale bez przesady☺

Wczoraj słuchałem sobie strumieniowo. Jakoś nie czuję się z tego powodu gorzej. Ba, a jak szybko i wygodnie mogłem sobie zmienić płytę bez przerywania sączenia herbaty i palenia fajki������ Bezcenne.

W sumie racja - krytykowanie czyjejś kolekcji albo braku kolekcji najwspanialsze nie jest.

Pisanie o najwspanialszych kolekcjach do czegoś zobowiązuje... :-)

Dzięki za zwrócenie uwagi, bo zbyt łatwo jest przejść od poklepywania się po plecach w gronie kolekcjonerów do wyśmiewania innych.

Skoncentrujmy się na najwspanialszych kolekcjach zamiast zaglądać komuś do regału... :-)

A co do "elitarnego" słuchania, to ja potrafię słuchać prawie z każdego źródła, nie tylko z plików ale i z marnych głośniczków - zależnie od okoliczności.

Bo w tym wszystkim zawsze najważniejsza jest muzyka.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

A co do "elitarnego" słuchania, to ja potrafię słuchać prawie z każdego źródła, nie tylko z plików ale i z marnych głośniczków - zależnie od okoliczności.

Ja słucham tylko płyt CD i tylko na moim "głównym" systemie. Nie uznaję słuchania "przy zmywaniu naczyn" itp. Jak słuchac to słuchac.

Bo w tym wszystkim zawsze najważniejsza jest muzyka.

Wiadomo i żeby byc uczciwym wobec wykonawców tylko z legalnego żródła.

U2-Achtung-Baby-Deluxe-Set.jpg

Mój najnowszy zakup. Box zawiera 6 płyt CD i 4 DVD plus książka z fajnymi zdjęciami. Na co komu piliki???

Na winylu też, i co z tego? Chodzi w tym wątku o nośniki fizyczne: zapewne cd i winyl. Tak to odebrałem. Sądzę też, że nie chodzi tutaj o to co jest lepsze, wygodniejsze, łatwiejsze... co jest czym, etc. Chodzi pewnie o kolekcje płyt, tych płyt, które po prostu widać na półce. Co mamy, jakie wydania, złoto, xrcd... Blue Note, ECM - w wielu przypadkach nowa muzyka wychodzi równolegle w HR na plikach, cd i winylu - dobrze, że jest wybór; według gustu i zapotrzebowania, tak?

Parker's Mood

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Na płycie CD też są PLIKI :D

Jakos nie zauważyłem by amazon do mp3 dodawał książkę. Co więcej nie kupisz tego boksu U2 w wersji cyfrowej (w całosci)

zdura. Winyl jest zapisem analogowym.

Zgoda - chodziło mi o cyfrowy master audio, z którego korzysta produkcja winyla - zarówno obecna generacja jak i ta poprzednia, od lat 80-tych zapewne.

Parker's Mood

od lat 80-tych zapewne.

No nie bardzo.

Od lat 90-tych.

Poza tym kolekcję plików trudno nazwać kolekcją PŁYT jeśli te nie są na płycie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

No nie wiem, ale być może jest jak mówisz. To tak gdzieś będzie w okresie DDD, a ten już pojawiał się we wczesnych latach osiemdziesiątych: dekada In Akustik, DMP, Jeton... GRP, w większości cyfrowy recording. Brother in Arms to też chyba cyfrowy recording? Ale fakt, że już bliżej tej płytce do dziewięćdziesiątych lat niż do osiemdziesiątych.

Bardzo trafne spostrzeżenie - też tak to widzę.

Parker's Mood

W temacie wątku, wspaniała kolekcja płytowa Mistrza Jimmy Page'a. Półki podobno zrobił nasz rodak, gdzieś czytałem wywiad z panem któremu szczena opadła jak się dowiedział komu będzie robił graty na płyty :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Widzę mało kto tu pisze. Moze trzeba zmienic tytuł na "najwspanialsza złodziejska kolekcja mp3 i SACDR od ruskich " :))

I tak dobrze, że wątek wstał ze śpiączki... :-)

Widzę mało kto tu pisze. Moze trzeba zmienic tytuł na "najwspanialsza złodziejska kolekcja mp3 i SACDR od ruskich " :))

no to dawaj zdjecie Swojej kolekcji.

Tak, tak. Oczywiście, że oprócz bartosza i jeszcze kilku zacnych forumowiczów większość posiada tylko mp3,kradzione. Tego chba nie trzeba nawet dodawać.

Aha, ja bardzo lubię słuchać swojej kradzionej kolekcji przy zmywaniu☺ Nie bardzo idzie mi słuchanie przy koszeniu trawnika. Kosiarka za bardzo hałasuje.

Moja kolekcja to prawie 300 tytułów cd/dvd/br. Osobno stoją cd, osobno dvd/br. Szału jak widać nie ma. Oczywiście wszystko legalne. Ustawione alfabetycznie wykonawcami, potem według kolejności wydawania płyt przez artystę. Gdy miałem ok 150 płyt to pojawiły się pierwsze wątpliwości podczas zakupów - mam już ten tytuł czy nie? Założyłem konto na discogs i tam mam listę posiadanych płyt. Nie uważam się za kolekcjonera ale frajda z wyszukiwania i zdobywania pierwszych wydań jeśli chodzi o cd jest ogromna. Najstarszą płytę cd mam z 1984 roku. Lubię patrzeć na swoje płyty stojące równo na pólkach. Jak miałbym podziwiać kolekcję w formie plików na jakimś dysku? Przewijać folder z plikami? Bez sensu. Kolekcjoner obrazów wiesza kolekcję na ścianach a nie trzyma kopie obrazów na dysku. :)

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Ja skupiłem się na CD. Filmy oglądam na nc plus i praktycznie nie widzę sensu posiadania na dvd czy br. Tez ostatnio zacząłem kupowac pierwsze wydania. Nosnik to nosnik. Wymieniając odtwarzacz długo nie zastanawiałem się czy kupic wyzszy CD player czy zrobic PC audio.

Kolekcjoner obrazów wiesza kolekcję na ścianach a nie trzyma kopie obrazów na dysku. :)

Trafne. Tymbardziej dotyczy to winyli gdzie niektóre głownie starych wydan okładki to małe dzieła sztuki. Np okładka płyty Outside to praca samego Davida Bowiego na płótnie.

Zapewne jeszcze lepiej wygląda na wydaniu winylowym.

51qj%2Bd2Th9L.jpg

Ja skupiłem się na CD. Filmy oglądam na nc plus i praktycznie nie widzę sensu posiadania na dvd czy b

Ciekawe co na to ci, którzy zbierają filmy ? A jak tam z tymi złodziejskimi kolekcjami mp3 ? Coś, ktoś, wiadomo ? Dlatego wątek wygasł bo już wszyscy posiadacze kolekcji najwspanialszych się wypowiedzieli ?

Heheh no nie wiem, czy 300 płyt to kolekcja. Niektórzy tyle mieli w liceum.

Ciekawe są kolekcje wielu dj np:

Ukryta Zawartość

Czy inny mój bohater z dawnych lat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

Ja też skupiłe

Moja kolekcja to prawie 300 tytułów cd/dvd/br.

Ja skupiłem się na CD. Filmy oglądam na nc plus i praktycznie nie widzę sensu posiadania na dvd czy br.

Miałem na myśli koncerty na tych nośnikach. Filmów nie kupuję więc się nie liczą.

A niektórzy nie mieli. Mają dopiero teraz.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Ciekawe są kolekcje wielu dj np:

Ukryta Zawartość

Czy inny mój bohater z dawnych lat

Ukryta Zawartość

A od ilu płyt zaczyna się kolekcja bo nie wiem czy się łapię czy nie ma się czym chwalić ? ☺

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

A niektórzy nie mieli. Mają dopiero teraz.

W liceum to raczej miałem kolekcję kaset oryginalnych jak większosc moich kumpli. Wysokie ceny CD, brak dojscia do uzywanych skutecznie utrudniały ich zdobywanie.

A od ilu płyt zaczyna się kolekcja bo nie wiem czy się łapię czy nie ma się czym chwalić ?

Cięzko stwierdzic

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Milion albumów i półtora miliona singli :)

I pytanie kiedy tego słuchac :)

Zamówiłem kilka płyt Simple minds. Jakos naszedł mnie klimat lat 80-90, ceny płtyt na alle oscylują wokół 10zł. Mozna zaszalec. Pomimo tego ze mam odtwarzacz SACD i to do tego bardziej zaawansowany niz mój poprzedni, jakos zrezygnowałem z kupna płyt SACD. Za mały repertuar jak dla mnie a do tego kosmiczne ceny egzemplarzy Out of print.

No nie bardzo.

Od lat 90-tych.

Zastanawiam sie czy to sluszna uwaga. Kiedy jakis artystra nagrywa muzyke- a obecnie w studiach nagrywa sie ja w formie plikow - mowi , ze nagral plyte.

Sadze, ze jesli kupuje sie komplet nagran z danego wydawnictwa w formie plikow np hires

to mozna uzywac okreslenia, ze kupilo sie plyte.

Konto w trakcie usuwania

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Sadze, ze jesli kupuje sie komplet nagran z danego wydawnictwa w formie plikow np hires

to mozna uzywac okreslenia, ze kupilo sie plyte.

Bardziej pasuje okreslenie "album" .

Dla mnie kolekcja do przechwałek to raczej okolice tysięcy nośników :)

Za PWN:

kolekcja

1. «zbiór przedmiotów jednego rodzaju, gromadzonych przez kogoś ze względu na ich wartość artystyczną, naukową lub historyczną»

Cholera, nic nie wspomnieli o powodach do przechwałek ;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.