Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Ajothe napisał:
2 godziny temu, atmeg napisał:

oczywiste jest że bóg stworzył rzycie

Dużo rzyć 🙂

Gramatycznie powinno być "dużo rzyci" 🤔

28 minut temu, atmeg napisał:

gratulule wartościowego wpisu , ty to masz co napisać .

gratuluję wielu merytorycznych, bezbłędnych, napisanych piękną polszczyzną wpisów 😄 

Godzinę temu, Tal napisał:

Na tym wyjaśnieniu można zakończyć jakiekolwiek tutejsze dysputy…

czyli jedynym argumentem na istnienie boga jest książka o bogu, no tak 😄 

a jak mi na stół podadzą ziemniaki a ja ich nie chcę jeść, to jestem głupi...

takie trochę przedszkolne tłumaczenie, nie uważasz? 

Gość

(Konto usunięte)

Ja p ....

najprostszych porównań nie rozumieją.... najprostszych przypowieści nie kumają... inteligentni a jednocześnie infantylni .... potrafią śmiać się tylko ...najczęściej z siebie samych niewierząca elyta uśmiercona za życia...

9 minut temu, slawek.xm napisał:

przypowieści

To Wasze życie, Wasze myślenie, Wasza refleksja, Wasza głębia intelektualna. Przypowieści, mowa ezopowa, alegorie i piętrowe metafory... Abyście nie ogarniali i oczy wybałuszali wobec Odwiecznej Niezgłębionej Mądrości Istnienia głoszonej ustami wiejskich tłustych głupków w czarnych ubrankach, wyuczonych do mieszania Wam w główkach. My mówimy tylko, że król jest nagi - co Was wyprowadza z równowagi. Tylko tyle wystarcza, żeby się Wam w głowach zaczynało sypać. Nie denerwuj się Slawomirze, tylko walnij kielicha, idź przypier.... ateiście, tak solidnie, na chwałę bożą 🤣

"Tynk pożera dźwięk" 747

2 godziny temu, Tal napisał:

Na tym wyjaśnieniu można zakończyć jakiekolwiek tutejsze dysputy…

Nieładnie tak obrażać ludzi myślących 🙂

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Ajothe napisał:

Nieładnie tak obrażać ludzi myślących 🙂

akurat ten filmik mówi to co osobiście powtarzam od lat

ateizm to religia głębsza jeszcze niż wszystkie teistyczne religie świata

czysta wiara w odrzucenie Boga

Tomek z Akwinu mamrotał trochę o tym , że niewiara z przyczyn nieznajomości Boga grzechem nie jest ale przecież nie żyjemy w buszu bez kontaktu z cywilizacją i nie jest to średniowiecze bez internetu 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

jo nie taki mściwy 🙂

spójrz w lustro i pewnie sam to zrobisz tylko do tego trza mieć jaja...

Ty to mądry człowiek jesteś, wódki można by się z Tobą napić, o świecie pogadać. Tylko że nie jesteś rockandrollowcem i na siłę chcesz być miękkim miekiszonem, padając przed bozią na twarz. A po co tak?? O Twojej sile świadczy Twój intelekt, Twoja niezłomność, Twoja siła moralna. Do tego nie trzeba idei świętych duchów. Musisz być Człowiekiem i Mężczyzną, mądrym, silnym, odpowiedzialnym i roztropnym. Do tego nie trzeba zginać kolan. Trzeba mieć głowę uniesioną, baczne oczy i bystry umysł.

Wiesz co jest naganne dla ludzi takich jak Ty? To, że będąc gigantami (na tle innych), przyjmujecie nędzny erzac sensu, zasad i ról, tak jak wszystkie matołki dookoła. A religie są skrojone dla ogółu, dla plebsu słabego w myśleniu, woli i działaniu. Równaj w górę, a nie w dół!

"Tynk pożera dźwięk" 747

39 minut temu, slawek.xm napisał:

najprostszych porównań nie rozumieją.... najprostszych przypowieści nie kumają... inteligentni a jednocześnie infantylni .... potrafią śmiać się tylko ...najczęściej z siebie samych niewierząca elyta uśmiercona za życia...

założę się o dużą nagrodę, iż poznałem w życiu więcej przypowieści, legend, mitów, bajek, baśni, klechd, podań i to od wielu różnych kultur, niż Ty...po prostu nie uczyniłem żadnej książki sensem swojego życia, a przeczytałem ich tysiące...

a szczery śmiech to zdrowie, pamiętaj, dobrze radzę :) 

5 minut temu, slawek.xm napisał:

tak, już ludzkie jaskiniowce, stworzone na chwałę i podobieństwo, nieświadomie finansowały watykan 😉 

gdyż jezus jeszcze oczywiście wtedy, 75tys lat temu, nie był odkryty...

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

Tomek z Akwinu mamrotał trochę o tym , że niewiara z przyczyn nieznajomości Boga grzechem nie jest ale przecież nie żyjemy w buszu bez kontaktu z cywilizacją i nie jest to średniowiecze bez internetu 🙂

Te wszystkie przypowieści na które się powołujesz to tylko literatura . A może aż literatura bo czasami fascynująca, a literatura to kreacja . A ateiści to nie osobnicy nieznający Boga ( jego wyobrażenie ) ale najczęściej znający ale odrzucający go . To byli wierzący .

1 minutę temu, Bartik napisał:

Potop rozpoczął się w 2370  p.n.e. 

I trwa nadal ?

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, EmilioE napisał:

Ty to mądry człowiek jesteś, wódki można by się z Tobą napić, o świecie pogadać. Tylko że nie jesteś rockandrollowcem i na siłę chcesz być miękkim miekiszonem, padając przed bozią na twarz. A po co tak?? O Twojej sile świadczy Twój intelekt, Twoja niezłomność, Twoja siła moralna. Do tego nie trzeba idei świętych duchów. Musisz być Człowiekiem i Mężczyzną, mądrym, silnym, odpowiedzialnym i roztropnym. Do tego nie trzeba zginać kolan. Trzeba mieć głowę uniesioną, baczne oczy i bystry umysł.

Wiesz co jest naganne dla ludzi takich jak Ty? To, że będąc gigantami (na tle innych), przyjmujecie nędzny erzac sensu, zasad i ról, tak jak wszystkie matołki dookoła. A religie są skrojone dla ogółu, dla plebsu słabego w myśleniu, woli i działaniu. Równaj w górę, a nie w dół!

to nie jest wątek ani o mnie ani o Tobie więc może zatrzymaj się w pół drogi zanim....

poza tym ja naprawdę uważam , że człowiek największy jest na kolanach

i wyznaję prawdę , że tam gdzie jest czysta pokora i posłuszeństwo tam na pewno nic złego się nie stanie...

popróbuj kiedyś 🙂

3 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

A ateiści to nie osobnicy nieznający Boga ( jego wyobrażenie ) ale najczęściej znający ale odrzucający go

potwierdzasz tylko to co napisałem 🙂

3 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Te wszystkie przypowieści na które się powołujesz to tylko literatura . A może aż literatura bo czasami fascynująca, a literatura to kreacja . A ateiści to nie osobnicy nieznający Boga ( jego wyobrażenie ) ale najczęściej znający ale odrzucający go . To byli wierzący .

I trwa nadal ?

Widzisz gdzieś potop na całej ziemi ?

Ulewa trwała 40 dni i 40 nocy , woda utrzymywała na ziemi przez 150 dni . 

6 minut temu, slawek.xm napisał:

pokora

Mam jej więcej niż Ci się nawet może wydawać. Twoja wypowiedź dobitnie potwierdza moją diagnozę. Gnij kolana, gaś umysł, pij wodę z kałuży! Nie podejmujesz tematu. A wiesz czemu? Bo jesteś sformatowany!!! I koniec z Tobą... Paranoid Android de Deo 😂

"Tynk pożera dźwięk" 747

Gość

(Konto usunięte)

wzajemnie 🙂

3 minuty temu, EmilioE napisał:

Gnij kolana, gaś umysł, pij wodę z kałuży! Nie podejmujesz tematu

Znam Cię od lat oraz Twoją niechęć do mnie poza tym nie jesteś dla mnie partnerem do poważnej dyskusji.

przykro mi... i to naprawdę 🙂

Moja niechęć wynika jedynie z Twojej ostentacyjnej bigoterii oraz sztywności umysłu w sprawach religii. Co do reszty, szanuję Ciebie, podziwiam wiedzę merytoryczną, kulturę wypowiedzi oraz wyczuwam mądrego Człowieka. Ale RELIGIA zawładnęła Tobą całkowicie, w każdym aspekcie Twojego działania, myślenia. Nie toleruję tego u mądrych ludzi. 

"Tynk pożera dźwięk" 747

38 minut temu, slawek.xm napisał:

Ateizm to przede wszystkim nie jest wiara. 

Ja widzę to trochę inaczej. Większość ludzi nie potrafi się pogodzić i nie może przyjąć wizji wielkiej pustki po śmierci. Jest to ciężkie do zaakceptowania i dlatego tyłu ludzi jest wierzących, bo tak jest zwyczajnie łatwo i przyjemnie. 

Tymczasem nie ma nic poza tym światem, dlatego warto żyć na maks 😁

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Bartik napisał:

Ulewa trwała 40 dni i 40 nocy

a wędrówka Izraelitów trwała 40 lat a Jezus pościł 40 dni ...itd

Wiesz co to jest symbol?

jak nie wiesz to napiszę ,że możesz latami studiować Biblię ...albo ,że będziesz ją studiował 40 lat

deszcz padał długo ale nie znaczy to ,że przez 40 dni bo mógł padać przez 40 lat podobnie jak Mojżesz błąkał się po pustyni tylko dlatego ,że całe pokolenie musiało umrzeć by ci,l którzy sie Panu sprzeniewierzyli nie weszli do Kanaanu a ,że symbolicznie napisał to jako 40 to naprawdę nie znaczy ,że było to 40 lat od czasu ważniejsza jest kara braku wejścia do Ziemi Obiecanej nieposłusznego pokolenia Izraela

Podobnie jest z postem Jezusa

Spróbuj pościć przez 40 dni (nic nie jeść) ....na pewno przeżyjesz 🙂

Brakiem rozeznania dla nas wierzących w dwoistość natur Jezusa (Ty nie wierzysz ale ja i Tal tak)

jest to ,że uważamy iż człowieczeństwo i boskość Jezusa przenikały sie wzajemnie np.... jako Bóg tera kurna se zatykam kołkiem kiszki i nie bedę jadł bo tak mi boska natura pozwala

...takie stwierdzenie byłoby naruszeniem człowieczej natury

Jezus rósł rozwijał się uczył jadł i srał dokładnie tak samo jak każdy człowiek i nigdy nie przeskakiwała Mu klapka ...teraz to już człowiekiem nie jestem tylko Bogiem

Dlatego jako człowiek nie mógł pościć przez 40 dni i dlatego jest to następny symbol a nie czas długiego postu.

Przemyślcie to sobie, proszę

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Ateizm to przede wszystkim nie jest wiara. 

Ja widzę to trochę inaczej. Większość ludzi nie potrafi się pogodzić i nie może przyjąć wizji wielkiej pustki po śmierci. Jest to ciężkie do zaakceptowania i dlatego tyłu ludzi jest wierzących, bo tak jest zwyczajnie łatwo i przyjemnie. 

Tymczasem nie ma nic poza tym światem, dlatego warto żyć na maks 😁

To jest kwintesencja! Nic dodać, nic ująć! Od tego wszystkie rozważania o religiach się zaczynają i na nich kończą. A że ludzie umierają od tysięcy lat, to i religie istnieją od zawsze. Kto się nie boi śmierci, ten jest WOLNY! Wolny intelektualnie od duchów. Czy to mało? Jak widać na przykładzie Sławka, to cholernie dużo!

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

Przemyślcie

Dlatego musi wymrzeć kolejne pokolenie Polaków wywodzące się ze wsi brodzącej w błocie na kolanach przed wiejskim proboszczem. I to się właśnie dzieje!

"Tynk pożera dźwięk" 747

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, EmilioE napisał:

Postać literacka. Podobnie jak Robinson Crusoe, czy Jose Aureliano Buendia . 

Przecież gdybyś chciał znalazłyś dowody pozachrześcijańskie na życie Jezusa

wg mnie tak Ci jest wygodniej ale to Twój wybór

Jesteś najlepszym przykładem na to , że inteligentny dobrze sytuowany facet oszukuje się dla wygody życia

1 minutę temu, EmilioE napisał:

Postać literacka. Podobnie jak Robinson Crusoe, czy Jose Aureliano Buendia . 

Jak w takim razie wytłumaczysz ludzi którzy poza Ewangelistami i chrześcijanami o Jezusie piszą dość dokładnie (zważywszy na ich czasy) i którzy byli niezwiązani lub wrodzy chrześcijaństwu.

Należą do nich m.in.:

• Korneliusz Tacyt
  • Lukian z Samosaty
  • Swetoniusz
  • Pliniusz Młodszy
  • Tallus
  • Juliusz Afrykańczyk
  • Flegon
  • Mara Bar-Serapion
  • Autorzy Talmudu Babilońskiego
  • Józef Flawiusz

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.