Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, kostropaty napisał:

czyli jak to jest...wyznawcy prawdziwej wiary skupiają się  w jakieś sekty albo po cichu w domu siedzą a kościół katolicki nie ma nic wspólnego z wiarą chrześcijańską?

Trochę prawdy w tym jest.

Biblia jest odniesieniem. Jej znajomość, ciągłe poznawanie zabezpiecza nas przed oszustwami. Nie można też pokładać całego zaufania w jednym pastorze, kaznodzei, księdzu. Jesteśmy tylko ludźmi, od czasu do czasu możemy pobłądzić, oni też błądzą. Sodóweczka  uderza do głowy, pieniądze, popularność.

Obraz polskiego ateisty jest dość typowy, mam takiego kuzyna, wszystko to samo. Wizerunek Boga wyniesiony z KK, potem bunt i czytanie książeczek atakujących Biblię, a zapoznania się z tekstem źródłowym brak. A w tych książeczkach jedna wielka manipulacja. Każden jeden argument i zarzut do obalenia przez średnio ogarniętego biblistę. Fantazje autorów którzy chcą zabłysnąć i wymyślić jakieś nowe teorie w oparciu o inne teorie albo czystą fantazję. Oczywiście podparte wyrwanymi z kontekstu cytatami itp.

Ale mowa była o tym że Biblia to nieprawdziwa fantazja, czy manipulacja władzy.

Edytowane przez Piotr_1
6 minut temu, toptwenty napisał:

ŚJ?

Nie przynależę do żadnego sformalizowanego kościoła, kiedyś o tym pisałem, nic się nie zmieniło. Mógłbym może należeć do K Zielonoświątkowego, ale oni właśnie odpadli. Poszli w kowidianizm i zalecanie szczepionek. Jeżeli przyjdzie na to czas i ochota, może mógłbym należeć do jakiejś małej nieinternetowej wspólnoty, jednak kowidiańskie czasy to utrudniły, zostają spotkania w domach. Czytam Biblię i buszuję w internecie.

5 minut temu, toptwenty napisał:

Kiedyś miałeś inny nick...

Nie, nigdy nie miałem innego konta. Ewangelicyzm, protestantyzm, bardziej taki nurt.

Co do tej krwistej wody, to za Mojżesza Nil i cała woda pitna w Egipcie zamieniła się w krew, była to jedna z 10 plag egipskich – przed wyjściem ludu wybranego z Egiptu.

Apokalipsa mówi że w późniejszej fazie (niszczenie ziemi) 1/3 wód ziemi zamieni się w krew i 1/3 wszystkich ryb ziemi wyginie. Mam nadzieję ze nie przekręcam. Ale to jeszcze nie na początku, w późniejszej fazie. Bibliści w tej pladze apokaliptycznej widzą odniesienie do plagi Egipskiej w pewnych aspektach.

Znaki początku boleści m.in. takie:

„Powstanie naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu. Będą silne trzęsienia ziemi, a miejscami głód i zaraza; ukażą się straszne zjawiska i wielkie znaki na niebie” Łk 21,10

Gdyby więc było więcej takich strasznych zjawisk jak czerwona woda i znaki na niebie, to byłby znak. Dla wierzących oczywiście.

Edytowane przez Piotr_1
Godzinę temu, Piotr_1 napisał:

"zapewniam"

Dobre, dobre 🙂 Już gdzieś powinny być wyniki laboratoryjne. Czemu jeszcze ich nie podają?

Nie wiem co to jest. Dziubasku, czemu tak się denerwujesz.

Ależ Piotrusiu, dlaczego miałbym się denerwować?  raczej jestem rozbawiony niż zdenerwowany.

Może niech naukowcy pobiorą próbkę i zrobią morfologię temu bagienku? 😂😂😂

22 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Co do tej krwistej wody, to za Mojżesza Nil i cała woda pitna w Egipcie zamieniła się w krew, była to jedna z 10 plag egipskich – przed wyjściem ludu wybranego z Egiptu.

Co do plag Egipskich naukowcy niejednokrotnie wyjaśniali,  czasem włącz Planet + w okresie jakiś świąt, często leci blok programów o Biblii,  życiu Jezusa i innych takich.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Energia łączna z trzęsień ziemi przez lata

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Piotr_1 napisał:

Energia łączna z trzęsień ziemi przez lata

Ukryta Zawartość

No cóż, tylko patrzeć, jak obudzi się Yellowstone. Podobno drzemie pod tym rejonem pole wulkaniczne podobnej wielkości do syberyjskiego, które 65 mln lat temu przypieczętowało los dinozaurów. Bo nie tylko upadek bolidu na Yukstanie, ale też działalność wulkaniczna nim wyzwolona, wytłukla dinozaury.

Ukryta Zawartość

„Powstanie naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu. Będą silne trzęsienia ziemi, a miejscami głód i zaraza; ukażą się straszne zjawiska i wielkie znaki na niebie” Łk 21,10

Naród przeciw narodowi powstawał, powstaje i będzie powstawał zawsze- taka już natura człowieka i taki mechanizm redukcji nadmiaru populacji. Sorry, taki mamy klimat.

Acha, i jeszcze o czymś chciałem nadmienić.

Nie dzielcie ludzi na wierzących i ateistów, bo nie ma tak czarno-białego podziału. Nie każdy, kto nie wierzy w Boga, musi być ateistą. 

Ci ludzie są po prostu niewierzący.

A. Huxley takich nazwal agnostykami.

22 minuty temu, porlick napisał:

Naród przeciw narodowi powstawał, powstaje i będzie powstawał zawsze- taka już natura człowieka i taki mechanizm redukcji nadmiaru populacji. Sorry, taki mamy klimat.

Acha, i jeszcze o czymś chciałem nadmienić.

Nie dzielcie ludzi na wierzących i ateistów, bo nie ma tak czarno-białego podziału. Nie każdy, kto nie wierzy w Boga, musi być ateistą. 

Ci ludzie są po prostu niewierzący.

A. Huxley takich nazwal agnostykami.

Jeżeli Chrystus mówi że powstanie naród przeciwko narodowi, to oznacza to ponadprzeciętną liczbę konfliktów, wyróżniającą się na tle historii. Na tyle mocno, że półmisek z ciepłym budyniem będzie drgał strasznie. W dodatku wszystko zacznie dziać się szybko.

"Nie potrzeba wam, bracia, pisać o czasach i chwilach. Sami bowiem dokładnie wiecie, że dzień Pański przyjdzie tak, jak złodziej w nocy. Kiedy bowiem będą mówić: «Pokój i bezpieczeństwo» - tak niespodzianie przyjdzie na nich zagłada, jak bóle na brzemienną, i nie ujdą" 1Tes 5,1

"A dzień Pana przyjdzie jak złodziej w nocy; w którym to niebiosa z trzaskiem przeminą, a podstawy tego świata, które teraz są zapalane, zostaną stopione, ziemia i dzieła ludzkie na niej spłoną." 2Pio 3,9

„Oto przychodzę jak złodziej; błogosławiony ten, który czuwa i pilnuje szat swoich, aby nie chodzić nago i aby nie widziano sromoty jego.” Obj 16,15'

Plus przypowieść o 5 pannach rozsądnych i 5 głupich.

Ukryta Zawartość

59 minut temu, kostropaty napisał:

aha

Zrób sobie przysługę i nie adresuj więcej do mnie swoich postów.

Ukryta Zawartość

E, tam- końca świata nie będzie, bo w Tokyo jest już jutro.

Jak jakiś dupek śpiewa...

😁

A koncepcja Boga wszechwiedzącego, wszechmocnego i wszechcostamjeszcze, nie trzyma się kupy. 

Jeśli już, to bardziej bym się skłaniał ku koncepcji, że jeśli jakiś bóg się kiedykolwiek zjawił w naszym wszechświecie, to pstryknął palcami, zmalował big-bang'a i wybył.

A my się musimy męczyć sami.

Nie potrzeba wam, bracia, pisać o czasach i chwilach. Sami bowiem dokładnie wiecie, że dzień Pański przyjdzie tak, jak złodziej w nocy. Kiedy bowiem będą mówić: «Pokój i bezpieczeństwo» - tak niespodzianie przyjdzie na nich zagłada, jak bóle na brzemienną, i nie ujdą" 1Tes 5,1

"A dzień Pana przyjdzie jak złodziej w nocy; w którym to niebiosa z trzaskiem przeminą, a podstawy tego świata, które teraz są zapalane, zostaną stopione, ziemia i dzieła ludzkie na niej spłoną." 2Pio 3,9

„Oto przychodzę jak złodziej; błogosławiony ten, który czuwa i pilnuje szat swoich, aby nie chodzić nago i aby nie widziano sromoty jego.” Obj 16,15'

I tak przychodzi i przychodzi od ponad 2000lat i nadejść nie może 😁

11 minut temu, sir.jax napisał:

Przyszedł setki razy- w filmach katastroficznych, to nie musi na żywca. 

Ale spoko, kiedyś przyjdzie- za kilka mld lat Słońce przejdzie w stadium czerwonego olbrzyma i spali Ziemię.

I co ciekawe, Bóg na to nie będzie musiał nawet kiwnąć palcem.

😉

30 minut temu, sir.jax napisał:

Tu się zgodzę 🙂 Jednak dzięki temu miałeś okazję się jeszcze urodzić i pożyć. I ja też.

@porlick

Już mam wizualizację ilu będzie  pomyleńców,  tfffu "proroków" biegać na całym globie wywijając biblijną apokalipsą.

Jest jeszcze opcja o której nieśmiało mówią naukowcy, że nasza galaktyka może wchłonąć najbliższą nam galaktyke Andromendy, wtedy też  nie byłoby ciekawie.

Boisz się Andromedan?

Spoko, to chyba będzie już po kasacji naszego słoneczka.

🙁

6 minut temu, Piotr_1 napisał:

Jednak dzięki temu miałeś okazję się jeszcze urodzić

A miałeś inne wyjście???

😳

2 minuty temu, porlick napisał:

Spoko, to chyba będzie już po kasacji naszego słoneczka.

Raczej tak, trudno ocenić. 

Nie ma się czego bać, nas już nie będzie 😉

Końcem świata nie ma się co przejmować, chyba, że tym OSOBISTYM.

Też przyjdzie- wcześniej, czy później. Choć raczej wolałbym to DRUGIE.

Ja statystycznie już dawno mam z górki, ale nie jest źle. 👍

(Mój avatarek wygląda trochę starzej od tego typa w lustrze😄)

12 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Czytam Biblię i buszuję w internecie.

11 godzin temu, Piotr_1 napisał:

za Mojżesza

wybuszuj może w pierwszej kolejności czy w ogóle istniał. Oprócz internetu polecam także biblioteki itp.

8 godzin temu, porlick napisał:

A miałeś inne wyjście???

😳

Gdybym nie miał, to oznaczało by to terror. Rodzimy się z wymazaną pamięcią duchową.

A Ty miałeś inne wyjście?

8 godzin temu, porlick napisał:

Końcem świata nie ma się co przejmować, chyba, że tym OSOBISTYM.

Też przyjdzie- wcześniej, czy później. Choć raczej wolałbym to DRUGIE.

Ja statystycznie już dawno mam z górki, ale nie jest źle. 👍

(Mój avatarek wygląda trochę starzej od tego typa w lustrze😄)

Młody myśli że będzie wiecznie żył.

Cieszy się taki ciekawym życiem i licznymi przygodami. A potem "jak trwoga to do Boga".

Złe nowiny na świecie pojawiają się dość często, i tak mieliśmy okazję pożyć w dość dobrym okresie pokoju w naszym regionie.

Złe nowiny pomagają zrozumieć Dobrą Nowinę, złe nowiny mają zaletę.

"Ale ta jedna rzecz niech wam nie będzie tajna, najmilsi! iż jeden dzień u Pana jest jako tysiąc lat, a tysiąc lat, jako jeden dzień." 2P 3,8

Nie ma to jak dyskredytować kogoś za to że buszuje po Internecie, nie wiedząc że w Internecie jest większość książek (biblioteki, skany). O zawartości tworzonej przez ludzi zainteresowanych tematyką, która jest tylko w necie, nie wspominając. Takie mamy czasy. Nie od dziś wiadomo że waszym głównym bogiem jest telewizor.

Edytowane przez Piotr_1
3 minuty temu, MSki napisał:

I właśnie tego typu ustępy biblijne podważają moc sprawczą boga.

Wrednym korniszonom, koncentrującym się na szukaniu nieścisłości, należałoby dodać.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.