Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ja tam nie wierzę wierzącym...jeśli ktoś jest w stanie uwierzyć w baśnie z mchu i paproci, uwierzy w każdą inną "rewelację"  

Tak po za tym, spójrz na naszą Ziemię i jej różnorodność form życia. Skala gigantyczna. Twoim zdaniem nie ma tu miejsca na kilka stworzeń jak elfy, krasnale, giganci, cyklopi, centaury itp?
8 minut temu, TomekL3 napisał:

Mski już dawał tu dowody, że to wszystko lipa, że to tylko impulsy w mózgu. Że tak piszą naukowcy.
Czego więc tu szukasz?! Gdybyś zobaczył to byś uwierzył?

tak, mózg to cudowny i niezbadany organ 🙂

czego tu szukam? dobrze się bawię, czytając nieudolne próby legitymizowania czegoś, czego nikt nie jest w stanie udowodnić...

a najbardziej śmieszy mnie niezachwiana pewność siebie niektórych osób, które DOSKONALE wiedzą, jak to się wszystko odbyło i co będzie później 😄 

nie boję się przyznać, że nie wiem, nikt nie jest w stanie udowodnić prawd głoszonych przez niektórych tutaj, ale te osoby po prostu WIEDZĄ 😄 

i czego to dowodzi? że biblia ma rację? że bóg stworzył ziemię, ludzi i zwierzątka oraz jego syn chodził po wodzie? 

Biblia co najwyżej ma rację kto stworzył człowieka. I to jeszcze jest przedruk z dużo starszych opisów.
Choć teraz mi przyszło, że możliwym jest uformowanie Ziemi jako planety przez bardzo zaawansowaną cywilizację. Stworzenie takiego magazynu/szklarni z żywymi zasobami.
Pomijam, że wszystko i tak jest tworem i jednocześnie Wszystkim Co Jest, lub jak kto woli Świadomością.
tak, mózg to cudowny i niezbadany organ
czego tu szukam? dobrze się bawię, czytając nieudolne próby legitymizowania czegoś, czego nikt nie jest w stanie udowodnić...
a najbardziej śmieszy mnie niezachwiana pewność siebie niektórych osób, które DOSKONALE wiedzą, jak to się wszystko odbyło i co będzie później  
nie boję się przyznać, że nie wiem, nikt nie jest w stanie udowodnić prawd głoszonych przez niektórych tutaj, ale te osoby po prostu WIEDZĄ  

Zawsze możesz zacząć zadawać szczegółowe pytania zamiast kręcenia szyderki, która i tak do niczego odkrywczego nie prowadzi.
1 minutę temu, TomekL3 napisał:

Biblia co najwyżej ma rację kto stworzył człowieka. I to jeszcze jest przedruk z dużo starszych opisów.
Choć teraz mi przyszło, że możliwym jest uformowanie Ziemi jako planety przez bardzo zaawansowaną cywilizację. Stworzenie takiego magazynu/szklarni z żywymi zasobami.
Pomijam, że wszystko i tak jest tworem i jednocześnie Wszystkim Co Jest, lub jak kto woli Świadomością.

kolejna opowieść, której nie da się udowodnić...

Skoro Boga nie ma, to i piekła nie ma? Hulaj więc dusza!

"Mylnie rozumując, mówili sobie:
«Nasze życie jest krótkie i smutne.
Nie ma lekarstwa na śmierć człowieczą,
nie znamy nikogo, kto by wrócił z Otchłani.
Urodziliśmy się niespodzianie
i potem będziemy, jakby nas nigdy nie było.
Dech w nozdrzach naszych jak dym,
myśl jak iskierka z uderzeń serca naszego:
gdy ona zgaśnie, ciało obróci się w popiół,
a duch się rozpłynie jak niestałe powietrze.
Imię nasze pójdzie z czasem w niepamięć
i nikt nie wspomni naszych poczynań.
Przeminie życie nasze jakby ślad obłoku
i rozwieje się jak mgła,
ścigana promieniami słońca
i żarem jego przybita.
Czas nasz jak cień przemija,
śmierć nasza nie zna odwrotu:
pieczęć przyłożono, i nikt nie powraca.
Nuże więc! Korzystajmy z tego, co dobre,
skwapliwie używajmy świata w młodości!
Upijmy się winem wybornym i wonnościami
i niech nam nie ujdą wiosenne kwiaty:
uwijmy sobie wieniec z róż, zanim zwiędną.
Nikogo z nas braknąć nie może w swawoli,
wszędzie zostawmy ślady uciechy:
bo to nasz dział, nasze dziedzictwo!
Udręczmy sprawiedliwego biedaka,
nie oszczędźmy wdowy
ani wiekowej siwizny starca nie uczcijmy!
Nasza siła będzie nam prawem sprawiedliwości,
bo to, co słabe, gani się jako nieprzydatne.
Zróbmy zasadzkę na sprawiedliwego, bo nam niewygodny:
sprzeciwia się naszym sprawom,
zarzuca nam łamanie prawa,
wypomina nam błędy naszych obyczajów.
Chełpi się, że zna Boga,
zwie siebie dzieckiem Pańskim.
Jest potępieniem naszych zamysłów,
sam widok jego jest dla nas przykry,
bo życie jego niepodobne do innych
i drogi jego odmienne.
Uznał nas za coś fałszywego
i stroni od dróg naszych jak od nieczystości.
Kres sprawiedliwych ogłasza za szczęśliwy
i chełpi się Bogiem jako ojcem.
Zobaczmyż, czy prawdziwe są jego słowa,
wybadajmy, co będzie przy jego zejściu.
Bo jeśli sprawiedliwy jest synem Bożym,
Bóg ujmie się za nim
i wyrwie go z ręki przeciwników.
Dotknijmy go obelgą i katuszą,
by poznać jego łagodność
i doświadczyć jego cierpliwości6.
Zasądźmy go na śmierć haniebną,
bo - jak mówił - będzie ocalony»."

Popatrzmy na te "dzieła ewolucji, losowy zlepek atomów. Czysty ewolucjonistyczny pragmatyzm, żadnej bożej Ręki" (wg. ewolucjonistów)

1-3.jpg

ćmówka (Phalaenopsis Blume) występuje naturalnie w Azji południowo-wschodniej i północnej Australii. Te okazy które kupujemy, to mieszańce międzygatunkowe lub międzyrodzajowe. Falenopsis jest epifitem najczęściej rosnącym na drzewach, rzadziej na skałach czy w ziemi.

ptak-1.jpg.webp

Błyszczak purpurowy (szpakowate)

FoQ29lnWYAI9zvt?format=jpg&name=large

Zimorodek, masa ciała ok. 20-40g

teoria ewolucji jest o wiele bardziej prawdopodobna dla mnie...

bozia jak rozumiem w ramach rozrywki stworzyła 500 milionów gatunków, z których wyginęło 99% 😉 

7 minut temu, Piotr_1 napisał:

Popatrzmy na te "dzieła ewolucji, losowy zlepek atomów. Czysty ewolucjonistyczny pragmatyzm, żadnej bożej Ręki" (wg. ewolucjonistów)

tak, czysta ewolucja, miliardy lat 🙂

pamiętajmy, że człowiek w skali ziemskiej pojawił się minutę temu...

no, chyba, że wierzycie, ze ziemia ma 6000 lat, bo takie "rewelacje" też słyszałem 🙂 

Są teorie które po czasie okazują się prawdziwe i takie co się okazują nieprawdziwe.

1 minutę temu, TomekL3 napisał:

To dużo starszy opis kilkukrotnie skopiowany, który znacznie okrojony wylądował w końcu w Biblii.

Biblia to zbiór ksiąg. Starszych i młodszych. Już kiedyś o tym rozmawialiśmy, skończyliśmy na tym że w tych twoich księgach jakiś Buba znalazł magiczne ziele.

Są teorie które po czasie okazują się prawdziwe i takie co się okazują nieprawdziwe.
Biblia to zbiór ksiąg. Starszych i młodszych. Już kiedyś o tym rozmawialiśmy, skończyliśmy na tym że w tych twoich księgach jakiś Buba znalazł magiczne ziele.

Nie dociera do Ciebie, że Biblia a konkretnie ST to przedruk przedruku.
Jest to udokumentowane.
9 minut temu, TomekL3 napisał:

Nie dociera do Ciebie, że Biblia a konkretnie ST to przedruk przedruku.
Jest to udokumentowane.

To na ten przykład Księga Wyjścia czego jest przedrukiem i czego prze-przedrukiem, z jakiej drukarni? (Konopie Bieszczadzkie pl?)

To na ten przykład Księga Wyjścia czego jest przedrukiem i czego prze-przedrukiem, z jakiej drukarni? (Konopie Bieszczadzkie pl?)

Poczytaj sobie opisy z Sumeru czy Babilonu. Jest dużo bardziej szczegółowy opis stworzenia człowieka. W Biblii jest mocno okrojony.
44 minuty temu, TomekL3 napisał:

Jakieś 0,5 mln lat temu. Stworzono go z pomocą genetyki.

a wiesz to skąd?

1 godzinę temu, TomekL3 napisał:

Zawsze możesz zacząć zadawać szczegółowe pytania zamiast kręcenia szyderki, która i tak do niczego odkrywczego nie prowadzi.

jasne, odpowiesz mi podając bajki nie do zweryfikowania 😉 

2 minuty temu, TomekL3 napisał:

Poczytaj sobie opisy z Sumeru czy Babilonu. Jest dużo bardziej szczegółowy opis stworzenia człowieka. W Biblii jest mocno okrojony.

Sprawdzałem pobieżnie te twoje sumeryckie opowieści i raczej był tam właśnie Buba który znalazł magiczny krzew ziela. Możliwe że o mało nie został ambasadorem wszechświata. Nie było to podobne do Biblii, a raczej do Tolkiena.

jasne, odpowiesz mi podając bajki nie do zweryfikowania  

Nie masz problemu z wiarą w bajki o ewolucjonizmie, budowie wszechświata czy teorii względności.
Sprawdzałem pobieżnie te twoje sumeryckie opowieści i raczej był tam właśnie Buba który znalazł magiczny krzew ziela. Możliwe że o mało nie został ambasadorem wszechświata. Nie było to podobne do Biblii, a raczej do Tolkiena.

Nie wiem kto to Buba. Musiało być dobre ziele skoro przekaz dookoptowano do Biblii.
2 minuty temu, TomekL3 napisał:

Nie wiem kto to Buba. Musiało być dobre ziele skoro przekaz dookoptowano do Biblii.

Miałeś mi podać jakieś źródło z czego została "przedrukowana" Księga Wyjścia. Zapoznam się.

Miałeś mi podać jakieś źródło z czego została "przedrukowana" Księga Wyjścia. Zapoznam się.

Marduk a Jahwe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz panteon bogów sumeryjskich.

Ukryta Zawartość

ea80b7effc7823c64b8c1ace74b15a75.jpg

Stworzenie człowieka.

705c7fe49ad893b83ffa242c6cf74975.png

b7276cf24d6bb05388776c36335bcb37.png
42e9b57f7a6cbd5170b540babb0a2438.png
216993ec86a9ea48702a546641855d83.png
9cb5f33c35938a71eb526cac1ad62421.png

62eb99cb58aedc7f17854326a8295aad.jpg

Ukryta Zawartość

31 minut temu, TomekL3 napisał:

Marduk a Jahwe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytam pierwszy link i nie widzę związku mitologii kanaanejskiej z księgą żydowską.

Bożki pogańskie nazwane są w Biblii jako ludzkie wymysły, bałwany, czyli wymyśleni przez ludzi bożkowie.

Teorie zamieszczone w tym linku to jakieś baśnie o wielu bogach stworzone przez człowieka który nie dość że nie zna Biblii, to jeszcze jej nie rozumie.

Drugi to próba porównania przekazów z różnych źródeł i domniemanych podobieństw. Np.

"Wskazuje on na różne paralele między walką Tiamat i jej morskich demonów z reprezentantem nowych bogów, Mardukiem, a walką faraona (a właściwie można to zapisać Faraona) z reprezentantem ludu wybranego, Mojżeszem – łącznie z ustaleniem po zwycięskiej bitwie praw wyrytych na tablicach."

Miałeś mi pokazać że Biblia jest przedrukiem innych ksiąg. Nie jest tajemnicą że lud żydowski wywodzi się z ziemi mezopotamii i miał swoje mity zanim mu się Bóg objawił. A ludy ziemi Kanaan (przed Izraelem) wierzyły w różne bóstwa, przewija się to przez Stary Testament.

Proszę mi wskazać z czego jest przedrukowana "Księga Rodzaju", jak to wcześniej stwierdziłeś. W Biblii są 73 księgi, poprosiłem tylko o jedną, jeden dowód, a dostaję stek teorii o podobieństwach do różnych mitologii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1

Gdyby nie to że zbliżone do nich przekazy przetrwały też  w Chinach i Japonii to mógłby być spisek globalny.

Po Olmekach i opowieściach Inków lub Azteków, ludów nubijskich  przekazów brak, ale obrzędy też rozmaicie można skojarzyć.

Może tworzenie analogii i jakieś kojarzenie to jedynie spisek globalny, ale taka już jest ludzka natura - uogólniać albo nieustannie tego szukać.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

TomekL3 - straszne cieniasy ci sumeryjscy bogowie. Przylecieli na Ziemię wydobywać złoto i musieli stworzyć człowieka, aby ich wyręczył w tej czynności ? To się w ogóle kupy nie trzyma, bo dysponując tak zaawansowaną techniką, która pozwalała im na podróżowanie w kosmosie, mogli we własnym zakresie to złoto wydobywać. Stworzenie człowieka ? przecież  aby to zrobić, należy dysponować i techniką i wiedzą.
Te opowieści, opisy i przekazy, to jedno wielki kłamstwo.

Ależ je wydobywali. Jednakże było ich tylko kilkuset. Najpierw z wody morskiej albo było to mało wydajne. Potem odkryli złoto w ziemiach Afryki. Powstały kopalnie, gdzie przybysze pracowali. Narzekali jednakże na warunki i czas przebywania na Ziemi. Okazało się też, że pobyt na Ziemi skracał ich życie o kilka tyś. lat.
Posiadali bazę przerzutową na Marsie, skąd transport złota szedł na rodzimą planetę. Itd..
Stworzenie człowieka ? przecież  aby to zrobić, należy dysponować i techniką i wiedzą.
Te opowieści, opisy i przekazy, to jedno wielki kłamstwo.

Oczywiście. Tyle, że my prymitywna cywilizacja opanowaliśmy genetykę.
Pomyśl jaką oni wiedzą dysponowali.
Pozostałości po wysoko rozwiniętej cywilizacji rozsiane są praktycznie po całym globie, jak np. całe mnóstwo wzniesionych budowli technikami jakimi my nie dysponujemy.

@TomekL3

No ale wiesz, stwierdziłeś że Biblia nie jest niezależnym dziełem, tylko przedrukiem mitologii sumeryjskich i innych.

Powinieneś jakoś tego dowieść, chyba że to nieprawda. 73 księgi są w Biblii, a ja poprosiłem o źródło tylko jednej.

Co z Księgą Powtórzonego Prawa, może chociaż tutaj wskażesz źródło domniemanego plagiatu. To jedna z pierwszych ksiąg Biblii.

I jeszcze pokaż właściwą książkę, którą uznajesz, gdzie Ci wszyscy różni bogowie pokazali jak żyć w zgodzie z nimi i ich planami. Bo przecież muszą potężniejsi i mądrzejsi od człowieka (jak to bogowie), więc gdzie jest ta książka. Chciałbym wiedzieć chociażby z czego Ty będziesz ewentualnie sądzony po śmierci i na jakiej podstawie będzie działał ten trybunał i sędzia, z których zapisów ty się będziesz bronił przed oskarżeniem.

Edytowane przez Piotr_1
31 minut temu, TomekL3 napisał:

Ależ je wydobywali. Jednakże było ich tylko kilkuset. Najpierw z wody morskiej albo było to mało wydajne. Potem odkryli złoto w ziemiach Afryki. Powstały kopalnie, gdzie przybysze pracowali. Narzekali jednakże na warunki i czas przebywania na Ziemi. Okazało się też, że pobyt na Ziemi skracał ich życie o kilka tyś. lat.
Posiadali bazę przerzutową na Marsie, skąd transport złota szedł na rodzimą planetę. Itd..

a na zakupy latali na wenus, tak, słyszałem, nawet film był o tym :) 

[mention=14274]Chciałbym wiedzieć chociażby z czego Ty będziesz ewentualnie sądzony po śmierci i na jakiej podstawie będzie działał ten trybunał i sędzia, z których zapisów ty się będziesz bronił przed oskarżeniem.

Niby dlaczego miałbym być sądzony po śmierci?! Pomijam, że nie ma śmierci w sensie utraty jestestwa.

Śmierć to ludzki koncept wynikły z braku wiedzy o nas.
Śmierć to tylko moment opuszczenia przestrzeni materialnej. Świadomość z całym pakietem informacji pozostaje i dołącza do całego zasobu naszej pamięci.

Zadaniem sądu bożego jest kontrola wiernych możliwością/ nieuchronnością kary. Tu warto dodać koncept grzechu, kolejnego straszaka na krnąbrnych wiernych.

Jedyną ,,karą,, w pewnym sensie jest karma, która działa na bieżąco, w trakcie całego życia tu. Opiera się o zasadę - co siejesz to zbierzesz. To forma doświadczania aż do skutku, do momentu poznania siebie i wychwycenia tej zależności.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.