Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, TomekL3 napisał:

Niby dlaczego miałbym być sądzony po śmierci?! Pomijam, że nie ma śmierci w sensie utraty jestestwa.

Śmierć to ludzki koncept wynikły z braku wiedzy o nas.
Śmierć to tylko moment opuszczenia przestrzeni materialnej. Świadomość z całym pakietem informacji pozostaje i dołącza do całego zasobu naszej pamięci.

Zadaniem sądu bożego jest kontrola wiernych możliwością/ nieuchronnością kary. Tu warto dodać koncept grzechu, kolejnego straszaka na krnąbrnych wiernych.

Jedyną ,,karą,, w pewnym sensie jest karma, która działa na bieżąco, w trakcie całego życia tu. Opiera się o zasadę - co siejesz to zbierzesz. To forma doświadczania aż do skutku, do momentu poznania siebie i wychwycenia tej zależności.

A co sądzisz o słowie "prawda". Czy prawda istnieje? Co oznacza to pojęcie?

[mention=14274]TomekL3[/mention]
No ale wiesz, stwierdziłeś że Biblia nie jest niezależnym dziełem, tylko przedrukiem mitologii sumeryjskich i innych.
Powinieneś jakoś tego dowieść, chyba że to nieprawda.

Przedstawiłem Tobie kilka opracowań skąd biblijni pisarze czerpali inspirację, ale tego nie widzisz lub nie chcesz widzieć. Podchodzi to pod klasyczne wyparcie, coś podobnego jak z niedawną plandemią.
Ilość i tytuły ksiąg mogą być i są różne. Jakie to ma znaczenie gdy i tak posiłkują się starszymi opisami?! Niektórych ksiąg pisarze biblijni nie uznali. Mamy zmianę imion, nazw miejsc lecz historie podobne, niektóre okrojone inne nie w zależności od potrzeb.
A co sądzisz o słowie "prawda". Czy prawda istnieje? Co oznacza to pojęcie?

Ogólnie jest jedna prawda. Jednakże każdy z nas, ze względu na różny zasób informacji, inną/różną świadomość ma swoją prawdę. M.in. dlatego ocenianie czyjejś prawdy nie ma właściwie sensu.
Że tak ujmę jedyna dla nas ,,prawda,, jest wynikiem własnego doświadczenia.
Cała reszta to bardziej wiara na słowo.

,, Podchodzi to pod klasyczne wyparcie, coś podobnego jak z niedawną plandemią.,, - sorki za to, ego daje znać o sobie. Każdy ma swoją ,,prawdę,,
11 minut temu, TomekL3 napisał:

Przedstawiłem Tobie kilka opracowań skąd biblijni pisarze czerpali inspirację, ale tego nie widzisz lub nie chcesz widzieć. Podchodzi to pod klasyczne wyparcie, coś podobnego jak z niedawną plandemią.
Ilość i tytuły ksiąg mogą być i są różne. Jakie to ma znaczenie gdy i tak posiłkują się starszymi opisami?! Niektórych ksiąg pisarze biblijni nie uznali. Mamy zmianę imion, nazw miejsc lecz historie podobne, niektóre okrojone inne nie w zależności od potrzeb.

A jeżeli byłyby kłótnie między duchami, aniołami i aniołami zbuntowanymi, to jakie znaczenie praktyczne ma to dla mnie mieć, jako człowieka? Mnie powinno interesować to co z tego wynika dla mnie, czyli wnioski dla mnie, a nie teorie spiskowe że jestem ofiarą prześladowania.

Nie są te mity równoznaczne z Biblią. Nie dowiodłeś swojego fałszywego twierdzenia że Biblia jest przedrukiem.

Tym bardziej że duża część ksiąg (a pewnie i większość) jest z czasu przed niewolą babilońską, a Księga Rodzaju, Wyjścia to tylko pierwsze z tych ksiąg, a reszta to już historie Izraela, Psalmy itp. Nawet gdyby ks. Rodzaju i Wyjścia były zerżnięte z ksiąg babilońskich, to co z wieloma pozostałymi księgami które są typowo żydowskie i nie dotyczą stworzenia Ziemi i człowieka?

Nie pytałem o pierwszą księgę, a wkleiłeś mi większosć materiałów o Księdze Rodzaju, czyli pierwszej księdze, tak jak się domyślałem że radośni twórcy teorii dalej nie będą chcieli się zagłębiać niż pierwszy rozdział z brzegu. Nie licząc Psalmiku 82, którego nie rozumieją itp.

Edytowane przez Piotr_1

Zaletą Biblii jest to, że jest informacją dla człowieka, a nie kosmity, który zamierza podbić wszechświat i Królestwo Duchów. Jeden by chciał żeby tam były historie i imiona wszystkich faraonów i kogo oni posuwali. A ja mówię: bardzo dobrze, bo to nie są żadne istotnie informacje z punktu widzenia rozwoju człowieka. Od tego są książki historyczne.

Zaletą Biblii jest to, że jest informacją dla człowieka, a nie kosmity, który zamierza podbić wszechświat i Królestwo Duchów. Jeden by chciał żeby tam były historie i imiona wszystkich faraonów i kogo oni posuwali. A ja mówię: bardzo dobrze, bo to nie są żadne istotnie informacje z punktu widzenia rozwoju człowieka. Od tego są książki historyczne.

Biblia ma to do siebie, że jest rożnie/inaczej odczytana/rozumiana w zależności od świadomości czytającego.
Teraz, TomekL3 napisał:

Biblia ma to do siebie, że jest rożnie/inaczej odczytana/rozumiana w zależności od świadomości czytającego.

Tak. Nawet za 5-tym razem człowiek rozumie o wiele więcej niż za 4-tym. A postrzeganie może nawet zależeć od tego co go niedawno w życiu spotkało, albo nawet tego samego dnia. Sam ciągle zauważam rzeczy, na które kiedyś nie zwracałem uwagi. Coraz głębsze rozumienie książki wynika też że się ją całą zna i rozumie lepiej o czym jest ogólnie mowa. I że jest pewien język słów, które coś oznaczają innego niż w potocznym znaczeniu. Nie licząc rzeczy które się dzieją w sposób niewyjaśniony, bo... w głowie pojawiają się myśli. Sami nie wiemy skąd czasem biorą się nam nasze myśli i pomysły.

w głowie pojawiają się myśli. Sami nie wiemy skąd czasem biorą się nam nasze myśli i pomysły.

Często z naszego pola informacji, nieraz od wyższego Ja lub jakieś istoty z poziomu energetycznego.
3 godziny temu, Piotr_1 napisał:

pokaż właściwą książkę

Przecież wtedy nie było papieru. Po co być anachronicznym?

Sorry, że tak trywializuję.

Ζ wykopalisk jedynie skrawki przetrwały.

Albo ruiny, tudzież pustkowia.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

5 minut temu, xetras napisał:

Przecież wtedy nie było papieru. Po co być anachronicznym?

Sorry, że tak trywializuję.

Ζ wykopalisk jedynie skrawki przetrwały.

Albo ruiny, tudzież pustkowia.

To ja wiem, ale Tomek Ci powie że pismo klinowe to drukarstwo.

To ja wiem, ale Tomek Ci powie że pismo klinowe to drukarstwo.

Znaleziono ok. 40tyś tabliczek, także w czym problem. W czasach powstania Biblii w Babilonie było ich pewnie dużo więcej.
9 godzin temu, TomekL3 napisał:

Biblia co najwyżej ma rację kto stworzył człowieka. I to jeszcze jest przedruk z dużo starszych opisów.

Jedynym wspólnym punktem zaczepienia tych sumeryjskich zapisów z biblią jest to, że człowieka ktoś stworzył. Reszta to taka mieszanina nie tylko nie logicznych, ale kompletnie idiotycznych bzdur, że aż oczy bolą. 

Jeśli ktoś twierdzi że biblia powstała z tych zapisków, to już jestem pewny, że biblii nawet na oczy nie widział.

20 minut temu, TomekL3 napisał:

Znaleziono ok. 40tyś tabliczek, także w czym problem. W czasach powstania Biblii w Babilonie było ich pewnie dużo więcej.

Ach Biblia powstała w Babilonie? To skąd księgi o Izraelu w Babilonie? O jego podbojach, o jego królach. Skąd cała Księga Pwt, zakonu, będąca zapisem prawa Boga Izraela? Królowie Izraela musieli ją przepisać sami w ramach ćwiczenia pamięci o tym co ważne. "Gdy król zasiądzie na swoim królewskim tronie, niech sobie sporządzi na zwoju odpis tego Prawa, w którego posiadaniu są kapłani Lewici." Pwt 17:18.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A Mojżesz to XV wiek p.n.e

A niewola babilońska to VI wiek p.n.e.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
Jedynym wspólnym punktem zaczepienia tych sumeryjskich zapisów z biblią jest to, że człowieka ktoś stworzył. Reszta to taka mieszanina nie tylko nie logicznych, ale kompletnie idiotycznych bzdur, że aż oczy bolą. 
Jeśli ktoś twierdzi że biblia powstała z tych zapisków, to już jestem pewny, że biblii nawet na oczy nie widział.

Nie mówiłem o całej Biblii a o ST. Tam jest sporo wspólnych wątków.
Ach Biblia powstała w Babilonie? To skąd księgi o Izraelu w Babilonie? O jego podbojach, o jego królach. Skąd cała Księga Pwt, zakonu, będąca zapisem prawa Boga Izraela? Królowie Izraela musieli ją przepisać sami w ramach ćwiczenia pamięci o tym co ważne. "Gdy król zasiądzie na swoim królewskim tronie, niech sobie sporządzi na zwoju odpis tego Prawa, w którego posiadaniu są kapłani Lewici." Pwt 17:18.

Ukryta Zawartość

A Mojżesz to XV wiek p.n.e
A niewola babilońska to VI wiek p.n.e.

b335ad6352568907d12d51634f5071bd.jpg

Ukryta Zawartość

Wiki:

"Pierwsze wysiedlenie Żydów do Babilonu nastąpiło w 597 p.n.e.[2], kiedy to Nabuchodonozor II wtargnął do Jerozolimy, zrabował świątynny skarbiec i wysiedlił m.in. króla Jojakina oraz proroka Ezechiela[3]."

Zrabowane zostało wiele rzeczy ze świątyni w Jerozolimie, a może wszystko.

Izajasz do króla Ezechiasza około 700 p.n.e. mówi (prorokuje):

"Tedy rzekł Izajasz do Ezechjasza; "Słuchaj słowa Bożego.

Oto dni nadchodzą, że będzie zabrane do Babilonii wszystko, cokolwiek jest w domu twoim, co nagromadzili ojcowie twoi aż do dnia tego, nic nie pozostanie, mówi Bóg."

Stąd wiadomo że było wszystko skradzione do Babilonu, ale nie powstało w Babilonie.

Jehoiakim-Eliakim.jpg'

Portret Jojakina, króla

Edytowane przez Piotr_1

Ukryta Zawartość

Znaleziono dowód na istnienie Piłata.

Ukryta Zawartość

Za jakiś tysiąc lat zostanie odkryty dowód na istnienie Tuska, legendarnego potwora który zabierał Polakom emerytury i oddawał Niemcom katolickie dziewice.

Jestem Europejczykiem.

9 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Izajasz do króla Ezechiasza około 700 p.n.e. mówi (prorokuje):

"Tedy rzekł Izajasz do Ezechjasza; "Słuchaj słowa Bożego.

Oto dni nadchodzą, że będzie zabrane do Babilonii wszystko, cokolwiek jest w domu twoim, co nagromadzili ojcowie twoi aż do dnia tego, nic nie pozostanie, mówi Bóg."

Stąd wiadomo że było wszystko skradzione do Babilonu, ale nie powstało w Babilonie.

Nie. Nie wiadomo.

Anachronicznie podchodzisz do krytyki źródeł historycznych.

Proroctwa to jedno 

Zapisane proroctwo to drugie

Relacja w obecnie zrozumiałym języku to trzecie. Obecnie mamy przepisane później, które nie zaginęły.

No i...

- Proroctwo a dzieje -

(temat jest zbyt dowolny do obiektywizacji, bo ograniczony fantazją i wyobraźnią uczestników dialogu)

Porównań jest i może być tyle co porównujących.

Edytowane przez xetras
Poprawka

3 godziny temu, xetras napisał:

Nie. Nie wiadomo.

Anachronicznie podchodzisz do krytyki źródeł historycznych.

Proroctwa to jedno 

Zapisane proroctwo to drugie

Relacja w obecnie zrozumiałym języku to trzecie. Obecnie mamy przepisane później, które nie zaginęły.

No i...

- Proroctwo a dzieje -

(temat jest zbyt dowolny do obiektywizacji, bo ograniczony fantazją i wyobraźnią uczestników dialogu)

Porównań jest i może być tyle co porównujących.

Akurat proroctwo biblijne, a dzieje, nieduża różnica 100 lat. Taki akurat cytat mi się znalazł. Mogę znaleźć fragment o tych dziejach króla w jego dziejach, lub informujący o tym dużym wydarzeniu przejęcia przez Babilończyków, powinny się znaleźć jeszcze ze 2 cytaty plus w niezależnej księdze, Księdze Kronik Królów Judy. "A czyż pozostałe dzieje Jojakima i wszystkie jego czyny nie są opisane w Księdze Kronik Królów Judy? I spoczął Jojakim ze swymi przodkami, a syn jego Jojakin został w jego miejsce królem."

No ale na czym stoimy? Że księgi biblijne nie są dokumentem, a inne księgi i tabliczki są? W Pwt napisanym przez Mojżesza jest napisane że każdy król ma przepisać Prawo boże na zwoju, a nie na tabliczce. BTW jest to prawo wybiegające w przód, ponieważ wtedy jeszcze nie było królów. Pierwszy król Izraela Saul jest dopiero ok 400- 500 lat po Mojżeszu.

Zakwestionowałeś właśnie historię żydów.

Edytowane przez Piotr_1
12 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Za jakiś tysiąc lat zostanie odkryty dowód na istnienie Tuska, legendarnego potwora który zabierał Polakom emerytury i oddawał Niemcom katolickie dziewice.

Gdyby ten legendarny potwór rządził Polską do dzisiaj, to Ukraina leżałaby u stóp rosjan, a Polska razem z Niemcami byłaby współtwórcą rozwiązania pokojowego...na szczęście to legendarne stworzenie jest.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Godzinę temu, Piotr_1 napisał:

Zakwestionowałeś właśnie historię żydów.

Kwestia ich wiary jest mi obojętna.

Mam wpływ tylko na bieżące zdarzenia.

Proroctwo bazuje na uczuciach, podobnie jak poezja.

Celowo jest w użyciu ta forma języków, aby prymityw zwierzęcy czyli człowiek poczuł proroctwo a go nie zrozumiał. Rozum każdy ma ukształtowany zbyt osobliwie.

To uczucia mogą  łączyć te osobliwe prymitywne jednostki.

Rozumem tego nie ogarniesz, co kto komu wieszczy 🙂

Tym niemniej widzący w jakiejś tzw. "czasoprzestrzeni" zdarzają się. Co z tego skoro czas jest kompletnie różny od przestrzeni. 

Aha - wieszczenie może dotyczyć jednego wycinka dziejów, a jego uogólnienie na inne czasy to już przesada. Dlatego przenoszenie proroctw i przesadne nadawanie im znaczenia to rozważanie mocno jałowe. 

Choćby jak losowość w Księdze Przemian. Podpowiedzi interpretacyjne (komentarze) wyroczni dają jedynie do myślenia a ich podmiot jest nieznany. Czynnik losowy jako ulotny i przemijalny nie jest przydatny w konkretnym stanie rzeczy.

Przesada pozazmysłowa zwodzi i wyczerpuje (zwłaszcza energię). Najlepiej zejść na ziemię, ...

Czyli - do ludzi.

Z określeniem "wieszczenie" kojarzy mi się bardziej literatura piękna.

Z określeniem "prorokowanie" pisma natchnione/święte. Dla osoby niewierzącej tylko z nazwy gatunku.

Inaczej interpretujemy literaturę historyczno-krajoznawczą, a inaczej pisma natchnione przez sam fakt gatunku do którego je zaliczamy.

Stąd rozpatrywanie pism natchnionych przez osoby niewierzące w dyscyplinie literatury historycznej może być w kręgu tych właśnie osób.

Natomiast przy rozpatrywaniu takiej literatury w gronie mieszanym (wierzący i niewierzący) trzeba raczej stosować regułę właściwą dla typu literatury.

Oczywiście... mamy tutaj we wątku dyskusję z gatunku świeckich, więc stwierdzenia biblijne odnośnie świata rzeczywistego, jak historia, wiedza o przyrodzie, nie powinny być fałszywe, tzn. jeżeli w Biblii będzie stało jak w Koranie że rosną wpierw ludzkie kości, a ciało się rozciąga, nie wzrasta wraz z kośćmi przy wzroście człowieka, to to jak najbardziej podlega krytyce, bo to jawna bzdura.

Co do proroctw Biblii, niektóre są jawne dla normalnego czytelnika, inne będą dla niego nieczytelne z powodu zakrycia albo częściowego zakrycia. To akurat wiem i wiem jak to działa w przestrzeni gdzie nie ma "ciała", jednak to nie podlega dyskusji dla osób które wierzą że są tylko mięsem z mózgiem, pompą i układem nerwowym.

Proroctwo bazuje na uczuciach, podobnie jak poezja.
Celowo jest w użyciu ta forma języków, aby prymityw zwierzęcy czyli człowiek poczuł proroctwo a go nie zrozumiał. Rozum każdy ma ukształtowany zbyt osobliwie.
To uczucia mogą  łączyć te osobliwe prymitywne jednostki.
Rozumem tego nie ogarniesz, co kto komu wieszczy
Tym niemniej widzący w jakiejś tzw. "czasoprzestrzeni" zdarzają się. Co z tego skoro czas jest kompletnie różny od przestrzeni. 
Aha - wieszczenie może dotyczyć jednego wycinka dziejów, a jego uogólnienie na inne czasy to już przesada. Dlatego przenoszenie proroctw i przesadne nadawanie im znaczenia to rozważanie mocno jałowe. 
Choćby jak losowość w Księdze Przemian. Podpowiedzi interpretacyjne (komentarze) wyroczni dają jedynie do myślenia a ich podmiot jest nieznany. Czynnik losowy jako ulotny i przemijalny nie jest przydatny w konkretnym stanie rzeczy.
Przesada pozazmysłowa zwodzi i wyczerpuje (zwłaszcza energię). Najlepiej zejść na ziemię, ...
Czyli - do ludzi.

Według mnie ,,proroctwa,, są aktywne dopóki rzeczywistość utrzymywana jest w tej samej wibracji. Gdy nastąpi zmiana częstotliwości przepowiednia ulegnie zmianie.

Czyżby te wedy to tylko opis fizycznych zależności? Nie, to okultyzm, czczenie jakichś bóstw i kontakt z nimi.

Co Pan tutaj przemycasz jako naukę? To religia. W artykule czytam o kapłanach, nazwach bóstw.

"wejście do tunelu LHC jest podobne do tego jak przedstawia się  SHIVE ….

Dlaczego Shivę,ponieważ nomen omen pomnik Boga SHIVA

stoi przed budynkiem CERN w Genewie! To dość zaskakujące a jednak tam stoi!"

6bd4f077205b.jpg

Nie potrafisz czytać ze zrozumienie wklejanych artykułów, stąd i polemika z Tobą żadna, a nawet zbędna.

W dużym skrócie wedy potwierdzają jedność wszystkiego a co za tym idzie - wszystko jest świadomością.

Samo Weda dziwnie swojsko brzmi jak Wiedza. Jest wiele wspólnych słów z językiem Słowian, który dzięki dogłębnej analizie okazuje się nieprzypadkowym zlepkiem liter a ściśle określonym ich zestawieniem przedstawiającym przepływ energii.

Istnieją też opracowania, że Wedy, wiedza w nich zawarta została przyniesiona przez ,,lud, który przyszedł z gór o jasnej skórze, blond włosach i niebieskich oczach,,.
2 godziny temu, MSki napisał:

Nie potrafisz czytać ze zrozumienie wklejanych artykułów, stąd i polemika z Tobą żadna, a nawet zbędna.

A może nie umim jak Ty?

Sprawa jest prosta, mamy atom i niewytłumaczalne źródło ruchu, niewytłumaczalną energię. Jesteśmy gdzieś na przełomie rzeczywistości materialnej i innej, niezrozumiałej. A taki artykuł to zwyczajna próba podpięcia się z doktryną jakiejś okultystycznej religii pod tą przestrzeń gdzie jest ten przełom pomiędzy naturą widoczną a naturą niewidoczną.

Ludzkim językiem mówiąc: czarownice w białych fartuchach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.