Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

42 minuty temu, Mark75X napisał:

Nie, to tylko angliszcze. Obraz najcięższego stadium zaburzeń psychicznych, pomiot szatański, a zarazem przedstawiciel "chlubnej" ideologii, tak mocno umiłowanej przez Trzaskowskiego i Tuska.

To w końcu o co biega? O zaburzenia psychiczne, czy pomiot szatański?

Używanie salcesonu podczas egzorcyzmów nie jest przypadkiem objawem zaburzenia psychicznego?

A może przejawem manipulacji wobec wiernych?

A wracając do tematu wątku - tak... Bóg istnieje, gdyż dzięki Bogu na jaw wychodzą przekręty i ekscesy pracowników wiadomej instytucji i mieszanie w polityce (a podobno kościół do polityki się nie miesza).

Bóg raczej nie chciałby, żeby w Jego imię przelewano krew, skazywano niewinnych na stosy,itd... Oczywiście - ludzie jacy są, tacy są i nic nie zmieni się od początków istnienia ludzkości...

Godzinę temu, endriuw napisał:

Używanie salcesonu podczas egzorcyzmów nie jest przypadkiem objawem zaburzenia psychicznego?

A może przejawem manipulacji wobec wiernych?

A wracając do tematu wątku - tak... Bóg istnieje, gdyż dzięki Bogu na jaw wychodzą przekręty i ekscesy pracowników wiadomej instytucji i mieszanie w polityce (a podobno kościół do polityki się nie miesza).

Bóg raczej nie chciałby, żeby w Jego imię przelewano krew, skazywano niewinnych na stosy,itd... Oczywiście - ludzie jacy są, tacy są i nic nie zmieni się od początków istnienia ludzkości...

Przy obecnie wzmagającym się chaosie, za jakiś czas ludzie nie będą w stanie porozumiewać się z sobą i wizyta u psychoanalityka, Wam niestety nie pomoże. 😆

Teraz napisz mi, co wspólnego ma Bóg z powszechnym oczubieniem, które aktualnie ogarnia cały świat? W moim odczuciu absolutnie nic.

Obdarzył Was życiem, inteligencją oraz wolną wolą. To nie On, tylko Wy żyjecie dziś według zasady: "róbta co chceta" i to w każdym aspekcie. Nie ma więc co potem narzekać, jak dupsko boli. Boli na Wasze osobiste życzenie i dotyczy każdej dziedziny życia.😆

Edytowane przez Mrok
1 godzinę temu, endriuw napisał:

Niekiedy jedno nie wyklucza drugiego, dlatego psychiatrzy i egzorcyści czasami ściśle współpracują ze sobą. Myślę, że w tym przypadku to właśnie hybryda łącząca jedno i drugie tak naprawdę. Człowiek ewidentnie ograniczony umysłowo i to w stopniu znacznym, a zarazem zniewolony przez moce diaboliczne.

Nie wiem co masz dokładnie na myśli, ale w tej materii naprawdę nie ma miejsca na żarty.

To na pewno nie, i tu się wyjątkowo zgodzę. Wszechobecna demoralizacja, szerzenie tej zgnilizny moralno-obyczajowej, zanik jakichkolwiek wyższych autorytetów, niszczenie tradycji, kultury, pamięci historycznej, wartości rodziny jako podstawowej komórki społecznej itp. patologie płynące m.in. z lewicowych i pseudoliberalnych ideologii, które jak rozumiem popierasz, doprowadzają niestety nierzadko finalnie właśnie do rozlewów krwi. Tak więc przemyśl, gdyż...

32 minuty temu, Mrok napisał:

To nie On, tylko Wy żyjecie według zasady "róbta co chceta". Nie ma więc co potem narzekać, jak dupsko boli.

Edytowane przez Mark75X
Literówka
55 minut temu, Mrok napisał:

Przy obecnie wzmagającym się chaosie, za jakiś czas ludzie nie będą w stanie porozumiewać się z sobą i wizyta u psychoanalityka, Wam niestety nie pomoże. 😆

Wam wizyta pomogła? Dziwna moda na psychoanalityków przyszła z juesej.🙂

58 minut temu, Mrok napisał:

Obdarzył Was życiem, inteligencją oraz wolną wolą

Dzięki swojej wolnej woli (dzięki której Putin morduje Ukraińców z zimną krwią), rzeczony wytłumaczył się Trumpowi, że atak na Sumy był pomyłką,a sam Tramp w swej inteligencji uwierzył. Taka to wolna wola i inteligencja...

Godzinę temu, Mrok napisał:

. Nie ma więc co potem narzekać, jak dupsko boli. Boli na Wasze osobiste życzenie i dotyczy każdej dziedziny

Nie musisz nam opisywać własnych boleści. Od tego masz lekarza pierwszego kontaktu.🙂

32 minuty temu, Mark75X napisał:

wartości rodziny jako podstawowej komórki społecznej itp. patologie płynące m.in. z lewicowych i pseudoliberalnych ideologii, które jak rozumiem popierasz,

Np. związki małżeńskie niejakiej Marty K., czy byłego prezesa TVP, czyli Jacka K.?Jak to ma się do lewicowych i pseudoliberalnych ideologii? Przecież jest napisane, że ,,Co Bóg złączył, człowiek niech nie waży się rozdzielać". 

Godzinę temu, Mrok napisał:

To nie On, tylko Wy żyjecie dziś według zasady: "róbta co chceta" i to w każdym aspekcie. Nie ma więc co potem narzekać, jak dupsko boli.

3 godziny temu, endriuw napisał:

księża stojąc na straży moralności i umoralniając wiernych, nie powinni robić tego, co piętnują z ambon

To co by wtedy robili? Bycie księdzem byłoby nieopłacalne i nudne.

Żyją sobie wg. powyższej zasady...

2 minuty temu, zetempowiec napisał:

To co by wtedy robili? Bycie księdzem byłoby nieopłacalne i nudne.

Wtedy by stali na straży moralności, nie byłoby cyrków z ich udziałem i nikt by się ich nie czepiał.

11 godzin temu, Mark75X napisał:

W jakim celu uogólniasz i próbujesz przenosić jednostkowe patologie, a więc postępowanie tak naprawdę ciężkich grzeszników, na szlachetność moralną i duchową milionów księży na świecie, którzy nigdy niczym się nie splamili i przy okazji na wizerunek Kościoła kształtowany wg najwyższych standardów moralnych przez wieki? Jest to nie tyle bezmyślne i obrzydliwe, co po prostu skrajnie głupie. Niestety herezje które tu wypisujesz nie wystawiają najlepszego świadectwa jeżeli chodzi o poziom reprezentowanego intelektu, bardzo delikatnie rzecz ujmując.

A jak w inny sposób walczyć z Kk? Powinienes poczytać występy gość w wątku o Kk.

To że to nie jest logiczne jego/ich nie obchodzi, bo dlaczego ta ich logika nie dział w drugą stronę? Czyli kilka dobrych przykładów księży nie stanowi o całym Kk? 

Pomijam fakt kto lubił się posługiwać odpowiedzialnością zbiorową i jak się to kończyło dla ludzi...

37 minut temu, endriuw napisał:

Dzięki swojej wolnej woli (dzięki której Putin morduje Ukraińców z zimną krwią), rzeczony wytłumaczył się Trumpowi, że atak na Sumy był pomyłką,a sam Tramp w swej inteligencji uwierzył. Taka to wolna wola i inteligencja...

Nie musisz nam opisywać własnych boleści. Od tego masz lekarza pierwszego kontaktu.🙂

Np. związki małżeńskie niejakiej Marty K., czy byłego prezesa TVP, czyli Jacka K.?Jak to ma się do lewicowych i pseudoliberalnych ideologii? Przecież jest napisane, że ,,Co Bóg złączył, człowiek niech nie waży się rozdzielać". 

Pisz na temat, wszędzie gdzie sie pojawiasz pojawia się bajzel i głupia retoryka polityczna.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

14 minut temu, Jacchusia napisał:

Pisz na temat, wszędzie gdzie sie pojawiasz pojawia się bajzel i głupia retoryka polityczna.

Szanowny Pan miał do mnie nie pisać... Tak, jak Szanowny Pan pisał, żebym ja do Szanownego Pana nie pisał. 

To był Proszę Pana przykład inteligencji i wolnej woli. Ale Pan nie zrozumiał, gdyż tylko Pana wpisy są mądre i merytoryczne i nie przedstawiają głupiej retoryki politycznej...

Wracając do tematu wątku... Bóg raczej by nie chciał, żeby ludzie obdarowani wolną wolą robili sobie nawzajem takie rzeczy, jakie miały miejsce i mają obecnie?

52 minuty temu, endriuw napisał:

Bóg raczej by nie chciał, żeby ludzie obdarowani wolną wolą robili sobie nawzajem takie rzeczy, jakie miały miejsce i mają obecnie?

Raczej czyni wielką różnicę.

Jak wtedy miałby okazywać swoje bezgraniczne miłosierdzie wybaczając błądzącym i synów marnotrawnych przyjmując na łono?

2 godziny temu, endriuw napisał:

Z pietyzmem opisałeś stan Twojego zakłamanego umysłu. 😄

Wolna wola, to jest wolność wynikająca z zaufania. Tak, Putin korzystając z wolnej woli morduje Ukraińców, tłumaczy się bo w tym względzie nic go nie ogranicza, Trup również korzystając z wolnej woli może uwierzyć lub nie, w to co usłyszał itd.

Na tej samej zasadzie wolności rewolucyjny terror w czasie wielbionej przez Was rewolucji we Francji, tylko w samej Wandei pochłonął ponad 170 tys. istnień ludzkich, w ubiegłym wieku Wasi ideowi towarzysze z CCCP wymordowali co najmniej 21 mln niewinnych ludzi, dużo później w ramach "cywilizowanego" świata przy niemym przyzwoleniu ONZ(sic!), pobito rekord pod względem tempa eksterminacji i wyrżnięto w ciągu 3 miesięcy 1 mln obywateli Rwandy, dalej w czasie biznesowego Covidu do piachu poszło ponad 4 mln itd. itd. itd.

Powyższe przykłady holokaustu są jednak niczym w porównaniu z najważniejszym dokonaniem współczesnych "cywilizowanych" narodów. Szacuje się, że w ciągu 40 ostatnich lat dokonano 1,72 miliarda aborcji.

Możecie rozgłaszać, że Boga nie ma, tłumaczyć, że w "Waszym" pojęciu embrion ludzki do 3 miesiąca to tylko zlepek komórek, że kobieta ma prawo do decydowaniu o życiu potomstwa itd., ale to niczego nie zmieni. Krew tych niewinnych wymordowanych dzieci od 40 lat głośno woła o sprawiedliwość i ta sprawiedliwość nadejdzie, a kara którą trzeba będzie zapłacić za nierozważne korzystanie z wolności przyćmi wszystko łącznie z potopem. Co to tego nie mam cienia wątpliwości.

Ps. Nie wiem o jakich boleściach mówisz. Nie mam problemów ze zdrowiem. Czuję się doskonale.

Edytowane przez Mrok

Te wszystkie najgorsze rzeczy dziejące się na świecie...dla jednych są złe, dla innych świetnym sposobem bycia szczęśliwym, dzięki temu że te rzeczy się dzieją, to osiągają swoje cele. Dla obserwatorów możliwość nauki, zmiany postępowania, zachowania się w podobnej sytuacji. Proste ale i dolujace, jak ktoś wierzy że pewnego dnia wszystko się zmieni w ideał, tu niestety ludzie mają się zmienić.

12 minut temu, Mrok napisał:

Ps. Nie wiem o jakich boleściach mówisz. Nie mam problemów ze zdrowiem. Czuję się doskonale.

Bardzo mnie to cieszy... Znaczy, że cieszysz się dobrym zdrowiem... Nie znaczy to, że możesz przypisywać innym jakieś bóle, które ci się przyśniły i które przelałeś na klawiaturę.

15 minut temu, Mrok napisał:

Z pietyzmem opisałeś stan Twojego zakłamanego umysłu. 😄

Może coś o sobie napiszesz? Np. na temat zakłamania?

16 minut temu, Mrok napisał:

Wasi ideowi towarzysze z CCCP wymordowali co najmniej 21 mln

Jacy ,,Wasi"? Może raczej Wasi?

13 minut temu, J.Jerry napisał:

Te wszystkie najgorsze rzeczy dziejące się na świecie...dla jednych są złe, dla innych świetnym sposobem bycia szczęśliwym, dzięki temu że te rzeczy się dzieją, to osiągają swoje cele. Dla obserwatorów możliwość nauki, zmiany postępowania, zachowania się w podobnej sytuacji. Proste ale i dolujace, jak ktoś wierzy że pewnego dnia wszystko się zmieni w ideał, tu niestety ludzie mają się zmienić.

Ludzie się nie zmieniają (niestety). 

3 godziny temu, endriuw napisał:

To się ma nijak oczywiście, tylko ja tego nie popieram. Raz jeszcze - każdy odpowie za własne grzechy, tak jak księża, którzy w plugawy sposób sprzeniewierzyli się Bogu. Najgorsze co można zrobić to jednak uogólniać patologię jednostek, wyjątków w danej grupie, na jej ogólny, nierzadko szlachetny moralnie, nieskazitelny wizerunek, i odworotnie. Znam takich ludzi, którzy popierają myśl lewicową, a zarazem są praktykującymi katolikami. Bardzo to dziwne i skrajnie niezrozumiałe dla mnie. Na tej podstawie, a więc na podstawie swoistych wyjątków w zakresie samej ich postawy duchowej, trudno jednak pozytywnie oceniać środowiska lewicowe w jakimkolwiek aspekcie natury moralnej.

1 godzinę temu, Mrok napisał:

Wolna wola, to jest wolność wynikająca z zaufania.

Absolutnie nie.

Wolna wola to przede wszystkim prawo wyboru pomiedzy alternatywami....najczęściej słusznymi lub złymi i z zaufaniem nawet do siebie samego nie ma związku , ma za to związek z własnym ego.

Wolna wola ma też bezpośredni związek z sumieniem jedynym wiążącym człowieka trybunałem, ponieważ każdy akt wolnej woli jest natychmiast jednoznacznie oceniany przez sumienie jako dobry lub zły.

Wolna wola jest cechą prawa naturalnego zapisanego przez Stwórcę w jaźni człowieka i co najważniejsze Bóg musi uszanować wybór człowieka nawet jeśli nie jest on zgodny z tym czego chce Stwórca.

9 minut temu, expert napisał:

i co najważniejsze Bóg musi uszanować wybór człowieka nawet jeśli nie jest on zgodny z tym czego chce Stwórca.

Przypomina mi to cytat C.S. Lewisa: 

„Ostatecznie ludzie dzielą się tylko na dwie kategorie: tych, którzy mówią Bogu „bądź wola Twoja” i tych, do których Bóg powie na końcu „bądź wola twoja””.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Godzinę temu, Mark75X napisał:

To się ma nijak oczywiście, tylko ja tego nie popieram. Raz jeszcze - każdy odpowie za własne grzechy, tak jak księża, którzy w plugawy sposób sprzeniewierzyli się Bogu. Najgorsze co można zrobić to jednak uogólniać patologię jednostek, wyjątków w danej grupie, na jej ogólny, nierzadko szlachetny moralnie, nieskazitelny wizerunek, i odworotnie. Znam takich ludzi, którzy popierają myśl lewicową, a zarazem są praktykującymi katolikami. Bardzo to dziwne i skrajnie niezrozumiałe dla mnie. Na tej podstawie, a więc na podstawie swoistych wyjątków w zakresie samej ich postawy duchowej, trudno jednak pozytywnie oceniać środowiska lewicowe w jakimkolwiek aspekcie natury moralnej.

W środowiskach prawicowych także są tacy z moralnością na bakier...

10 minut temu, Tal napisał:

Przypomina mi to cytat C.S. Lewisa: 

„Ostatecznie ludzie dzielą się tylko na dwie kategorie: tych, którzy mówią Bogu „bądź wola Twoja” i tych, do których Bóg powie na końcu „bądź wola twoja””.

Niestety tak.

11 minut temu, endriuw napisał:

Ameryki nie odkryłeś. 99% ludzi ulega tym trzem nałogom:

pogoni za kasą, za władzą i za sławą, chwałą... i to za wszelką cenę.

Nie przypadkiem te trzy elementy były wybrane przez szatana kiedy kusił Jezusa.

Por. Mt 4 1-10

23 minuty temu, expert napisał:

Niestety tak.

Ameryki nie odkryłeś. 99% ludzi ulega tym trzem nałogom:

pogoni za kasą, za władzą i za sławą, chwałą... i to za wszelką cenę.

Nie przypadkiem te trzy elementy były wybrane przez szatana kiedy kusił Jezusa.

Por. Mt 4 1-10

Czasami przyznaję oponentom rację i daję lajka.🙂

Ale tylko czasem... I nie wszystkim...

9 minut temu, endriuw napisał:

Czasami przyznaję oponentom rację i daję lajka.🙂

Ale tylko czasem... I nie wszystkim...

Kiedyś potrafiłeś zdobyć się na obiektywizm nawet przeprosić , ale te czasy dawno minęły.

Szkoda, że zradykalizowałeś się tak mocno. Osobiście szanuję ludzi , którzy mimo odmiennych poglądów potrafią być tolerancyjni dla adwersarzy.

Wolna wola to wola, więc chęć robienia czegoś, ale czasem chcemy, a nie możemy. Dodanie do tego wolna albo nic nie zmienia, albo zmienia powyższe tak...wolno nam chcieć różne rzeczy i dalej może się udać lub nie ale może istnieje niższy poziom woli np. niewolnika tak, nie pasuje... może wolnik ma tę wolę właśnie wolno, a niewolnik wolę zgodna z wolna wolą jego pana. Może to i zabawne wyjaśnienie, ale możliwe.  Natomiast wola wolna nie podlegającą prawu przyczyną skutek jest moim zdaniem nie do udowodnienia. A nawet odwrotnie, jeśli wziąć pod uwagę, że chęć wypowiedzenie decyzji jest sekundy jak już gdzieś tam w umyśle wszystko jest wiadome.

6 minut temu, expert napisał:

Kiedyś potrafiłeś zdobyć się na obiektywizm nawet przeprosić , ale te czasy dawno minęły.

Szkoda, że zradykalizowałeś się tak mocno. Osobiście szanuję ludzi , którzy mimo odmiennych poglądów potrafią być tolerancyjni dla adwersarzy.

Teraz także potrafię przeprosić, jeśli wiem, że kogoś celowo uraziłem, a on nie zaczął.

7 minut temu, expert napisał:

Szkoda, że zradykalizowałeś się tak mocno

Nie zradykalizowałem się, tylko zaczęła mnie razić hipokryzja instytucji kościoła katolickiego i tych, którzy mienią się być zagorzałymi katolikami, a diabła za skórą mają. 

Nie raz i nie dwa pisałem, że znam księży, którzy są wspaniałymi ludźmi, lecz są też tacy, którzy na sutannę nie zasługują i takich powinno się z całą stanowczością wydalać że służby kapłańskiej. 

Jedynie nie toleruję chamstwa, skierowanego w moją stronę, gdyż odpisuję w podobny sposób, co się prowokatorom nie podoba i wywiązuje się pyskówa i jest niemiło. Przeciwko ironii (oczywiście w ramach przyzwoitości) nie mam nic...

Godzinę temu, expert napisał:

Absolutnie nie.

Wolna wola to przede wszystkim prawo wyboru pomiedzy alternatywami....najczęściej słusznymi lub złymi i z zaufaniem nawet do siebie samego nie ma związku , ma za to związek z własnym ego.

Wolna wola ma też bezpośredni związek z sumieniem jedynym wiążącym człowieka trybunałem, ponieważ każdy akt wolnej woli jest natychmiast jednoznacznie oceniany przez sumienie jako dobry lub zły.

Wolna wola jest cechą prawa naturalnego zapisanego przez Stwórcę w jaźni człowieka i co najważniejsze Bóg musi uszanować wybór człowieka nawet jeśli nie jest on zgodny z tym czego chce Stwórca.

Zgadzam się. Masz rację, ale źle mnie zrozumiałeś. Wolna wola, to rzeczywiście prawo wyboru pomiędzy dobre i złem, ale ten dar człowiek dostał w ramach kredytu zaufania, którym został obdarzony. W tym względzie homo sapiens jako gatunek całkowicie zawiódł.

Środowiska nie mają z tym co napisałem nic wspólnego. Człowiek od chwili poczęcia jest wolnym, niezależnym bytem, który ma prawo do życia, bez względu na stan zdrowia i inne okoliczności. To jest niezbywalne prawo każdego obywatela, w każdym praworządnym państwie. Dziś mamy do czynienia z karykaturą prawa oraz sprawiedliwości, ale to nie będzie trwało wiecznie. Nie jestem święty. W życiu wiele osób skrzywdziłem, ale mając tego świadomość, w miarę moich możliwości zadośćuczyniłem ww. ludziom. To mało kto dziś czyni, a lista zbrodni rośnie z dnia na dzień.

Nie jestem fanatykiem religijnym, ale trzeźwo myślącym realistą. Nie sadzę więc, żeby teksty Biblii zostały wymyślone. Są na to zbyt spójne. Co do sprawiedliwości wystarczy jeden cytat:

Łk 16, 19-31

Jezus powiedział do faryzeuszów: ”Żył pewien człowiek bogaty, który ubierał się w purpurę i bisior i dzień w dzień świetnie się bawił. U bramy jego pałacu leżał żebrak okryty wrzodami, imieniem Łazarz. Pragnął on nasycić się odpadkami ze stołu bogacza; nadto i psy przychodziły i lizały jego wrzody. Umarł żebrak i aniołowie zanieśli go na łono Abrahama. Umarł także bogacz i został pogrzebany.

Gdy w Otchłani, pogrążony w mękach, podniósł oczy, ujrzał z daleka Abrahama i Łazarza na jego łonie. I zawołał: »Ojcze Abrahamie, ulituj się nade mną i poślij Łazarza; niech koniec swego palca umoczy w wodzie i ochłodzi mój język, bo strasznie cierpię w tym płomieniu«. Lecz Abraham odrzekł: »Wspomnij, synu, że za życia otrzymałeś swoje dobra, a Łazarz przeciwnie, niedolę; teraz on tu doznaje pociechy, a ty męki cierpisz. A prócz tego między nami a wami zionie ogromna przepaść, tak że nikt, choćby chciał, stąd do was przejść nie może ani stamtąd do nas się przedostać«. Tamten rzekł: »Proszę cię więc, ojcze, poślij go do domu mojego ojca. Mam bowiem pięciu braci: niech ich przestrzeże, żeby i oni nie przyszli na to miejsce męki«. Lecz Abraham odparł: »Mają Mojżesza i Proroków, niechże ich słuchają«. Tamten odrzekł: »Nie, ojcze Abrahamie, lecz gdyby kto z umarłych poszedł do nich, to się nawrócą«. Odpowiedział mu: »Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą”.

To dotyczy wyłącznie bogactwa, a ja mówiłem o holokauście 1/4 populacji ludzkiej. Takie sprawy nie zostaną pominięte.

Nie ciągnę tematu dalej, bo o czym innym tu rozmawiacie.

Edytowane przez Mrok
2 minuty temu, Mrok napisał:

ten dar człowiek dostał w ramach kredytu zaufania, którym został obdarzony. W tym względzie homo sapiens jako gatunek całkowicie zawiódł.

Dla mnie wolna wola to przymiot boski. Jedna z cech stworzenia "na obraz i podobieństwo Boga"

A odnośnie zawodu to pierwszym było nieposłuszeństwo pierwszych ludzi, tak malowniczo opisane w Księdze Rodzaju.

Istotnym elementem wiążącym się z naszymi aktami wyboru , aktami wolnej nieprzymuszonej woli jest odpowiedzialność za te wybory. Niestety wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego faktu

13 minut temu, endriuw napisał:

No... Ale to wątek dotyczący istnienia Boga, więc czas wrócić na właściwe tory...

Z punktu widzenia kreacjonistów wolna wola człowieka jest jednym z dowodów na istnienie Boga. Dlatego poruszanie tego tematu jest jak najbardziej na miejscu.

Moje ulubione to wiara, bo to fundament religii, bez wiary nie można znajdować sens w religii.

Gdyby ludzie zarządzali czegoś więcej niż rzeczy do wierzenia to by dopiero było...dziwnie i pewnie koniec uczestnictwa.

Z drugiej strony mamy skądś tę wiedzę, że zawsze jest ktoś wyżej, a najwyższą siłą jest Bóg w różnej formie, albo jest to ten tajemniczy początek wielki wybuch i znów niezbędna wiara, że ma to sensu tak było, mimo braku możliwości potwierdzenia.

Tak że musimy się nauczyć unikać wierzenia, nie być naiwnymi dziećmi, a i tak wiara za nami chodzi. Więc zaczynamy wierzyć w racjonalizm i że zbadane jest prawdą i wiedzą...tylko problem jest co każde nowe odkrycie i do tej pory to musiała być...wiara.

A przyszła mi myśl, że wiara jest też oczekiwaniem, że coś się okaże takim naprawdę, jakim jest wierzenie(może to jednak nadzieja). Jest to w religiach wykorzystywane właśnie jako taka radosna alternatywa i wirtualny wybór, a przecież jak nie wiemy co będzie, to mogą być różne rzeczy fajne i bardzo niefajne.

I oczywiście druga strona medalu, że skoro wierzenie jest naturalnym naszym działaniem, to jest nam w życiu niezbędne, a i tak się od tego nie oddzielimy no te wspaniałe religie w których możemy uczestniczyć, dzięki umiejętności wierzenia.

Ale się rozpisalem....

Ok, tylko znów .... to mniejsze lub większe, ale jednak wyjątki, a na pewno odstępstwa od reguły - normy, jaką dla tych środowisk stanowi przede wszystkim szlachetny kodeks wyznaczany przez wartości i kulturę chrześcijaństwa. System wartości lewicowych jest z kolei zgniły od korzeni, naganny moralnie w swych głównych założeniach ideowych opartych najczęściej na myśli marksistowskiej i szeregu jej neo-pochodnych. Naturalnie, w tych kręgach też na pewno znajdziemy jakichś ludzi o względnie przyzwoitej moralności, stanowiących analogicznie odstępstwa od normy, tyle tylko że niestety tej skrajnie negatywnej. Ot, taka, zasadnicza różnica.

9 minut temu, expert napisał:

Dla mnie wolna wola to przymiot boski. Jedna z cech stworzenia "na obraz i podobieństwo Boga"

A odnośnie zawodu to pierwszym było nieposłuszeństwo pierwszych ludzi, tak malowniczo opisane w Księdze Rodzaju.

Istotnym elementem wiążącym się z naszymi aktami wyboru , aktami wolnej nieprzymuszonej woli jest odpowiedzialność za te wybory. Niestety wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego faktu

Z punktu widzenia kreacjonistów wolna wola człowieka jest jednym z dowodów na istnienie Boga. Dlatego poruszanie tego tematu jest jak najbardziej na miejscu.

Jednak dopiszę jeszcze jedno zdanie, które powinno wszystkich natchnąć nadzieją.

Faustyna Kowalska napisała kiedyś: "Jeśli bym miała na sumieniu grzechy całej ludzkości i wszystkich potępionych dusz, bez chwili wahania rzuciłabym się w ramiona Miłosiernego Ojca".

Na to jest czas na ziemi. Niech każdy korzysta póki może.

2 minuty temu, J.Jerry napisał:

dzięki umiejętności wierzenia.

Po pierwsze aby uwierzyć w Boga potrzeba Jego łaski, o którą trzeba prosić.

Po drugie wiara to akt woli zwłaszcza gdy w życiu mam pod górkę gdy wszystko się wali, gdy umiera moje dziecko gdy przestaję dostrzegać sens istnienia, gdy cierpienie staje się nie do zniesienia, gdy przestaję czuć obecność Boga w moim życiu ....ten akt woli i trwania w wierze jest niezbędny.

16 minut temu, expert napisał:

akt woli i trwania w wierze jest niezbędny.

Tak, i także wtedy, gdy ma się świadomość trwania w stanie grzechu, z którego jednak dość ciężko się uwolnić z obiektywnych przyczyn życiowych. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.