Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, expert napisał:

Nauka Kościoła oparta jest na Piśmie Świętym. W przeważającej części moich wpisów podpieram się cytatami z Biblii

To proszę pokaż czy są oparte na PŚ .

Może te fundamentalne . 
1 . Dusza jest nieśmiertelna .

2. Co się dzieje z człowiekiem po jego śmierci 

3. Kult wizerunków .

4. Celibat .

5. Do kogo się modlisz ? 

Ciekawe jak ty to widzisz , oczywiście przy pomocy PŚ .

2 minuty temu, Tal napisał:

Jeszcze chcesz dyskutować co oznacza "czcić ojca i matkę"?

Znam definicję słowa czcić.

A dyskutuję o tym , że twierdzisz iż w Biblii nie ma takiego nakazu czci

50 minut temu, Tal napisał:

Nigdzie w Biblii nie jest powiedziane, żeby oddawać cześć komukolwiek poza samym Bogiem.

Dlatego jeszcze raz "Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie."  Wj 20: 12

Biblia o kościele rzymskokatolickim...

"Potem zobaczyłem innego anioła zstępującego z nieba, mającego wielką władzę, i zajaśniała ziemia od jego chwały. I zawołał potężnie donośnym głosem: Upadł, upadł wielki Babilon, metropolia . Stała się mieszkaniem demonów, schronieniem wszelkiego ducha nieczystego i schronieniem wszelkiego ptactwa nieczystego i znienawidzonego. Gdyż wszystkie narody piły wino zapalczywości jej nierządu, a królowie ziemi uprawiali z nią nierząd i kupcy ziemi wzbogacili się na jej wielkim przepychu. I usłyszałem inny głos z nieba, który mówił: Wyjdźcie z niej, mój ludu, abyście nie byli uczestnikami jej grzechów i aby was nie dotknęły jej plagi. Jej grzechy bowiem dosięgły aż do nieba i wspomniał Bóg na jej nieprawości. Odpłaćcie jej, jak i ona odpłacała wam, i oddajcie jej w dwójnasób według jej uczynków. Do kielicha, w który wam nalewała, nalejcie jej w dwójnasób. Ile sama się rozsławiła i pławiła się w przepychu, tyle zadajcie jej udręki i smutku, bo mówi w swoim sercu: Zasiadam jak królowa, nie jestem wdową i nie zaznam smutku. Dlatego w jednym dniu przyjdą na nią jej plagi, śmierć, smutek i głód i zostanie spalona ogniem, bo mocny jest Pan Bóg, który ją osądzi. I będą płakać, i lamentować nad nią królowie ziemi, którzy uprawiali z nią nierząd i pławili się w przepychu, gdy zobaczą dym jej pożaru. Stojąc z daleka z powodu strachu przed jej męką, powiedzą: Biada, biada tobie , wielkie miasto, Babilonie, metropolio potężna, bo w jednej godzinie nadszedł twój sąd! A kupcy ziemi będą płakać i lamentować nad nią, bo już nikt nie będzie kupował ich towaru; Towaru złota, srebra, drogich kamieni, pereł, bisioru, purpury, jedwabiu, szkarłatu, wszelkiego drewna tujowego, wszelkich przedmiotów z kości słoniowej, wszelkich przedmiotów z najkosztowniejszego drewna, brązu, żelaza i marmuru; Cynamonu i wonności, olejku i kadzidła, wina i oliwy, najczystszej mąki i pszenicy, bydła i owiec, koni i wozów, niewolników i dusz ludzkich. Owoce, których pożądała twoja dusza, opuściły ciebie i wszystko, co tłuste i świetne, opuściło ciebie i już nigdy tego nie znajdziesz. Ci, którzy tym handlowali i wzbogacili się na niej, będą stać z daleka z powodu strachu przed jej męką, płacząc i lamentując w słowach: Biada, biada tobie , wielkie miasto, ubrane w bisior, purpurę i szkarłat, przyozdobione złotem, drogimi kamieniami i perłami; Bo w jednej godzinie przepadło tak wielkie bogactwo; a każdy sternik i całe rzesze pływających na okrętach, i marynarze, i wszyscy, którzy pracują na morzu, stanęli z daleka; I wołali, widząc dym jego pożaru: Które miasto jest podobne do tego wielkiego miasta? I sypali proch na swoje głowy, i wołali, płacząc i lamentując: Biada, biada tobie , wielkie miasto, w którym, dzięki jego dostatkowi, wzbogacili się wszyscy, którzy mieli statki na morzu, bo w jednej godzinie zostało spustoszone. Raduj się nad nim niebo oraz święci apostołowie i prorocy, bo Bóg pomścił na nim waszą krzywdę . A jeden potężny anioł podniósł kamień, wielki jak kamień młyński, i wrzucił go do morza, mówiąc: Tak gwałtownie będzie zrzucony Babilon, wielkie miasto, i już go nie znajdą. I głosu harfiarzy, śpiewaków, flecistów i trębaczy nie będzie już słychać w tobie, i żaden rzemieślnik jakiegokolwiek rzemiosła już się nie znajdzie w tobie, i odgłosu kamienia młyńskiego już się w tobie nie usłyszy. I światło lampy nie zabłyśnie już w tobie, i głosu oblubieńca i oblubienicy nie będzie już słychać w tobie, bo twoi kupcy byli możnowładcami ziemi, bo twoimi czarami zostały zwiedzione wszystkie narody. W nim też znaleziono krew proroków i świętych, i wszystkich zabitych na ziemi." (Objawienie 18:1-24)

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

15 minut temu, expert napisał:

Tylko, że u nas katolików tak nie jest a Wy koledzy próbujecie mi wmówić , że lepiej ode mnie znacie moją wiarę.

a co ja Ci próbuję wmówić?

iż koncept boskości został wymyślony przez człowieka po końcu epoki zbieracko-łowieckiej, aby łatwiej było zsynchronizować manualną pracę ludzką w obrębie zwiększających się początkowych osad?   

8 minut temu, Bartik napisał:

1 . Dusza jest nieśmiertelna .

Jest dużo na ten temat w innym wątku tekstów biblijnych też jest sporo

ale ktoś może je "olać" jak Tal czwarte przykazanie dlatego postawię Ci pytania byś sam na nie sobie odpowiedział

"bójcie się Tego, który po zabiciu ma moc wtrącić do piekła."-mówi Jezus

Jak można wtrącić do piekła kogoś kto nie żyje? Jesli ciało się rozkłada to którą cząstkę człowieka można gdzieś umieścić tym bardziej na nieskończoność?

13 minut temu, Bartik napisał:

Co się dzieje z człowiekiem po jego śmierci 

jak Wyżej a poza tym

"Zaprawdę, powiadam ci: nie wyjdziesz stamtąd, aż zwrócisz ostatni grosz" mówi Jezus

JEśli moge stamtąd jednak wyjść to nie jest piekło . Niebo też nie bo jestem w miejscu w którym "oddaję długi" czyli gdzie? jak myślisz?

"powiedział do Jezusa: Panie, wspomnij na mnie, gdy przyjdziesz do swego królestwa. A Jezus mu odpowiedział: Zaprawdę powiadam ci: Dziś będziesz ze mną w raju"

łotr ukrzyżowany razem z Jezusem za chwilę dziś jeszcze ma być w raju w niebie a przecież umarł na krzyżu to jaka część człowieka dostała się natychmiast do nieba?

19 minut temu, Bartik napisał:

Kult wizerunków .

wyjaśniłem we wcześniejszych dzisiejszych moich wpisach , przeczytaj proszę.

19 minut temu, Bartik napisał:

Celibat .

Ty kupujesz system audio i robisz sobie "ołtarzyk" i starasz się słuchać jak najczęściej. Jest Ci ten system potrzebny by jak najlepiej odtwarzał muzykę i nikt Ci nie wmówi ,ze bez niego byłoby lepiej.

Podobnie celibat, słuzy do skupienia sie na Bogu, ci, którzy wybierają drogę kapłaństwa w katolicyzmie wiedzą, że to jest wartość i świadomie podejmują decyzje.

25 minut temu, Bartik napisał:

Do kogo się modlisz ? 

Do Boga Ojca Jezusa Chrystusa i Ducha Świętego czyli do Boga w Trójcy Świętej Jedynego.

16 minut temu, Tal napisał:

Biblia o kościele rzymskokatolickim...

A nie przyszło Ci do głowy ,żę to o Kościele Chrześcijan Baptystów 🙂

16 minut temu, kostropaty napisał:

a co ja Ci próbuję wmówić?

iż koncept boskości został wymyślony przez człowieka po końcu epoki zbieracko-łowieckiej, aby łatwiej było zsynchronizować manualną pracę ludzką w obrębie zwiększających się początkowych osad?   

Skoro lepiej się czujesz wierząc w to co napisałeś ...ok nic mi do tego. 🙂

1 minutę temu, kostropaty napisał:

zanudzić?

Dla ateisty zapewne ale dziś rozmawiałem z ludźmi wierzącymi ...choć chyba i Ciebie muszę do nich zaliczyć ... w końcu jest to znakomite wyznanie wiary 🙂

20 minut temu, kostropaty napisał:

koncept boskości został wymyślony przez człowieka po końcu epoki zbieracko-łowieckiej, aby łatwiej było zsynchronizować manualną pracę ludzką w obrębie zwiększających się początkowych osad

14 godzin temu, tencin napisał:

Powinieneś wszystkich tutaj przeprosić za obrazę inteligencji i zdrowego rozsądku.

Przeprosić to powinieneś ty za próby swojej prymitywnej manipulacji, ukierunkowanej chyba jedynie na poklas antyklerykalnego plebsu moralnego i generowanie OT w tym wątku. Zacząłeś od absurdalnych zarzutów pod adresem KK jako instytucji niemającej rzekomo prawa ingerencji w sferę świecką, a gdy wytknąłem ci brak rzeczowości i konsekwencji w argumentacji, nie znajdując logicznej drogi obrony zacząłeś oskarżać go o zgubny wpływ na wiernych. Apogeum absurdu i zwykłej bezczelności patrząc na fakt oceny moralnej dokonywanej przez ateistę, żeby nie powiedzieć przy okazji zwykłej głupoty. Natomiast, skoro już razem "wdepnęliśmy" w ten OT, to z pewnością nie po to by dodatkowo analizować w tym wątku rys historyczny i postawy Kościoła sprzed wieków. Pisałem wyraźnie, że Kościół nie był wolny od błędów ludzkich popełnianych przeszłości (jak chyba każda społeczność) i oczywiście nie miały one nic wspólnego z nauką wiary. Moja główna ocena odnosiła się jednak do czasów współczesnych i obecnego wpływu Kościoła na kształtowanie natury człowieka, a także procesów pokojowych. W tym względzie jako wspólnota duchowa ze swoim zwierzchnictwem w Watykanie, stoi on bezwzględnie na straży moralności we współczesnym świecie.

35 minut temu, Mark75X napisał:

W tym względzie jako wspólnota duchowa ze swoim zwierzchnictwem w Watykanie, stoi on bezwzględnie na straży moralności we współczesnym świecie.

No,może z wyjątkiem pojęcia "grzechu ekologicznego" wprowadzonego przez świeckiej pamięci biskupa Rzymu.

Cytat

Ważnym krokiem dla zwiększania świadomości i potrzeby ekologicznego nawrócenia jest encyklika Franciszka "Laudato Si'", nazywana często zieloną encykliką.

"Ta siostra [Ziemia] protestuje z powodu zła, jakie jej wyrządzamy nieodpowiedzialnym wykorzystywaniem i rabunkową eksploatacją dóbr, które Bóg w niej umieścił. Dorastaliśmy myśląc, że jesteśmy jej właścicielami i rządcami uprawnionymi do jej ograbienia. Przemoc, jaka istnieje w ludzkich sercach zranionych grzechem, wyraża się również w objawach choroby, jaką dostrzegamy w glebie, wodzie, powietrzu i w istotach żywych"

- pisze w "Laudato Si'" papież Franciszek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i wielu innych tez,które de facto miały/mają spowodować odejście KK od wiary katolickiej na rzecz "wspólnej religii"
Że tylko wspomnę wprowadzenie pahamamy do Watykanu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i pahamama  w towarzystwie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

12 godzin temu, expert napisał:

Gdzie w Biblii jest zakaz chrzczenia dzieci?

Przecież Jezus dał przykład i pokazał jak to się powinno robić. Ale lepiej nic nie kumatego dzieciaka już przyklepać do swojego grona. 

13 godzin temu, Jacchusia napisał:

Bzdurzysz. Jeśli ktoś coś twierdzi to powinien to  udowodnić, bo to nie chodzi o to jak dobrze pamietasz tylko jak dobrze zrozumiałeś zapamiętany przekaz. Cytowanie ma to potwierdzić lub nie.

Nadal marudzisz? Nie wzrusza mnie to, już napisałem. 😜

14 godzin temu, expert napisał:

Nie do końca. Ktoś kto przybywa do naszego kraju ma obowiązek przestrzegać naszych norm prawnych.

Ale ja zupełnie nie o tym, pomieszałeś wątki. 😉

13 godzin temu, expert napisał:

Nie podałeś faktów tylko własne opinie...oparte na ktoś gdzieś coś

Podałem, tylko Ty niewygodne fakty ignorujesz. Mogę to napisać jeszcze 1000 razy i nic się nie zmieni. Beton i koniec.

10 godzin temu, Mark75X napisał:

Przeprosić to powinieneś ty za próby swojej prymitywnej manipulacji

Intelektualnie poziom przedszkola. Potrafisz się tylko przekrzykiwać "a właśnie że to ty jesteś głupi". Dziecinada pomieszana z fundamentalistycznym bełkotem. To właśnie ludzie tacy jak Ty powodują, że tacy jak ja patrzą na religię z obrzydzeniem a na Kościół ze szczególnym. Piąta kolumna własnych przekonać i pewnie nawet o tym nie wiesz. Gratuluję.

Chrzest powinien być praktykowany tylko przez osoby świadome swojej decyzji, a więc nie mogą być chrzczone niemowlęta. W Biblii nie ma nakazu, by chrzcić osoby nieświadome swojej wiary. 

3 minuty temu, tencin napisał:

To właśnie ludzie tacy jak Ty powodują, że tacy jak ja patrzą na religię z obrzydzeniem a na Kościół ze szczególnym.

Tak to jest bardzo przykre… 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Godzinę temu, kghm napisał:

Przecież Jezus dał przykład i pokazał jak to się powinno robić. Ale lepiej nic nie kumatego dzieciaka już przyklepać do swojego grona. 

42 minuty temu, Tal napisał:

Chrzest powinien być praktykowany tylko przez osoby świadome swojej decyzji, a więc nie mogą być chrzczone niemowlęta. W Biblii nie ma nakazu, by chrzcić osoby nieświadome swojej wiary.

Kościół nikogo na siłę nie chrzci . Żaden ksiądz nie biega po domach w poszukiwaniu nieochrzczonych.

Czy i kiedy chrzcić to decyzja tylko i wyłącznie rodziców. To oni muszą przynieść/przyprowadzić dziecko do kościoła i poprosić Wspólnotę Kościoła o chrzest dla dziecka.

Dlatego jeśli ktoś oburza się, że został ochrzczony w wierze katolickiej niech ma pretensję do własnych rodziców.

Pierwszymi niemowlętami, które przeszły chrzest krwi były dzieciaki wycięte przez Heroda.

Kościół Katolicki obchodzi ich święto 28 grudnia

2 minuty temu, expert napisał:

Kościół nikogo na siłę nie chrzci . Żaden ksiądz nie biega po domach w poszukiwaniu nieochrzczonych.

Czy i kiedy chrzcić to decyzja tylko i wyłącznie rodziców. To oni muszą przynieść/przyprowadzić dziecko do kościoła i poprosić Wspólnotę Kościoła o chrzest dla dziecka.

Znam przypadek, kiedy ktoś z rodziny próbował ochrzcić dziecko wbrew woli rodziców, po kryjomu. Ksiądz o tym wiedział i namawiał do tego. Do chrztu wtedy nie doszło, ktoś zdążył rodziców poinformować. Niemniej do tej pory nie ma pewności, czy jednak chrzest się nie odbył w innym terminie. 

58 minut temu, tencin napisał:

Ale ja zupełnie nie o tym, pomieszałeś wątki. 😉

Mylisz się, mogę tolerować fakt, że w innej kulturze niechrześcijańskiej dokonuje się obrzezania dziewczynek, bo nie znam tamtej mentalności i moralności ale nigdy nie zgodzę się na taki proceder u nas w Polsce.

Teraz, tencin napisał:

Znam przypadek, kiedy ktoś z rodziny próbował ochrzcić dziecko wbrew woli rodziców, po kryjomu. Ksiądz o tym wiedział i namawiał do tego. Do chrztu wtedy nie doszło, ktoś zdążył rodziców poinformować. Niemniej do tej pory nie ma pewności, czy jednak chrzest się nie odbył w innym terminie. 

Sakrament udzielony pod przymusem nie ma żadnej mocy, tak chrzest jak i np małżeństwo

Teraz, expert napisał:

Mylisz się, mogę tolerować fakt, że w innej kulturze niechrześcijańskiej dokonuje się obrzezania dziewczynek, bo nie znam tamtej mentalności i moralności ale nigdy nie zgodzę się na taki proceder u nas w Polsce.

No to moja uwaga nadal w mocy.

BTW, klitoridektomia nie jest akurat powiązana z konkretną religią, tylko raczej ze zwyczajami kulturowymi, ale jest niestety praktykowana również przez wspólnoty wyznaniowe, wrosła synkretycznie w praktyki religijne. Dotyczy to również wspólnot chrześcijańskich (np. Nigeria, Tanzania, Niger) i judaistycznych (np. etiopscy Felaszowie).

14 godzin temu, Tal napisał:

Odwracasz kota ogonem... każdy wie że czcić ojca i matkę to znaczy szanować i miłować, a Ty praktykujesz kult maryjny...

Now wiesz. Tak jak każdy wie o tym, słyszy o tym w kościele "zwróćmy sie do...o wstawiennictwo" - oczywisćie to zależy kto tam chodzi i jak uważa.

Przeczytaj też:

Cytat

Zdrowaś Maryjo: Zdrowaś Maryjo, łaski pełna, Pan z Tobą, błogosławionaś Ty między niewiastami i błogosławiony owoc żywota Twojego, Jezus. Święta Maryjo, Matko Boża, módl się za nami grzesznymi teraz i w godzinę śmierci naszej. Amen.

Czy Boga prosisz o modlitwę? Do kogo ma się modlić?

1 godzinę temu, tencin napisał:

Znam przypadek,

Tak, też znam. To u Tuptusiów spod ósemki było...

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

Tak, też znam. To u Tuptusiów spod ósemki było...

Nie, to było u mnie. Dotyczyło mojego syna. Jeszcze jakieś alternatywnie inteligentne uwagi, czy już wystarczająco się zbłaźniłeś?

Godzinę temu, kghm napisał:

A kto był pierwszy Bóg czy Maryja? 

Pada tam u was deszcz? U mnie leje jak cholercia...

6 godzin temu, expert napisał:

Sakrament udzielony pod przymusem nie ma żadnej mocy, tak chrzest jak i np małżeństwo

Dlaczego nie ma mocy ? Prawie każde dziecko w Polsce jest w czasie sakramentu chrztu nieświadome że uczestniczy w bardzo ważnym wydarzeniu w swoim życiu. 

Edytowane przez Krzychu72
6 godzin temu, expert napisał:

Sakrament udzielony pod przymusem nie ma żadnej mocy

znaczy się to, że ochrzczono mnie za dzieciaka, a komunię i bierzmowanie z rozpędu wziąłem, coś zmienia w moim życiu?

8 godzin temu, kghm napisał:

Masz na myśli wiek chrzczonych ?

1 godzinę temu, Krzychu72 napisał:

Dlaczego nie ma mocy ? Prawie każde dziecko w Polsce jest w czasie sakramentu chrztu nieświadome że uczestniczy w bardzo ważnym wydarzeniu w swoim życiu. 

Tak jak pisałem za dziecko odpowiadają rodzice , to oni proszą KK o chrzest , oni za dziecko wyznają wiarę, w ktorej chrztu dla dziecka chcą i to oni zobowiązują wychować dziecko w wierze, w której dziecko chrzest otrzymało. Rodzice prawnie i skutecznie odpowiadają za dziecko dlatego sakrament jest ważny.

Godzinę temu, kostropaty napisał:

znaczy się to, że ochrzczono mnie za dzieciaka, a komunię i bierzmowanie z rozpędu wziąłem, coś zmienia w moim życiu?

Sam to powinieneś ocenić. Bóg na siłę nikogo nie zbawi. Jeśli powiesz mu ..wal się... to On Twoją decyzję uszanuje.

Edytowane przez expert
Godzinę temu, kostropaty napisał:

Tak, powinieneś załozyć rodzicom niebieską kartę.

1 minutę temu, Krzychu72 napisał:

Nie można porównywać chrztu Jezusa do chrztu ludzi. To jest zupełnie co innego.

Dlaczego nie można porównać?

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Masz na myśli wiek chrzczonych ?

Tak

8 godzin temu, expert napisał:

Pierwszymi niemowlętami, które przeszły chrzest krwi były dzieciaki wycięte przez Heroda.

Kościół Katolicki obchodzi ich święto 28 grudnia

Bzdura, dzieciaki składano w ofierze Molochowi już dużo wcześniej przed Herodem.

9 godzin temu, tencin napisał:

"a właśnie że to ty jesteś głupi"

Sam do takiego poziomu doprowadziłeś. Zacząłeś względnie przyzwoicie, gdyż mimo fundamentalnie chybionej oceny dot. moralnego prawa Kościoła do ingerencji w sferę świecką, utrzymywałeś przynajmniej pozorną rzeczowość argumentacji i powagę w formułowaniu przekonań. Z tego względu odniosłem się do któregoś wpisu, gdyż nie bawi mnie wymiana uwag podszytych tanią ironią, czy głupią kpiną zdradzającą "naocznie" kołtuństwo umysłu. Miałeś więc szansę na utrzymanie choćby powagi tej quazi-dyskusji. Nie moja wina, że ostatecznie wybrałeś drogę bezmyślnego ataku na wartości religii katolickiej i ich wpływu na wiernych. Tak jak napisałem, jest to potwierdzenie skrajnej niedorzeczności argumentacji w kontekście meritum zarzutów formułowanych przez kogoś o stricte ateistycznych poglądach, a więc wolnego od wyrażania przekonań na bazie doznań sfery duchowej. Myślę, że tu się zgodzisz (nie chcę już wyszukiwać numerów tych równie absurdalnych, co haniebnych postów, ale oczywiście możemy wrócić do konkretów jeśli jest jakaś wątpliwość). Chluby dla stanu umysłu one nie przynoszą, to na pewno. Chcesz uzewnętrzniać swoje poglądy na temat tej czy innej wiary, jej rzekomo zgubnego wpływu na wyznawców, OK, załóż inny wątek i tam jesteś jakby free, o ile nie naruszysz rzecz jasna reguł ustalonych regulaminem Moderacji. Unikniesz OT i szukania forteli to wyrażania wprost swojej pozornie skrytej, a jakże jawnie wrogiej postawy wobec Kościoła Katolickiego i nauki jego wiary.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.