Skocz do zawartości
IGNORED

Jak właściwie rozpoznać oryginał...

Roody

Rekomendowane odpowiedzi

Konkretniej japoński oryginał. Wykosztowałem się ostatnio na japoński soundtrack do Silent Hill 3 i niby wszystko jest na swoim miejscu, folia była, obi też, działa w sumie też (ale na przykład między utworami są słyszalne przerwy a nie powinno ich być, a no i didcman jej nie czyta...)

Ale do rzeczy, czy są jakiekolwiek oznaki, które mogą wskazywać na oryginalność japońskich płyt? Hologramy, powciskane gdzieś małe litery? Cokolwiek, żebym wiedział, czy pana z Allegro mam ścignąć czy zostawić w spokoju :-)

sposób jest prosty - ja biorę papier ścierny 300 i szlifuję nim całą płytkę - jak po tym zabiegu dalej gra - to oryginał a jak przestaje to podruba. Sposób 120% skuteczny i bezpieczny dla oryginalnych płyt

początkujący kolekcjonerzy japończyków rzeczywiście mogą nieopatrznie załapać się na sowieckiego (najczęściej) pirata;

temat dotyczy przede wszystkim wydań mini lp gdzie poligrafia w podróbach stoi na zaskakująco wysokim poziomie;

...wysokim, ale NIE japońskim!

znając inne tytuły z konkretnej serii wydawniczej nie ma problemu z rozpoznaniem pirata;

jest kilka niuansów, na które należy zwrócić szczególną uwagę:

- w japońskich edycjach card sleeve płyty są umieszczane w foliach ochronnych, podróby najczęściej bezpośrednio w papierowych kopertach

- i rzecz decydująca - informacja (jej zawartość) na środkowej/wewnętrznej części krążka

na poniższych obrazkach dwie wersje płyty Jethro Tull (nagminnie piratowany japończyk) o numerze katalogowym TOCP-67681;

która z nich jest oryginalną nie trudno zgadnąć...

wysoce zaawansowani fachowcy poznają legal z zamkniętymi oczami... po zapachu, mianowicie części składowe (card sleeve, koperta, wkładka z tekstami, czasami plakat bądź inny gadżet) oryginałów są zadrukowywane różnymi rodzajami farb i atramentów (pełne odwzorowanie wydania analogowego) :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1411-100009468 1182900227_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli mówisz o utworach połaczonych ze sobą, a w trakcie przejścia słychać przerwy to moim zdaniem jest to chamsko zrobiony pirat i to prawdopodobnie zrobiony z np. źle skopiowanego Mp3 itp. Niestety spotkałem się z czymś takim, zewnętrznie i na pierwszy, drugi rzut oka wykonanie super ale po włączeniu (znając oryginał) wielka KUPA.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

-> rafal_radom

Wazniejszy jest nie wyglad ale kod IFPI. Na zdjeciach jakie zaprezentowales wyraznie widac, ze jedna z plyt posiada kod IFPI L153.

Kod takowy jest niepodrabialny, przynalezny do maszyny tloczacej/tloczni, nadawany jest przez komisje Philipsa. Kod mozna wylaczyc, bądź mozna sie nie ubiegac o przyznanie kodu. Nie trzeba chyba wyjasniac, ze praktyki polegajace na wylaczaniu kodow badz nie staraniu sie o przyznanie kodu stosowane sa przez podejrzane wytwornie.

W Twoim przypadku IFPI L153 (jest to tzw. Mastering Sid Code) przyporzadkowany jest do tloczni Toshiba-EMI LTD. Japan co bez watpienia swiadczyc moze o posiadaniu oryginalu

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Alez wiem, ze wiesz :)

Problem w tym, ze oparles swe przeswiadczenie o posiadaniu oryginalu na malo wiarygodnych przeslankach typu: zapach, jakosc poligrafii, wrazenia wzrokowe itp.

Moze kiedys napotkasz CD pachnaca identycznie o super poligrafii (co nie jest obecnie problemem) i wowczas jedynym sposobem bedzie sprawdzic kod IFPI.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

yayacek

zwróć proszę uwagę co napisałem wyżej:

"- i rzecz decydująca - informacja (jej zawartość) na środkowej/wewnętrznej części krążka..."

czyli... wszystko gra jak sądzę i zgoda że cała "otoczka" pod postacią opakowania, etc. to jedynie są ciekawostki / wyróżniki;

pzdr

Roody,

looknij czy tu nie ma odpowiedzi:

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Podniosę wątek... Bo warto chyba. Nie wiem czy jest regułą, że Japończycy wkładają płytki do sympatycznych woreczków (dopasowanych kształtem do płyty cd, a nie zwykłe "kwadratowe"), ale w wielu płytkach tak mam. W niektórych nie... Swoją drogą to wydają Oni co kilka lat (miesięcy!!!) nowe edycje płytek - fajna zabawa ale kosztowna:) A tak na marginesie, kilka dni temu widziałem "pięknego", tekturowego pirata zespołu Metallica - kod IFPI oraz kreskowy jak się patrzy! Chyba pozostaje już tylko węch...:))) Pozdrawiam. Maciek

PS. Spotkałem się z tezą, ze chyba to już jakaś kontrabanda, praca "po godzinach" u autentycznego wydawcy, odrzuty z linii itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.