Skocz do zawartości
IGNORED

Densen DM10>małe kolumny z dobrym basem

georgix

Rekomendowane odpowiedzi

Densena DM10 kupilem do swoich Dynaudio Audience 50 - całkiem ładnie to gra razem (źródło Meridian 508) ale mam problem z doborem interkonektu i kablów gł. - na razie jako jedyny interkonekt przypasił (jesli chodzi o balans tonalny) VdH The Second (głośnikowy Wireworld Oasis V) - wycofał średnice i góre, bas ilościowo jest fajny nawet do słuchania housu czy techno - niestety, the Second nie do konca mnie satysfakcjonuje - troche zamula i dziwnie sie tego słucha na tym systemie - potrzebowałbym cos jak The Second, ale klase wyzej.

będę bardzo wdzięczny za wskazówki dot. kabli. Do tej pory słuchałem następujących:

Druga rzecz to taka, że obawiam sie, że chyba Dynaudio nie potrafią ladnie grac cichutko, a tak czesto lubie słuchac w moim 15m pokoju. Pięknie grają na głośności "teatralnej", ale to czasami dla mnie za duzo.

Czy ktoś z Was rozumie mój problem?

Zastanawiam się czy dalej szukac kabli czy moze rozglądać się za innymi monitorami?

• Redaktorzy

georgix - mam DM-10 i jeśli chodzi o monitory do cichego odsłuchu to bardzo dobrze sprawdzały się klony Mite (oryginały tez powinny się nadać ;) ). Z IC polecam Audionovą Phantoma -na pewno nic nie zamuli a z głośnikowców potężny bas a przy tym całkiem nieźle kontrolowany zapewni Kimber 8VS (a jeszcze lepiej 8TC).

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dynaudio ładnie grają nawet cichutko..., ale brak im chyba odpowiedniego wzmacniacza...

I w 15 metrach możesz mieć basisko, jak sie patrzy !

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Na temat wzmacniacza się nie wypowiadam, kiedys słuchałem i niewiele go pamiętam, poza tym, że wygląda super :) Nie wiem, jaki jest budżet na monitory. Jeśli "dobry bas" znaczy dla Ciebie tyle samo, co dobrze kontrolowany bas, to warto posłuchać monitorów z oferty ATC. Jeśli "dobry bas" miałby znaczyć super niski bas, to nie spodziewałbym się go z żadnych dobrze dostrojonych i poprawnie ustawionych monitorów. Wtedy pomyśl o dodatkowym subwooferze do uzyskania niskiego a przy tym cichego basu.

>Jeśli "dobry bas" miałby znaczyć super niski bas, to nie spodziewałbym się go z żadnych dobrze dostrojonych i

>poprawnie ustawionych monitorów.

No jest, z tej samej stajni.

...o ile mogę coś doradzić, to VdH The Secend zamień na The First Ultimate i bedzie cacy..... co do głośnikowych - pomyśl o Nordost Flatline Gold - te kabelki graja super średnicą - a jak wyczytałem z Twojego postu to z nią masz kłopoty......pozdrawiam - Andrzej.

zukzukzuk, 2 Lip 2007, 10:54

>Dynaudio ładnie grają nawet cichutko..., ale brak im chyba odpowiedniego wzmacniacza...

>I w 15 metrach możesz mieć basisko, jak sie patrzy !

Jest basisko i miodzio jak sie troche odkreci, niestety jak sie slucha cichutko to dominuje gora.

Bejnik, 2 Lip 2007, 22:01

>...o ile mogę coś doradzić, to VdH The Secend zamień na The First Ultimate i bedzie cacy..... co do

>głośnikowych - pomyśl o Nordost Flatline Gold - te kabelki graja super średnicą - a jak wyczytałem z

>Twojego postu to z nią masz kłopoty......pozdrawiam - Andrzej.

Super srednica jest prawie na kazdym lepszym IC (sluchalem w systemie Cardasa za 7kZl i bylo czarujaco - kto by pomyslal ile informacji gubia kable z nizszych polek, no ale 7 kzl to przegiecie, poza tym nie mial tego basu co mi trzeba), mialem nordost blue heaven, i zupelnie nie to brzmienie - strasznie bas trzyma z tylu i nie wtej ilosci)

The First Ultimate? Moze mi sie uda gdzies skombinowac - pozyczaja gdzies po wplacie na konto rownowartosci drutow?

Fr@ntz, 2 Lip 2007, 06:06

>georgix - mam DM-10 i jeśli chodzi o monitory do cichego odsłuchu to bardzo dobrze sprawdzały się

>klony Mite (oryginały tez powinny się nadać ;) ). Z IC polecam Audionovą Phantoma -na pewno nic nie

>zamuli a z głośnikowców potężny bas a przy tym całkiem nieźle kontrolowany zapewni Kimber 8VS (a

>jeszcze lepiej 8TC).

A tak trochę off-topic, Fr@nz a jak wygląda góra w Mietkach, mam zamiar poskładać sobie takie kloniki (właściwie to mam juz obudowę i terminale, wystarczy kupić głośniki, rurę br i trochę części na zwrotnice), jednak zastanawiam się, czy warto robić klony, czy lepiej użyć lepszego głośnika wysokotonowego np. takiego jak w USHER 520 ??? Co o tym myślisz?

georgix, 2 Lip 2007, 22:14

Cześć - jak nie masz daleko do Wrocka to służę swoim, co do basu to obecnie testuje w systemie głosnikowy furukawa "la scala" bas powala.....a gram na monitorkach....AE 1...sam jestem w "opałch" - czy "mięcho" i basior z furukawy, czy tez wypełnona do granic i selektywna średnica z flatline gold....? "bądź mądry i pisz wiersze..." - pozdrawiam - Andrzej.

• Redaktorzy

zoltar7 - można zamiast tonsila na górę wstawić np. aluminiowego Seasa - wysokie syskują na kulturze i jedwabistości.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Cześć - jak nie masz daleko do Wrocka to służę swoim, co do basu to obecnie testuje w systemie

>głosnikowy furukawa "la scala" bas powala.....a gram na monitorkach....AE 1...sam jestem w "opałch"

>- czy "mięcho" i basior z furukawy, czy tez wypełnona do granic i selektywna średnica z flatline

>gold....? "bądź mądry i pisz wiersze..." - pozdrawiam - Andrzej.

Witam,

jestem z Opola wiec do Wro daleko nie jest. W sobote w ogóle będę, bo jadę zobaczyć jak grają z winyli na Creamfields. Twoja propozycja mnie jak najbardziej interesuje, chociaz nie wiem jak to fizycznie czy logistycznie wykonac.

Furukawę ktoś mi juz wczesniej polecał - Własnie dzisiaj próbowałem pozyczyc do odsłuchu "La scale" w Katowicach, ale goście mają tylko 2x2,5m co wychodzi na 3kZl, a ja potrzebuje tylko 2x1m. Skąd Ty masz swoją? Cos mi intuicja podpowiada, ze Furukawa moze byc strzałem w 10.

pozdrawiam, jurek

georgix >>>

Co do basu przy cichym słuchaniu monitorków Dynaudio, zaptaj Lucmastera lub Berberysa.

Dla mnie basu nie było za mało, nawet przy cichym słuchaniu ( z Omakiem ). Ale słuchałem dość krótko.

Dlatego spytaj powyższych forumowiczów.

Nie jestem pewien, ale Denseny chyba w basie za bardzo nie błyszczą ...

Pzdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

georgix, 3 Lip 2007, 21:41

Cześć - furokawę mam z "secend handu" od kolegi (2 x 1,7 m) i raczej się juz z tym kablem na jakiś czas nie rozstanę :)....ewentualne odsłuch jest mozliwy ale ten weekend mam niestety "rodzinny" i będę poza wrockiem....niestety. Podaje Ci link do polskiego dystrybutora kabelka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakbyś sie sam zabawił w konfekcję to za 1,5 kzł miałbyś kabelki w zasadzie "na zawsze"....:)

Pozdrawiam - Andrzej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może bardziej niz kombinowac z kablami oplaciloby sie najpierw rozejrzec za lepszymi monitorami lub bardziej lubiacymi sie z Densenenm DM10?

W równoległym wątku o monitorach pojawiła sie nazwa ProAc Studio 100. Podobno dobre... Ktoś moze porównywał je z Audiencami 50/52?

>Bejnik, 2 Lip 2007, 22:38

Na poważnie myślisz, że kable Ci bas poprawią?

Znaczy co? oddadzą energię w tym paśmie? A skąd ją wezmą?

Masz kable zasilane? Czy wezmą z innego zakresu i przetransformują?

I jeszcze pewnie przesuną w dół pasmo przenoszenia kolumn?

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747, 6 Lip 2007, 01:37

Cześć - niestety nie jestem elektrykiem, fizykiem, akustykiem czy też inną osobą teoretycznie zaawansowaną w temacie i tym samym nie mogę udzielić Ci "fachowej" odpowiedzi na dosyć "napastliwie" sformulowany pakiet pytań i towarzyszących im twierdzeń....... :)

Mogę powiedzieć tylko jedno, po zmianie kabli głośnikowych z nordost flatline gold na furokawa "la scala" dźwiek w moim systemie wraźnie nabrał "masy" zaś bas jakby zyskał mocniejszą podstawę. Może to być rezultatem tego, że nordost wyraźnie preferował średnicę, która dominując zaburzała prawidłowy odbiór pozostałych zakresów przekazu.

Nigdy nie silę sie na kategoryczne - ex cathedra - formułowanie twierdzeń, zwłaszcza dotyczących dziedzin mi obcych. Co do audio, wyznaję jedną zasadę - to co prezentuje mój system audio, ma się podobać mi !!! ...innych o nim zdanie ma zasadniczo żaden wpływ na ewentualne wprowadzenie do niego zmian....zaś kryterium oceny, to wyłacznie moje ucho....:)))

Przepraszam za odrobine uszczypliwości, ale , moja uprzednia wypowiedź w niniejszym temacie, przekazująca tylko i wyłacznie, osobiste (czytaj subiektywne!) wrażenia z odsłuch dwóch kabelków zainteresowanemu tym koledzie, nie powinna byc przyczyną do tego by Twoja wypowiedź miała taka formę, jaką miała. Pozdrawiam - Andrzej.

>Jaro_747, 6 Lip 2007, 10:07

...oj, pomogło, pomogło....:) ...co złego to nie ja.....pozdrawiam :)

>annawroc, 6 Lip 2007, 11:17

....dzięki za "pomocną" dloń....:)

dzis dylematów ciąg dalszy - mój "staruszek" linn mimik stanął w szranki z opera consonance cd 2.2 i poległ w ciągu 30 sekund.....:(((, no i żeby utrzymać sie w temacie...ach ten bassss.....:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.