Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CDpro2 zasilany akumulatorowo

ThoraxLabs

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatecznie udało nam się skończyć projekt nad którym spędziliśmy 2 lata i który pochłonął mnóstwo naszego wolnego czasu. Założenie było ambitne ale udało się, zaprojektowaliśmy i wykonaliśmy odtwarzacz CD oparty o napęd CDpro2M. Ażeby nie było za łatwo 2 lata temu postanowiliśmy nie skorzystać z gotowego kitu DaisyLaser. Postanowiliśmy soft i hardware sterujący zaprojektować po swojemu. Otrzymaliśmy ostatecznie odtwarzacz CD typu TopLoad charakteryzujący się:

- odtwarzacz został zbudowany w oparciu o napęd CDpro2M,

- za zasilanie odpowiada bateria akumulatorów wystarczająca na 8 do 11h słuchania bez podłączenia urządzenia do sieci energetycznej. Po osiągnięciu rozładowania krytycznego automatyczna ładowarka domaga się podłączenia napięcia sieciowego (długo szukaliśmy podobnego rozwiązania wśród odtwarzaczy będących na rynku jednak bez rezultatów – jeśli ktoś ma informacje na temat seryjnie produkowanych CD z zasilanie akumulatorowym i napędem CDpro2M proszę o info),

- przetworniki zbudowane zostały w układzie dual mono, zaprojektowane na 2 osobnych obwodach PCB, zasilanych także z akumulatorów, pracują z częstotliwością LRCK 192kHz, i rozdzielczością 24bit,

- sygnał cyfrowy jest upsamlowany do 24bit, 192kHz, całość sygnałów cyfrowych audio taktowana precyzyjnym zegarem 24,576MHz zintegrowanym z obwodem upsamplera.

- stopień analogowy zasilany z akumulatorów oparty o wzmacniacze OPA627, full balans, bez kondensatorów w torze sygnałowym, regulacja głośności w celu zwiększenia funkcjonalności CD – wyjścia XLR i RCA

- wyjścia cyfrowe w formatach AES/EBU, COAX, Toslink, oraz I2S upsamplowane,

- zastosowano wyświetlacz VFD, którego niewątpliwą zaletą jest duża czytelność,

- zdalne sterowanie pilotem RC5 – standardowe funkcje + obsługa zaawansowana ładowarki (stan akumulatorów, wybór trybu pracy itp.)

- pokrywa górna zabezpieczająca wirujący CD, odsuwa i zasuwa się automatycznie po naciśnięciu stosownego przycisku,

- obudowa została zbudowana z frezowanych elementów aluminiowych

Więcej zdjęć na stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3375-100007897 1185493670_thumb.jpg

post-3375-100007898 1185493670_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

solidna i piękna robota!!

Thorax - może byś wrzucił kilka zdjęć na forum z 'bebechami' - trochę inspiracji nam nie zaszkodzi - jestem pewny, że paru osobom może nawet pomóc:)

... i nie chodzi mi bynajmniej o kopiowanie/klonowanie...

Pozdrawiam i życzę powodzenia!!

Wielki Szacun Thorax - chyle czoła przed osiagnieciem, sam od 3 miesiecy borykam sie z tworzeniem obudowy samej do CD ktorej skladam a to co widze w tym watku mnie porazilo i poczulem sie malutki ;). A tak na powaznie to co uzyles jako DAC? bo nawet nie widze jakiego uzyles chipu i sekcji wyjsciowej DAC'a. A wogole to zazdroszcze dostępu do dobrego zakladu obrobki mechanicznej, czy zleciles obrobke na zasadach w pelni wolnorynkowych jakiemus zakladowi czy tez masz wujka z warsztatem? pozdrawiam i jeszcze raz wydam z siebie AWE

Waldku to moze oficjalnie także złoże gratulacje :) Piękne to to jest :)

P.S. Miłego pomykania UFO :P

P.S.S. Koledzy chąc zdięcia rozbierane, ale czyż nie jest tak że najpiękniejsze kobiety świata pozują w bieliźnie ??:>

>

>P.S.S. Koledzy chąc zdięcia rozbierane, ale czyż nie jest tak że najpiękniejsze kobiety świata

>pozują w bieliźnie ??:>

ja tam lubię popatrzeć na bieliznę, ale prawdziwa inspiracja pojawia się jak leży ona (bielizna) odseparowana od kobiety:D:D:D

ThoraxLabs jak miło ja też z Krakowa (i to z takim wejściem).

Czy wasza działalność ma coś wspólnego z dr.Studnickim?

Bardzo go szanuje i jestem ciekaw czy jego "końcóweczki" są gotowe?

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Witam

W woli wyjaśnienia nad CD pracowały w sumie 3 osoby. Każda frezowana część obudowy została przez Łukasza wykonana własnoręcznie, tym razem nie kożystaliśmy z warsztatów, majstrów itp.

Jeśli chodzi o więcej zdjęć w wolnym czasie dorzucimy coś na forum, lub na tymczasową stronę.

>>wovo

Jeśli już komuś chcesz gratulować to powinien być to Łukasz - gdyby nie jego upór pewnie nadal grało by to podłączone na desce; jeśli chodzi o moje UFO to, jak mówi mój kolega "idzie jak dzida".

>> wilu żubr

Pana dr. znamy i szanujemy, jeśli chodzi o jego A klasowe końcówki to elektrycznie chyba powinny być już gotowe.

Pozdrawiam Waldek

Pięknie Thorax, pięknie!

Można spytać co jest sercem playera? Chodzi mi o DAC-i.

senicz przestań się już tyle onanizować nad swoim maranciuniem, a "laske" to sobie sam zrób.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

ThoraxLabs -chętnie bym posłuchał waszego DZIEŁA,może macie ochotę wpaść z CD do zaprzyjażnionego ze mną sklepu na ul.Rusznikarskiej-podłączymy dobre elementy towarzyszące,dobre kadle,pozmieniamy kolumny,wzmacniacze-dużo sie można dowiedzieć(nie był by to ogólno forumowy odsłuch na 15 osób)

P.s jak byłem ostatnio u Dr Studnickiego to widziałem trafa permanoylowe-użyliście ich w swoim CD czy to inny projekt?

Wizualnie kojarzy mi się z Chordem, nawet kształt logo podobny....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Krakowie są problemy z wykonaniem szczotkowania.

Prawdopodobnie jest to aluminium szkiełkowane (takie piaskowanie tylko drobinami szkła) ,a następnie poanodowane-tylko na zdjęciu wyszło jak RAL.

Ale piękna maszyna , ale jaka cena takiego cuda? .... nie trzymajcie tego w tajemnicy , jest wielu chętnych na takie klejnociki !!!!

A gdyby tak jakiś modelik na lampkach ?

Kosteczki i lampeczki, dla każdego coś miłego i biznesik zacznie się kręcić ,byleby cenki nie zabiły ?!!!

Jestem pod wrażeniem , jeżeli tak dobrze gra jak wygląda to podejmuje się reklamy na terenie Szczecina !!!!

Skoro produkt polski, może dałoby się zaprogramować komunikaty wyświetlacza po polsku? Byłoby ładniej... a audiofil cudzoziemiec, jak mu zależy, to tych paru słów w naszym języku się nauczy ;-)

Dlaczego wybraliscie "stratny" upsampling do 192kHz zamiast 4x 44.1kHz ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gratulacje, aż dech mi zaparło...

Wasze dzieło wygląda jak wymontowane z F16 :)))

Ciekawe jak ON gra ?

ps. znajdźcie kogoś z cyfrową lustrzanką ;-) bo wasz CD zasługuje na lepszą prezentację - jednym słowem kiepskie foty psują trochę ogólne wrażenie :(

• 2 tygodnie później...

Witam

>> Senicz

Brak komentarza,

>>wilu żubr

Jeśli chodzi o odsłuch to myślę że nie będzie z tym problemu – poza czasem oczywiście – w tej sprawie proszę napisz email (patrz w o mnie), ewentualnie w treści podaj numer telefonu oddzwonię. Już kilka osób z Krakowa kontaktowało się ze mną w sprawie odsłuchania sobie naszego CD, dla nas to ważne gdyż będzie to dobre doświadczenie przed realizacją następnych projektów kłębiących się w naszych głowach. Jeśli nie masz nic przeciwko może udało by się zebrać te osoby razem?

Co do p. Stadnickiego to CD jest w 100% naszym projektem i p. Stadnicki nie brał w nim udziału. Trafa miały być użyte w którymś tam DACu ale to nie nasz projekt

>>Marek

Bardzo trafna uwaga, stylistyka Chorda (sposób mocowania nóg) była dla nas inspiracją od pierwszego projektu DAC i tego nie ukrywaliśmy.

>>dragon66

Cena na 100% nie jest konkurencyjna dla kitów CDpro2M sprzedawanych przez chińczyków, jednak naszym celem było zrobienie CD z zasilaniem akumulatorowym potrafiącym pograć dobrych kilka godzin bez sieci 230V, a do tego upchnięcie tego w sensownej obudowie mieszczącej się na stole.

>>Elberoth

Wybraliśmy takie rozwiązanie, gdyż chcieliśmy ustawić przetworniki do pracy z maksymalnym sygnałem, oraz sprawdzić jak to będzie grać. Oczywiście zmiana częstotliwości upsamplera to tylko ogólnie mówiąc zmiana częstotliwości zegara na wielokrotność 44.1kHz a nie 48kHz.

Koniecznie musi być odsłuch , warto, aby w razie czego skorygować brzmienie lub nie !

Oczywiście tych opinii nie należy traktować w kategorii rekomendacji albo krytyki. Może w końcu Polacy pokażą Chinolkom i innym zadzierającym nosa , że nasze produkty potrafią namieszać w świecie audio !!!

Mimo wszystko nazywanie naszego DIY produktami jest troszkę nie na miejscu, nie robimy tego dla pieniążków ale z tzw pasji i z zamiłowania a to jest różnica. Produkty robione są dla zysku, jeśli audio zaczyna być robione dla zysku powstają "produkty" z supermarketu. Jeśli jednostkowy DIY kiedyś zamienia się w kilka sztuk to naszy zdaniem bardzo dobrze ale nie można tego traktować jako produkcji.

Oczywiście konkrować można z każdym jednak w naszym kraju wciąż mamy ograniczony dostęp - a jeśli jest to drogi, do dobrych jakościowo materiałów urządzeń np CNC do ich obróbki co już stawia nas na przegranej pozycji względem kitów z chin gdzie obudowy są na bardzow wysokim poziomie za śmieszną cenę.

Mam nadzieję na pojawinie się "Thoraxa" w Kaim lub na tegorocznym AS ;-)

Napewno juz z samego wyglądu zasługuje na wystawienie go, a jesli jeszcze gra tak jak wygląda....hmmm:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.