Skocz do zawartości
IGNORED

Z kulturą na TY

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytane w prasie - Gazeta Wyborcza ;

"Ponad 70% dorosłych Polaków nie uczestniczy w wydarzeniach kulturalnych"

"Nie chodzimy do filharmonii,opery,teatru,a nawet do kina.Nie słuchamy też muzyki poważnej ani ambitnego rocka.Najwieksza sympatią darzymy za to lekki pop,artystów z pierwszych stron kolorowych gazet oraz dinozaury polskiej piosenki."

"Doda według 44% Polaków jest najwybitniejszą artystką estradową."

Czy tu jest potrzebny komentarz ?

https://www.audiostereo.pl/topic/35043-z-kultur%C4%85-na-ty/

Może w dobie internetu pojęcie "kultura" zostało zdefiniowane w "trochę" inny sposób.

Poniżej fotka z portalu onet, z zakładki nazwanej właśnie "kultura" :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niestety zasłużeni w sprowadzaniu kultury do tego poziomu maja sie dobrze: TVN, Onet, RFM FM.

Tuzy chały i podajniki żle pojętej komercji.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

nie wiem co wy chcecie od Dody,fajna babka:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gutekbull

rozejrzyj się wokół siebie na ulicy i w robocie, a nawet wśród znanych ci osób, popatrz na 'elektorat' a potem pomyśl o 'elytach' politycznych i nie tylko i wszystko jasne! taki naród mamy to kto ma chodzić? ojciec rydzyk nie zachęca to i naród nie chodzi ;-)

z drugiej strony wchodzimy w temat ogólnej dostępności do kultury, kultury w polsce b-c-d itd. , cen biletów itd. dla ludzi, którzy coś z tego kumają (np. emeryci, ludzie o bardzo małych zarobkach, studenci itd.), a z różnych powodów nie mogą sobie na nią pozwolić, dostępności do tvp kultura vs tvp1/2 itd.

dokładnie, albo jeszcze gorsze badania wychodzą z czytelnictwem książęk.

mamz

DODA? Tak, to jest pewna doza kultury, zapewne. Jako Babka ma tyle w sobie kultury co babka w piaskownicy albo w piekarniku. Chociaz ta druga moze byc dziełem sztuki.

mamz, 28 Lip 2007, 11:47

>nie wiem co wy chcecie od Dody,fajna babka:)

Wręcz idealnie Doda wpisuje się w europejską kulturę charakterystyczną n.p. dla dzielnicy St. Pauli W Hamburgu ;-)

Specjalizacja: Instrumenty dęte.

xniwax

Mamy taka kulture jakie spoleczenstwo,pamietaj ze niejaki Tyminski w 1990 roku zdobyl prawie 4 miliony glosow w wyborach prezydenckich. Pozatym masz jeszcze: mocherowe berety(wszelkiego rodzaju prawica),postkomunistyczne towarzystwo wszelkiej mascii(lewacy). Czy wyobrazasz sobie ze ta wiekszosc naszego ludu kupi jakas ambitna plyte?

Watpie.

A doda taka czy inna musi istniec,lepsza doda niz mandaryna,ta pierwsza przynajniej umie spiewac na zywo.

Wyobrażasz sobie Dode w swoim łózku z tym śmiechem jej drugiego ja.

Zresztą jak widzę sprowadzasz kulturę do prokreacji bez prokreacji.

...wiec zadaje sie wylacznie z "ekskluzywnym" towarzystwem !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"dokładnie, albo jeszcze gorsze badania wychodzą z czytelnictwem książęk"

...ale zes watek zalozyl, nie wiem co powiedziec...moze takie czasy...

co jest dla mnie ciekawe? kolega ktory urodzil sie w wwie swiadomie spierdolil w okolice suwalk, zeby wachac kwiaty i zostawic wyscig szczurow, ma jakis tam fach i znalazl "spokojna" firme... po dwoch latach system go spowrotem wciagnal i niezaleznie gdzie siedzi to wielu sie przypierdala i caly czas cos chce od niego...

Upadek życia kulturalnego w III Rzeczypospolitej jest oczywiście faktem.Wiąże się on z prymitywną komercjalizacją instytucji kulturalnych ( co jest niezrozumiałe w przypadku publicznych mediów,teatrów itp.) oraz pauperyzacją konsumentów kultury czyli głównie inteligencji.Myślę,że zmiany na lepsze pojawią się gdzieś za 2-3 pokolenia kiedy wykształci się prawdziwa klasa średnia a sponsorami i mecenasami kultury będą wnuki obecnych rekinów finansjery.Przykładem może być Skandynawia.Gdzieś na początku XX wieku były to biedne,zacofane,rolnicze kraje które przeszły ogromną metamorfozę i obecnie szczycą się bardzo wysokim poziomem życia kulturalnego.Motorem tego zjawiska był postępujący dobrobyt oraz wzrastający poziom edukacji.

Tak,że niestety przyjdzie nam trochę poczekać.

>wojciech iwaszczukiewicz

Nawet jak sie doczekamy (choc juz nie my, niestety),

to ja nie bardzo wierze w tako kulture wyroslo z "dobrobytu" !

Prawdziwa kultura jest wrodzona, a jak sie w dodatku wymordowalo prawie cala inteligencje,

to ciekawszych rzeczy nalezaloby sie ewentualnie spodziewac za jakies kilkaset lat !

I z pewnoscia nie na pozywce, jaka plynie aktualnie z telewizji i innych przekaziorow !

parmenides=> miało być o kulturze ,a zrobil się śmietnik ;-)

A co do twojego pytania : odpowiem trochę przewrotnie, niechby ona tylko sie odezwała .................. to myślę ,

że większość by ja wygoniła ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.