Skocz do zawartości
IGNORED

Klotz LaGrange GY107 czy inny tani IC ?

don111

Rekomendowane odpowiedzi

chcę kupić 2 tanie interkonekty (max do 100zł, drugi IC między pre a końcówkę mocy), czy w tej cenie jest jakaś alternatywa do w/w kabelka ?

jeśli ktoś ma jakieś inne propozycje to prosiłbym o podanie i krótkie scharakteryzowanie, jak na brzmienie wpływa ten IC :)

przy okazji takie pytanie - czy IC pomiędzy przedwzmacniacz a końcówkę mocy również powinien być taki sam (lub podobnej jakości) ?

https://www.audiostereo.pl/topic/35244-klotz-lagrange-gy107-czy-inny-tani-ic/

ok dzięki za wpis ale prosiłbym o krótkie scharakteryzowanie kabelka którego polecacie, bo to że np ten RK50 rozkłada Cardasa to nic mi nie mówi (konkrety z grubsza - bas, średnica, wysokie, przestrzeń itd) :)

PS nawet nie wiem jak gra ten Cardas :P

Ponoć Klotz IY106 jest lepszy, na Allegro na zamówienie, cena=GY107. Lepszy jest Copperhead za 83 zł. Czasem zdarza się coś używanego w tej cenie. Ja mam Monster Interlink 300 mkII - na Allegro za 99zł - i sobie chwaliłem do czasu zmiany.

Cardas Crosslink-bardzo dobra,namacalna średnica,lekkie zaokrąglenie niskich tonów,świetna dynamika,dobrze sprawdza się przy energetycznych kawałkach rockowych ale i z electro-popu w stylu Depeche Mode też potrafi zrobić ciekawą prezentację.U dystrybutora bodajże 400pln,na allegro ze szpuli ok 100/m

AudioQuest Copperhead-wycofana średnica,bas konturowy,sprężysty ale trochę jednobarwny,nieurozmaicony,góra oszczędna ale nie ma mowy o ostrości,zapiaszczeniu-ładnie podana.Cenowo bardzo podobnie do Cardasa.

U mnie grają obydwa i w jakiś tam sposób każdy spełnia swoje zadanie.Biorąc pod uwagę ceny z allegro to całkowicie przyzwoite IC.

l'enfant sauvage

don, Gotham GAC2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

a tego Gothama da się kupić już zakonfekcjonowanego (i ewentualnie gdzie, czy tylko w siedzibie firmy ?) ?

i coś więcej o jego brzmieniu możesz powiedzieć ?

a odnośnie LaGrange 107 to o co chodzi z tym "przewalonym" basem ? słabo kontrolowany czy po prostu za duży ? i czy bas to jest jedyna różnica między 106 a 107 ?

Sorry że się wtrącam, ale czy ten interkonekt jest cokolwiek warty ? Pewnie nie, ale kto wie.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można z kablami kombinować, wszystko zależy od systemu, no i preferencji odnośnie dźwięku. Co do interkonektu to proponuję dwa gotowe do 100 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lancaster, 6 Sie 2007, 21:07

No właśnie dla czego 106 konkrety z jakim wzmakiem to będzie dobrze grało a z jakim żle i dla czego właśnie ? jestem na kupnie i nie chciał bym lutując gazowo srebrem do wtyczek Neutrika pieprzyć się dwa razy (idzie do mnie ten wzmacniacz co jest w o mnie ma dampingfactor 100 accuphase ze swoim 150 to nie jest ale musi narazie wystarczyć napędzać to będzie kolumny wysokoefektywne 98dB 8ohm)

Pozdrawiam

Rafael

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

mialem gy107 przez rok ,chciałem nim podbić slabą dynamikę hk970, ten kabel podbija dól rozlewając go i wycofuje średnicę. cierpi na tym stereofonia, dziala jak hiperbola na korektorach, subiektywnie podbija sybilanty przez wycofanie środka. naprawdę no name za 3 zety lepiej uśrednia

Mnie interesuje całkiem neutralny kabel bez własnej ingerencji przeżroczysty takowe sa ? w cenie 10-90zł ? Bo z opisu Piotrka 608 to właśnie wychodzi mi że wycofana średnica we wzmaku Sony TA-F 770 ES to zasługa tego kabla a nie złej gry wzmaka

Nie mam zamiaru przekrzykiwać się w czym i dlaczego jeden kabel jest lepszy od drugiego. Radze zainwestować 25 zł na RK50 z wtykami i porównać do któregokolwiek Klotza. Mniej pisania - więcej słuchania.

A co do Cardasa Croslinka to to jest jeden wielki zamulator, a jego brzmienia nie ma nic wspólnego z tym co prezentują dobre i prawidłowo grajace kable. Wywalony środek, przytłumiona kluchowata góra i do tego cena za takie coś ... nieporozumienie.

Interesuje mnie zakup 2 x 3 metra jakiegoś budżetowego IC do kolumn aktywnych. Interesujący jest dosyć (z opisu kogoś kto go konfekcjonuje) Sommer Spirit XXL - cena pewnie nieco ponad 100 zł za 6m. Za IY106 chcą ~85 za 6m. Niestety kable po 50 zł za metr odpadają. Nie wiem gdzie na Allegro jest ten RK50 - nie znalazłem takiego... A może chodzi o ten kabel made in ZSRR? Co możecie polecić - i gdzie to znaleźć?

Za kilka dni pewnie znowu wystawi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przypominam sobie ten szum medialny odnośnie RK50 póżniej okazało się to miną ale tej firmy nie tego sprzedawcy inny kabelek jest rewelacyjny jak pisałem do gościa czy da radę go sprowadzić to nie dostałem odpowiedzi.

Napisz do tego czlowieka - na pewno go jeszcze ma:

Ukryta Zawartość

Ja tego kabla uzylem do DIY kabli glosnikowych (Audionova Moonwalk poszedl won...). Warunek - odpowiednia konfekcja. Cechy: perfekcyjna wrecz detalicznosc i jakosc najwyzszych rejestrow (w tym tych na granicy slyszalnosci), bardzo szybki i konturowy bas (dopiero przy tym kablu uslyszalem "sinusoidalny" ksztalt fal 40-50Hz dla basu :)), srednica raczej chlodna/bez podbarwien (dla ocieplonych systemow idealna). Jezeli chodzi o "wady" (nie ma ich wiele, ale wymienic trzeba te, ktore moim zdaniem sa), to... kabel ten w przecietnej jakosci systemie dokladnie pokaze, ze system jest do d... Uwydatni i podkresli wady systemu, wiec jezeli z tym kablem bedzie "za ostro", "zbyt klinicznie" lub po prostu "bolesnie", to trzeba bedzie poszukac innego kabla (tzw. "zmulacza"), albo przebudowac elementy systemu.

I najwazniejsze: kabel bezposrednio po zakonfekcjonowaniu gra beznadziejnie... Nalezy dac mu okolo tygodnia na wygrzanie.

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

don111

Twoje oczekiwania do zmiany brzmienia są podejrzewam większe aniżeli dasz radę zrobić to kablem. Masz Samsunga, który ni cholery nie gra ciepło (a wierz mi że z nim nawalczyłem już nie mało), do tego Denona, który też średnicą nie wymiata no i chyba te Paradigmy do "mulących" też nie należą...

Ciężko Ci będzie coś wykombonować przy pomocy kabla. Ja przeczesując Klotze, Gothamy, Schultze trafiłem ostatecznie na Beldena i jakoś przy nim pozostałem. Wracałem potem do tych wczesniejszych ale w końcu to Belden dawał mi to "coś". Koszt koło 5-6zł/m plus konfekcja i jest OK.

Słuchając rozumu....

> Warunek -odpowiednia konfekcja.

Mogę poprosić o jakieś wskazówki? Nie jestem mistrzem lutowania.... Użyłbym Nakamichi lub Neutrik 373/352 i cyny ze srebrem, wiem że lut ma być gorący i krótki ale poza tym - zabij nie wiem :) Użyć kalafoni? Rozgrzać przewód/wtyk przed lutem?

lete,

co rozumiesz pod pojęciem "odpowiednia konfekcja"? nie rozwinąłeś tego wątku w swojej wypowiedzi o ruskiej srebrzance, a jest to - wg Ciebie - warunek dobrego działania tego 50-omowego kabla antenowego ;-) czy bez konfekcji da się go podłączyć, jako głośnikowy? ;-D

x.

Bałbym się stwierdzenia że RK50 do dobry głośnikowiec, chyba ze mówimy tu o wybebeszeniu go i zrobieniu innego kabla na bazie części z RK50. Moje wrażenie po słuchaniu RK50 którego mam też w domu jest takie jak piszą koledzy u góry. Klinicznie czysta i dokładna góra, niesamowicie olbrzymia i dokładna scena, środek także bardzo dobry ale bas ... w życiu nie nazwałbym tego czymś sprężystym, chyba że mówimy o drganiach nieskończonych :P Bas z RK50 jest potężny, większy niż z innych IC przy czym rozjechany jak nogi prostytutki, i tylko dlatego zrobiłem inny kabel który gra naprawde dobrze, ale czasami i tak wracam do RK50 bo poprostu gra dobrze i śmiem powiedzieć że do 300 zł żaden inny firmowy IC mu nie podskoczy.

Na głośnikowcach mam ER-14 i myśle że to najtańszy z dobrych głośnikowców, jednak ten z kolei zjada najniższe rejestry basu, ale mnie to nie przeszkadza bo nie mam 30cm kibli które schodzą do 25Hz :)

Jezeli chodzi o RK50, to naturalnie podstawowe kwestie to przyzwoita cyna bezolowiowa + ew. srebro (moze byc WBT, Cardas lub inna), do tego zlocone widly (absolutnie nie polecam bananow). Widly najlepiej takie, gdzie ogolna masa widel jest jak najmniejsza (relatywnie cienkie i nieduze). Takie sa najlepsze moim zdaniem (minimalny "wklad wlasny"). Mozna tez laczyc na "gole" druty (najlepsze polaczenie), ale niestety kabel jest dosyc sztywny i przy tym kruchy (bardzo szybko mozna ulamac koncowke, zatem polecam jednak widly). Odnosnie samej konfekcji, to po docieciu na wymiar warto kabel na koncowkach oczyscic do czystej miedzi (z nalotu teflonowego i srebrzenia). W przypadku stosowania biwiringu na bas (woofer/midwoofer) polecam prowadzic kabel podwojnie (lepsza "miesistosc" basu - nie bedzie tak "odchudzony"). Na wysokotonowke w zupelnosci wystarcza pojedyncze przewody. W przypadku stosowania single-wire, polecam od razu kabel prowadzic podwojnie. Odnosnie lutowania, filozofii wielkiej nie ma - nie za duzo, ale i tez aby jednak kabel sie trzymal (kabel winien przylegac do metalu widelek - najlepiej, aby nie "plywal" w duzej ilosci cyny). Do tego dobrze byloby kupic troche koszulek termokurczliwych i zarobic koncowki (zwlaszcza dla czesci podwojnej kabla, co zwiekszy jego trwalosc i ograniczy kruszenie sie metalu). To chyba tyle. Koszt kabla w wersji 2x3m + widly + koszulki + cyna nie powinien przekroczyc 200 zl (w przypadku kabla bi-wire, 6 zyl na kolumne).

W moim systemie gra naprawde bardzo dobrze - nie gwarantuje, ze u wszystkich zagra i wszystkim moze sie podobac :)

Pozdrawiam,

Lete

Jeszcze raz powtarzam producent RK50 ma znacznie lepsze kable w ofercie mnie nie chce się szukać ale może ktoś pogogluje i wstawi tabelki lub link tamte mają faktycznie potencjał

>Rafaell

Pozostaje pytanie, w jakich cenach mozna je dostac i czy bedzie oplacalne robienie z nich kabli (zwlaszcza glosnikowych)? Jezeli sa lepsze, to czy nie beda sporo drozsze (a wtedy kogo bedzie stac na wydanie juz co najmniej paru stow na tak naprawde eksperyment z kablem)?

Rafaell, czy udalo Ci sie posluchac jakiegokolwiek innego kabla tego producenta? Moze ktos inny slyszal i moze cos napisac?

>wowo

Odnosnie basu, to w przypadku glosnikowcow jest on wzorowy. Probowalem tez RK50 na IC - niestety, tu bardziej spodobal mi sie tani AQ Copperhead (byl bardziej rowny i brzmial przyjemniej).

Pozdrawiam,

Lete

Te głośniki są aktywne - więc podłączenie będzie przez IC a nie jako głośnikowy. W tym wypadku przydałby się chyba neutrik z odgiętkami, skoro jest łamliwy. Ale skoro jest "rozjechany jak ogi prostytutki" w basie to odpada niestety :)

Co do Copperheada, to o ile się nie myle jest w cenie ok 50zł/m, więc na 6m pójdzie mi jakieś 350 z wtykami. To dużo za dużo. A co z Sommer Spirit lub IY106? Gdzie dostać Beldena?

kvazar,

Z tym basem to wowo przesadzil... :) Sporo zalezy od konfiguracji systemu. U mnie bas z IC na RK50 byl rowniez bardziej, niz poprawny (mial rowniez zarysowane skraje pasma - w tym sporo najnizszego basu, gdzie moja m18wh dawala ladnie rade...). Po prostu RK50 przenosi wiecej, anizeli zwykly kabelek (np. wiecej, anizeli Copperhead).

Pozdrawiam,

Lete

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.