Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory na PHL Audio i Seas

zoller

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam zamiar zbudować monitory w oparciu o PHL Audio 1240 i Seas 27TBC/G. Generalnie 15 litrów obudowa, jako front 40 mm deska mahoniowa wyrezonansowana, reszta 25 mm MDF. Oczekuję propozycji dotyczących zwrotnicy i strojenia basreflexu.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/35889-monitory-na-phl-audio-i-seas/

Ewentualnie może być jeszcze Precision Devices PDN.8BM30 w takiej samej obudowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Wyszukiwarka, słowo kluczowe - PHL, autor - arturp. Wszystko chyba zostało już napisane.

Od siebie dodam że PHL ma sporo modów własnych membrany w przetwarzanym zakresie, może z niskim podziałem coś z tego będzie, choć jednak estradowy rodowód (efektywność za wszelką cenę) nie obiecuje za wiele odnośnie precyzji oraz spokoju na środku.

Cześć, piszę na pw bo wiem że Artur jest uczulony na niektóre głośniki i niektórych dystrybutorów :) i pewnie dyskusja skończyła by się tak jak wszelka dyskusja z Nim na TEN temat.

Pytam dlatego bo czytałem oczywiście wpisy Artura a sam mam zestawy z PHL 1120 i nie zauważyłem takich objawów jakie opisywał Artur. Gra to porównywalnie do zestawu V3 Akkusa, tzn, brzmienie jest podobne ale na pewno srednica nie krzyczy i nie jest wypchana do przodu tak jak chyba Artur sugerował. Są oczywiście różnice ale nie akurat takie o jakich pisał Artur.

Poza tym te głośniki wymagają jednak dosyc długiego wygrzewania i jest coraz lepiej.

Pozdrawiam, Rick.

Rick ,

nie żywię niechęci do okreslonych dystrybutorów a nawet jesli czasem jestem zawiedziony to i tak kupuję - bo często nie mam wyboru .

Natomiast wracając do PHL . Miałem 1340 . Ten głosnik miał tak nierówna charakterystyke ,że nawet z filtrem 4 rzędu z pułapkami nie dało sie tego wyrównać . Doły rzędu 5dB i rezonase rzędu 5dB juz od 1kHz ! Niby miał wysoka efektywnośc ale przy 200Hz był zaledwie 87dB wiec jak zacząłem go filtrowac aby szedł równo od 200Hz to stracił całą efektywność . Dźwięk stał się zamulony . Mimo to na średnicy było twardo i męcząco . Bas był skromny z podbitym wyższym co powodowało przeciąganie i wycie w okolicach 80-120 Hz . Zejścia basu nie było .

Średnica była bardzo szybka ale barwy płaskie i natarczywe . Przestrzeń nieciekawa - srednica przywiązana do głosników , scena wąska . Żadko sie poddaje ale tym razem nie pomogło nawet pokrycie membran silikonem ( dobrze że łatwo schodzi i nie zostawia plam ). Sprzedałem .

Takie sa moje doświadczenia . Mailowałem troche z kilkoma osobami ( np dystrybutorem tych głosników ) ale wszyscy sie wycofali z ich sprzedaży .

...there is no spoon...

Artur.

Dzięki za odpowiedź. Właśnie takiej konkretnej, spokojnej odpowiedzi oczekiwałem.

Moje uwagi wynikały po prostu z takiego a nie innego odbioru Twoich wcześniejszych wypowiedzi na temat głosników PHL.

Zobaczymy jak wyjdą pomiary ale to dopiero za kilka tygodni.

Z jakimi głośnikami je aplikowałeś? Chodzi mi o góre i dół.

Pozdrawiam, Rick.

Jeszcze nie wiem ile kosztuje ten precision devices, ale tani nie jest. Z przebiegu wynika. że ma dość liniową charakterystykę, a poza tym słyszałem kiedyś monitory w studio na podobnym głośniku tej firmy ale w połączeniu z tubowym Morelem i dźwięk ... po prostu kosmos. Jak będę miał cenę to dam wam znać.

Może jeszcze powiem z czym ma grać :)

CD Cairn Fog V2

Preamp Cairn Nanda

Power Amp Usher R 1.5

Inetrkonekty Stereovox HDSE

Głośnikowe Stereovox FIREBIRD (HDLS)

Zasilające Vincent

Listwa PAL Powerport SE

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

No cóż dystrybutor stwierdził, że jest to głośnik na zamówienie czas oczekiwania ok miesiąca i można wybrać rezystancje 4, 8 lub 16 ohm a cena oscyluje na poziomie 600 zł brutto.

Co wy na to ??

Nie myśl - słuchaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.