Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

otomeczek, 9 Sty 2010, 20:07

>No niezupełnie - bo wypraktykowałem oba ustawienia i u mnie nie było różnicy :)

>A jak skróciłem kable (z 2x5m na 2x1,5) to coś tam więcej usłyszałem

>Jestem zwolennikiem muzyki uzupełniającej pomieszczenie mieszkalne a nie audio-katakumb tylko do

>słuchania i to w jedynie słusznym ustawieniu (i niech synek się nie bawi obok sofy bo zaburza

>holografię)

jezeli jestes zwolennikiem olatrzykow

to Twoja sprawa

ale nie mozesz oczekiwac tego od innych

i dawc takich "zmysllnych " rad

masz naima ?

jezeli uzywasz kabli ponizej zalecanej przez producenta naima

mozesz wiecej uslyszec wiecej ... ale w serwisie w czasie naprawy

:)))))

freepio, 10 Sty 2010, 13:04

>Czy ktoś z szanownych się orientuje jak Naim uzasadnia takie długości kabli?

jest to uzasadnione filozofia ustawiania sprzetu

oraz projektem koncowki mocy ktora pracuje stabilnie

z kablami o odpowiedniej dlugosci

msiak, 10 Sty 2010, 15:36

>Ostatnio ktoś pytał mnie o vintage'owe Pionierki, których jestem miłośnikiem. Oto najcenniejszy z

>nich wszystkich. Pierwszym właścicielem, na początku lat pięćdziesiątych był mój dziadek.

z tego co wiem to tem pionier to jest producja polska na licencji szwedzkiej

Na licencji szwedzkiej była Aga. Pionier był konstrukcją Wilhelma Rotkiewicza. Uprasza się nie tworzyć nowej historii! ;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ten link do SCENARIO nie działa,bardzo mi siE podobał ten zestaw.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"jest to uzasadnione filozofia ustawiania sprzetu

oraz projektem koncowki mocy ktora pracuje stabilnie

z kablami o odpowiedniej dlugosci"

Chciałbym przeczytać uzasadnienie tych "ciekawostek" heh

"Wierzymy we wszystko co jest prawdą?!.. "

jajcasz77, 10 Sty 2010, 17:09

>z tego co wiem to tem pionier to jest producja polska na licencji szwedzkiej

To nie zupełnie tak. Diora produkowała radio Aga na licencji szwedzkiej pod koniec lat czterdziestych.

Pioniera zaprojektował polski zespół pod kierownictwem inż. Rotkiewicza, którego ja osobiście uważam za genialnego konstruktora. Człowiek ten miał niezwykłe wyczucie i umiał zaprojektować urządzenia o niezłych parametrach za niewielkie pieniądze.

Dwie najbardziej znane konstrukcje, przy których pracował to przedwojenny Detefon, czyli bardzo tani odbiornik, szczególnie potrzebny w rejonach wiejskich i właśnie Pionier, czyli radio o dość prostej konstrukcji ale przyzwoitych jak na lata pięćdziesiąte możliwościach.

Pioniery tak dobrze się spisywały, że ich projekt wykorzystywano przez mniej więcej dwie dekady.

Bardzo polecam każdemu majsterkowiczowi pogrzebanie w starych radyjkach. Własnoręczne odrestaurowanie Pioniera nie jest bardzo trudne a daje mnóstwo satysfakcji.

Niestety muszę odradzić taką zabawę osobą, które nie mają doświadczenia w naprawianiu elektroniki. Niby konstrukcje starych odbiorników są bardzo proste ale jest tam co najmniej kilka pułapek, które pomogą rozstać się z tym światem.

pozdrawiam i przepraszam za offtopica

areczek, 10 Sty 2010, 17:17

>Ten link do SCENARIO nie działa,bardzo mi siE podobał ten zestaw.

Rzeczywiście, przykleił mi się nawias do linka.

Polowałem na Scenario od dość dawna. Pierwszy element, który zdobyłem to tuner, który mimo prostej konstrukcji okazał się świetnym sprzętem. Ciekawostką jest możliwość sterowania przy pomocy pilota, co nie jest zbyt często spotykane w tunerach. Każdy klocek Scenario posiada swój odbiornik podczerwieni, dlatego nie trzeba ich łączyć dodatkowymi kablami sterującymi.

Trafiła mi się ostatnio szansa nabycia całego zestawu za przyzwoite pieniądze, więc skorzystałem z okazji i nie zawiodłem się.

Sprzęcik spisuje się bardzo dobrze, gra przyjemnym, relaksacyjnym dźwiękiem. Wygląda bardzo zgrabnie i służy mi za tło dźwiękowe do gabinetu.

Ciekawostką jest wzmacniacz, który po rozkręceniu wygląda jak końcówka mocy TA-N55ES

pozdrawiam

msiak, 10 Sty 2010, 17:24

>Niestety muszę odradzić taką zabawę osobą, które nie mają doświadczenia w naprawianiu elektroniki.

>Niby konstrukcje starych odbiorników są bardzo proste ale jest tam co najmniej kilka pułapek, które

>pomogą rozstać się z tym światem.

>

>pozdrawiam i przepraszam za offtopica

Jest dokładnie odwrotnie. Jest to prymitywne radio i bardzo łatwo naprawialne. Sam od tego zaczynałem i bardzo mile to wspominam. Ale dzisiaj szkoda byłoby takiego dawcy którego los byłby w cokolwiek niepewnych rękach;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 10 Sty 2010, 17:35

>>Niby konstrukcje starych odbiorników są bardzo proste ale jest tam co najmniej kilka pułapek,

>>które pomogą rozstać się z tym światem.

>

>Jest dokładnie odwrotnie. Jest to prymitywne radio i bardzo łatwo naprawialne.

Ależ właśnie to napisałem. Stare radyjka są bardzo proste i łatwo jest je naprawić ale trzeba uważać i wiedzieć co się robi.

Masz absolutną rację, że szkoda by było gdyby taki fajny zabytek został byle jak sklecony ;)

STEREO: Wasze ustroje

chcialbym bardzo zobaczyc na zdjeciach gdzies w dziale galeria....i sam pochwalibym sie chetnie.....moze na poczatek po zdjeciu ogolnym. "Widok na moj sprzet".....(przy fotografowaniu lampiakow prosze wylaczyc swiatlo sufitowe)......aparaty w dlon.

przedsmak tego co chialbym zobaczy ... więcej »

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

jazzga, 10 Sty 2010, 02:34

>Firebird, 9 Sty 2010, 18:22

>

>

>A co to za malowidło kolega ma na ścianie? Można zobaczyć zbliżenie? Pozdrawiam

Jazzga, dodałem link troche niżej. W kategori "music" page.1

Ukryta Zawartość

pozdr.

Ukryta Zawartość

elvis512, 10 Sty 2010, 17:18

>"jest to uzasadnione filozofia ustawiania sprzetu

>oraz projektem koncowki mocy ktora pracuje stabilnie

>z kablami o odpowiedniej dlugosci"

>

>Chciałbym przeczytać uzasadnienie tych "ciekawostek" heh

>

>"Wierzymy we wszystko co jest prawdą?!.. "

Każde kable mają swoje właściwości NIE SONICZNE ale elektryczne. I dlatego z jednym grają a z drugim już gorzej...

To bardzo proste i nie ma sensu niczego tłumaczyć.

Jak już kolega wyżej wspomniał, kable Naima są rozwinięciem "elektrycznym" końcówki mocy. Są dobrane parametrami aby jak najlepiej się sprawdzały. Naim zaleca odcinki nie krótsze niż 3.5m a to nie jest chyba jakaś kosmiczna długość.

Taka jest specyfika i filozofia tych urządzeń i albo się "to kupuje" jako całość albo (co radzę nieopierzonym) omija się Naima szerokim łukiem i szuka innej piaskownicy zainteresowań.

msiak, 10 Sty 2010, 15:36

misiak... ciekawa lektura obok tego Pionierka :)

A Sony prezentuje się baaardzo elegancko :)

Luxmany i winyle 

>elvis512, 10 Sty 2010, 17:18

Robaczku , zapenwe ta firma jest wiecej lat na rynku niz TY na swiecie

ma swoich zagorzalych zwolennikow jak i przeciwnikow

ze wzgledu na to ze oferuje

konkretny rodzaj dzwieku .

wykonuje to sumiennie od wielu lat powiekszajac grono zadowolonych melomanow

zeby taki rodzaj dzwieku uzyskac stosuje sprawdzone i powszechnie znane rozwiazania techniczne

nie ma tam miejsca na zadne voodoo

a jakie !?

@elvis512 pogoogluj sobie , poczytaj , tak jak pisalem jest naim klub do ktorego zapraszamy

moze cos zrozumiesz , moze nabierzesz oglady przed opluwaniem ?

:)

michal stabro, 10 Sty 2010, 15:40

>jezeli jestes zwolennikiem olatrzykow

>to Twoja sprawa

>ale nie mozesz oczekiwac tego od innych

>i dawc takich "zmysllnych " rad

Masz chyba jakąś schizę na punkcie "ołtarzyków"

Ja nigdy nie praktykowałem czegoś takiego i tyle

Po prostu sprzęt ma swoje miejsce - ale nie jest to nic o charakterze bez mała religijnym, gdzie umieszcza się sprzęt z namaszczeniem itd

To co Naim się psuje ze zwykłymi kabelkami czy jak?? Toż to jakieś kuriozum

Yotomeczek, 11 Sty 2010, 13:17

>To co Naim się psuje ze zwykłymi kabelkami czy jak?? Toż to jakieś kuriozum

Nie nie psuje się, ale może uszkodzić kolumny nazbyt mocnym impulsem.

Są różnie inteligentni ludzie, i między innymi taki kabel może poratować przetworniki.

Jak pisał michal - ZAPRASZAM do Naim Clubu i tam można się do edukować, i znaleźć odpowiedzi na nurtujące pytania...

Yotomeczek, 11 Sty 2010, 13:17

oltarzyk w przenosni to ustawniony tradycyjnie sprzet audio

czyli tak jak rdziles koledze i go krytykowales za dlugie kable

bo nie ustawil sprzetu pomiedzy glosnikami

nie chce mi sie pisac ponownie

wiec przekopiuje z mala korekta

;-/

@Yotomeczek

ma swoich zagorzalych zwolennikow jak i przeciwnikow

ze wzgledu na to ze oferuje

konkretny rodzaj dzwieku .

wykonuje to sumiennie od wielu lat powiekszajac grono zadowolonych melomanow

zeby taki rodzaj dzwieku uzyskac stosuje sprawdzone i powszechnie znane rozwiazania techniczne

nie ma tam miejsca na zadne voodoo

a jakie to srodki techniczne!?

@Yotomeczek pogoogluj sobie , poczytaj , tak jak pisalem jest naim klub do ktorego zapraszamy

moze cos zrozumiesz , moze nabierzesz dystansu do swojej wiedzy ?

Na imageshack.us jak wrzucasz fotki masz fajną opcję "Resize Image" i wybierasz rozdzielczość.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Zapisuj w JPG i pamiętaj by nie przekroczyć wartości "900".

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• Pokaż nowe odpowiedzi