Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

>skynyrd

No to opcje są dwie:

1. robisz dyfuzor taki jak za kolumnami ma forumowicz paulek.

Efekt bardzo kontrolowany i do przewidzenia. Koszt wysoki i wystarczy kupić :).

2. robisz pełno poziomych regałów za kolumnami. Ustawiasz bardzo dużo książek (pytanie ile ich masz w domu ? Ewentualnie czeka Cię zakup makulatury :)). Ustawiasz je tak by grzbiety raz były bardzo wysunięte do przodu, a raz maksymalnie schowane.

Książek akurat mam bardzo dużo, ale miejsca za głośnikami bardzo mało. Lubię stolarkę - chyba zrobię sobie coś takiego jak u pauleka - tylko to niezła zabawa klockami dystansowymi, żeby to jakoś nastroić itp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam, posiadam programy do projektowania/strojenia dyfuzorów zarówno 1 i 2 D. Oprócz podstawowych, ma także możliwość uwzględniania zaawansowanych parametrów takich jak kąt padania dźwięku na dyfuzor (co nieco zmienia pasmo, ale stosunkowo nieznacznie), odległość dyfuzora od słuchacza (dla niższych częstotliwości wymagana jest większa odległośc, inaczej dyfuzor jest nieefektywny) itp. itd.

Można projektować na różne wymiary, częstotliwości i etc. Jeżeli znajdę to podeślę linka, jak wróce z pracy. Program był chyba darmowy lub wymagał niewielkiej opłaty. Ogólnie jest ciekawy graficznie i ma niezłe możliwości.

System gra dobrze, albo nie....

skynyrd, ja miałem kiedyś taką półkę, robioną u stolarza. Był to kwadrat ok. 2x2 metry (nie pamiętam dokładnie).Głębokość 15cm i całość podzielona na kwadraty 15X15cm. Taka kratownica. Wisiała ta półka ok. 1metr nad podłogą, za stolikiem ze sprzętem audio. W co drugiej przegródce (jak na szachownicy) były płyty CD, w innych filmy na DVD, książki, bibeloty, miękkie maskotki, duże szyszki i tym podobne elementy rozpraszające. Później przyszło mi do głowy, że mogłem zrobić głębszą tę półkę i zróżnicować głębokość poszczególnych przegródek dystansami (tylna ścianka). Ale i tak ten ustrój dobrze spełniał swoją rolę, było dużo lepiej niż z pustą ścianą. A efekt wizualny na tyle dobry, że wielu znajomych nie wiedzących nic o głównym przeznaczeniu kratownicy chwaliło pomysł ze względu na estetykę.

Niektóre pomysły bardzo ciekawe - u mnie wielkimi krokami nadchodzą zmiany lokalowe (jeszcze kilka miesięcy i nareszcie będzie osobne pomieszczenie AV) - więc śledzę wątek z dużym zainteresowaniem.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

skynyrd, gdybyś robił sam takie ustroje, to daj znać ile Cię to kosztowało. Może i ja zrobiłbym sobie coś takiego, albo komuś zlecił. Niestety firmowe produkty są dość drogie.

Panowie chyba nie kolor czy jakość wykonanego zdjęcia stanowi tutaj meritum sprawy.

Poniżej zdjęcia które jak widać mogą czasami wprowadzić w błąd.

Panele wcale nie są takie ciemne jak na zdjęciach u paulek'a, jest to tylko kwestia aparatu, światła itd.

Zachęcam zainteresowanych tematem akustyki do przetestowania paneli.

Ukryta Zawartość

post-12535-100002383 1275323388_thumb.jpg

post-12535-100002384 1275323388_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4sound

Zdjecia,to mozna poprawic programem,lecz ceny Waszych produktow sa naprawde niemilosiernie drogie.

Widac sie to oplaca-lecz tylko firmie 4sound-ceny znam sa zajebiscie wysokie i koniec.

>>stary audiofil, 31 Maj 2010, 18:35

>4sound

>Zdjecia,to mozna poprawic programem,lecz ceny Waszych produktow sa naprawde niemilosiernie drogie.

>Widac sie to oplaca-lecz tylko firmie 4sound-ceny znam sa zajebiscie wysokie i koniec.

Jeżeli już poruszamy kwestie finansowe to zachęcam w takim razie do zapoznania się z cenami konkurencji...

"Zajebiście wysokie" to rzecz względna, w porównaniu z ceną np. kabli i w stosunku do efektu jaki można osiągnąć (nie boję się tego powiedzieć poprawy) Cena jest adekwatna przede wszystkim do nakładu pracy i odwrotnie proporcjonalna do efektu jaki można uzyskać. Kto skorzystał z naszych usług już to wie :))

>barmanekm, 31 Maj 2010, 15:39

Dla zainteresowanych, program do obliczeń dyfuzorów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Witam!Zgodzę się z tobą 4Sound,zastosowanie ustrojów,a przede wszystkim korekcja akustyki pomieszczenia,daje znakomite efekty.Dziwisz się,że ludzie kupują kabelki i wciąż zmieniają sprzęty?To jest prostsze.Po co wstawiać sobie jakieś dziwolągi do pokoju:)Ja się raz pochwaliłem swoją amatorszczyzną i co wyśmiali mnie!Kolega powyżej pokazał klasyczną aranżację,dla mnie bomba!A jaka reakcja?A tak poza tym,kto wogóle docenia akustykę.Ja kupiłem tylko dwie "skrzynki" i wiem jedno,to działa doskonale.Szkoda,że na następne muszę ciułać :)Pozdrawiam

kiedyś robiłem takie dyfuzory ze styropianu, działają dobrze są łatwe w wykonaniu i tanie, polecam udac się do firmy z wycinarką do styropiany, mnie jeden dyfuzor o wymiarach 1m x 1m kosztował około 100 zł, zaletą jest możliwość pomalowania go farbą emulsyjną w kolorze ściany ładnie się wtedy zlewa z tłem, skoro jest program do obliczania układu dyfuzora ... to po co przepłacać :)

Witaj Skynryd,pomierzyłem,grubość sklejki 6 mm.Oczywiście chodziło ci o dyfuzory Schroedera?Można zrobić z grubszej,łatwiej jest łączyć.Najważniejsza jest szerokość każdej przegrody(stała) i głębokość(zmienna).Na innym wątku widziałem fajne dyfuzory szczelinowe,estetyka dużo lepsza.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Dzięki za feedback ;) Szczególnie za moją pomyłkę w pisowni.

Mebelki BRW sa ok ale szczególnie choci mi o Waszą opinie o zbudowanych kolumnach.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

te "zwrotniczki" to na podłodze teraz leżą ?

mając je na zewnątrz jest super dostęp do dłubania w nich :))

normalnie większość firm pcha badziewne elementy bo i tak ich klient nie widzi lol

również życzę powodzonka w strojeniu

kaszio - jak Ty to stroisz? Na słuch?

Jak dla mnie, strojenie na słuch zawiera zbyt wiele zmiennych, które dobierane w ciemno, nie zawsze dają pożądane efekty.

Skrzynki - czy już jest dobry rozmiar? a może zasypać je piachem? A może zmniejszyć kubaturę?

Wytłumienie - czy jest już tak jak powinno być, a może lepiej będzie dodać go trochę? A może inny materiał tłumiący będzie lepszy? A może kombinacja materiałów tłumiących? Bass reflex - czy dobra średnica? Czy długość dobrze dobrana? A może lepiej by grało gdyby był umieszczony od tyłu? A może umieszczony od spodu lepiej by funkcjonował? Zwrotnica - strojenie na słuch to niekończące się modyfikacje. Trudno kiedykolwiek powiedzieć STOP. Skąd wiadomo, ze po dodaniu większego tłumienia tweetera nie zagra lepiej? A może inny podział dla niskotonowego? A może inny podział na zwrotnicy i inne tłumienie obudowy.

Jak widzę z forum DIY - wiele SUPER konstrukcji, zachwalanych jako najlepsze na świecie, wcześniej, czy później trafiają na allegro.

Bez profesjonalnych pomiarów wykonanie dobrze zestrojonych skrzynek to nie lada osiągniecie.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Zwrotnice byly liczone w kilku programach i z tych wyliczen wziąłem delte.

Widze ze bardzo sie martwisz ze stroje na słuch :) Spokojnie dodatkowo po wygrzaniu golosników (szczególnie Ushera ) bede robił pomiary uzywajac CLIO wiec easy ;)

To nie moja pierwsza konstrukcja i na allegro napewno nie wyladuje.

Zwrotnica jest na podlodze bo to daje bardzo szybki dostep do elementow. Jak widzicie elementy sa dobrej jakosci a jak juz bedzie wszystko po sprawdzeniu CLIO ok to zmieniam kondy na lepsze szczegolnie na wstedze. A jesli chodzi o tlumienie wysogiego to jest bardzo idywidualna sprawa, jedni wola wiecej wysokich inni mniej. Eleac daje taka mozliwość zaleznie do jakiego terminala podłaczysz. To narazie tyle bo sie wieczór zaczyna i trzeba isc posluchac. :)

Ustrój rozpraszająco-pochłaniający na ścianie tylnej :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

najlepszy z tego ustrój to homer: ) - jego mądrość wszystko pochłonie :))

- a ta kukiełka po lewej od homerka to dziwnie się głowa kojarzy :D

Master, ty zboku! dopóki nie powiedziałeś to nigdy bym nie pomyślał!

Oryginalny pokój. Jak są małe dzieci to z pewnością stylistyka usprawiedliwiona!:)

• Pokaż nowe odpowiedzi