Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

skoro mowa o malych Usherkach to ja rowniez ze swoich jestem bardzo zadowolony.

u mnie w salonie wygladaja tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

elektronika w trakcie powolnej ewolucji, wiklinowy koszyk ma byc zastapiony serwerkiem, pojawi sie DAC, lepszy wmzak i gramofon. tak przynajmniej planuje...

post-8164-0-21058900-1302599816_thumb.jpg

niestety w pokoju nie ma symetrii, z jednej strony czesciowo owarty na kuchnie, z drugiej sciana powoli przygotowywana na lekka adaptacje (dziwnym trafem porzadkowania wydaje sie wymagaja wyzsze czetotliwosci wiec moze jakies niewielkie piramidki pomoga). przykrywki juz przygotowane:

post-8164-0-68455600-1302600020_thumb.jpg

ps. napewno zauwazycie wiec prostuje: pokretlami sie nie bawie, wzmacniacz na stale cziala w trybie "direct", ale 3-latek grasuje.

Bardzo fajne rozwiazanie z tymi ustrojami akustycznymi,swietna pólka na sprzecik

Pozdrawiam

Tak, pilot bardzo prosty:

post-17230-0-54250100-1302300522_thumb.jpg

A tu podświetlenie maks (akurat kolor pomarańczowy):

post-17230-0-09905300-1302300584_thumb.jpg

I min:

post-17230-0-22055300-1302300607_thumb.jpg

W rzeczywistości wyglada to wiele lepiej, równomierniej.

Rewelacyjny Bajer i to jeszcze DIY jak sie nie myle ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Rewelacyjny Bajer i to jeszcze DIY jak sie nie myle ?

Tak, DIY :) Tasma LED RGB, sterownik, zasilacz i troche pracy z lutownica.

?👈

tak jak pisałem wyżej to ława nie stół, wyniosłem ją i nie zrobiło to słyszalnej różnicy, więc została.

sam sobie zaprzeczasz, bo nie uzyskasz dźwięku hd przez wzmacniacz stereo.

a tu się z tobą zgodzę, sam mieszkam w apartamencie m2.

Nie kumam to jak się słucha muzyki to już nie można mieć tv ?

może mi zabronisz mieć zmywarkę , mikrofale,itp ?

to specjalnie dla ciebie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pięknie, nawet TV jest na centralnym miejscu. ;)

Nie za wąsko trochę?

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

A tak BTW , jakiś czas temu miałem TV między kolumnami , ale niesymetrycznie . Scena była z prawej strony :) Teraz , po przestawieniu , mam trochę węższy rozstaw , ale symetrycznie.

I tak , wiem że to okno za kolumnami nie pomaga , ale nic nie mogę z tym zrobić :( .

M

Ukryta Zawartość

post-30368-0-53334300-1302710264_thumb.jpg

post-30368-0-80790800-1302710272_thumb.jpg

post-30368-0-77128800-1302710292_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A u mnie sie zezłociło. Nigdy nie przeczuwałem ze bede miał sprzęt tego koloru. Zawsze jakoś byłem za czarnym.

Ukryta Zawartość

post-17230-0-31175100-1302719563_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

taaaaaak to sie chłopcy zbiesili a ja dociążyłem zamowionymi granitami sobwoofer i monitory bx2 i kabelki zmieniłem na fajne....dzięki swawolny truchcie albo jakoś tak ..... i listwę zasilającą na taką z 5cioma gwaiazdami nagrody zamieniłem i mnóstwo jacka Danielsa wypilem a wy dalej w średniowieczu a do sluchania muzyki mi WON!!!! i nie gadać za wiele tylko udoskonalać z pokorą !!!! lubię czytac was jestescie fajni szacun :-) no i uczę się całe życie caaaaałe życie oj hopy hopy wielkie pozdro ps.czy wy wiecie że jesteście maniakami ... tak powiedziała mi rodzina haha

Edytowane przez patiaro

patiaro

chyba nadal jesteś pod wpływem "jacka sanielsa" ;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam szanowne forum :) Jest to mój pierwszy post,tutaj,ale na forach dziedziny audio udzielam się od dość dawna... z resztą,pewnie mnie znacie ;) (pozdrowienia dla Marcin-utopia)

Właśnie jestem w trakcie remontu pokoju z naciskiem na akustykę. Niby wszystko już wiem,co,jak,gdzie i dlaczego,ale gnębi mnie jedno pytanie: Czym się objawia i po czym poznać że pokój jest "przetłumiony"? Jakie wtedy są wrażenie w trakcie słuchania muzyki?

Marian bez urazy ale na słuch to sobie dużo rzeczy można robić ale nie akustykę w pokoju. Bez analizy wodospadowej to nie będziesz nic wiedział co powinieneś a czego nie. Co do pojęcia "prztłumionego" pokoju to trochę bzdura z tego co zauważyłem. Bo do odsłuchu podaje się czas pogłosu około 0,3 gdzie w większości salonów to jest ponad 1,2s. Może się okazać, że będziesz wytłumiał wycinek pasma i brzmienie będzie inne lub "prztłumione?" czy po prostu spaczone. Bo dość łatwo wytłumić 5Khz a im niżej to się robi gorzej, więc będą dziury.

Pomierz rezonanse pokoju bo jest ich dużo. Jak się ich pozbędziesz w dużym stopniu to zobaczysz, że charakterystyka pokoju zrobiła się jeszcze bardziej nie równa. Potem zabierz się za wyrównywanie i zmniejszanie czasu pogłosu do 0,3.

Pozdrawiam Arczi

Przepraszam,ale z tego co zauważyłem na zdjęciach w tym temacie to widać tylko jeden schemat ustawień ustrojów,czy jest to mały czy duży pokój. Moim zdaniem nie jest nie wykonalne przystosowanie pokoju do odsłuchu za pomocą informacji wyczytanych w necie,wiedzy z dziedziny akustyki i własnego słuchu. Podejrzewam że dla firm które przystosowują pomieszczenia jest to tak łatwe że jeśli chodzi o pokoje prywatne to lecą jednym schematem.

Powiedz,czy wyliczenie rezonansu pokoju jest aż tak trudne aby w tym celu dzwonić do firmy? Czy jest trudne ustalenie od czego odbija się dźwięk? Jeśli ktoś nie słyszy dźwięku odbitego to moim zdaniem jest z lekka przygłuchawy i może sobie podarować drogie ustroje bo i tak różnicy nie usłyszy. Ktoś już pisał że te magiczne ustroje to kicha,że nawet regał z książkami zrobi to samo z dźwiękiem co ten ustrój...

Czyli mam rozumieć że grube zasłony,dywan i regały z książkami nie wystarczą? muszą to być drogie ustroje i najlepiej zamontowane przez firmę? Moim skromnym zdaniem chyba nie :)

Chyba odpisujesz nie na tego posta co trzeba... Dopowiadasz sobie dużo rzeczy, których ja nie poruszałem.

Z tą ironią to nie mój poziom dyskusji więc dziękuję za rozmowę z Panem.

Pozdrawiam Arczi

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

W pomieszczeniu, w którym słucham gra tak „zwyczajnie” dobrze, ale gdyby nie grało, to szukałbym pomocy u fachowców i kupował ustroje. Nie wszystkie problemy da się rozwiązać przy pomocy skrzynek po owocach, korków po winie czy papierowych wytłoczek po jajkach. Czemu nie skorzystać z gotowych rozwiązań, jeżeli takowe istnieją i komuś bardzo zależy na dobrym dźwięku.

Moje „naturalne” ustroje:

post-25816-0-03011300-1302968809_thumb.jpg

post-25816-0-68651200-1302968860_thumb.jpg

Chyba odpisujesz nie na tego posta co trzeba...

Odpisałem na twojego posta:

Marian bez urazy ale na słuch to sobie dużo rzeczy można robić ale nie akustykę w pokoju. Bez analizy wodospadowej to nie będziesz nic wiedział co powinieneś a czego nie.

Moim zdaniem nie jest nie wykonalne przystosowanie pokoju do odsłuchu za pomocą informacji wyczytanych w necie,wiedzy z dziedziny akustyki i własnego słuchu.

Czy wyliczenie rezonansu pokoju jest aż tak trudne aby w tym celu dzwonić do firmy? Czy jest trudne ustalenie od czego odbija się dźwięk?

Czyli mam rozumieć że grube zasłony,dywan i regały z książkami nie wystarczą? muszą to być drogie ustroje i najlepiej zamontowane przez firmę? Moim skromnym zdaniem chyba nie :)

Nie zarejestrowałem się tutaj aby się kłócić,tak jak Wy lubię dobry dźwięk i będę robił wszystko aby to osiągnąć... ale na pewno nie za grube pieniądze nieadekwatne do efektu końcowego. Po za tym,będę podwójnie uradowany gdy dojdę do tego tylko i wyłącznie swoją ciężką pracą. Mam dobry słuch,więc będę słyszał czy dany ustrój coś daje czy też nie,czy będzie lepiej czy gorzej. Na tym to polega prawda? To Ja będę słuchał muzyki w moim pokoju a nie kto inny,nikt Mi nie wmówi że "to nie gra" po zobaczeniu zdjęcia pokoju... to tak jak bym pokazał szklankę soku pomarańczowego wyciśniętego własnymi rękoma a ktoś by mi wmawiał że ten sok jest nie dobry bo nie jest sokiem znanej firmy.

nosferartur, możesz wrzucić jeszcze jedno foto, tak żeby centralnie ująć system - z 2 kolumnami?

Jestem właśnie w trakcie remontu pokoju i chętnie podejrzałbym rozwiązania, bo Twój pokój ma niewątpliwie fenomenalny klimat.

Oczywiście klocki i Zu Audio to już zupełnie inny temat :) Jak duże jest pomieszczenie? I jak daleko siedzisz od głośników?

Piękny system!

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Mój pokój ma wymiary 4x4 i wysokość około 3 m. Nie należy więc do największych na świecie, ale Druidy dają sobie radę, ich bas nie jest narzucający się. Po odsunięciu od ścian bocznych kreują mi tutaj właściwych sobie rozmiarów, realną scenę. Przy naturalnej głośności instrumentów odczuwalna jest ich naturalna wielkość i odległości między nimi. Pewnie gdybym miał troszeczkę więcej powietrza za plecami było by lepiej, ale to najtrudniejszy up grade.

Odległość osi głośników od siebie: 2,30m, odległość każdej od moich uszu to w przybliżeniu 3-3,10m.

Niestety nie mogę zamieścić zdjęć robionych centralnie. Mój aparat nie dysponuje taką ogniskową. Spróbuję z pożyczonym za jakiś czas, a może wystarczą te:

post-25816-0-82996000-1303149437_thumb.jpg

post-25816-0-11469000-1303149460_thumb.jpg

Mój pokój ma wymiary 4x4 i wysokość około 3 m. Nie należy więc do największych na świecie, ale Druidy dają sobie radę, ich bas nie jest narzucający się. Po odsunięciu od ścian bocznych kreują mi tutaj właściwych sobie rozmiarów, realną scenę. Przy naturalnej głośności instrumentów odczuwalna jest ich naturalna wielkość i odległości między nimi. Pewnie gdybym miał troszeczkę więcej powietrza za plecami było by lepiej, ale to najtrudniejszy up grade.

Odległość osi głośników od siebie: 2,30m, odległość każdej od moich uszu to w przybliżeniu 3-3,10m.

Niestety nie mogę zamieścić zdjęć robionych centralnie. Mój aparat nie dysponuje taką ogniskową. Spróbuję z pożyczonym za jakiś czas, a może wystarczą te:

nosferaartur

Najważniejsze że Ci się podoba co prawda pomieszczenie bardzo trudne (kwadrat) myślę że w pomieszczeniu trochę bardziej wydłużonym grało by to wiele większą sceną

Ale ciekawe ustroje

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Tak na ucho, to scena jest poprawna, tyle, że jestem nią troszeczkę przytłoczony. W kameralistyce problem nie istnieje(oczywiście), ale już z orkiestrą…, jest o czym marzyć.

Ładna kolekcja płyt :)

Kolumny to chyba Avance, tyklo nie wiem który model - 509?

Nie widać co i jak na ścianach, ale to co mi przychodzi do głowy to zagospodarowanie rogów pomieszczenia widocznych na zdjęciu - chociażby jakimiś kwiatami.

Poza tym, czy szyba w regale nie wpada Ci w rezonanse?

Nosferatur, gratulacje pięknego klimatycznego pomieszczenia. Twój opis i zdjęcia sa dla mnie o tyle cenne, że mam pokój o b. zbliżonej powierzchni, tyle, że innych wymiarach. Kolumny ustawiłem na dłuższej ścianie i mam trochę ten sam problem co Ty, tzn. bliskość do ściany za miejscem odsłuchowym. Ale da się to obejść.

Gratulacje wyśmienitego sprzętu. I wcale nie jest tak, że przy takich klockach pomieszczenie traci na znaczeniu. Myślę, że staje się tym bardziej ważne, bo akustyki się nie oszuka.

Powrót po dłuższej przerwie...

Witam

A to moja świątynia muzyki :)

Ukryta Zawartość

post-24264-0-79399700-1303399033_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne AkustyKi cieszą me oko :-)

Możesz napisać kilka zdań po zmianie z HDMX - masz je wpisane w "O Mnie".

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

• Pokaż nowe odpowiedzi