Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

EcstazY, najszybciej do zmiany to DAC, powinno być jeszcze lepiej.

Odczułem ogromną różnicę po wymianie kabli. Tzn. poprzednie Audioquest Indigo ze względu na krótkie odcinki zamieniłem na Cordiala i dopiero po dwóch tygodniach dostałem Audioquesta- różnica była przeogromna. Nigdy nie byłem "kablarzem", ale tutaj nastąpiła przepaść.

Co do DAC'a to Nano znacząco zmniejszyło ilość szumów w stosunku do zintegrowanej. W którym kierunku proponujesz odsłuchy?

Witam, i ja zaprezentuje swoje pomieszczenie odsłuchowe które jest nadal w rozsypce – próbuje coś wykombinować z ustrojami a mam małe pole do popisu tylko niecałe 14 m^2. Obudowy do wymiany, zamarzyłem sobie takie fikuśne. To jest mój wakacyjny plan. Apropos gdyby któryś z Panów miał jakiś pomysł na ustroje prosił bym o poradę. Kolumny to AkustyK’i RD 12, Yamaha AX-900 i CDX-900 po lekkich modyfikacjach.

Aha, przepraszam za zdięcie, kiepski ze mnie fotograf.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Spoko, ax-900 to bardzo dobry wzmaniacz

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam, i ja zaprezentuje swoje pomieszczenie odsłuchowe które jest nadal w rozsypce – próbuje coś wykombinować z ustrojami a mam małe pole do popisu tylko niecałe 14 m^2. Obudowy do wymiany, zamarzyłem sobie takie fikuśne. To jest mój wakacyjny plan. Apropos gdyby któryś z Panów miał jakiś pomysł na ustroje prosił bym o poradę. Kolumny to AkustyK’i RD 12, Yamaha AX-900 i CDX-900 po lekkich modyfikacjach.

Aha, przepraszam za zdięcie, kiepski ze mnie fotograf.

Ukryta Zawartość

eno wydaje mi sie ze te kolumny akustyka zasługują na lepszą elektronikę, jakis naim, musical itp. u mnie monitory na revelatorach pieknie grały z musicalem A2 lub A3 i CD naima 3

Ukryta Zawartość

To może ja dla odmiany wyskoczę ze zdjęciem nagłośnienia które czuwa nad nastrojem w sypialni.

O, K... Takie "potwory" w sypialni...

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Ekhm.. Witam, nieśmiało wszystkich tłumnie tu zebranych audiofilskich sióstr i braci :-)

Dziś jest mój debiucik na tym forum i już na wstępię zamieszczam zdjęcia mojego mikro music roomu do wnikliwej i ostrej oceny!

Nie jest to co prawda powalająca Hi-Endowa konfiguracja ale jestem i tak z niej dumny :)

a rysuje się to to muzyczne gniazdko następująco:

wzmacniacz: CAMBRIDGE AUDIO AZUR 340A

odtwarzacz CD: CAMBRIDGE AUDIO AZUR 540C

kolumny: QUADRAL ALTO PHONOLOGUE MK V ( 4 ohm )

kable do CD: AUDIONOVA PROTEUS MK II

kable do kolumn: AUDIONOVA MOONWALK SIGNATURE MK II + BANANKI PROLINK

kabel zasilający wzmacniacz LAPP + wtyki BALS i SCHURTER 1,5m

kabel zasilający CD DIY typu solid core ( trzy skręcone przewody o łącznym przekroju 4,5 mm2 na każdą z żył roboczych i dwie o łącznym przekroju 3mm2 jako żyła uziemiająca. Całość w nylonowym oplocie z wtykami: IEC SCHURTER 15A Typ 4782.0100 i sieciowy gumowy typu schuko 16A )

listwa zasilająca: ORVALDI ORV-6 internet

ROZSTAW POMIĘDZY KOLUMNAMI TO TYLKO 91,5cm. PRZY CZYM DO ŚCIANY 33cm. I MEBLI 3,5cm. ( nie mam jak widać nadmiaru przestrzeni )

Słucham ROCKA, MUZYKĘ ALTERNATYWNĄ, HIP HOP & inne mieszanki..

Macie jakieś sugestie co do konfiguracji? Co można by ulepszyć i zrobić na plusik???

Pozdrawiam Was zarażeni i przesiąknięci do szpiku kości, pozytywnie zakręceni, audiofile i melomani :)

Ukryta Zawartość

post-36108-0-10611400-1309543316_thumb.jpg

post-36108-0-20123700-1309543333_thumb.jpg

post-36108-0-46118500-1309543351_thumb.jpg

post-36108-0-26552400-1309543362_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli nie da się inaczej ustawić głośników to nie ma sensu dłubać w elektronice...j

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

No kolumny są narazie że tak powiem ekhm uziemione ;-) "Kompresowane" i osaczone z obu stron przez szafy ale.. i tak nie mam powodów do narzekań bo nieraz zaskakują ponadprzeciętną szczegółowością przekazu :)

PS. Jest możliwe aby te Quadrale Alto MKV kosztowały w 2004 roku aż 6800 złotych???! ( orientuje się jakiś najstarszy forumowy góral? ) Pytam ponieważ sprzedający mi je jegomość ponoć tyle za nie wypłacił w co nie chce mi się jednak najzwyczajniej wierzyć zważając na to, że ja zakupiłem je od niego za 550 PLN ;-) i wiem.. czas robi swoje ale żeby... ?!

PS. Czasami wychodzę z nimi na "spacer" do dużego pokoju żeby świeżej "pooddychały" i trzeba przyznać że swoje walory dźwiękowe mają :-) Grają delikatnie pod żaluzją i w lekkim macie ale to co płyta "wydrapie" to one z pewnością przekażą bez większego zająknięcia :-) Są elastyczne, gibkie i.. ekhm przepraszam to nie miejsce na rozpisywanie ;)

No szkoda że nie masz miejsca w pokoju,ale najważniejsze że Tobie się podoba ich gra. Ja też nie mam za dużego pokoju lecz moja przewaga polega na tym że mam do zagospodarowania całą szerszą ścianę na audio,jestem właśnie w trakcie planowania co na niej będzie.

To mój dzisiejszy ustrój akustyczny :) Brakuje mu tylko ubranka - ma też trzech braci :)

Wymiary 315x2000mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

Imacman a coś ty tam rurę kanalizacyjną wstawił :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Dokładnie :) Robi za rezonator Helmholtza.

Zainteresowanych zapraszam do mojego wątku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiecie co głupie, rury kanalizacyjne z deklami - ale jak poprawiły brzmienie systemu - bas stał się super dokładny, jest go więcej, ale nie jest rozlazły, wszystko jest na swoim miejscu.

Ekhm.. Witam, nieśmiało wszystkich tłumnie tu zebranych audiofilskich sióstr i braci :-)

Dziś jest mój debiucik na tym forum i już na wstępię zamieszczam zdjęcia mojego mikro music roomu do wnikliwej i ostrej oceny!

Nie jest to co prawda powalająca Hi-Endowa konfiguracja ale jestem i tak z niej dumny :)

a rysuje się to to muzyczne gniazdko następująco:

wzmacniacz: CAMBRIDGE AUDIO AZUR 340A

odtwarzacz CD: CAMBRIDGE AUDIO AZUR 540C

kolumny: QUADRAL ALTO PHONOLOGUE MK V ( 4 ohm )

kable do CD: AUDIONOVA PROTEUS MK II

kable do kolumn: AUDIONOVA MOONWALK SIGNATURE MK II + BANANKI PROLINK

kabel zasilający wzmacniacz LAPP + wtyki BALS i SCHURTER 1,5m

kabel zasilający CD DIY typu solid core ( trzy skręcone przewody o łącznym przekroju 4,5 mm2 na każdą z żył roboczych i dwie o łącznym przekroju 3mm2 jako żyła uziemiająca. Całość w nylonowym oplocie z wtykami: IEC SCHURTER 15A Typ 4782.0100 i sieciowy gumowy typu schuko 16A )

listwa zasilająca: ORVALDI ORV-6 internet

ROZSTAW POMIĘDZY KOLUMNAMI TO TYLKO 91,5cm. PRZY CZYM DO ŚCIANY 33cm. I MEBLI 3,5cm. ( nie mam jak widać nadmiaru przestrzeni )

Słucham ROCKA, MUZYKĘ ALTERNATYWNĄ, HIP HOP & inne mieszanki..

Macie jakieś sugestie co do konfiguracji? Co można by ulepszyć i zrobić na plusik???

Pozdrawiam Was zarażeni i przesiąknięci do szpiku kości, pozytywnie zakręceni, audiofile i melomani :)

Thomas, najważniejsze, że się Tobie podoba. Jak byś kiedyś chciał coś zmieniać, to z grubszych rzeczy pozbądź się cambridga a w międzyczasie audionovej. Też poczujesz różnicę. Ale dopóki Ci się podoba, to jest super.

Ukryta Zawartość

Pierwszy post, pierwsze stero...:)

Piotrze, lepiej wstawiać zdjęcie prosto na Forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

Wiecie co głupie, rury kanalizacyjne z deklami - ale jak poprawiły brzmienie systemu - bas stał się super dokładny, jest go więcej, ale nie jest rozlazły, wszystko jest na swoim miejscu.

O tym właśnie pisałem w sąsiednim wątku.

Przeważnie "głupie" cokolwiek wstawione "gdziekolwiek" czy powieszone "na oko" skutecznie rozwiązuje wszelkie problemy,

bez konieczności wykładania grubych tysięcy na stół za dwa pierdnięcia i jedno westchnienie Pana z PROFESJONALNEJ firmy,

który zrobi nam dokładnie to samo, tyle że może ładniej i PROFESJONALNIE sobie za to policzy.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

O tym właśnie pisałem w sąsiednim wątku.

Przeważnie "głupie" cokolwiek wstawione "gdziekolwiek" czy powieszone "na oko" skutecznie rozwiązuje wszelkie problemy,

bez konieczności wykładania grubych tysięcy na stół za dwa pierdnięcia i jedno westchnienie Pana z PROFESJONALNEJ firmy,

który zrobi nam dokładnie to samo, tyle że może ładniej i PROFESJONALNIE sobie za to policzy.

Właśnie to nie było "głupie cokolwiek,wstawione gdziekolwiek",tylko poprzedzone przez Imacmana pomiarami,więc wiedział co ma wstawić :),i co poprawia :).

Edytowane przez stefek

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Właśnie to nie było "głupie cokolwiek,wstawione gdziekolwiek",tylko poprzedzone przez Imacmana pomiarami,więc wiedział co ma wstawić :),i co poprawia :).

Zgadza się, pomiarów dokonałem samodzielnie. Wyszedł podstawowy mod pomieszczenia 34Hz i takie było założenie budowy rezonatorów, aby go trochę wyrównać. Na chwilę obecną są tylko dwie rury - dwie pozostałe robią się. Wykresy pokazują skuteczność rezonatorów. Super widoczne jest to na spectrogramach, cofanie się tego języka dla częstotliwości 34Hz.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-73896200-1310125094_thumb.jpg

post-11945-0-09220400-1310125108_thumb.jpg

post-11945-0-44617200-1310125120_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Imacman - jeżeli mogę zapytać - mieszkasz z kobietą? ;) Pozdrawiam.

Mieszkam z bardzo kochaną Kobietą. :)

Rury dostana ubranie i nie będą straszyć.

Wow. Moim zdaniem powinieneś napisać jakąś książkę o negocjacjach i innych takich - choćby ebooka - dla audiofili. Z pewnością środowisko mogłoby na tym znacząco skorzystać. Wstawienie takich rur do pomieszczenia mieszkalnego to chyba kwintesencja umiejętności interpersonalnych.

Zgadza się, pomiarów dokonałem samodzielnie. Wyszedł podstawowy mod pomieszczenia 34Hz i takie było założenie budowy rezonatorów, aby go trochę wyrównać. Na chwilę obecną są tylko dwie rury - dwie pozostałe robią się. Wykresy pokazują skuteczność rezonatorów. Super widoczne jest to na spectrogramach, cofanie się tego języka dla częstotliwości 34Hz.

i to chodzi :) dążenie do wyrównania czasów pogłosów dla poszczególnych częstotliwości w zakresie modów własnych pomieszczenia. Od tego powinno zaczynać się zabawę z audio

Jaki programem robiłeś pomiary widoczne na ostatnich diagramach (bo w EQ Wizardzie nie ma chyba takiego sposobu wizualizacji)?

PS System pomiarowy ładnie łapie przydźwięk sieciowy (choć to bez większego znaczenia)

Jak kochają to zrozumieją :) Do mnie jeszcze żadna nie miała pretensji o kolumnę na środku przejścia do kuchni :P

Edytowane przez Piotrek666

Jaki programem robiłeś pomiary widoczne na ostatnich diagramach (bo w EQ Wizardzie nie ma chyba takiego sposobu wizualizacji)?

PS System pomiarowy ładnie łapie przydźwięk sieciowy (choć to bez większego znaczenia)

Piotrze, program to Room EQ Wizard wersja 5.0 - jak nie masz, to możesz pobrać free z mojego Chomika:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i cieszę się, że jest coraz więcej osób, które doceniają adaptację akustyczną pomieszczenia.

post-11945-0-87676000-1310708042_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich bardzo serdecznie, wprawdzie konto mam na tym portalu od paru lat, dzisiaj postanowiłem się odezwać, a w pierwszym poście wypadałoby się przywitać.

Mój zestaw w porównaniu z innymi tutaj pewnie prezentuje się nieco biednie, ale ja jestem z niego zadowolony, choć po paru latach posiadania go wzmógł się apetyt na coś nieco lepszego.

CD Player: Cambridge Audio CD5

Wzmacniacz: Cambridge Audio A300

Kolumny: Avance Dana 503

Źródłem dźwięku często jest komputer wyposażony w kartę dźwiękową Audigy Gold oraz zestaw oprogramowania.

Dodatkowymi, analogowymi, źródłami dźwięku są gramofon Lenco L3806 oraz deck Telefunken HC800. Urządzenia dość mocno budżetowe, ale ze względu na marną jakość nagrań analogowych które posiadam, nie rozwijam mojego systemu w tym kierunku.

Połączone jest to kabelkami Jamo 2x2,5mm^2, interkonekty noname i stoi w pokoju o powierzchni około 13m^2.

W najbliższym czasie prawdopodobnie zainwestuję w jakiegoś DACa zewnętrznego oraz okablowanie. Myślę również, że uda mi się ulepszyć akustykę pomieszczenia paroma ustrojami akustycznymi, ale do tego potrzebuję zdobyć jeszcze trochę wiedzy.

Pozdrawiam, Adam

P.S. Czytając forum oraz prasę specjalistyczną natknąłem się na pojęcie klas sprzętu audio. Czy jest gdzieś może jakaś lista na której mógłbym sprawdzić, jak można zaklasyfikować moje urządzenia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Amwo
  • Pokaż nowe odpowiedzi