Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano wczoraj, 23:05

Wreszcie miałem chwilę i wrzucam zdjęcia mojego pokoiku. Wymiary 15 x 6 x 3,3 m. Pozdrowienia dla pozytywnie zakręconych:)

POWIEM TYLKO (SZACUNEK) BO ON NAPEWNO SIE NALEŻY:-)

pytanie do Szymona ale z tego co pamiętam to pokój konstrukcyjnie budowany do audio od fundamentów a nie adaptowany przypadkowy pokój ozdobiony gąbkami

Pokój był od podstaw projektowany do współpracy z elektrostatami (5 budowane pomieszczenie odsłuchowe), posiada żywą ale naturalną akustykę z półokrągłą ścianą za kolumnami, podwyższoną o 150cm podłogą z "miękkiej" sosny syberyjskiej, gdzie znajdują się pułapki dla najniższych składowych oraz delikatnie schodzącym sufitem, aby zminimalizować fale stojące. Oprócz tego posiadam około 20 paneli mobilnych, którymi mogę w dość szerokim zakresie regulować pogłos w pomieszczeniu. Osobiście zęby zjadłem na elektrostatach (miałem 10 par) i doskonale wiem w jakim towarzystwie spisują się najlepiej. Wiem też jak łatwo zniszczyć ich czar i zgasić wspaniałą przestrzeń. Akustyka dla topowych Loganów jest zupełnie odmienna niż dla standardowych kolumn (ale to już opowieść na dłuższy referat dla chętnych). Dywanik 3,5 x 2,5m służy jako umilacz pod nogi a nie ustrój akustyczny.

Akustyka dla topowych Loganów jest zupełnie odmienna niż dla standardowych kolumn

Warunki akustyczne w większości "generuje" pomieszczenie. Oczywiście architektura kolumn ma też pewien wpływ na akustykę.

Piękne pomieszczenie - gratuluję.

Dywanik 3,5 x 2,5m służy jako umilacz pod nogi a nie ustrój akustyczny.

...brawo piekna riposta... panowie od dywanikow ....ale was zaltwil....:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

mozecie mu przyjsc i pozamiatac ta podloge z syberyjskiej sosny.....

Edytowane przez fish75

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Panie Szymonie.. Wariactwo :-D Godne zachwytu :-) Cała "rodzina" DCS-ów i.. odpłynąłem :-)

PS. Jakim trzeba być fanatykiem sprzętów i ogólno pojętej muzyki żeby skompletować system wartości urokliwego domu i porsche panamera? ... Bez pasji nie ma życia :-)

Szymon zawsze miałem słabość do McIntosh i Martin Logan-a , ehh aż się łezka w oku kręci i to tylko z powodu sprzętu :) Gratuluję zestawu ,pomieszczenia , pasji , no kasy na to wszystko :) Pozdro.

Edytowane przez sylw

Pokój Szymka dobitnie pokazuje co warte są dywaniki i ogompkowane klitki :) Wyżej własnej dupy nie podskoczysz, hehe.

Pozdro,

Yul

Przez chwilę myślałem że ktoś wrzucił zdjęcia z filharmonii, te lampy w pomniejszeniu jak muzycy! Podoba mi się konsekwencja w dopełnieniu całości, wielki szacunek!

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Ja jednak niestety nie będę aż tak zafascynowany. Dobrze, że pokój od podstaw robiony, ale jak to gra to niestety inna para kaloszy.....

>>Szymon

Nie obrażaj się na mnie, ale wielu już mówiło, że mają najlepszy dźwięk - a po odsłuchu, hmm lepiej gra radyjko w kuchni.... Pogratulować jednak ci muszę tego, że Ci się chciało budować pokój odsłuchowy! Dla mnie jednak, zbyt jasno (czyt.: fan drewna na ścianie) :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość amidas

(Konto usunięte)

Panowie a Wy te achy i ochy pod kątem systemu Szymona to z racji wartości muzycznej czy materialnej??. Bo jak do tej pory to większość dałaby sie pokroić za posiadanie tych cudów. Tylko pytanie czy to co prezentuje ten system trafiłby w wasz gust ??

Bo odnoszę wrażenie że wielu wziełoby to z racji "posiadania" a nie grania owego systemu.

Jestem ciekaw ilu z was słuchało Martina Logana bądż też tej właśnie elektroniki.

Czy gdyby Wam pokazać zestaw złożony z elektroniki Classe i podłączonych B&W też byście byli tak podekscytowani ??

pzdr.

Edytowane przez amidas

Nie obrażaj się na mnie, ale wielu już mówiło, że mają najlepszy dźwięk - a po odsłuchu, hmm lepiej gra radyjko w kuchni....

Przeciez nic takiego nie napisal. Chyba przez niektorych przemawia poprostu zazdrosc. To takie POLSKIE!

?👈

co za banda ...zlozyl system dla siebie ...za pieniadze jakie chcial wydac i to jemu mam sie podobac jak gra...a nie wam

jak ci sie podoba jamnik w kuchni to sluchaj ...Szymon pewnie nie ma nic przeciwko....ja tez

Edytowane przez fish75

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Ja miałem okazję słuchać systemu Szymona i jest to jeden z dwóch najlepszych zestawów, jakie znam. Jeden jest w Regensburgu w siedzibie Kaiser Acoustics.

02.jpg

3_2.jpg

Skoro poświęcił czas na zgranie systemu pod taką ilością czynników, tzn. że jest człowiekiem z pasją i widocznie jest zadowolony z efektów swojej pracy. Dla mnie wystarczający powód, by uznać system za elegancki

Marcin, co to za kolumny z tym etonem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kawero, ~50k EUR/para, ale bardzo ciekawe są nowe podstawkowe Chiara, tylko 12-15k EUR w zależności od wykończenia - moje następne kolumny do nowego lokum :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość amidas

(Konto usunięte)

By było jasne. Szymona zdanie na temat jego własnego systemu nie znam, szanuję ale mało mnie interesuje w odniesieniu do zachwytów ludzi którzy oceniają coś na podstawie obrazka. A to że robi/robił to z pasji to też żaden wyczyn. Przecież wszyscy tutaj mają "tą" pasję...podobno. Bo jak widać, a co się potwierdza niektórzy woleli by mieć bez względu czy to gra czy nie.

pzdr.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A to że robi/robił to z pasji to też żaden wyczyn. Przecież wszyscy tutaj mają "tą" pasję...podobno.

Problem polega na tym, że w przypadku aranżacji i sprzętu w łącznej cenie oscylującej koło (być może) miliona, oglądający boją się skrytykować, aby nie być posądzonym o zwyczajną zazdrość, bo zobaczyli coś, czego nigdy nie osiągną.

Mi w ostatnich miesiącach podobało się wiele zestawów, których zdjęcia tu obejrzałem:

- mack10 (#13203) z powodu lampowego klimatu;

- slaaawek (#13082) gustowny minimalizm;

- jaworrr (#12773) ciepło i przyjemnie;

- bigfan66 (#12738) artystyczny sztafaż.

Oczywiście to nie wszystko, ale tak na szybko to, co przypomniałem sobie z kilkunastu tygodni.

Niestety, akurat to, co ma Szymon nie spodobało mi się, to jest kościół. Ja nie lubię kościołów. Tak, zgadza się, nigdy nie będę miał takiej kasy na sprzęt, ale gdybym ją miał to i tak wolałbym mniejszy i jasny (z oknami) pokój, w którym nie tylko bym czcił swe bóstwo, ale też normalnie mieszkał...

A ja tego sprzętu nie zazdroszczę bo nie mam takich wymagań jak kolega Szymon, ale tej kasy na ten zestaw zazdroszczę jak cholera :)

Gość amidas

(Konto usunięte)

Problem polega na tym, że w przypadku aranżacji i sprzętu w łącznej cenie oscylującej koło (być może) miliona, oglądający boją się skrytykować, aby nie być posądzonym o zwyczajną zazdrość, bo zobaczyli coś, czego nigdy nie osiągną.

Mi w ostatnich miesiącach podobało się wiele zestawów, których zdjęcia tu obejrzałem:

- mack10 (#13203) z powodu lampowego klimatu;

- slaaawek (#13082) gustowny minimalizm;

- jaworrr (#12773) ciepło i przyjemnie;

- bigfan66 (#12738) artystyczny sztafaż.

Oczywiście to nie wszystko, ale tak na szybko to, co przypomniałem sobie z kilkunastu tygodni.

Niestety, akurat to, co ma Szymon nie spodobało mi się, to jest kościół. Ja nie lubię kościołów. Tak, zgadza się, nigdy nie będę miał takiej kasy na sprzęt, ale gdybym ją miał to i tak wolałbym mniejszy i jasny (z oknami) pokój, w którym nie tylko bym czcił swe bóstwo, ale też normalnie mieszkał...

Stary i tu się w zupełności zgadzam. Pieniądze nie grają, a tych zazdrościc każdemu wolno. Niemniej może Szymon zajrzy i przeczyta kilka uwag w tonie krytyki, ale z tym musi się liczyć.

Tak więc samo pomieszczenie jak dla mnie za duże i (bez urazy) ale trąca faktycznie o kościelne "salony". Chyba że Szymon jest proboszczem na wschodnich kresach to przepraszam i proszę bardzo ;-)

Natomiast co do jakości dźwięku to chyba przyrost jakości od powiedzmy kwoty 500 kzł za całość jest już minimalny, a odważyłbym się o stwierdzenie znikomy. Owszem jest inny ale czy zawsze lepszy??....nie sądzę.

I na koniec. Nikt ani żaden system mnie nie przekona że w domowych warunkach da sie upchnąć London Symphony Orchestra.

pzdr.

Prawie wszystko po wpisie i galerii Szymona jest żenujące.

Szymonowi gratuluje nie kasy ale systemu, własnego systemu i pomieszczenia (choć pewnie można przytulniej), które można śmiało nazwać "świątynią słuchania muzyki".

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi